Хърватия - Тема 3

• 45 841
  • 783
  •   1
Отговори
# 720
  • In transit
Да, но сега го няма летния трафик. Така, че ще и бъде полезен ориентир.

# 721
  • София
Ясно, най-вероятно ще чакаме в Хърватия. И в Загреб ще пристигнем в петък следобяд/вечер.
Кажете, моля, кой вход на парка да избера?

# 722
  • В полите на Пирин планина
Зависи кой маршрут ще следвате и колко ще обикаляте. Мисля, че при първия има по-голям паркинг.
Ние избрахме втория, защото ни беше близо до хотела.

# 723
  • There I was on a July morning
Ние пътувахме към Загреб на 01.05. и преминаването на сърбохърватската граница беше кошмарно. Чакахме поне 4 часа, на другите граници нямаше проблем. На връщане минахме бързо (сутринта).

Последна редакция: пт, 23 май 2025, 00:12 от Скубиду

# 724
  • София
В края на краищата отидохме до Хърватия и се върнахме благополучно - около 2200 км за 4 дни и поне 100 евро тол такси. На границата между Сърбия и Хърватия в петък на обяд чакахме 1,5 часа (всъщност голямото чакане беше от хърватската страна). По тази причина хванахме и петъчното задръстване в Загреб, но не беше толкова зле - за половин час преминахме града и стигнахме до паркинга. За съжаление много сгради в Загреб са опаковани за ремонт и не могат да се видят и снимат. На връщане минахме бързо границите и се прибрахме от Самобор до София за 8 часа. Сбъднах мечтата си да видя Плитвичките езера - паркът е грандиозен. Успяхме да направим кратък плаж в Башка на остров Крък и даже се изкъпахме в Адриатическо море - водата беше 18-19 градуса, студена, но не ледена. Всичко, което ядохме през тези дни, беше прясно и вкусно. Пейзажите бяха много идилични и красиви, времето беше благосклонно - само в петък ни валя малко в Загреб, но от съботата беше слънчево, макар и да преминаваха облаци от време на време. С плажа в неделя си откраднахме няколко часа лято - беше прекрасно. Ако имате интерес мога да пиша по-подробно през уикенда, но дестинациите са широко посещавани и известни и не знам дали ще ви се чете.
За колорит ви слагам няколко морски снимки от Сен и Башка:

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 12:34 от миленка_д

# 725
Може ли за Плитвичките повече подробности - билети от къде купихте , имало няколко входа , няколко маршрута кои избрахте , храна трябвало да си носим ? Пътеките стръмни ли са , обезопасени ли са ? Всичко за Плитвичките ще ми е от полза тъй като отдавна ги гледам но ме е страх за самоорганизирано.

# 726
  • гр. София
Няма нищо страшно само организирано. Взимате самолета до Загреб или Задар. Оттам с рейс до езерата. Билети от сайта им може да си купите предварително - там всичко е обяснено подробно. На връщане пак с рейс.

# 727
  • София
Може ли за Плитвичките повече подробности - билети от къде купихте , имало няколко входа , няколко маршрута кои избрахте , храна трябвало да си носим ? Пътеките стръмни ли са , обезопасени ли са ? Всичко за Плитвичките ще ми е от полза тъй като отдавна ги гледам но ме е страх за самоорганизирано.
Нищо страшно няма. Има два входа с паркинги и каси. Но между тях има и още един вход, близо до пътя, където спира влакчето и аз си тръгнах от там. Не обърнах внимание, но би трябвало да има каса и там. Пътеките са широки, равни. По-стръмните участъци са със стъпала. На много места има пейки. Навсякъде има табели. Всичко е направено да е удобно за всякакви туристи. Има и 2-3 заведения с кафе и сандвичи. На сайта им има карта. Може да се види къде какво има. Същата карта, но на хартия ни я бяха дали и с билетите, купени на каса, но тъй като бяхме преди 4 години, не знам дали все още дават.

# 728
  • София
Май все още дават хартиени карти, но ние бяхме с билети от сайта и не ни дадоха. Аз ги купих в четвъртък вечер за събота и за 10 и 11 часа бяха свършили за вход 1 (той е първият от север). Аз исках за 12 часа и чак когато ги видях разбрах, че това означава влизане между 12 и 13 часа - да не се притеснявате ако закъснявате. Ние стигнахме в 11.30 и вече на паркинга при вход 1 (който трябва да е по-голям) почти нямаше места. Маршрутите си ги избирате от сайта в зависимост от времето, което сте склонни да вървите и да останете в парка. Може да минете повече от един (само за лодката има ограничения), както и да ги комбинирате или да си смените мнението на място. "A" е най-краткият и по-натам се удължават. За вход 2 са с други букви. Като цяло навалицата по маршрут А беше огромна в събота - трудно разминаване и ако искаш да снимаш трябва да си бърз, защото блокираш движението (на някои избщо не им пука, де). Пътеката, която минава над водата, е широка около 2 метра и няма парапети, но около нея не е дълбоко. Все пак е възможно да цопнеш, ако не внимаваш, но просто ще се измокриш. В никакъв случай не е опасно, но е възможно на някои хора да не им е комфортно. Ние минахме по маршрут С, който е 9 км, и не го усетихме. Общо останахме 3,5 часа. Можехме и по най-дългите да минем, но бяхме с мрънкаща тийнейджърка. На няколко места има кафенета, на които продават и сандвичи, и кексчета - при входовете, до кея на лодките и на спирката на автобусите за връщане. Като цяло всичко е много добре организирано. По-късно ще пиша още, ако се сетя за друго.
Допълвам: За лодките и за автобуса-влак се чака. При нас беше по около 20 мин.

Последна редакция: ср, 28 май 2025, 10:49 от миленка_д

# 729
  • София
Здравейте,бихте ли ми препоръчали маршрут до Сплит,който е ненатоварен и възможно най-кратък?Благодаря!

# 730
Ако изберете вход 2 хората са по-малко и не се чака, нито за влакчето, нито за корабчето. Когато преминахме с корабчето от другата страна, опашката за корабчето беше километрична, така, че аз препоръчвам да се влезе от вход 2. Другия плюс на вход 2 е, че маршрута е предимно спускане, а не изкачване и е много приятен. Ние избрахме маршрут Н, който направихме за 3,5ч с бавно ходене, много спирания за снимки и почивка след корабчето.

# 731
  • София
Другия плюс на вход 2 е, че маршрута е предимно спускане, а не изкачване и е много приятен.
Все си мисля, че панорамната гледка към големия водопад при вход 1 е най-високата точка. За да се види, изкачването е доста. Затова тръгнахме точно от високото, но при условие, че колата е при същия вход, на връщане няма как да се избегне изкачването. 😃 Е, аз си го спестих, защото мъжът ми се пожертва сам да стигне до колата, а аз чаках на пътя при последната спирка на влакчето. 😃

Явно сме били късметлия. Не сме чакали на никакви опашки- нито за билети, нито за корабчетата, нито за влакче.

# 732
  • В полите на Пирин планина
Може да се качиш пеша до вход 1 по една калдаръмена пътечка. Ние така направихме и видяхме водопада от панорамната точка.
Влязохме от вход 2, качихме се на корабчето от спиртка 1 до 2, после от 2 до 3, отидохме до големия водопад и каньона, и се върнахме с бусчето отново до вход 2.

# 733
Може да се качиш пеша до вход 1 по една калдаръмена пътечка. Ние така направихме и видяхме водопада от панорамната точка.
Влязохме от вход 2, качихме се на корабчето от спиртка 1 до 2, после от 2 до 3, отидохме до големия водопад и каньона, и се върнахме с бусчето отново до вход 2.
Да и ние така направихме и видяхме всичко в цялата му прелест. Може би и периода на посещение има значение. Като четох през лятото има много хора. Ние бяхме през май, но както ви казах за корабчето от към вход 1 опашката беше много голяма.

# 734
  • Варна
Здравейте, позамряла е темата, знам че е доста горещо през лятото, но сега ми е отпуската. Организирали сме се за 7 дни, края на август. Кацаме в Загреб, две нощувки, по път към Задар мислим да минем покрай Плитвичките езера и 5 нощувки в Задар. Понеже кацаме следобед в Загреб, ще имаме само един едн да го разгледаме, какво непременно трябва да видим и кое може да пропуснем? Видях стари коментари, че по-често се плаща в брой, дали все още е така, предпочитам с карта, отколкото да нося кеш.

Общи условия

Активация на акаунт