Помагате ли на децата си с домашните?

 • 2 273
 • 9
 •   1
Отговори
 • Мнения: 142
Тръгне ли детето на училище, за родителите настават трудни времена. Прибират се вечер, изморени от дългия работен ден и пазаруването след работа, следва приготвянето на вечеря и вместо след това да се отдадат на заслужена почивка, често им се налага да се заемат и с допълнителна работа – уроците и домашните на децата.

За никого не е тайна, че учебното съдържание днес е много по-обемно, по-сложно и по-неразбираемо написано и често се превръща в сериозно изпитание не само за учениците, но и за техните родители. Защо се получава така? Децата днес ли са по-глупави, или уроците са излишно усложнени и несъобразени с тяхната възраст и техните възможности? Могат ли учениците от начална и прогимназиална степен да се справят самостоятелно, или имат нужда от помощта на възрастните? Трябва ли родителите да останат спокойни и да не се намесват, когато виждат, че детето им изпитва трудности при усвояване на материала, само и само да ги научат на самостоятелност?

В статията Трябва ли родителите да помагат за уроците на децата си? в блога на BG-Mamma разглеждаме част от тези въпроси и се опитваме да стигнем до истината за нуждата от родителска помощ в училище.

А вие учите ли уроци и пишете ли домашни с децата си? Разкажете за вашия опит и проблемите, с които се сблъсквате във връзка с малките си ученици.

# 1
 • Мнения: 8 796
според мен трябва да се помогне в 1 клас, докато детето свикне да прави само. После само да се контролира отвреме навреме и да се помага при наистина трудни домашни.

# 2
 • Плевен
 • Мнения: 1 612
Задължително е даже.Особено в първи и втори клас докато децата свикнат и разберат начина на “учене”.За математиката о българския помагах първи и втори клас.Сега е 4 и няма нужда вече,научава урока в училище.Обаче по човек и общество още има нужда.Разказвателен предмет е,войни учат,години се помнят.Трябва  някой да обръща внимание.Миналата седмица класния на РС каза,че трябва да помагаме на децата по човек и общество.Масово децата не учат и не знаят…Отделно от това им бяха дали проекти за 3 март за освободителната война.Там участието на родителя направо си е задължително.Ако родител не покаже какво и как се прави,детето откъде ще знае?Когато детето разбере какво и как се оформя този проект,а и не само той,по нататък и само ще си го прави понеже вече ще знае как.Когато хващаш нова работа,всеки иска в началото да му покажат как става и как се прави ,защо да не покажем на децата си тогава?Като дете се учех да плета на една кука и седнах до баба да ми покаже.След това вече и сама се справих.С ученето е същото.Знам че всеки родител мечтае детето му да е самостоятелно възможно от най-рано,но все пак си има възраст за всичко.Не можеш да очакваш от новородено да се справя само и да няма нужда някой да му помага,както и не можеш да очакваш от първокласник да знае и може всичко.Ние сме там за да им покажем как.Това е родителството.Ако не искаш или ти е трудно,да си мислил по-рано.

# 3
 • София
 • Мнения: 28 540
Почти не съм, мъжът ми и той. Включваме се по нещо, само ако помоли за помощ, проектите си ги прави сам (повечето са на лаптоп).

Забравих – 4-ти клас е.

Последна редакция: пн, 16 май 2022, 14:47 от milenaka

# 4
 • Най-красивата страна
 • Мнения: 12 275
Дъщеря ми беше предучилищна група в училище и тогава помагах.Изгради си навици за учене.
Първи клас въобще не го усетихме.
На занималня не е ходила,аз бях вкъщи,оставях я да учи сама и помагах,когато имаше затруднения или когато трябваше да се намерят някакви материали в интернет.
До втори клас успях да я науча как да се организира,за да има време да си напише домашните и да има време за почивка.
Държах много да чете книги,защото четенето обогатява речника.
Има си библиотека вкъщи,купувам и книгите,които пожелае.
Баща и я записа и в детската библиотека.
Мисля,че това и помогна по-късно за уроците по разказвателните предмети..както и по български и литература -преразкази,граматика,есета..
Сега е 6 клас и се справя самостоятелно.
Навиците са вече изградени,дисциплинирана е и умее да си разпредели сама времето.
Ако нещо я затруднява-ще помогнем естествено,но няма да и напишем домашното ние. Не пропускам също така да проверявам домашните...

Да помогнеш,когато детето има  нужда не означава,че не е самостоятелно.

# 5
 • Мнения: 9 864
Момиченцата са по-организирани. Момиченцата по-малко.
Дг - учим заедно
5 клас - учим заедно по английски, бел, някои разказвателни, когато има време. Но той си е малка блейка та, не знам кога ще спре да е блейка
9 клас - помагам само по някои задачи по мат и философия, когато ме пита. Спорим по английски, ни само за спорта

# 6
 • Мнения: 10 597
1-ви клас е. Не помагам. Нямат домашни. През лятото, обаче, ще четем и пишем, да не забрави наученото.

# 7
 • София
 • Мнения: 2 446
Трети клас - момче.
Помагам, контролирам, много ми е омръзнало, но ако не го правя - ще затъне.
Много разпилян и разсеян, всичко се прави бавно, в последния момент, ако може - колкото да се отбие номера.
Запали ли се по нещо - не можем да го откъснем. Сега манията е география и геополитика, войни. За нула време научи толкова много неща. Но липсва ли искрен интерес, не иска да учи.

С батко му беше по-лесно, той сам се справяше, само съм проверявала от време на време.

# 8
 • София
 • Мнения: 1 601
Помагам на 7мокласничката ми, защото ако не я следя постоянно си представям какво ще стане. На 4токласникът ми почти не помагам, но той ходи на занималня. От есента сигурно ще трябва да помагам и на него, макар че той е по-отговорен.

# 9
 • Мнения: 11 974
Помагам на голямото дете (5 клас), но то е с обучителни затруднения и все още не се справя напълно самостоятелно. Извън моята помощ с домашните ходи на специалист по дислексия и ресурсен, което също си е вид помощ. Първокласникът се справя сам, не желае да му се показва, а и няма нужда. Два пъти да ме е попитал, когато не е бил на занималня какво трябва да определена задача и от половин дума ме е пресичал с "Разбрах, мога и сам вече". В училище му у лесно, та чак скучно. Ще видим как ще е по-нататък

Общи условия

Активация на акаунт