СЕДМИ КЛАС - 18.07 - 25.07 - По-доброто класиране - Второто!

• 59 151
  • 766
  •   1
Отговори
# 315
За мен големите изненади тази година са 32 и 22 (не гледам големите гиманзии)...отлив от руски е една от причините....133 и 35 спад именно поради тази причина....
Точно така, не го разбирам много това аз, но е явна тенденция тази година. Всички паралелки с руски дори и втори език са с доста по-нисък бал от миналата година. Доколкото си спомням миналата година 35-то беше с бал близък до този на 1 и 2 АЕГ.
Да, 35то сега е на нивото че и под на 32ро (паралелки СХН, НЕ, ИЕ - РЕ и ФЕ са с поне 25 т надолу)....133 падна под 32...
Нормално блокажа и санкциите към Русия ще продължат още дълго, така че този език няма да е от полза, а и на доста хора политическите убежданията са проевропейски....
Дълго, дълго колко да е дълго - те 5 години има да учат и послед университет още 3 - 4 години, та отидоха едни 9 - 10 години, докато този набор навлезе с пълна сила на пазара на труда. И след това пак ще се почне "нямаме кадри с руски", тя Русия няма да изчезна от картата на света. Незнам това е мое мнение. А и във всички бивши руски републики разбират като говориш  на руски (да не им е приятно, но не можеш да знаеш и латвийски и литовски и т.н. и т.н. и те това го разбират) и в Украйна в това число.

Последна редакция: ср, 20 юли 2022, 16:06 от julika

# 316
  • Sofia
така е, защото няма много избор с фе, ние затова си записахме и комбинациите с ре

# 317
така е, защото няма много избор с фе, ние затова си записахме и комбинациите с ре
Да и нашата цел беше френския, макар че финиширахме с испански. Но това се отнася и за търсещите немски. Който иска конкретно руски, има паралелка само с руски в 133, 119

# 318
Има спад в баловете от миналата година (гледаме минимални балове второ класиране - момичета, например) и в двете училища - и в 133 и 35 - вижте статистиките от сайта на Дидева и  спада е осезаем с около 20 и повече точни.

# 319
  • Mars Hotel
Който иска да учи руски - да учи. Опции има. Но е напълно нормално да има отлив от желаещи.

# 320

Напълно съм съгласна с мнението Ви за необоснованите прогнози. Моето скромно мнение след две деца ( през 6 години) има ясна тенденция децата вече да предпочитат да изучават друг език, различен от английски през гимназиалния период, което ще им донесе едно конкурентно предимство, когато в 12 клас ползват освен английски още един език. Относно прогнозите за балове за догодина мисля, че голямо значение в последните години имат общите нагласи и трендове между родители и деца, може би обосновани, водени от средата и резултатите на ДЗИ от училищата. Преди 5-6 години “абсолюрният хит” бяха немските езикови гимназии, докато сега в последните години има ясно изразен интерес към испанските гимназии/ паралелки. Какво ли ще бъде догодина, не знаем.Пожелавам на всички успех и вярвам, че децата ще бъдат щастливи в училищата, които са избрали сами и са се преборили за мястото си в тях. Хубаво лято и почивка на всички, беше тежка година.

# 321
Има спад в баловете от миналата година (гледаме минимални балове второ класиране - момичета, например) и в двете училища - и в 133 и 35 - вижте статистиките от сайта на Дидева и  спада е осезаем с около 20 и повече точни.
Второ класиране ФЕ в 35, паралелката с квоти, момичета 420 - 21 г., 421.5 - 22 г.
Къде го видяхте този спад от 20 т.?

# 322
Второ класиране ФЕ в 35, паралелката с квоти, момичета 420 - 21 г., 421.5 - 22 г.
В другата паралелка без квоти бала е 399.

# 323
Да, за момчета, за момичета е 408, спад с 2 т. от 21 г.  когато е бил 410.

# 324
Ще съберем тайфата. И почваме с помощ.
Тони, за Up! виждам, че е от Варна, а вие в кое у-ще сте?
Не съм от морския край, от южната част сме, до Родопите.

Здравейте,
Честито на всички приети деца и на гордите и щастливи родители!
При нас нещата не се развиха по благоприятен начин-и на второ класиране детето ми е прието на същото желание от първо класиране.
Няма да се запише там и имам нужда от съвет, защото въпреки прочетеното в системата и тук, не ми става ясно дали трябва да се подаде заявлението физически в училище-гнездо или може да се кандидатства само онлайн. Предстои ни планирана почивка извън България, която съвпада с датата за подаване на заявление за участие в трето класиране и сега се колебая дали да я отменя.
Благодаря предварително!
На трето може и онлайн, през системата. Ще ги редите наново от това което е останало.
Благодаря за отговора!
Видях, че в една група във Фейсбук си задават същия въпрос като мен: дали трябва да се отиде до училището-гнездо, за да се представи дипломата. Не е написано ясно и точно в системата. Звънях в РУО, но не успях да се свържа и сега се притеснявам дали може да се  подаде заявлението само онлайн.

# 325
В тази паралелка на второ няма прието момче, ето реда на паралелката:
35. СРЕДНО ЕЗИКОВО УЧИЛИЩЕ "ДОБРИ ВОЙНИКОВ"   Чужди езици - ФЕ интензивно, РЕ   410,50   399,50   -11,00   399,50   без квоти

# 326
  • София
Не знам какви изводи може да направите при сравняване на бала в две последователни години, предвид разликата в статистиката за успеваемост в същите години. Извод за спад/повишаване на интереса към дадени паралелки може да се направи на база сравняване на относителната позиция по статистиката за успеваемост на последния приет в двете години.

# 327
  • София
Гледам, че Украйна, Латвия, а и Финландия са преустановили изучаването на руски език в училищата. Така, че с бившите републики ще се наложи да се разбираме на английски:). Ако не забранят английския в Русия:), мисля, че и с тях ще се разбираме добре след някоя и друга година.
Наборката отказва да чете задължителната литература, защото щяла да я забрави до септември,  а и аз не я насилвам. Нека да разбере какво е ваканция😉

# 328
  • Варна
Според мен пък точно обратното, би било добре да се учи руски заради многото украинци. На мен често ми се налага да общувам с рускоговорящи и старият ми руски от миналия век все още върши работа. Може би тук, край морето, са повече. Сещам се, да речем, в хранителния магазин в Бяла почти не се чува българска реч
Френски се говори от не малка част от Европа и е официален език в доста страни по света. Сигурно не е лошо и той да се знае. Колко и как ще научат в училище е друг въпрос

# 329
В тази паралелка на второ няма прието момче, ето реда на паралелката:
35. СРЕДНО ЕЗИКОВО УЧИЛИЩЕ "ДОБРИ ВОЙНИКОВ"   Чужди езици - ФЕ интензивно, РЕ   410,50   399,50   -11,00   399,50   без квоти
Не смятам да продължавам спора дали има отлив. Аз самата се надявах да има, тъй като дъщеря ми искаше да попадне в 133 с ФЕ. Бал 21 г. мин. 433 в 133, тази 434.5. Толкоз
Голямата ми дъщеря беше приета в същата паралелка 2019 с 426.

Общи условия

Активация на акаунт