СЕДМИ КЛАС - 18.07 - 25.07 - По-доброто класиране - Второто!

• 59 071
  • 766
  •   1
Отговори
# 525
  • София
не би трябвало на сестрата да й влиза в дейност незадължителна ваксина като грипа и ковида. Май само тези по имунизационен календар са й в заниманията.
На сестрата не й влиза в работата изобщо защо са слагани или не ваксини. По-скоро само кои са сложени. Проблемът със сина ми беше по-скоро, защото мислеше, че ваксината е сложена, но е пропусната да бъде описана, или аз съм й пратила стара бележка. В нито едно от четирите училища не са ми правили проблем за това, че липсва ваксина. Затова попитах дали може да иска информация за ковидните.
Голямото по едно време около седмица си седеше вкъщи уж като неваксинирано. Но като се върнало в училище не му давали да плюе. Интересно ми беше тогава откъде имат информация кое дете е ваксинирано. Той си предпочиташе да плюе, че да е спокоен, но не му се е положило.

А някой написа, че ЛЛ вижда само ваксините, които тя е сложила. Това така ли е или аз не съм разбрала? Или в автоматичната бележка за училище излизат само ваксините, които е сложила лекарката, която издава бележката?

# 526
  • София
Аз да се обадя за картите за ГТ. Добре беше споменато за снимката, защото картата е персонална.
Относно целогодишния абонамент, аз лично не бих избързвала, защото ако има дистанционно (недай Боже) децата може и да не я ползват. Поне така стана с моята дъщеря първата година и карта за 3 месеца си замина без да се ползва. Но ако децата ви излизат всекидневно е на сметка.

На моето дете му искаха освен здравно-профилактична карта и един лист, на който са отпечатани ваксините и ЛЛ трябваше да впише датите, на които са поставени. Докато тя го преглеждаше, сестрата ги попълни набързо. Но това се иска само в 8 клас. На голямата сега и сложиха ваксина за 17-годишни по имунизационния календар и нищо не искат от училището.
Аз преместих моите деца от педиатъра им, който беше в София, при нашия ОПЛ, който е съвсем близо до нас, за по-удобно. При записването тя пренесе всички ваксини от картоните им в една голяма книга. И сега сестрата именно от книгата ги пренаписа. Аз имам КЕП и скоро даже загледах здравните доситеа на децата ми, но не видях ваксините някъде отделени. Може би през портала на ОПЛ да се виждат.

Скрит текст:
Ние сме в родното място на ММ, което е малко и в северозапада. Мисля сме единствените, които посещават магазините с маска. Децата, както и някои по-първични възрастни се обръщат след нас и ни гледат учудено. Една касиерка беше много услужлива и поясни на ММ, че маските вече не са задължителни. Но местният пияница, който кеси пред единия магазин, се прояви доста агресивно една вечер, подозирайки че щом има маска, значи има и ваксина, т.е. сме заплаха за него Close

# 527
А някой написа, че ЛЛ вижда само ваксините, които тя е сложила. Това така ли е или аз не съм разбрала? Или в автоматичната бележка за училище излизат само ваксините, които е сложила лекарката, която издава бележката?
Не знам дали вижда само тях, но сме сменяли ЛЛ на наборката след бебешка възраст и новият педиатър нанася в ЗПК само ваксините, сложени при него. Останалите преснимаме от картона, който ни завеща предшественичката му. Нямало как те да издадат документ за старите (при нас са на практика почти всички, тъй като около 1.5-годишна възраст правихме смяната).

# 528
  • София
Ето списък на пунктовете на ГМ . https://www.sofiatraffic.bg/bg/transport/punktove-za-prodazhba-na-prevozni/p/1 Отивате с УК на детето и актуална снимка. На място се попълва заявление, до колкото помня. И ви я издават веднага.
Съветвам тези, които за първи път вадят карти за ГТ първо от сайта на ЦГМ да заявите нов превозен документ от тук: https://webportal.sofiatraffic.bg. Създава се профил и се заявява "преференциална карта". Избира се пункт за получаване и вече в него се носи снимка и старата ученическа лична карта. Със старата карта може да се зарежда до края на септември, мисля, но не съм 100% сигурна, може и до октомври да е.
Моите деца имаха карти и после се опитвах да ги асоциирам с новосъздадени профили, но не се получи без ходене до пункт. И най-тъпото, сега всеки си има отделен профил, не стана на един профил двете карти. Но това са дребни кахъри. Исках да кажа - не си издавайте първо пластиката, а създайте профила и през него заявете.
Естествено, това важи за тези, които искат да зареждат картата онлайн. Но аз ако мога да свърша нещо дистанционно, го върша дистанционно и никой не може да ме убеди, че не е голяма грижа да ходя до пункт. Зареждала съм и "last minute" - звъни наборката, че не може да влезе в метрото. Добре, маме, задръж 2 мин. Заредих картата от компютъра си и влезе детето. Да кажа и в тая тема - колко е хубаво, че живеем точно в тоя век! А още колко неща има опция да стават дистанционно! Нашите деца ще го направят, де, ще си организират живота още по-леко и лесно.

Това горното, с ваксините, ме оставя безмълвна! Егати системата, дето лекар не може да види здравния статус на пациент, влезал в кабинета му, дори и случайно. А аз мисллих, че е крайно време сестрите в училищата да получат достъп до здравните досиета на децата, а не да разнасяме някакви хартии от ЛЛ до училище. А то да се окаже, че дори ЛЛ не вижда ваксините на детето, направени от предишен ЛЛ. ЖДНБ!

Последна редакция: пт, 22 юли 2022, 13:11 от мандаринка

# 529
Ra2, няма да мине с разпечатка от класирането за ГТ.
Мина Smile
Изпринтих, баща й имаше минаване покрай пункт на гр. транспорт и е успял да убеди жената, че е ОК. Заредила е 1 мес метро, че и от 01.09. Ученическата лична карта е отдавна изгубена, на матурите ходи с паспорт.

# 530
Сигурно, който го интересува знае, но аз да кажа понеже на сайта на ГТ Варна не е много коретно написано. Та мен чак наскоро ме светнаха, че картата за всички линии на ГТ за учащи е 15 лв. тук. Аз бях много учудена, понеже сайтът им казва друго на пръв поглед, а и аз самата като ученичка плащах по 20 лв. за 1 линия. Но не мога да кажа, че не съм доволна от факта, вече от 2 месеца има карта дъщеря ми.
Такива луксове с онлайн зареждане можем само да ги сънуваме тук Joy Или поне така предполагам.
Единственото неприятно е, че има линии, които се обслужват едновременно от ГТ и от частни фирми и при тях май вече на важат картите.

# 531
  • София, Младост
Дойде ми реда и аз да попитам- кой още е Г клас в НПМГ?
Едно време съм ходила на такова определяне за "инвалидни" места за УПК. Посочиха ме, отидох. Не помня какво е било, помня само голямото чакане пред вратата. Накрая "луксозно" бях насочена към производство на алкохолни и безалкохолни напитки. Беше ок, случихме се с най-добрата ми приятелка в училище заедно, напълно случайно. Може би иначе щяха да ме турят я стругарка, я фрезистка...

Моят син е записан в Г клас в НПМГ..

# 532
  • София
мандаринка, cydonia много полезна информация, благодаря!

# 533
  • София
О, моят мъж се разправя известно време с програмистите и по-скоро с поддръжката на сайта на ГТ. Защото при нас моята и картата на дъщерята са на един профил, но искахме да ги зареждаме не само през моята, но и през неговата банкова карта. Дебитните ни карти висаха като сополи в профила и всички от поддръжката им виждаха всички атрибути необходими за ползване... абе... Накрая след много разправии ги свалиха да не се виждат.

# 534
Не знам дали вижда само тях, но сме сменяли ЛЛ на наборката след бебешка възраст и новият педиатър нанася в ЗПК само ваксините, сложени при него. Останалите преснимаме от картона, който ни завеща предшественичката му. Нямало как те да издадат документ за старите (при нас са на практика почти всички, тъй като около 1.5-годишна възраст правихме смяната).

Нали децата имат имунизационен паспорт, в него всеки лекар нанася ваксините и така, дори и да го смените, те си стоят на едно място. Аз така процедирам, него давам и в него ги следят какво е сложено, какво не е.

# 535
Скрит текст:

Ако решим да се пробваме все пак на четвърто класиране, трябва ли да го отпиша и да представя оригинала в желаното училище при наличие на свободни места или може да мина и с копие?
                 С копие не става.Отписвате се и кандидатствате.Риск си има ,защото може да кандидатства и дете с по-висок бал,а мястото ви може да е вече заето.
Скрит текст:
Преди три години кандидатствахме с копие във 2 АЕГ /тогава ставаше все още в някои у-ща/ и след нас в последната минута влезе един баща да подаде документи и точно това дете се класира с бал 0.5 по-голям от нашия.Така,че ако беше отписан щеше да пие една студена вода и да търси свободни места в кварталните у-ща.
[/quote]

А на директоркото класиране може ли на няколко места да се кандидатсва пак или само на едно?

# 536
  • София
Може, но ако не им съвпадат сроковете. Или ако някъде разрешат кандидатстване с копие от свидетелството.

# 537
A на сайтовете на всяко училище ли ще бъдат обявени незаетите места след трето класиране? И сроковете за кандидатстване са различни, така ли? А мисля, че вече няма училища, в които да кандидатстваш с копие....

# 538
  • София
Аз виждам на сайта на НЗОК ваксините на децата и моите и от старата и от новата ЛЛ. Ако има нещо, което аз виждам, а лекар не вижда, а му е зор, може да влезе с моята парола. Но точно ковидните не се виждат в профила. Не са слагани от ЛЛ, а в Пирогов.

# 539
A на сайтовете на всяко училище ли ще бъдат обявени незаетите места след трето класиране? И сроковете за кандидатстване са различни, така ли? А мисля, че вече няма училища, в които да кандидатстваш с копие....
               Свободните места след 3-то се обявяват на сайтовете на у-щата и от две години не може да се кандидатства с копие.Особено в популярните и търсени гимназии.В другите има места и след 4-то.
                ПП.Сроковете за кандидатстване се обявяват от директорите и не винаги съвпадат,но са твърде кратки.Има и съвпадение на срокове.

Общи условия

Активация на акаунт