Организация за шкафове, гардероби, дрешници - тема № 11

• 71 065
  • 752
  •   1
Отговори
# 120
  • Пловдив
На мен ми трябва голяма секция основно за книги,винаги е нужно и място за шивашки принадлежности, лекарства, парфюми, документи, платени сметки и други дреболии.

# 121
Мястото за книги е проблем и за мен. Обмислям пак някакви промени по рафтовете, но ако споделите идеи, ще крада.

# 122
  • София
Аз съм споменавала в друга тема май, че моите ги държа на дълбока 40-тина см етажерка с плътни врати от Икеа. Побират се два реда на рафт и затова ми е много компактно. Рафтовете ги напаснах според височината на книгите.

# 123
  • München, Deutschland
Мястото за книги е проблем и за мен. Обмислям пак някакви промени по рафтовете, но ако споделите идеи, ще крада.
Единствено за електронни книги се сещам, аз вече почти нямам хартиени, буквално ги ползвам повече за украса, а чета на телефона, лаптопа или киндъла.

Иначе баща ми има купища с хартиени книги, сложил ги е и той на 2 реда в коридора в специално нправен з ацелта шкаф, но адски много място заемат...

# 124
О, в моята секция единия шкаф е за лекарства - достатъчно високо е за да не го достигат деца. Вторият и третият шкаф са предоставени на ММ за най-дребните му неща - комплекти отверки и т.н.
В четвъртият има дребна техника - слушалки, батерии и т.н.
В чекмеджета отдолу - документи, зимни аксесоари - шапки, шалове и т.н. - заемат много място в гардероба не за друго;
книги; кабели ( разклонители и т.н)
Хоризонталните пространства - книги;
Гардероба - връхни дрехи за другия сезон и дрехи, които ще се облекат още веднъж за седмицата.
Ето пълен списък 😆 Таман да се посмеете.

# 125
А аз като опитно куче да ви кажа. Правите си кухнята, всичко е тип-топ, направо идеално. Минават 10 години. Сменяте сервиза за хранене - хоп, шкафа не е вече подходящ. Също така и разпределението с което сте почнали вече не отговаря и на кутиите ви за храна. Термосите и бутилките за пиене също вече не се събират в предвидения за това шкаф.

Защото не сменяте жилищата, градовете и държавите. Ние пак се местим, че вече пет години сме в това жилище и този град. 😆 Старата кухня или ще я вземат новите наематели на символична цена или без пари, или отива на боклука. Вече е поръчан камиона. По-важното е, че като се местиш, изхвърляш много неща, които са си стояли кротко по шкафовете. Само от кухнята и терасата събрах пет големи чувала и не съм приключила. В новата кухня ще има много място и нищо няма да купувам. Не знам с кой акъл съм решила, че ми трябват грамадни слоукукър и уок, стъргала с не знам колко приставки, пет форми за кекс, 15 силиконови бъркалки и лъжици, плата от рисуван порцелан, йенски тенджери, пет стъклени шишета за домашно прясно мляко и не знам още колко глупости. За чаши и чинии да не говорим. Проблемът е, че в един момент даже не знаеш, че ги има тези неща. Сега гледам три чекмеджета под телевизора и въобще не знам какво има в тях, но и тях ги чакат чувалите. Голям кеф е като изхвърлиш ненужното натрупано и се отвори място.

# 126
Освобождаването от вещи които са ненужни или не са ползвани последните няколко години действа пречистващо и успокояващо. Все едно товар се е вдигнал и дишам по-леко.

# 127
  • Сливен
Аз така се чувствам като разчиствам дрехи,днес пак приготвих една торба за контейнера.

# 128
  • София
Аз след две разчиствания на напълно излишните "може да ми потрябват" мястозаемащи боклучки просто спрях да купувам! Ако нещо е за смяна - изхвърлям и купувам ново.
Чаши 3 комплекта по 6 бр, чинии 3 размера по 12 бр, само , купички за супа 15-тина бр, че са оборотни.
Един комплект чаши за вино и се ползват за всички винА. Тави, тенджери, купи, гевгири - изключително сведени до минимум нужди.
Просто нямаме нужда от всички вещи, които можем да си купим. Спрях да купувам всичко, което ми се стори симпатично или може да ми потрябва.

# 129
И аз така. Наложила съм вето върху покупките "сърбят ме ръцете". И понеже знам, че като изхвърля нещо, то до ден-два ми се явява свръх необходимо, или пък ми жал, щото "нали са дадени едни пари", вече не изхвърлям, а използвам "до дупка". Да съм чиста пред съвестта си, един вид.

# 130
  • София
И аз така. Наложила съм вето върху покупките "сърбят ме ръцете". И понеже знам, че като изхвърля нещо, то до ден-два ми се явява свръх необходимо, или пък ми жал, щото "нали са дадени едни пари", вече не изхвърлям, а използвам "до дупка". Да съм чиста пред съвестта си, един вид.

Именно заради опита ми за мултифункцинално използване и нежеланието ми да изхвърлям, не обичам  да купувам празни съдинки, бурканчета и кутийки за съхранението на определено нещо. Обичам да използвам стъклени буркани от консерви, кутии от обувки и кашони за редене на дреболии в шкафовете.
В момента си търся нещо подходящо да си редя дрехите под леглата, хем да ги виждам, да са разпределени по сезони и по ползвател, а ако може да пригоди нещо налично - ще е супер.

# 131
За под леглото подходящи са тези кутии. Не знам къде ги продават в България, но в Лидл със сигурност ги пускат.

https://www.lidl.de/p/livarno-home-unterbett-rollenbox-beidseiti … QYASABEgK_bPD_BwE

# 132
  • Пловдив
За под леглото ползвам едни текстилни кутии на ИКЕА - имат цип отгоре и отстрани и са ми супер удобни, защото в 2 кутии се събират тъкмо дрехите за сезона на 1 човек Simple Smile
https://www.ikea.bg/products/small-storage-organisers/clothes-an … 51x28-sm/90503916

# 133
Отмноого години вече купувам неща, които са ми нужни, не само за кухнята.Не купувам нищо излишно и под давление на емоция.Затова и не изхвърлям нищо, освен дрехи, които са захабени и не стават за носене.
Научих се да не пилея ресурс и средства.Както някой каза по-нагоре- всичко се ползва до дупка.Simple Smile

# 134
  • Пловдив
ТЕОРЕТИЧНО е мноооого яко да си правите разчистване. Обаче първо - ние сме 5 души и котка в 100 квадрата апартамент. На практика всеки от нас няма много неща, просто сме много. Отделно - това с изхвърлянето е за богати хора, моите деца си износват дрехите и аз ги прибирам между втория и третия. И нещата си ги ползвам. Имам и неща със сантиментална стойност. НЕ мога да изхвърля ризите тъкани на ръка и шити от пра-пра-баба ми в началото на 20 век, нищо, че съм уверена, че никога няма да ми потрябват.

Общи условия

Активация на акаунт