Частни училища - информативно-дискусионна тема 54

• 41 459
  • 763
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Преди няма да кажа колко години, но да кажем, - доста, беше популярна тезата да се започва с първи чужд език на 5, като се говори само на езика. И така започнах аз на 5 с немския при фрау Петроф (омъжена на българин, строга немкиня). Спомням си, че в началото нищо не разбирах, но още след първата година немците, които срещахме по хотелите, ме черпиха с Тублерони от Корекома, защото не вярваха, че съм наистина българка. Набавих речников запас и се започна с граматиката, смятам знаете, че е трудна.
В 1ви клас, започнах в руско училище, нямах проблеми, но в 4ти клас, като започнахме английския и стана пълно мазало в главата ми. За около 2 години мазалото стана огромна каша, чак в 7ми клас помня, че стабилизирах нещата. Отчитам за грешка започването на 2ри език толкова рано.
Това е моят опит, личен, абсолютно личен, но тъй като имам него и разчитам на него, действам по подобна схема и за детето ми. Гледам - справя се доста по-добре, отколкото съм очаквала, приемам че работи за МОЕТО дете.
Не разбрах защо така се фръцнаха всички и нещата ескалираха. Не ни е първият спор, които се развива по точно този начин, аз си го очаквах. Само не очаквах ескалацията.

# 691
  • София
Ако не е родната ти страна така или иначе си чужденец.
На мен не ми е важен акцентът, защото това е панделката. Важно е съдържанието и формата.
Дадох нарочно контрастния пример, за да илюстрирам и мисля, че го разбра, но не ти пасва на твърденията. На 5 години вече е късно. От раждането трябва.

# 692
Да споделя и моят опит, който съдейки по едни австралийци, които ми похвалиха как говори детето на английски, смятам че е успешен.

Първо се учи един език - матерния. Слага се основа точно както го е обяснила рейни - думички и произношение, натрупва се речников запас и после се започва първо с кратки и след това с по-дълги изречения.

Когато се започне с кратките изречения може да се включи вторият език по същата схема. Когато се стигне го изразяване на мисълта с кратки изречения на втория език се започва с третия.

При нас объркването стана между френски и английски - избираше си на кой от двата езика да каже думата. Обаче - има добро произношение на английски и що годе добро на френски. Спрях френския докато не започна да говори и чете на английски и сега зимата пак ще се върнем на езика за да оправи звуковете.

Не мисля, че трябва да се започне от раждането с повече от един език, обаче. Има и изследвания, които показват, че това пречи на децата да проговорят и води до трудности да разграничат двата езика.

И точно акцентът или правилното произношение на думите е абсолютно важно. Също както е важно на български правилното произнасяне на звуковете, така е и на английски, на френски, на японски. "Българския" акцент е проблемен и по-горе се обясни защо. Преди стандарта беше да го учиш без въобще да видиш англоговоряща среда и без да ти се обясни кое как се произнася. Сега е фенси - нейтив спикъри са учителите. Но пак не е достатъчно. Имерсия в средата си трябва.

Последна редакция: сб, 20 авг 2022, 23:22 от Елфичка

# 693
Здравейте,
Някой може ли да сподели някаква информация за ЧУ Кралица София Испанска? Ако имате познати, чиито деца го посещават или някой има каквато и да е информация.
Благодаря!

# 694
  • София
Не мисля, че трябва да се започне от раждането с повече от един език, обаче. Има и изследвания, които показват, че това пречи на децата да проговорят и води до трудности да разграничат двата езика.
Зависи много от детето. Вече толкова много деца са дву/три езични по рождение заради мултинационални бракове и освен ако нямат специфични затруднения, усвояват с лекота езиците.
Наблюдавам друга интересна тенденция с деца, за които родителите са избрали друг език, не английски (например немски и френски) за първи чужд език. Децата имат силни съпротиви и в крайна сметка с повече желание (и успех) учат английски - моето усещане е че това просто е международният език на тяхното поколение. Музика, филми, книги, инфлуенсъри...

# 695
Дъщеря ми учи френски като първи, после започна английски, по нейно желание, преди да започне училище.
Не бих казала, че е имала съпротива, по-скоро тук няма условия за потапяне в езика, почти няма френски филми по масовите тв канали, френските тв канали са само новинарски, английският те залива от всякъде.
Английският имах чувството, че го учи от въздуха.

# 696
  • София
Естествените многоезични са друга работа. При тях понякога има съвсем леко забавяне или смесване на езиците, но то бързо отминава. Те от раждането си общуват с родителите си на два езика, а ако има и трети, който е официалният за държавата и на него се общува в детската градина и училище, съвсем естествено тръгват с три езика. Но повечето случаи не са такива, а са обичайните родители-българи, живеещи в България. Ако са живяли някакво време в чужбина и детето е родено там и е потопено в местния език, то има два естествени езика.

# 697
  • софия
За мен честно казано темата няма да е толкова полезна, ако в нея пишат само “новите”, спокойно можем да си направим наборна ЧУ тема, че дори и по училища.

За мен целта на тази тема беше съвсем друга, по-глобална, информативно-дискусионна, където всички мнения са полезни без значение “стари”, “нови” и т.н. Много жалко, че редица хора се отказват да пишат.
Не можеш да си представиш какво количество уникална и ценна информация вече не се споделя.
Но вероятно е нормално, кръговрат някакъв, както децата не искат да слушат в един момент съвети от родителите си и искат сами да си минат през животите, същото е и с новите потребители - искат сами да си знаят и да не им се говори много. Което за мен е абсурдно когато става въпрос за една не дотам позната сфера, в която още повече грешката струва пари и по-важното лични трудности и отражения върху децата ни.
Но за да има мир и да не се обиждат потребителите, че скочихме срещу молии и цвички, виждам, че по естествен начин старите си тръгват и съдържанието опустява. Не е драма това, пак ще я напълните, просто ще се изгуби ценен опит.  Едно време за всякакви моливи и цвички ни се караха, че не пазим темата строго инфрмативна. На мен винаги ми е било интересно да обменям ежедневна информация и намирам отчетните и по-свободни теми за много полезни, но не се нравеше защото размиваше фокуса. Защо пък да не се направи такава?!

П.С Мецане не знам какво са те ядосали (не прочетох всичко), но много ми хареса репликата (без изобщо да визирам към кой потребител и тн.е отправена), просто избухнах в смях при: "от нищото си ти, аз пиша тук от 10 години"
Разби ме, честно

# 698
Аз имам въпрос конкретно към "старите" - ако се налага да изберете само едното (поради финансови причини) - на частно образование в начален етап или в прогимназия бихте заложили?  
В случая бихме имали логистичната възможност да водим детето по занимания след училище, така че това не е фактор.  
Струва ми се, че в добро държавно училище и с активна роля на родителите материалът 1-4 клас е постижимо да се усвои на много високо ниво, но вече в периода 5-7 клас с различните преподаватели и усложнените и голям брой предмети плюсовете на частното образование са много по- сериозни. Има го и моментът, че ако цените продължат да растат (прочетох голяма част от старите теми, за мен скокът в цените е доста драматичен и не мога да предвидят докъде ще стигнат), то има реална възможност да се наложи смяна от ЧУ в ДУ в някакъв момент, което не знам как би се отразило - имате ли наблюдения и в тази посока?

П.П. ясно ми е, че ако искаме ЧУ, то да се започне от ПУК е най- добре, но ако идеалното не е вариант - кое бихте предпочели все пак?

Последна редакция: пн, 29 авг 2022, 23:41 от Alyssa

# 699
Алиса, ще ти напиша моето мнение, тъй като доста съм го мислила и съм била в твоята ситуация. Децата ми са с две години разлика и когато голямата започваше училище категорично нямаше как да се справим с две такси за ЧУ, тъй като след две години и сестра й щеше да е ученичка. Записахме я в кварталното училище, разбира се, не е в Орландовци (не искам да засегна никой, произволно избран по-краен квартал). Случи на прекрасна госпожа, която освен, че преподаваше добре, успя да направи и страхотен колектив от тях. Още си поддържат връзка и излизат заедно децата, ходят в училището да се видят с госпожата също. В седми клас я записахме разбира се на уроци по математика и БЕЛ за НВО. Допълнително си ходеше на спорт и курс по английски. Справи се отлично на НВО, беше и на 40-то място в АК, без да се е подготвяла по никакъв начин за изпита на колежа. Така че, всичко е възможно, но и голяма доза късмет е необходим, а и комуникацията в семейството е много важна. Ние винаги сме разговарялали с децата си като с равни, от както са се родили обикаляме България и Европа заедно, обсъждаме всякакви теми и т.н. Не мисля, че единствено доброто училище е нещото, което развива и учи децата ни, нещата са комплексни, така че когато има желание и ангажираност от страна на родителите, всичко е възможно.
Не пречи да започне първи клас в ДУ, ако след 1,2 клас например прецените, че мястото не е добро, нещата при вас са се развили добре във финансов план, нищо не пречи да запишете детето в ЧУ.
Успех Ви пожелавам, каквото и да решите и дано детето има късмет!

# 700
  • София
Ние решихме да започнем от ПУК с идея евентуално след 4-ти клас да кандидатства в СМГ или НПМГ.

Тук обаче е важно и кое би било държавното училище от 1-ви клас. Нашето, което ни е по район не ми е ОК, а не исках да си сменяме адреса, за да кандидатстваме евентуално в друго. А и това се прави 3 години по-рано. След 4-ти клас може да е в училище, което не ни е по район, но се влиза с изпит, за първи клас вариантите за избор на ДУ са по-ограничени.

За мен предимствата от 1-ви до 4-ти клас са и като че ли по-плавният преход от градината към училището - по-малки класове, повече внимание в етапа, когато дори битово не са толкова самостоятелни. Освен това частното училище обещава повече спорт и игри навън (не знам реално така ли е). Там ще са по цял ден сега, когато и за мен би било по-трудно да ги гледам вкъщи, ако не са на занималня. В 5-ти клас ми се струва, че децата са доста по-самостоятелни и е ОК да учат до обяд.

Това са си мои размишления, не знам дали да правилни. Децата ми  са на 6 и 3 години, тепърва ще видим какво ще става... Честно казано, надявам се, че ще можем да плащаме за частно училище до 7-ми клас, но с тази инфлация и предстояща по-сериозна криза, за която всички говорят, не знам как ще е.

# 701
Ако трябва да избирам, категорично бих заложила на частно академично училище до 4 клас /разбирай тези в топ 5 на НВО/. По-малки класове, повече спорт, поставяне на сериозни основи както по БЕЛ и МАТ, така и усилено изучаване на език и отпадането на необходимостта от допълнителна школа и развозване из града. Добавям спокойствието за малкото дете откъм среда, храна, сигурност, както и получаването на своевременна обратна връзка. След 4 клас ще има огромен шанс за приемане в ДУ с подбор /тип СМГ/ и като естествено продължение голям шанс за елитна ДГ и университет със стипендия в чужбина. Някак си по-лесно ми е гадая за увеличението на таксите в обозримо бъдеще на старта на училище, отколкото евентуално за след 8 години. Отново се връщам в началото на отговора ми, че всичко това, но при академично училище. ПБ и др. трудно биха отговорили на тези очаквания, а и аз лично не бих си известирала финансите там. Направихме тази грешка с БШ, но бързо се коригирахме.  Simple Smile Успех!

# 702
  • София
Като страничен поглед - бих записала детето в ЧУ от първи до четвърти клас, защото до четвърти клас така или иначе на децата и училището се гледа малко като на продължение на детската градина - с целодневното обучение и в държавните децата трябва да са максимално дълго в училище, почти през целия ден, там ядат, там играят, там учат, а вечер се прибират каталясали вкъщи. ЧУ в голяма степен е и купуване на спокойствие за родителя, че детето ще яде нещо свястно, че има с кого да си подготви уроците и като цяло дисциплината и грижата е по-добре, средата е подбрана. Така се минава по-лесно рисковият период в началните класове и особено в първи и втори клас. След четвърти клас вече децата са достатъчно големи, за да се запишат и в държавно училище, на обяд ще се приберат сами, вкъщи ще обядват, ще имат време да си подготвят уроците самостоятелно. Никой петокласник не иска да прекарва цял ден в училище, всички гледат да си тръгнат възможно най-бързо. И друго много важно нещо - навиците за учене и основата се полага до четвърти клас като ограмотяване. В пети клас е стрес, но се справят по-добре.

# 703
Alyssa според мен много зависи от детето и готовноста на родителя да участва в порцеса.
Ако имате повече свободно време и помощ от баби и дядовци може би 1-4 клас в ДУ не е лош вариант.

За мен плюсовете на ЧУ в периода 1-4 клас са: малките класове, повечето преподаватели (учителите по музика, изобразително, физическо и език). Целодневното обучение за разлика от ДУ където има часове само до обяд и после някаква пародия наречена занималня.
Съвкупоността от извънкласни заниятия. Ако трябва детето след училище да го водя на английски всеки ден, да го водя два пъти в седмицата на народни танци, веднъж в седмицата на футбол и веднъж на Лего работилница....най-вероятно не трябва да работя Simple Smile
Тук не разглеждам материална база и храна, но пък мога да сложа и резултатите от 4 класните матури.
Защото обикновенно учителите се водят по средните резултати. Във всеки клас има по едни изоставащи деца и едни деца, които са много напред. Но масовката е на средно ниво. И със сигурност децата със средно никово от 95 точки инат различни знания от тези с 45 точки.

За прогимназия вече  детето трябва да има определена насоченост, щения и желаня. Училищата приемащи деца след 4 клас са силно математически.

# 704
  • София
За прогимназия вече  детето трябва да има определена насоченост, щения и желаня. Училищата приемащи деца след 4 клас са силно математически.
И НГДЕК, ако говорим за ДУ след 4 клас, което си остава възможност за хуманитарно насочено дете.

Общи условия

Активация на акаунт