Прахосмукачка робот - 23

 • 75 283
 • 1 087
 •   2
Отговори
 • Русе
 • Мнения: 7 791
Добре дошли в  темата за нашите незаменими помощници -
прахосмукачките роботи  


Старите теми:
Скрит текст:
Предишните теми: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7,
 8, 10, 11
13 14, 15, 16,17,18192021


Кой робот да избера?

1. Какъв робот да си купя? Обикновена прахосмукачка или с моп?
2. Бюджет?
3. Марката. Има ли за Вас значение тя или не?
4. От къде да го купя? Чужбина, БГ или Китай?
5. Екстри?


Насоки към горните въпроси


1. Има няколко вида роботи на пазара:

- само засмукват  - това са нормалните прахосмукачки робот. Всички роботи притежват смукателна мощност. Средната четка, както и страничните (една или две) насочват и повдигат боклуците и те биват засмукани в контейнер. В по-старите модели в средната четка се заплитаха космите и те се почистваха трудно. В по-новите модели средната четка вече е подобрена, гумена или силиконова, което не позволява заплитането на космите в нея, и не се налага да се чисти.
Разлики в марките: видовете мощност ( която е важно ако имате килими примерно, тогава се включва турбото за да изчисти по-добре), във височината, в броя четки, във вида на  филтрите... Тук избирате според изискванията си. Имате ли килими, домашни любимци, мебели под които да влиза робота, килими, алергии, мобилно приложение...


- сухо и мокро почистване с моп. Комбинирно почистване.  Не чистят/не се качват по килими.
Тук има два варианта:
I-  само със сух моп. В задната част има сваляем моп който спомага за събирането на финните боклуци.
II- с мокър моп. Пак в задната част има сваляем моп над който има контейнер с вода, който от своя страна навлажнява мопа. Т.е. един път трябва да пуснете да събере боклука, да изчисти и килимите а после да го пуснете да бърше.

Обяснение пак за "мокрият" моп
 
Скрит текст:
Мокрият контейнер навлажнява мопа и той мие. Не се върти вода от чист на мръсен контейнер. Просто отпред смуче а отзад мокрият моп "мие", като водният контейнер периодично навлажнява мопа.
Т.е. за всяка стая или периодично мопа трябва да се препира за да не замазва мизерията от едната стая в друга.
Т.е. робот на който му трябва слугуване за да забърше пода с влажен моп.

2. Бюджет

Тук всеки според чергата. Има бюджетни китайки предлагани в бг магазини или китайските сайтове. Никой не твърди че са по-лоши от другите. Цени до към 500 лв
Среден клас- Да кажем от 500 до към 8-900 лв. Тук разнообразието е огромно и има невероятно добри модели. ЛГ, Румба, Шиоми, ...  Видеонаблюдението на ЛГ 12 серия в момента не работи за БГ и че цената иска следене-все пак аз я взех под 700 лв.
Висок клас - тук говорим за цени над 1000 лв. Последните серии на Румба и ЛГ.

3. Марката  и има ли тя значение за нас? Името на робота е последното, която трябва да Ви вълнува. То служи само като някаква гаранция за качество (доказано - не всеки път оправдано). Функциите, бюджета, МНЕНИЯТА  и екстрите са по-важната част.

4. От къде да го купя?
Независимо от къде го купувате, продавачът трябва да Ви предостави гаранция. Само ЛГ имат международна. Всички останали купени от чужбина трябва да се връщат до съответната държава. Китайците имат европейски складове и така се пести от от мито и ДДС. Амазон са известни с коректността си.  От където и да го купите, проверете дали някъде другаде го има на по-добра цена и условия.

5.Екстрите
Последно време кой знае какви екстри няма. Новите модели идват вече с мобилно приложение. То служи да командвате робота от телефона си, както и да следите статистиката. Можете да променята часа, мощността, от къде да тръгне и т.н.Може би бюджетните и базовите модели нямат такова. Преценете дали на Вас ви трябва такова.


Други видове роботи:

- само за миене. - за момента няма още положителни коментари за определена марка.

- робот за прозорци, стени - Тук изборът също стана голям. Темата във форума.

- косачка робот -Изборът да се прави според квадратурата на райграса.Косачката само се прибира и зарежда.Има сензор да дъжд-тоест прибира се тогава и после пак излиза.Трябва да работи всеки ден или през ден в зависимост от гъстотата на тревата.Ако е по нарядко окосеното ще задуши новата трева.Програмират се веднъж и това е.

- за басейни


Разни други обяснения:

Програмите: Най-прецизна е клетка по клетка-робота минава 3 кв м на зиг заг после периметъра на тези 3 кв,и започва следващите 3.Накрая отново минава по обиколката на цялата стая.
Зиг-заг програмата е ясна,а тази на спирала е за да почисти само конкретно място.
Едно от най-задължителните неща в един робот е средната четка. Тя спомага за повдигането на всички боклуци и прах и по-лесното им засмукване. Страничните са в плюс но голям
Засега най-купувани и с най-малко оплaквания в темите са Румба, LG и Nеato, Шиоми
Преди закупуване проверете цената и на консумативите. Цената на оригинална батерия на Irobot е 120 лв. Намират се неоригинални в Амазон или Алиекспрес за 30 евро. Подменят се също четките и филтъра, като няма строго фиксирано време на което се сменят.
Новите модели са вече с достатъчно мощни батерии така, че вече не е толкова важно да се погледне капацитета й, но все пак го имайте предвид. При правилна експлоатация батерията трябва да издържи поне две години.
Роботът трябва да стои постоянно на док станцията

Обяснение на Renydent за разликата между Брава и прахосмукачките с моп
Скрит текст:
Не знам и как да обясня ,че Брава няма нищо общо с мокрия моп на роботите 2 в 1.При Брава има натиск и се движи напред -назад имитирайки ръчното миене с моп. Докато другите роботи вървят и мопа върви след тях т.е. няма търкане.Освен това ако не е пуснат робота  първо/без моп/,ефекта на замазването ще е пълен.Освен това робота ако мине по мокрото преди да е изсъхнало четките се овлажняват и събирането на прах после е неефективно.


Сравнителен клип на нови модели Румба
https://www.youtube.com/watch?v=6DrekGUvAIw&feature=youtu.be


Полезни статии в сайтът на Дедал
https://dedal-robot.com/shop_news.php?news=36688

Румба 960 vs 980Ето на кратко информация за роботите на XIAOMI.[/size]
Скрит текст:
Всичките работят с приложение, може да се пускат и ръчно, но по този начин не могат да се ползват повечето им функции. Всички имат 4 различни мощности, които могат да се избират само от приложението.
Xiaomi Mi robot vacuum cleaner - първата генерация, без моп, бял. Смукателна мощност 1800Ра. Систематичен, прави си картата с лазер. Батерия 5200 mAh. Режими за чистене - всичко, зададена зона, спот (петно около метър на метър).
Xiaomi Roborock - втората генерация, с моп. Има две разновидности, разликата е само в цветовете. S50 - бяла, S55 - черна, Смукателна мощност 2000Ра. Систематичен, прави си картата с лазер. Батерия 5200 mAh.  Режими за чистене - всичко, зададена зона, спот (петно около метър на метър). Може от приложението да се забрани зона, която да не се чисти (например килим, ако се ползва мопа - само този модел го има).
Xiaowa са нови, по-евтини роботи отново на Xiaomi. Отново са систематични, но не ползват лазерен датчик за ориентация, а жироскоп, което ги поевтинява. Няма режим чистене на зона, не може да се ползва виртуална стена. Имат моп. Имат две разновидности:
Xiaowa е20. Смукателна мощност 1800Ра. Батерия 2600 mAh.  
Xiaowa e 35. Смукателна мощност 2000Ра. Батерия 5200 mAh.

Сайтовете от които купуваме роботи най-често: Само LG имат международна гаранция. Другите марки следва да се върнат към сайта от който са закупени. Myrobotcenter е удовлетворил рекламация на съфорумка, заменяйки дефектният с нов.
Мyrobotcenter
Irobotbg
Amazon.co.uk
Най-често оферти и намалени  роботи  пускат в испанският Амазон.
https://www.amazon.es/


БГ сайтове за продажба на китайски роботи с местен сервиз

https://brosbg.com/prahosmukachki-c82,0

http://dedal-robot.com/

https://mobisector.com/ - имаше оплаквания от тях в темата
https://www.irobotforyou.com/

Мнение за китайският Ilife 5s
Скрит текст:
Аз да си докладвам, че продължавам да съм доволна от iLife 5s - щъка редовно из къщи, сам се прибира да се зарежда; вече го докара дотам, че да не може да си напълни цялото контейнерче (което с двама човека и четири кучета, които носят кал отвън - косми не ръсят особено - си е цяло постижение). С бърсането с парцала не е така добър: забелязвам, че се губи повече и засяда на места, на които не засяда, ако прахосмуче, а ако не е идеално изсмукал преди това, се затруднява от дребни прашинки (буквално). Но съм възхитена от изпълнението като прахосмукачка и съм доволна.

Мнение за Roomba 980
Скрит текст:
Здравейте, след покупката на Irobot Roomba 980 и нейното подробно тестване в къщи, ето и резултата от него:
 Определено това е първокласен робот който се справя отлично с почистването,  работи методично, безпроблемно открива станцията си, има приложение за него, което е направено лесно и интуитивно. В него може да откриете всичко необходимо, като:
     -състояние на робота и оставащи живот на консумативите
     -седмичен програмата
     -списък на последните 30 поставени му задачи
     -настройка на всички функции на робота и методи на почистване
     -подробно писание за извършената работа с налична карта за всяка задача, почистена площ в кв.м. , време на работа
      дали е посещавала зарядната станция по време на задачата, дали е спирал за пауза
     -технически спорт
В къщи го тествахме доста упорито, преди да го пуснем за първи път, почистих ме със стандартната прахосмукачка, след което той успя да събере още шепа мъх и боклуци.  После оставих децата да направят порядъчно количество боклук по земята от различно естество като трохи, парчета луканка и кашкавал, остатъчни обелки, хартиени изрезки и други. Поставихме за тест и една от двете виртуални стени който са в комплекта към робота. За да го ограничим само в тази стая, резултатът бе отличен, беше събрал всички боклуци, като същевременно му поставяхме и допълнителни трудности като премествахме столове да видим дали ще се обърка. Явно навигацията му е систематична и се актуализира постоянно, тъй като след като засечеше че има преместен стол,той преминаваше отново около него за да го почисти, а на предишното му място се връщаше да почисти отново, разбира се срещаше се и с някое детско краче изпречило се на пътя му, но никога не ги удари. Също ще отбележа че е доста внимателен с мебелите, не се удря в тях, само леко докосваше краката на столовете. Навигацията му е систематична и почиства от стая в стая, случва се да излезе от стаята докато почиства и да отиде в друга, но после се връща и почиства всичко. Когато открие по замърсена част автоматично се връща по няколко пъти за да я почисти добре, работи относително тихо, единствено е по шумен когато превключи на максимална мощност, което се случва когато се качи на килим примерно, но това е с цел по добро почистване. Разбира се и тази функция се управлява от приложението и може да бъде настроена. Ще отбележа че наистина преминава прагчета и не се оплита в кабели, което е доста важно според мен. Лесно и безпроблемно открива станцията си.
  Изводът който мога да направя е че това наистина е един интелигентен робот който се справя доста добре с почистването. Като минус бих добавил че на няма възможност да се управлява през приложението като дистанционно (напред, назад, наляво, надясно), но може би това ще бъде изчистено на по късен етап. Като цяло цената му не е ниска, но пък за сметка на това получавате първокласен робот на реномирани производител с традиции, който се справя отлично с почистването и притежава всички възможни най-нови технологии.

Сравнение между Румба моделите 880 и 980.
Скрит текст:
При 880 има един режим на почистване - почиства хаотично като минава по 100 пъти през едно и също място. Чисти дълго време. Примерно хола ми, който е 38 кв.м го чисти около 40 минути.
980 има три режима на работа - автоматичен (същия като този на 880), Once Cleaning Pass (минава по веднъж през едно място) и Two Cleaning Passes (по два пъти).
980 има и три mode-a - автоматичен (автоматично усилва всмукателната си мощ когато открие замърсена повърхност), Eco-Mode - почиства с ниска мощност през целия цикъл на почистване с цел да удължи времето за почистване и Performance Mode - винаги с най-висока мощност. 980 има опция за почистване на ъглите, която може да бъде изключена. Управлява се изцяло от приложението на телефона, няма дистанционно.
След почистване прави report за колко време е почистила помещението, колко кв метра е почистила и прави карта на почистената площ.
880 има витруални стени, които са и навигатори.
980 има само два вида стени (лъч и кръг) и няма нужда от навигатори. При отворени врати в апартамента го почиства целия и се връща обратно на докинг станцията без да има нужда да бъде навигирана.
И двата модела са предназначение да почистват до 185 кв метра жилищна площ и са с по-дълъг живот на батерията в сравнение с по-ниските серии. Предназначени са за семейства с килими и домашни любимци.
Аз лично очаквах 980 да има повече предимства, които обаче се изразяват основно в дистанционното й управление от телефона, статистики и карти, които има след всеки цикъл на почистване.
В заключение - 880 е перфектен модел и може би малко съжалявам, че просто не си купих една нова батерия, а вместо това взех 980. Не виждам чак толкова много плюсове, които да оправдаят толкова по-високата й цена.
Със сигурност 980 би се харесала много на притежателите на 5, 6 и 7ма серия, но тези с 8ма надали ще намерят големи разлики.

Инфо за Xiaomi Second Generation
Скрит текст:
Моделът Xiaomi Mi robot 2 Roborock се отличава с изключително интелигентна система за систематично почистване. Посредством лазерни сензори, които се въртят на 360 градуса и сканират 1800 пъти в секунда и 3 процесора, които следят движението на робота в реално време, прахосмукачката следва възможно най-ефективният алгоритъм за планиране на почистването. Xiaomi Roborock разполага с мобилно приложение за контрол на всички финкции на робота, чертаене на прецизна карта с почистените зони, а също така и възможност за чертаене на виртуални стени и опция за повикване на робота на определена точка. Мощната литиево-йонна батерия 5200 mah осигурява почистване до 150 мин.! Ротиращата основна четка, високата всмукателна мощност от 2000 Pa и възможността за използване на сух или мокър моп, чрез резервоар за вода осигуряват ефективно почистване на Вашия дом или офис. Xiaomi Roborock притежава датчици за разпознаване на типа на повърхността, която почиства, така че да оптимизира мощността си в зависимост от настилката. Роботът разполага с миещ се HEPA филтър, може да прекосява препятствия от 2 см и да се движи по наклон до 20 градуса

Сайт със сравнителна таблица за Xiaomi

Ето от същия сайт и за Робороците на Xiaomi

Инфо за робот за прозорци Alfawise WIN 660
Скрит текст:
Та: роботизиран моп за прозорци.
Това определено по мога да го приема защото по прозорците няма косми, лиги, храна и други подобни неща.
За около час и нещо успя да изчисти две стаи, като едната е с повече прозорци. Кофтито е, ако прозорците не са мити тази година, като моите. Затова се наложи да минава по няколко пъти. Добре се справи. Хареса ми.
Хареса ми също това че е с кабел а не само на батерия, защото не ме ограничава във времето което искам да чистя. Кабелът е достатъчно дълъг, за да не ограничава движенията.
Лесно се оправлява, има и дистанционно, което ползвах. Мобилното приложение не мисля да го ползвам.
Дойде с 4 мопа, като въпреки мизерията изхарчих само два, но цяло шише препарат замина(наистина бяха много мръсни отвън  Embarassed)
Ооо, и двамата със Шишо спокойно биха заглушили реактивен самолет Smile Но не мисля да чистя прозорци посред нощ.

Инфо за Conga 4090
Скрит текст:
Аз от скоро съм с CONGA 4090, нямала съм друг робот преди това и не мога да сравня, но съм много доволна. За сухо и мокро почистване е, събира всичко и забелязвам в приложението на картата, че всичко е маркирано, че е минал, но на някои места се връща пак, за да вземе нещо пропуснато и така докато изчисти.
Аз нямам килими, но ходих на гости с него за да го тествам на черно. Имам приятелка с чисто черен теракот и бял килим естествена заешка кожа, изобщо не му направи впечатление. Слиза от килима на плочките и обратно без проблем. Изчисти идеално. Понякога го местя ръчно без станцията и се връща до мястото от което съм го пуснала. След това му отварям вратата, задавам му да се прибира в къщи и той след известно въртене си я намира, въпреки, че не е тръгнал от нея. От приложението може да се управлява и ръчно, като количка с дистанционно, може и да се маркират на картата по замърсените места и той чисти доста време там. Не съм разбрала още дали и от къде мога да му поставям виртуални стени

# 1
 • Мнения: 4
Наскоро закупих робот прахосмукачка Makita DCR 200 и не мога да кажа че съм очарована. Когато я пусна на режим почистване той събира дребни боклуци, ала големите разнася по пода и те тракат. Плюс това не е обозначен бутона за отваряне на филтъра и не мога да почистя прахта, събираща се вътре. Не препоръчвам.

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 5 018
Някой поръчвал ли е оттук консумативи:
https://www.xiaomishop.bg/komplekt-aksesoari-za-xiaomi-dreame-f9

# 3
 • Sofia
 • Мнения: 4 001
Аз имам Roomba 976 - този модел предполагам е по-нов от 880, но не се цитира много. Аз съм доволна, разбира се има какво да се желае, но ми върши добра работа. Само не разбирам какво са тези виртуални стени. може ли някой да ми обясни?

# 4
 • Мнения: 2 122
Аз имам Roomba 976.
Само не разбирам какво са тези виртуални стени. може ли някой да ми обясни?
Виртуалната стена ограничава роботът да не почиства определен периметър, или да не преминава в определена територия/стая без да има твърда/статична преграда/врата.
Пример:

# 5
 • Мнения: 327
Ние сме с Роборок и аз лично съм много доволна. Пести ми доста време от чистене и миене и особено ми харесва че минава под легла, дивани и разни по-високи шкафове. Всеки ден го пускам минимум по веднъж навсякъде. Мопа също е не-лош.
И детето му се кефи, смее му се, сочи го с пръст, дори му дадохме име. Забавно и е много да го гледа как боботи насам натам.

# 6
 • Мнения: 5
Здравейте, прочетох 60 страници и съм по объркан от началото.  Може ли да препоръчате нещо което да върши работа при 2 кучета (космати), ниски килими, 100 м2? Предпочитам да има моп. Не държа на марка, ако може да е под 1000 лв.

# 7
 • Русе
 • Мнения: 7 791
vendesign, разгледайте страницата на Irobot, после вижте и сравнителната таблица на Роборок (има я в първият псот). Търсите мощност, голяма батерия и моп. Така ще сведете избора си до 1-2-3 модела и после ще ги селектирате и по цена. Като изберете модел, вижте и коментарите. Нищо сложно или страшно.

# 8
 • Мнения: 5
Да, нещата изглежда прости, ама има твърде много смукачки. Нещата май се свеждат към Xiaomi Roborock S6 Pure

# 9
 • Мнения: 10 578
Някой има ли Мамибот? Аз се ориентирам по контейнера, да е по-голям.  Мисля, че за мокро само да има опция моп не върши работа, трябва и натиск за добро почистване (особено ако имаш засъхнал кетчуп по пода). Отделна трябва да е машината.

# 10
 • Мнения: 71
Имам въпрос. Док станцията трябва ли да стои включена непрекъснато и роботът трябва ли да стои на нея, когато няма нужда да чисти?

# 11
 • Русе
 • Мнения: 7 791
Винаги включена и роботът винаги на нея.
Аз, дори, като отсъстваме не го изключвам. Обезопасявам къщата преди тръгване и той си действа. Предната година 10 дена го бях оставила сам да се оправя. Нямаше проблеми.

# 12
 • Мнения: 1 786
Здравейте, момичета. Дали някоя от вас има мнение за робот Lenovo T1 Pro + Dustbin Dock Gold - White?

# 13
 • Мнения: 5
Здравейте! Реших да закупя робот прахосмукачка, като прочетох темата реших да е Xiaomi. Бюджета ми е около 600лв. Харесах си Xiaomi Vacuum Cleaner Mop 2 Pro Plus и Xiaomi Dreame D9 Pro. Единият е с Lidar, другият с Tof сензор и vSlam, но не знам точно каква е разликата и кое ще ми върши по- добра работа. Също килима в хола ми е черен, дали ще е проблем? Отворена съм и за други предложения за роботи. Благодаря Ви!

# 14
 • Мнения: 440
Здравейте, някой вече има ли лични впечатления от ROBOROCK Q7 MAX?

Общи условия

Активация на акаунт