Работа за лятото 16+

• 1 789
  • 50
  •   1
Отговори
# 45
Моите деца започнаха с нагласата да опитат и да видят. Казах им, че винаги може да се откажат, ако им е трудно. В началото беше тегаво, да, не е като в училище с междучасия и блеене в час, ами сериозно отношение към задълженията и точно отчитане на почивките. Но постепенно свикнаха и като си получиха заплатат накрая, беше голям кеф.

# 46
...Дали, ако вземете малко по-твърда позиция по казуса, няма да даде резултат? Варианти за странична работа има, а младата дама не е в позиция да избира на този етап. Макар и почасов труд, ще се отрази много благотворно....
Благодаря, и аз мисля точно така, но от друга страна няма как насила да я завлеча и да я накарам да работи. За съжаление тя отдавна отказва да "слуша". Затова гледам да е нещо, което да възприеме и поне да е съгласна.

Кукумицинка, вярвам, че засега не е "заработвала", но приятелката и е в бизнеса с вейпове и със сигурност има идея. Пита ме не може ли нещо да превежда на английски, да разхожда кучета, да гледа деца. Да, ако си намери, но това изисква активност.

Leonie, и на мен ми се иска да е така. Вярвам, че ще е голям скок в развитието.

Слушах някакъв психолог, който твърдеше, че днешните младежи страдат психически, защото усещат, че не са полезни и е трудно да бъдат такива. Затова изпадат в депресии и зависимости. Искат да бъдат големи и виждат като единствен начин да правят наобратно на родителите, да пият и пушат. Работата, обаче, ги прави пораснали без неблагоприятните ефекти.

# 47
  • София
ааа73, приеми простичката истина, че няма как да накараш дъщеря ти да работи насила лятната ваканция. Спирането на джобните е огромна твоя грешка, защото  ти я караш да търси начин да си ги набави, а лесните начини няма никак да ти харесат. Разбирам те чудесно, че ти е трудно да я гледаш да се помотва и мързелува, но летните ваканции е така.

Това лято няма да го бъде, докато се организирате - юли дойде. Таз работа трябваше да си я започнала април, май да търсите и да почне от юли. Опитай да я въвлечеш в домакински дейности срещу заплащане, например: почистване на цялата къща с прахосмукачка - 10 лв, почистване на плота в кухнята и измиване - 10 лв. и т.н.
По този начин ще си създава навици, а ако иска джобни - ще се потруди.

Догодина, когато вече е пълнолетна, ще е друго. Защото тя ще се представлява сама, а и законно ако трябва да работи, има сериозни изисквания към работодателите, а те не са склонни. Опитай да работиш с дъшеря ти в посока мотивация, да поиска да е в полза и догодина вече да знае какво иска, да е подготовила CV и така. Истината е, че много късно сте се сетили.

# 48
slanchezara, благодаря, ако се наложи ще я приема, а засега смятам да се размърдаме и двете и да намерим нещо. Не е точно насила, тя уж е съгласна, но не е много ентусиазирана и изобщо не е активна.

Баща и май няма да се съгласи да спре джобните. Те не са много, дано не реши, че и стигат.

Аз такива пари за дребна работа вкъщи няма да давам. Първо, няма чак такова домакинство, че да и заеме лятото. Второ - и тя цапа, би трябвало да чисти безплатно. Трето - искам да има шеф, работно време, задължения, срокове, конкуренция. Аз "не съм и шеф", не мога да я вдигна от леглото, не мога да и махна телефона, всяка задача се проточва с дни.

Наистина не знаех, че трябва отрано да търсим, мой пропуск. До скоро не бяхме решили за един лагер, на който ще ходи (5-12 юли). Така че търсим от средата на юли. Смятах, че тези позиции за лятото се заемат по-краткосрочно.

Последна редакция: пт, 27 юни 2025, 14:10 от aaa73

# 49
  • София
Никога не бих плащала на член от домакинството за приноса му към същото домакинство.
Много погрешен подход е това за мен.

# 50
Докладвам развитието на случая:

Дъщеря ми работи, вече трета седмица в една от веригите за бързо хранене. Изглежда доволна, а аз три пъти повече Simple Smile
На 3-4 юли си подаде документите, 5-12 беше на лагер и от 21 е на работа.
Благодаря за идеите тук, помогнахте ми!

Общи условия

Активация на акаунт