Работа за лятото 16+

• 1 882
  • 50
  •   1
Отговори
Здравейте,
бих искала дъщеря ми (на 17) да си намери някаква работа за лятото (от 14.07 до 15.09).
Знае английски, малко немски и руски. Изглежда добре. Обича животни, парцалки, гримове... В София сме.
Моля за идеи - къде да търсим? Има ли такива възможности?
.......................
Знам, че ще кажете "Цял живот ще работи, нека си изживее детството..."
НО!
1) Иначе ще отвиси на телефона и по моловете с лошата си компания и ще се караме цяло лято.
2) Искам да се научи на организация и да прави нещо, което не е пожелала. Повече от минута. Не го умее.
3) Да научи цената на парите и да премерва "цена-полза".
4) Да види, че може да прави нещо смислено, че е голям човек.
5) Да се ориентира в света на възрастните, защото няма никакви амбиции и желания.

Доброволчеството не е предпочитан вариант, защото тя едва ли ще се мотивира от сътворяването на добро, за съжаление.

Предлагала съм да си избере някакъв курс, но нищо не я интересува. Сама няма да се занимава с нищо.

Последна редакция: пт, 20 юни 2025, 14:41 от aaa73

# 1
Здравейте,
бих искала дъщеря ми (на 17) да си намери някаква работа за лятото (от 14.07 до 15.09).
Знае английски, малко немски и руски. Изглежда добре. Обича животни, парцалки, гримове... В София сме.
Моля за идеи - къде да търсим? Има ли такива възможности?
.......................
Знам, че ще кажете "Цял живот ще работи, нека си изживее детството..."
НО!
1) Иначе ще отвиси на телефона и по моловете с лошата си компания и ще се караме цяло лято.
2) Искам да се научи на организация и да прави нещо, което не е пожелала. Повече от минута. Не го умее.
3) Да научи цената на парите и да премерва "цена-полза".
4) Да види, че може да прави нещо смислено, че е голям човек.
В Jobs.bg

# 2
  • София
Jobs.bg по принцип иначе едно време започнах така в Шнайдер Електрик като монтажник няколко поредни лета. Взимат хора само за лятото и есента се продължава с училището/университета. Вижте дали все още няма такава програма. До колкото помня освен Пловдив и в София има, но проверете пак.

# 3
  • София
В Jobs.bg и Zaplata.bg може да се сортира по сезонна работа.
По описанието иначе - вериги за бързо хранене, магазини като Jumbo и козметичните вериги, сервитьорка, помощник-барманка, тук-таме в кол-център.
Целият нормален свят работи от тази възраст.

# 4
  • София
Мисля, че в Лидл и Била има летни почасови стажове за деца, навършили 16 години. Мисля, че бяха на 4, 6 и 8 часа.
Тъй като дъщеря Ви е напълнолетна, а Вие сте неин законен представител, е възможно да се наложи да присъствате по време на интервюто и на административните формалности.

# 5
Разбира се, че започнах с Jobs, но попадам все на оферти за пълнолетни и за постоянна работа.
Всъщност да, за сезонна има няколко подходящи оферти.
За Била видях плакати преди време, а сега, като търся, на сайта им няма оферта. А и тя не иска там, оставила съм го като последен вариант.
Благодаря за идеите, ще погледна и другите.

Факт е, че по света работят и от по-малки, но у нас, в моето обкръжение поне, сякаш не е прието. Даже очаквах хейт на въпроса ми и предварително се оправдах Simple Smile

Последна редакция: пт, 20 юни 2025, 16:34 от aaa73

# 6
  • София
Вижте и тези https://www.sutherlandglobal.bg/bg/ranna-kariera/
За Linked in също се сещам тъй като там доста работодатели така си набират персонал.

# 7
  • София
При търсенето на работа се надявам, че не се рекламира като добре изглеждаща и обичаща гримове и парцалки.

# 8
Не, разбира се. Имах предвид, че става за магазин за дрехи или подобен в мола... Да сгъва, прибира. Вероятно ще и допадне.
Иначе ще кандидатства по оферти.

# 9
Аз не разбрах – момичето иска ли да работи, или това е желание само на майката? Защото ако е второто, не вярвам да има някаква полза от тази идея.
А ако момичето иска, досега да е намерило нещо. Децата, които наистина искат да работят, се информират едно друго къде, какво и как.
Да, добре е родителят да е информиран, да провери работодателя, особено когато става въпрос за момиче, но това е по-скоро в сферата на контрола.
И още нещо – дори детето да попадне на недобросъвестен работодател, който мишкува с трудовия договор или заплащането, това пак е полезен опит. Да си знаят занапред от какво да бягат и с какво да не правят компромиси.

# 10
Моя идея, тя не съвсем охотно се съгласи.

Ако тийнейджър ви каже, че предпочита да работи, вместо да се шляе - не му вярвайте. Но не смятам да оставя нещата на нейната инициатива.
Тя вече веднъж "кандидатства". Казали и "Ще се обадим" и толкова.

В нейната среда, явно, никой не работи.

Всичко ще бъде урок - и кандидатстването, и това, че невинаги ще я изберат, и че няма да я търпят да се мотае, че не е център на света, и че има йерархия, ред, алгоритъм на работа, изисквания. Все неща, които отказва да разбере по лесния начин, а държа да ги научи скоро.

Последна редакция: пт, 20 юни 2025, 19:02 от aaa73

# 11
Ако тийнейджър ви каже, че предпочита да работи, вместо да се шляе - не му вярвайте.

Благодаря за предупреждението, но е твърде закъсняло. Когато синът ми беше ученик, сам си намираше работа. Флаери, анкети почасово, едно лято дори продаваше сладолед. Това за платения труд. Защото имаше и неплатен – стаж и доброволчество. Освен стажа, който беше задължителен, всичко останало си беше негова инициатива. Сам си ги намираше, нас просто ни уведомяваше.
Не знам каква ви е средата, но обикновено тийнейджърите работят нещо през лятото, дори тези с богати родители. Даже най-вече те – активно участват в семейния бизнес, ако има такъв. Там е ясно, че не се работи за пари, а за трудови навици.
Но насила труд на нищо не учи, освен как да изкръшкаш.

# 12
В Хесбургер и Макдоналдс вземат младежи почасово.
На сайтовете им може да се кандидатства директно.

# 13
Ако можеш да ѝ помогнеш да си намери работа, пак е по-добре, отколкото да не работи. Някои на тази възраст изглеждат много отворени и нахакани спрямо родителите си и в приятелската си компания, а сред непознати възрастни са доста неуверени. Всъщност повечето непълнолетни, които познавам, са започнали първата си работа с помощта на родителите си. С активно търсене от тяхна страна, с уреждане при познати или в семейния бизнес, особено където няма големи работодатели, свикнали с документацията за непълнолетни. И във форума съм чела - преводач при приятели на родителите, продавачка при приятели на родителите и пр.

# 14
Ако тийнейджър ви каже, че предпочита да работи, вместо да се шляе - не му вярвайте....В нейната среда, явно, никой не работи.
В чужбина положението с работещи ученици 15+ е съвсем различно. Почти всички работят през ваканцията, а някои и целогодишно през почивните дни, най-вече събота. Има  си и младежка трудова бораса, където големите фирми пускат обявите още септември-декември за идното лято.
На моите деца най-голямата мотивация да работят беше: нов компютър, шофьорска книжка, почивка с приятели. 
От приятелка в София знам, че има доста възможности за работа лятото, просто се иска желание.

Общи условия

Активация на акаунт