Нашите цветя - обща тема 17

• 34 743
  • 743
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Подарък от ММ по случай годишнината. Мислех да ограничавам стайните цветя,но не му казах. Направо ме изненада с тази китка.

Помните ли клонче което намерих след една буря. Вкорени се и даже цъфти. Разделих го на две части.
Едната искам да направя щамба.

А другата(връхчето) ще е обикновено цвете.

# 526
Днес купих луковички на кокичета. Кога да ги насадя, за  да цъфнат през пролетта?

# 527
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
сега

# 528
В нашия двор кокичета цъфтят като троскот. Никой не ги обгрижва и не знам някой да ги е садил.

Последна редакция: сб, 10 сеп 2022, 20:09 от Анонимен

# 529
В Лидл има големи пакети със зюмбюли, лалета - 2 кг. Бяха пообрани. Грабнах един пакет с розови зюмбюли. Дано пуснат пак.

# 530
Привет на всички дами цветарки! Hug
Идвам с една молба.Имам каучуков фикус от години и досега не ми е създавал грижи,но от 3 месеца нещо му стана и листата му започнаха да съхнат.Гледам го както винаги досега,но дори и новите листенца,които поникват започват да съхнат по краищата... Нямам представа как да го "лекувам" и ще бъда много благодарна ако някой ми помогне да се справя с проблема.Hands Pray
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 11 сеп 2022, 14:33 от Bubolechka*

# 531
Изглежда като системно преполиван и не съхнене на листата, а гниене. Но може и нещо друго да е, гъбично например.

# 532
Това не е ли фикус? Изглежда като нападнат от някакво насекомо. Или е преполят и с изгнили корени.

# 533
проверих на две-три места, дават го покафеняване от преполиване. но аз продължавам да си мисля, че е нещо гъбично. Sad

# 534
  • София
Според мен, растението е в това състояние от преполиване. Ако наистина е от групата на кактусите, не би трябвало да се полива обилно.

# 535
Прибрахме се онзи ден, живи са цветенцата и най вече не са доизядени от гъсениците (както стана миналата година).

Ахименеса ме зарадва много приятно
Което не може да се каже за колерията. Оставих я с много пъпки и очаквах нещо подобно, ама не. Не се оправям никак с цветята с мъхести листа Confused
Бугито, след като прецъфтя, му пожълтяха и опадаха листата. Остана гола дълга пръчка. Отказах да го мисля, ако оцелее през зимата, напролет ще видя какво да го правя. Но, то устойчиво излезна. Сега е пълно с нови листенца и даже се кани да цъфти по върха Grinning
Азалията мнооого бавно ги отваря пъпките. Образува ги при 35-38 градуса жеги, но докато цъфне като хората може и да стане късна есен и студено време Grinning
Фуксията беше полу-умряла. Нямах време да се занимавам и я запратих в зоната за наказание, с идеята да я изхвърля като се върна. Сега гледам по голите клонки и тя има нови листенца. Ще видя дали ще я бъде, засега няма да я хвърлям. Така и не разбрах защо изведнъж се скапа, след като толкова хубаво вървеше.

Добри, имам чувство, че си се настанила в рая Heart Eyes. Навсякъде ли е така цветно и поддържано, или само в определени зони на града?

# 536
в нашият комплекс е така, в Ново Кайро на повечето места се стараят да е така, в същинско Кайро е трудно - там е пренаселено, с ужасен трафик и малко места са зелени и поддържани.
Simple Smile твърдят, че в Кайро официално са преброени 20 милиона жители, ако е като в София Wink значи реално са около 40 милиона. всеки да хвърли по една хартийка и вече всички зелени площи са заринати с боклук.

# 537
Това не е ли фикус? Изглежда като нападнат от някакво насекомо. Или е преполят и с изгнили корени.
Разбира се,че е фикус.Грешката е моя.
Ще разредя поливането.Обикновено на 10-тина дни поливам всички цветя и досега всичко беше ок.
Аз прегледах разни препоръки за лечение на гъбички по цветята,но ако някой е лекувал гъбички ефикасно, моля да сподели личен опит.
Благодаря за мненията и съветите на всички!
Дано успея да си спася дръвчето! Hands Pray

# 538
  • Мадрид / София
Фикусите не се дават лесно. И според мен е  гъбично заболяване. Извади го на светло и поливай малко по-малко. Изрежи заболелите листа, ще изникнат нови. Третирай с фунгицид поне 2 вида, като ги приложиш през 5-7 дни. Единия път един, другия път друг.
На колко години са тези листа? Сменят се на около 2 г и при остаряване могат да се получат такива петна. Това го наблюдавам при други растения, чиито листа се сменят по- често. А при фикусите старите листа стават също на петна и грозни и постепенно изсъхват.

Последна редакция: нд, 11 сеп 2022, 16:38 от Angela61

# 539
Фикусите обичат много слънце, жега и малко вода. Щом в Малта растат по-големи от къщи, значи това са му естествените условия.

Общи условия

Активация на акаунт