Частни училища - информативно-дискусионна тема 54

• 41 455
  • 763
  •   1
Отговори
# 675
Хайде и моите 5 ст. Проблемът идва, когато българският не е първи, а оценките по бел са важни за бъдещето.

Последна редакция: пт, 19 авг 2022, 11:31 от Windekind

# 676
И за оценки не говорехме. Simple Smile А за знания, усвояване, полезност.

# 677
  • София
В кое училище всички предмети са само и единствено на английски? Сериозно питам, в колежа няколко са на български, в началните английски предполагам също има 1-2-3 предмета на български?

# 678
В кое училище всички предмети са само и единствено на английски? Сериозно питам, в колежа няколко са на български, в началните английски предполагам също има 1-2-3 предмета на български?

Е и? Дали супер детайлите са ви важни или същината на темата?
Ясно, е че поне българският е на български. Simple Smile И силно се надявам - историята.
Колежът е основно образование?

# 679
От наблюдения при близко дете вече в гимназиален етап на ФЛ българският е срамно зле. Вече вземат и дипломи по МОН, но нямам представа как изкласява там. Има деца обаче, които тръгват на уроци още от самото начало и след това успяват да влязат в АК или ДГ. Проблемът там е, че освен френски учат и още два чужди езика, въпреки че в началото нивото по тях не е високо, според мен става голяма каша и си трябват целенасочени постоянни занимания по бел, ако човек иска да си остави вратичка за ДГ.
Имам и познати деца в ДШ. Таткото иска да ги мести в СМГ след 4ти клас. Не е доволен от обучението. По немски разбира се всичко е топ. Говорят без акцент. Всъщност това не е лош вариант, ако човек иска детето да проговори без акцент, но трябва да се инвестира в доста допълнителни уроци.
И постът на Мецан беше насочен да заостри вниманието на хората с деца в такива системи да си имат едно наум. Дали ще следят и ще вземат мерки за бел и мат., дали ще си направят план за оставане в чуждата система до 12клас. Тези неща не се виждат от много родители, когато децата им са още малки.

Изи не знам защо го включвате в сметката при училищата с чуждоезикова програма. Има такава наистина, но учителите им по бел и мат.са от Питагор и СС, тоест имат ноухауто да подготвят по МОН. Самото Изи подтиква децата да ходят по популярните състезания, което пък ги подготвя за АК. Там бих се притеснявала от това, че направиха гимназия и може да спънат добрите ученици, за да останат при тях.

Последна редакция: пт, 19 авг 2022, 12:42 от Дъждец

# 680
Тепърва ще видим на някои ЧУ кое им е по-важно:

1. Да се доказват в нивото и качеството на обучението си, като извеждат випуски, които могат да приложат знанията си и да се справят чудесно на лесните НВО, с риск тези деца да не останат в техните гимназии. Нещо, което носи както реклама, така и наплив за бъдещите випуски, т.е. мелницата ще продължава да се върти.
2. Или ще заложат, като други, да дават образование и знания, които дори с допълнителни уроци са недостатъчни за конкуренцията в 7 клас. И така да си подигурят клиенти, без особен избор, за гимназиалния етап.

Две почти диаметрално противоположни цели, които биха се срещнали, само ако гимназията също е на топ ниво, като ПЧМГ. Която рекордно тази година има 3 класа осмокласници. И голяма част от тях са оставащи от етапа до 7 клас. Браво! Дълъг път измина гимназията до тук и постигна това доверие в много труден период.

Последна редакция: пт, 19 авг 2022, 13:25 от Fancy

# 681
Резултати? Какви?
Каквито се виждат всяка година на НВО.
Нека спазваме хигиена, колкото аз съм запозната с атмосферата и методите в останалите училища, толкова сте запонати и вие с същите извън вашите училища.
Глупости на търкалета. Аз писах за училище, в което сме били и с което съм запознат.
 Едно е да се изкаже мнение друго е да се налага, на мен лично възпитанието не ми го позволява. Глупости на търкалета. На никого не съм налагал нищо, говорех конкретни неща, които лично сме преживели.
Вашите грешки и мнение са си ваши и много малко хора извън близкия ви кръг се интересуват от тях. За съжаление ситуацията е динамична в образованието и колкото и да искам няма как да се поуча от събития случили се преди Х години, просто са неактуални.  Глупости на търкалета. Кое е неактуално, сигурно в ДШ са се променили нещата за 6 години, откакто сме били там ли? Нищо не се е променило. А като не се интересувате, не знам защо четете тук. Темата е за информация за ЧУ и аз точно това направих. Е, повече информация от мен няма да получите. Трошете си главите.Като купувам електроуред или нова кола, не гледам ревюта от преди 5 години. Глупости на търкалета, да сравняваш електроуред с училище.  Качествените ДУ са все по-малко и по-недостъпни, а утвърдените ЧУ не могат да поемат капацитета на разрастващата се София. Някои утвърдени ЧУ свалят нивото, чела съм, че и вие сте попадали в тази клопка. И сами изразявате съжаление към сегашните деца, ами какво да правим адаптираме се и понякога изкарваме късмет. Някои изкарват късмет и са 1ва група в 107мо. Някои се регистрират на адрес на познати, други търсят връзки, трети плащат под масата. Да, фактите са факти, но цялостното усещане, е че всички избрали друг път са заблудени. Темата може да е много полезна ако има малко разбиране и приемане на чуждото мнение. За мен единственото полезно беше списъкът на 1ва страница, кратко и ясно къде какво има.  После отиваш и се доверяваш на собствените си очи, уши, социална, емоционална интелигентност и действаш Глупости на търкалета, но щом само първата страница ви е полезна, очевидно няма никаква нужда вече от такава тема. . Относно дискусионния характер, ами темата за видовете моливи, цвички и раници срещу, която имаше възмущение за мен е много по-полезна, отколкото сравняване на резултати, на кой детето му къде какво било научило, кой бил заблуден, кога се броят пилците, кога е осмокласната есен. Глупости на търкалета, битовизми като цвичките и моливите са ежедневни въпроси, които и хората в ДУ трябва да решават, все едно някой да напише как се облича и как си обува чорапите и да смятате това за полезно.

Просто се замислете как бихте реагирали ако някой влезе и от нищото изпляска нещо от сорта на: "Не разбирам какво толкова се възхищавате на тези външни оценявание и ДУ, системата на МОН е измислена и по-скоро е минус"
От нищото си ти, аз пиша тук от 10 години и мисля, че имах какво да кажа, а вие още не сте започнали училище и вече раздавате оценки на другите.
И как наистина нищо не разбрахте от написаното. Не съм сравнявал системите, нито съм казвал, че чуждестранните са по-лоши. Казах, че за България са неудачни, както ще е неудачно едно дете в Германия да ходи в българско училище по българската система и да разчита, че това ще му даде възможност да се адаптира и реализира в немското общество.

И без това се трие безобразно, и това ще бъде изтрито, така че не се вживявай толкова. Всякакво желание ми мина повече да споделям каквото и да било и да отварям очите на когото и да било.

Мнението на другата разбирачка, която каза, че моят опит не бил меродавен (?!?!!) си стои, а моят отговор е изтрит?! Е как, моят вече 8 годишен опит с училищата, и в три различни сме били, не е меродавен, а опитът на току-що започнали ПУК е меродавен?!? И това си стои?!?!? Е дотука бях.

Трошете си главите.

Последна редакция: пт, 19 авг 2022, 13:24 от Татко Мецан

# 682
Ама разбира се, че ще го изтрият. Това не е нормална градивна комуникация. Седнали сме да нищим ползите от ранното чуждоезиково обучение, а на собственият си език всеки си чете каквото иска, интерпретира го през собственият си мироглед. То тук добре, но вече лични обиди и опрдеделяне на чуждото мнение като "пълна глупост", вече не е приятно!
-"Писане в червен цвят!"
-"от нищото си ти"
- "глупости на търкалета"
- "трошете си главите"- 2 пъти
- "не се вживявай толко"
За справка пост №659 е насочен към вас и вашият пост, според мен не е изтрит. Там съм обяснила причината за първоначалният ми пост. Все още вярвам, че има начин да изкажеш позицията и мнението си неутрално и без да засегенш някого. Просто съвет, защото през 2022 година това множе да се окаже доста полезно умение, или най-малкото отговор на въпрос: -" Защо се трие в темата?"

# 683
  • София
Хем по темата на дискусията, хем не съвсем. Но давам и аз каквото имам по темата: 
Аз съм учила в 133 до 7 клас - повечето ни предмети бяха на руски език от “нейтив спийкъри”. Подготовката по български беше желязна, по математика - също, въпреки че там аз имах някои лични страдания с тормоз от учителка (не понесе факта, че съм левичар, кисела рускиня беше).
Повечето ми съученици се справяха блестящо и с езика и с материала. На някои им беше ок. Някои не издържаха и се преместиха. Аз бях ок.
Наясно съм, че не е същото - и времето беше друго, и училищното образование. Но не е невъзможно. Въпрос на дете е; на поставени цели (къде да живее, къде да учи след 7 клас); на семейна подкрепа даже.
Пиша го, за да подкрепя дискусията в добрия й тон - смятам я за полезна.
Имам доста познати деца в би и три-лингвални семейства. Справят си се чудесно с живота. За моето бих искала да знае английски на ниво - разбира, говори и пише от най-рано възможно и поне още един език. Просто като минимум за съществуване в днешния свят. За сега е в ясла, в която всичко се случва на двата езика, като Бг е повече и имат нейтив спийкър в базата, когото виждат всеки ден поне по два пъти при игра на двора и 1-2 пъти седмично за занимания с него, отделно замества отсъстващи учителки понякога. Много е рано да знам дали това ще има позитивен, негативен или никакъв ефект.

# 684
Аз кристално разбирам тезата на Мецан, Лейка и Фенси и даже съм напълно съгласна с нея. Не е идеята в това колко часа на ден учи дете АЕ, а в програмата, ценностите и мисията на училището. Да, наистина нови програми, методи, изцяло отричащи утвърдените такива, приложени на територията на дадена държва могат да са проблемни, за конкрети деца. Ако не греша такива училища са само СГ, Панчарево и Бритиш (говоря за английски). Но там според мен, са записани деца на родители, които са напълно наясно с изборът си и до какво може да доведе.
С риск да се повторя, апелирам само към по- цивилизован изказ, без лични нападки, определения и иронични подмятания. Не мнението, а точно тези вметки в контекста водят до недоразумения.
Сега виждам, че постът, на който реагирах първоначално е изтрит от автора. Нямаше да има реакция ако беше написан в този дух:
-Виждам, че търсите училище със засилено изучаване на АЕ. На базата на собствения ми опит, мога да ви посъветвам да обърнете внимание на програмата и резултатите, защото на мен ми се случи това и това в немската детска градина и после в немското училище, ако не бяхме взели нещата в свой ръце, детето ми нямаше да има шансове в ЧУ. Помислете дали заложената програма би дала шанс на детето, при желание да продължи в даден етап в българската образователна ситема.
 Дама беше попитала дали местата в училища като Британика, Иззи и Мейпъл се запълват още от детска градина и се интересуваше като цяло от този тип учлилища. Поправете ме, ако греша, но нито 1 от изброениете не е изцяло по чуждестранна програма. Поради тази причина не е редно изброените да се сравняват с ДШ, но няма проблем сетил се е човекът- споделил.
Реагирах, не само към автора, а защото ми омръзна да наблюдавам периодично на един и същ сценарии. Оплаквания, защо пишат 5-6 човека и тъкмо се заформи разговор между други потребители и същите тази 5-6 потребителя веднага влизат да си кажат мнението по темата(или не баш). Ако "новите" имат неблагоразумито да се опитат да се защитят, се сформира SWAT отряд до момента, в които по-умният не отстъпи.

# 685
Ох, това последното, ако не е нравоучителстване и  излишно продължаване на дращене по тема, която отмина на предната страница...
Като част от SWАТ отряда ви пожелавам леко и безболезнено минаване през периода ПУК - 7 клас (едва в началото сте и супер много ви съжалявам и съчувствам) и се пренасям на друго място и теми, защото тази вече не ми е полезна в лично качество. Като гледам съм една от последните отказали се. Предполагам Гадамер скоро ще помоли някой друг от вас да започне да си пуска новите теми.

# 686
О не, целта ми в никакъв случай не е наравоучение. В текста има думи, като молба, апел и може би съвет. Всеки има право да ги тълкува както пожелае.
Благодаря, за загрижеността, но е излишна. В крайна сметка грешките са просто неправилни решения за даден момент и зависи от гледната точка. Стига човек да е здрав, има изход и поука от всяка ситуация, а даже може би и полза. Така, че съжаление и съчувствие са излишни.
С уважение към решението на отказалите се потребители, им пожелавам прекрасно изкарване в темите, които са полезни за тях.

# 687
  • Blondeville
За мен честно казано темата няма да е толкова полезна, ако в нея пишат само “новите”, спокойно можем да си направим наборна ЧУ тема, че дори и по училища.

За мен целта на тази тема беше съвсем друга, по-глобална, информативно-дискусионна, където всички мнения са полезни без значение “стари”, “нови” и т.н. Много жалко, че редица хора се отказват да пишат.

# 688
  • София
Скрит текст:
1. За децата е от изключителна полза да изучават чужд език в ранна детска възраст, мисля аз. Активно и с добри преподаватели, по възможност "нейтив". В този период имитационните способности на детето са изключително високи, и рязко се занижават след 2-3 клас. Мозъкът се оказва не достатъчно гъвкав за усвояване на езика /https://journals.uni-vt.bg/getarticle.aspx?aid=1631&type=.pdf/. След 6-7-годишна възраст се губи гъвкавостта на речевия механизъм. Оптималният старт според цитирани изследвания е 5 години. Но ако детето няма никакъв проблем с родния език /не посещава логопед/, спокойно може да се стартира и по-рано.

2. Убедена съм, че ранният досег с чужд език създава "матрица" за учене на чужди езици. Ако вторият език се учи с "нейтив" преподавател или много добър "не-нейтив", се улавя и готин акцент. В личен план /без това да е статистика/ отбелязвам, че аз - проговорила едновременно на два езика - говоря английски с доста по-добро произношение от моя съпруг, живял в САЩ. Като неговият речник и слушане пък са определено по-добри от моите. А с времето добавих и още три други чужди езика, с лекота и удоволствие. И статистически - в общия случай късният старт на изучаване на чужд език води до осезаемо по-лошо произношение.

3. Огромно предимство на училищата, търсещи хем МОН, хем паралелна английска образователна програма, е това че ако ти скимне след 1-2 години - си хващаш шапката и емигрирате. Да, доскоро не го мислех, но откакто имаме две малки деца - все по-често ми прехвърчат разни... идеи. Та си мисля, че за тях ще е доста по-лесно ако преминават от едно в друго англоезично училище. Относително по-лесно, а не просто "лесно".

4. Казват ми, че рано или късно google ще развие до такава степен преводача си, че хората ще говорят към телефона на един език, а ще излиза превод. И така да е, в живото общество това никога няма да се случи. Доброто знание на чужд език те превръща в космополит, а ако знаеш перфектно местния език - се социализираш много по-добре. Никой не обича дървен български/индийски и т.н. акцент. Ако кариерата ти ще е да пасеш кокошки в Негован - не ти е нужен друг, така е.

Накратко: Произношението е изключително важно, ако имаш амбиция за перфектен английски. Ранният и качествен старт с езика дава многократно по-добър шанс за това.

Някои неща са така, но други хич не са така. Ако ще за "гъвкавост", какво разбираш под губене на гъвкавост на мозъка? Че и фиксираш 5-годишна възраст. Идеалният вариант е детето да започне с чуждите езици още от раждането ,защото до няколкомесечна възраст, още преди годинката, всички видове нюанси на фонемите са равнопоставени като възприятие. Малко по малко започва надделяването на чувствителността към едни фонеми на най-често използвания език около и към бебето, докато накрая се стигне до момента на гърците, които никак не могат да "чуят"  нашето Ч, примерно, а го карат на Ц - "всиЦко Сте ти каЗа". Така че дерзай още от раждането, че после става все по-зле положението, а на 5 направо е безкрайно късно Wink

Акцентът е най-малкото нещо, което е важно за усвояването на един език. Дай детето да говори "без акцент", но да му е каша всичко в граматиката и тогава ще те видя колко ти е важно произношението. Не е важно колко е дървен акцентът, а какво казва човек, дали правилно употребява правилата и усеща езика като обект на експеримент и обект за изучаване (римувания, вицове, многозначност и игра на думи и т.н.)

Езикът е начин на мислене, а не само акцент или интрумент.

Децата/хората, които така да се каже, имат дарба да учат езици, те ще учат и в пубертета и ще научит пет езика, примерно. Личат си още от малка възраст. А този талант е много бързо усвояване първо на фонологичните правила на езика, плюс добра памет, за да трупат бързо речник.

# 689
Със сигурност идеята не ми беше че трябва да се говори без акцент, но пък да е "каша с граматиката". Настоявам обаче, че говоренето без акцент се усвоява по-лесно в по-ранна възраст. Колкото до старта на 5г. - за мен също беше изненада да го прочета в изследванията на педагозите, които съм имала предвид /в линка/. И аз винаги съм си мислела, че е добре още на 2-3 да се започне. Вероятно има някакви съображения от типа - да се научи първо добре майчиният език, да няма объркване. Акцентът обаче - за мен е изключително важен. С него оставаш завинаги чужденец в чуждата страна. Липсата на акцент прави невероятно впечатление на "нейтив" говорящите, и обратно - акцентът често дразни, отличава "чужденеца", издава недобро владеене на езика.

Общи условия

Активация на акаунт