Предлагаме ви 18 начина, с помощта на които родителите могат да направят новата учебна година по-успешна за своите деца. И при това съвсем лесно и просто – по пътя на организацията, поддръжката и личното участие.    

 
1. Акцентирайте върху позитивното
Поддържането на училищния дух на ниво може да се окаже трудна задача, ако се налага детето да се сражава с учителите, да се поти над домашните, да трепери заради оценките… Но позитивното мислене ще изведе детето ви на пътя на успеха много по-бързо, отколкото негативната позиция "не мога, не се получава".

2. Вълнувайте се по-конструктивно
Притесненията във връзка с училището са може би неизбежни, но те не са най-ефикасният начин да се реши проблемът. Вашите преживявания могат да стресират и притеснят детето. Убедете се, че вълненията ви могат да бъдат полезни. Или просто се вземете в ръце.

3. Настоявайте детето да чете редовно
Даже и детето да се противи на задължителното четене, трябва да намери време и желание за това, дори ако се налага да четете заедно всяка вечер. Нека пътят към успеха легне върху практиката. А мотивацията му можете да увеличите чрез интересни книгоразделители, които само да си изработи.

4. Откривайте навреме проблемите
В училище детето ви не само седи в клас, то се занимава и с други видове дейности. Интересувайте се какво прави през междучасията, в обедната почивка, по време на часовете по физкултура, в занималнята или училищния автобус. Ако се наложи вашата намеса, първо помислете как да се справите с проблема и след това действайте.

5. Направете всичко, за да помогнете на детето да не изпитва неприязън към училището
Учебните занятия са истинско изпитание за по-малките ученици. Дайте възможност на детето си да изрази своите преживявания – огорчението, безпокойството, тревогите, трудностите и негодуванията. Вие трябва да се превърнете в човека, който винаги е готов да го изслуша и разбере. Помогнете му да се справи със стреса!

6. Срещайте се по-често с учителите
Това е особено важно, ако детето има известни проблеми с някой от предметите или вид дейност. Освен това, така вие ще можете да следите за прогреса му или да пресечете даден проблем още в неговото начало.

7. Помагайте за домашните
Детето ви ще постига по-високи резултати, ако вие, помагайки му с домашните, знаете добре какво и как изучава в училище. Следете какви домашни му дават и се опитайте да му помагате компетентно. Ако се налага, хванете учебника и изучете материала.

8. Не пропускайте родителските срещи
Това е една от малкото възможности да общувате приятелски с учителите, да се разходите свободно из сградата на училището, да сверите часовника си с другите родители и да се подготвите отрано за възможни проблеми.

9. Записвайте си всяка информация, получена от учителите
Няма смисъл да претоварвате и без това препълнената си памет с домашните на детето и друга информация, дадена от учителите, рискувайки да забравите нещо. Затова си записвайте всичко подробно.

10. Подберете такива химикалки и моливи, които да са удобни на детето
Понякога една удобна химикалка може значително да подобри качеството на писмените работи на детето и като последствие – неговото поведение в час. Отнесете се към този въпрос много отговорно – не купувайте първия попаднал ви набор от писмени принадлежности, а внимателно проверете неговото съдържание. Химикалките не трябва да бъдат твърде тънки или много дебели, те трябва да пишат леко, без излишно усилие (но не и прекалено тънко), да не текат, да не се чупят лесно.

11. Научете детето да седи кротко по време на уроците
"Стой мирно" е команда, която възрастните често подават, а на техните деца никак не им е лесно да я изпълняват. Ако учителите редовно се оплакват, че детето ви не стои мирно в час, помислете по какъв начин можете да направите процеса на седене по-удобен и как да му помогнете да се справи с тази толкова трудна задача.

12. Станете член на родителския актив или училищното настоятелство
Да, събранията са изморителни и обсъжданията безкрайни, но това носи голяма полза най-вече за детето ви. Участвайте при вземането на решения, които могат да му повлияят положително.

13. Разгледайте добре учебниците вкъщи
Убедете се, че детето ви има вкъщи всички необходими учебници. Така то ще може да се подготвя пълноценно и да се занимава с тях дори когато боледува.

14. Проверявайте раницата на детето
Тя не само може да бъде твърде тежка за него, но може и да крие куп неочаквани за вас неща. От забравен учебник и остатък от вчерашната закуска до спортния екип, който сте мислели за изгубен. Убедете се, че детето не носи в раницата си нищо излишно.

15. Облекчете сутрините му
Ако детето ви постоянно закъснява за училище, забравя домашни, бавно и неумело се облича, не успява да закуси нормално – замислете се как да оптимизирате сутрините му. Съществуват куп трикове да опростите рутинните действия и така да му помогнете да се справи успешно и с останалите си задачи.

16. Купете на детето бележник за задачите
Бележникът за ежедневни задачи е много полезна вещ, особено ако в училище им дават много домашни. Научете го да си записва всички задачи за деня, за да не ги забравя.

17. Проучете много добре училището, в което ще учи детето ви
Бъдете негов ефективен помощник – научете правилата, с които трябва да се съобразява. Проучете използваните учебни методи, подходите и навиците на различните учители, как организират уроците си. Познавайки всичко това, вие ще успеете най-добре да помогнете на детето си да се справи със стреса и домашните.

18. Направете си календар на учебната година
Така няма да ви се случва да се разстройвате, че сте забравили за училищно събрание или някаква важна задача, щом сте ги отметнали своевременно в календара. Ако датите на някои мероприятия са известни отрано, не се колебайте навреме да ги отбележите.

Последна редакция: вт, 03 сеп 2019, 12:25 от Редактор***