Частни училища - информативно-дискусионна тема 54

• 41 494
  • 763
  •   1
Отговори
# 600
А-ха, благодаря. Какво гласи форумната мъдрост, около какъв % се обединява мнозинството?

30 процента от годишен семеен бюджет се счита за горна граница.

# 601
А-ха, благодаря. Какво гласи форумната мъдрост, около какъв % се обединява мнозинството?

30 процента от годишен семеен бюджет се счита за горна граница.
А, не-еее Grinning. Не се обединихме...Защото 30% от бюджет 5000лв е едно, а 30% от 10000лв е друго. Крякахме-крякахме-мноого страници Joy и решихме, че не бива да се стига до "филии с пастет", а трябва да остане и някой лев за резенче домат към филиите..

# 602
Не ме притеснява инфлацията, таксите за училището на голямото тази година са без промяна (в чужбина). Доходите ни също растат с инфлацията, предоговаряме договорите си, актуализираме цените и така. При финансова криза в семейството, бих държала децата максимално дълго в училището, вкл. бих търсила опция за стипендии (голямото е със стипендия и в момента). Също, ако кризата се проточи, бих преместила в по-нисък ценови клас училище (в нашия случай има такива) и евентуално бих потърсила добро общинско/държавно училище.

# 603
С две деца в ЧУ определено сме си правили сметка как ще плащаме таксите, моите бяха и в ЧДГ, общо 7 години ми се засякоха с 2 такси, но пък не бяха така високи като сега, отдъхнахме като каката влезе в държавна гимназия, а на следващата година и малкия го приеха в 5 клас в ДУ. Между 5 и 10% от годишния доход, взависимост от годината, са ни били таксите за ЧУ.

Последна редакция: пн, 22 авг 2022, 09:13 от Фран

# 604
И преди сме го водили този разговор.
Започнах да следя ЧУ(преди около 7-8 години), когато таксите на най-скъпите (без СГ и разните там американски) бяха около 3К в евро общо.
Сега таблицата на първа страница ясно говори.
Моите доходи обаче съвсем не са нараснали със същия процент. За съжаление.
Затова сега навлизайки в гимназиален етап бих плащала пари само за най-добрите ЧГ и за никое друго. А те са ясни кои са. Всички останали са по-посредствени или на нивото на добрите държавни гимназии.

Последна редакция: вт, 16 авг 2022, 15:59 от Fancy

# 605
Aз да се включа с едно питане Simple Smile
Какво мислите за Remarkable за дете в прогимназията?
Това с тетрадките и раницата по 7 кг , мисля че е отживелица.
Големите ползват Ipad с писалка, ама тук нещо не ми се вижда оправдана инвестицията.

# 606
  • София
Не бях чела няколко дни в темата. Последните няколко страници са абсолютно безсмислени, всичко се е загубило. Аз не съм видяла какво е трито, но прочетох така създалият се "диалог". Много тъжно....

Струва ми се, че се бяхме обединили около 10% да е нормалното да се отдели за ЧУ, като сте върнали темата за пастета.
Аз мога да споделя, че и моята заплата не е нарастнала с темповете на инфлацията. Много се радвам, че има хора, които са успяли да предоговорят нещата, но са по-скоро изключение.

# 607
Следя неособено редовно темата отскоро, тъй като започнах да проучвам ЧГ, но, разбираемо, тук се пише най-вече за ЧУ до седми клас. Интересувам се от такива с английски като основен език. Сега видях коментара на Лейка, че нивото в ИА падало. Може ли някой да сподели лични впечатления за Иван Апостолов, Златарски, Меридиан 22, Образователни технологии за гимназиален етап.

# 608
  • в страната на чудесата
Меридиан 22 не става за деца, които биха искали да се образоват. Но могат да придобият опит в рикриейшън индустрията. До 7 клас не блести, но не е по-зле от ПБ или азбуки например.
В ОТ познавам две деца (гимназия) - учи се спокойно, средата е прилична, академичността е спорна и под нивото на 35-то например.
Златарски не познавам.

# 609
Leika, моят син има затруднения с математиката и по тази причина , мисля че шансовете му за втори ешелон училища (35-то, 32-ро, 31-во, 18-то) са ниски, особено за привлекателните паралелки. За баш езиковите са направо имагинерни. Справя се добре по български, английски и другите хуманитарни предмети. По тази причина мисля, че ЧГ с английски ще по-добрият вариант от училища като 1-во, 7-мо, 30-то, в които има реален шанс да се класира за паралелка с английски.  Поне по резултати на матурата в 12 клас Меридиан 22 са значително по-напред от ОТ. ИА ми беше фаворит по локация и отзиви (каквито намерих), но твоят пост не звучи много оптимистично. За друга ЧГ имаш ли някакви преки впечатления?

# 610
  • в страната на чудесата
Не съм гледала матурите. ИА не е лошо. Буквално.

# 611
ТафТаф, предполагам знаете, но все пак да обърна внимание, че в ИА има изпит по БЕЛ и мат, формат като НВО, но по-лесно. Ако можете да намерите от миналата година, например изпита, за да се ориентирате.
За другите училища нямам наблюдение и информация, както и за ДГ. Моите деца са в ЧУ от гимназиален етап, преди това се борехме с общинското образование 😀

# 612
Да, знам, благодаря. Видях ги, по-лесни изглеждат, освен това минималният бал е 18 и се взима българският с по-голяма тежест. Той предполагам ще може да изкара около 50-60 точки по математика на НВО, но това си е доста посредствено за елитните държавни. Вие в ИА ли сте? Ако да, ще се радвам на мнение за нивото, може и на ЛС.

# 613
Не, в АК е дъщеря ми, но преди 2 г. ходи на изпита и в ИА.

# 614
  • София
От няколко години следя темата и се надявам скоро да започна да се включвам - през тази (учебна) година синът ни ще кандидатства в АК, а през следващата и голямата му сестра, а малката - в ПУК. Притеснява ме последното увеличение на таксите в колежа обаче, и при нас може процентът от бюджета за образование да достигне близо 50 от семейния... Не сме разточителни попринцип и смятам, че ако не продължават така да растат таксите с по 400Е на година ще можем да си го позволим.
Исках да попитам родителите на деца от училища с английски - Иззи, Maple, Британика, поправете ме ако има още, които да заслужават да бъдат споменати - дали вашите деца са започнали там от детска градина, или от ПУК? Попринцип желанието ми е малката да продължи в текущата детска (също с английски) и да започне там направо в предучилищна. Дали, както за първи клас, повечето места в ПУК се заемат от децата от детските им градини, или има допълнителни паралелки и мога да съм спокойна, че ще има места? В този въпрос предполагам изключвам Maple, тъй като са нови се съмнявам местата да са проблем.

Общи условия

Активация на акаунт