Работа за лятото 16+

• 1 823
  • 50
  •   1
Отговори
# 30
Между другото, сега проверих, няма ги вече тези позиции. Преди може би 2 месеца проверявах и имаше. Което ми говори, че вече са заети. Сега дори и за магазин са намалели позициите, пак поради същата причина, главно на морето търсят

# 31
  • София
... вкъщи не мога да я накарам да си оправи стаята. ...

... нямам предвид родителите да се подиграват, а самите младежи. ...

Надявам се, че не я оправяш ти стаята, а я оставяш да си я обитава, докато осъзнае, че не може така.
И за готвенето е аналогично - предполагам, че не държиш винаги да има сготвено по вкуса на госпожицата.

Работата трудно променя навиците, когато са вече затвърдени.

Точно младежите се подиграват на неработещите в обичайната ситуация.

# 32
aaa73, тя ще стане скоро пълнолетна и само от вас зависи какъв бюджет ще й разпределите. Ако й давате предостатъчно за всичко, даже и за глезотии - момичето още повече ще се чуди защо да работи. И още повече сигурно ще се подиграва на работещите, защото нали, те са "бедни" Simple Smile Ако нещо й липсва, би могла да се замисли. Но ако ще си я отглеждате напълно, а и с тази среда, в която се движи, не виждам как ще я пратите където и да е на работа.

Имам дъщеря - малко по-голяма - и според мен на млад човек, особено в друг град - му трябват доста средства, за да живее нормално и охолно. Ние й осигуряваме настаняването, сметки и пари за основните неща, но не и за глезотии и по-скъпи излизания. Те са си нейна грижа. Така си има стимул да работи и да си има свои пари.

# 33
И аз смятам това. Съберете семейният съвет с мъжа ти и спрете да я глезите.
Родителя дължи на детето си ЛЮБОВ, подслон, основни нужди като ток, вода, питателна храна, прилични дрехи, и учебни материали, но не дължи луксове!
За луксовете трябва да се работи.
Но трябва да сте на една и съща страница със съпруга ти.
Аз мисля, че като отиде да учи в друг град, сама ще се научи.
В общежитие с още две момичета няма как да си разхвърляна. Като ти пратят пари за месеца и ги изхарчиш, ще се научиш да си вариш боб.
Мисля, че ги презадоволяваме  тези  наши деца. Не им даваме шанс да мечтаят за нещо, защото незабавно го купуваме. Преди събирахме пари с години за по-големи покупки. Сега искат iphone за 4 к бам! Защото щели да ѝ се подиграват, ако няма.
Всичко тръгва от нас родителите. И никоя работа няма да те научи на дисциплина и работна етика, ако някой ти задоволява нуждите и желанията. Че защо да работи? Ако ѝ стане трудно, просто ще напусне.
Детето Ви е нормално. Вие лошо сте го научили.
Всички родители имаме добри намерения, но и допускаме греши, които стават видими чак след 18+.
Аз мисля, ще не допълнителната работа е проблем. Също така мисля, че истинският ви проблем е решим и не е страшен. Просто малко проучване и въображение за наказанията/ насърченията от ваша страна. Wink

# 34
Затова искам да е на работа.

Ти искаш, обаче тя не иска.
И после какво?

# 35
metal.vixen, Bea_2022,  Не е презадоволена. Аз не угаждам. Баща и малко угажда. Джобни и дава той (разведени сме) и са наистина малко на фона на останалите. Не знам как успява да кисне по моловете. Сигурно приятелки я черпят.
Телефонът и е от 230 лв., на 2-3 години. Скоро го повреди, поправихме го. Пак е с него.
И наказания има. Аз съм от старата гвардия и не понасям лигавщини, не е моят случай това. Не знам откъде се взе.

Казах и, че за лятото няма да има джобни.

Как'Сийка, и какво? Да седна и да чакам да и дойде мерака ли? Той може и никога да не дойде. Опитвам се да не разбере, че съм в слаба позиция, но вероятно го знае. Затова гледам горе долу да е по нейния вкус, за да се съгласи. Иначе не ми е жал, че ще и е трудно.
Ние от 12-13 г. възраст копаехме царевица на нивата. Знам, че от работа не се мре, само яденето е по-вкусно.

Последна редакция: ср, 25 юни 2025, 09:59 от aaa73

# 36
  • София
Не каза за чистенето и готвенето. Пишеш, че тя не го прави или прави каквото си иска. Кой тогава го прави?

# 37
Какво значи, че може и никога да не й дойде мерака? Ако няма достатъчно пари - няма ли да се замисли поне тогава как да ги изкара?

Парите, дадени от родители, не са заслуга на децата и не е редно точно те да се подиграват на работещите. Дори е нелепо, защото накрая работещите са в някаква степен поне самостоятелни и нещо полезно правят Simple Smile

# 38
Fever, писах и изтрих... Не и чистя стаята, успявам на 2 седмици да я накарам да изчисти. Тя отскоро има стая (от септември). Преди беше обща с брат и. Тогава казваше - като имам стая, ще си я чистя...
 Не готвя специално за нея, гледам да е полезно.

Bea, тя и сега няма достатъчно пари. Все пак има къде да яде и да спи. Не е принудена. Вероятно няма да отиде да учи в друг град - в София сме. За чужбина едва ли, защото успехът и не е добър.

Много си права за парите, дадени от родителите. Говорила съм до посиняване. Но те не го разбират така. Първо се гледат маратонките. Ако не са маркови - не се гледа нататък. Точка.
Вярвам, че и аз не съм авторитет, защото нося евтини маратонки и не ползвам козметика. Мозъците им са промити от реклама и клипчета, трудно се говори с тях.

Последна редакция: ср, 25 юни 2025, 10:34 от aaa73

# 39
Какво значи, че може и никога да не й дойде мерака? Ако няма достатъчно пари - няма ли да се замисли поне тогава как да ги изкара?

Ще се замисли. И ще намери начин, но няма гаранция, че ще е такъв, какъвто родителят желае или одобрява.
Много е деликатен въпросът и трябва да се пипа внимателно, защото има много по-лесни начини човек да си изкара джобни, че и повече, без да работи. Изкушенията са много и опасността един тийнейджър да се подхлъзне е много голяма.

Не знам за вас, но ако моето дете не разполага с пари, а по цял ден кисне в моловете, бих се позамислила какво става и как успява да си го позволи.

# 40
Кофти. Трябва някак да й се промени това мислене.

Да, не бях се замисляла, че може да реши по друг начин да се подкрепи финансово...дано не се случва.

# 41
Да, Как,Сийка... и за това съм мислила. Приятелката и е малко от сенчестата страна.Надявам се да не тръгне по другите варианти (... и затова би било добре да почне да изкарва пари по нормалния начин, откъдето тръгнахме Simple Smile ).

Иначе в мола висят по диваните, ядат фалафели и бургери, бройкат момчетата. Колкото да не се прибере и да я карам да чете. Няма скъпи вещи засега.

Последна редакция: ср, 25 юни 2025, 11:07 от aaa73

# 42
Звучи като типична тийнейджърка. Вие искате да има ценности, амбиции, работна етика, тя не е на този етап. Може пък да се промени това.
Мисля, че са малко наивни децата на тази възраст. Живота ще я научи, просто бъдете до нея, обичайте я и я подкрепяте както до сега.
Сега е ок да я мързи през лятната ваканция

# 43
Прочетох, че не желае във веригите за бързо хранене или Била, но нима Вие не искате също да мързелувате? По цял ден в мола не е опция на тази възраст. По изказванията, които употребихте усещам огорчение и до някаква степен силно притеснение, относно средата. Дали, ако вземете малко по-твърда позиция по казуса, няма да даде резултат? Варианти за странична работа има, а младата дама не е в позиция да избира на този етап. Макар и почасов труд, ще се отрази много благотворно. Успех с решенията и изборите. Случайно ми попадна темата и я приех присърце, поради лични мотиви.

# 44
Да, Как,Сийка... и за това съм мислила. Приятелката и е малко от сенчестата страна.Надявам се да не тръгне по другите варианти (... и затова би било добре да почне да изкарва пари по нормалния начин, откъдето тръгнахме Simple Smile ).

Иначе в мола висят по диваните, ядат фалафели и бургери, бройкат момчетата. Колкото да не се прибере и да я карам да чете. Няма скъпи вещи засега.

Ако вече е открила начините за лесно сдобиване с пари и желани вещи, трудно ще се ентусиазира да работи черна работа за минимално заплащане.

Общи условия

Активация на акаунт