Частни училища - информативно-дискусионна тема 54

• 41 469
  • 763
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Много се зарадвах на споделеното за Мейпъл и много ме е яд, че прерасна в такава крамола. Прекрасно е, че най-сетне се появи един потребител, който да ни разкаже какво става там, както написа и Гадамер преди мен - едва ли друг ще посмее. Не разбирам какъв е проблемът и защо така се обостри тонът в дискусията - Мейпъл повече или по-малко ми прилича на ФЛ, ДШ и двете англо-американски училища - т.е. чуждо училище. Няма да споря за лиценза по МОН - дори да е лицензирано, концепцията по същество е на чуждо училище. Работа на родителя е къде си дава детето и какво иска да получи накрая. Разбирам, че Мецан сподели чистосърдечно неговия опит в желание да помогне, лично аз не бих се засегнала от неговите думи, ако бях на мястото на тези родители, /то ако бях се засягала всеки път, когато се осмиваше Прогресивно от всички...., но факт, че Прогресивно беше най-добрият избор по онова време за моето дете/, но пък и мнението му звучеше малко като от последна инстанция. И може би е   добре малко да спрем и от двете страни с определенията "нови" и "стари" потребители и оформянето на лагери - това е тема във форум и би трябвало всеки да изкаже мнението си, без да бъде нападан, осмиван и т.н.

# 661
  • Пловдив/София
Дойде ми аналогията за баби, които седят на една пейка, говорят си и цъкат с език на “младите”, които са на хорото. No offence, възрастта е алюзия за опита, нямам идея за годините на нито един тук.
Аз дори не знам към коя група съм, явно от тия на хорото, само чат-пат посядвам…
Мецан така си пише, емоционално и черно бяло, не е нищо лично. Ясно е, че всеки случай е различен и има нюанси.
На мен ми беше интересно са Фюжън много мазад и за Мепъл.
Липсва ми инфо оттам, а и от Азбуки, БШ, КО… Останаха да пишат само родители от 2-3 училища и толкоз Sad

# 662
И аз искам да благодаря за споделеното за Maple Bear. Има нужда от такива мнения. Дано училището продължи да оправдава очакванията на родителите, които са му се доверили.
Относно изучаването на английски от ранна възраст, аз съм със съвсем различно мнение от споделеното от Татко Мецан. За мен парите, които дадохме за английската детска градина на детето, до момента са най-добре похарчените пари за образование. Признавам, че с избора си тогава имахме невероятен късмет да попаднем на страхотни педагози и логопеди.
Благодаря и за споделяното от "старите". Някои мнения не са ми харесвали, но впоследствие са се оказали изключително верни. Аз продължавам да правя своите информирани и не толкова информирани избори и грешки по отношение на образованието на детето и надявам се един ден да мога с такава категоричност да споделям мнения.

# 663
  • Blondeville
И за мен е интересно като се пише за което и да е ЧУ, всяка информация е полезна. Мисля всички сме големи хора и можем да водим нормални дискусии, без все някой да се чувства обиден.

# 664
  • София
Много благодаря за отговорите за Мейпъл, много ми бяха полезни. Честно казано считах Иззи (може би и Британика, защото нямам никаква информация за него) за единствените ни възможности и Мейпъл по-скоро за 'експеримент' с по 3-4 деца във випуск, много се радвам, че съм грешала и със сигурност ще го посетим.

Моят опит с големите деца е различен. По груби сметки за около 13к лева и 4 години частни уроци, плюс занимавките в държавна детска градина, не се справяха особено добре с езика и граматиката дори в училище. Затова, и по ред други причини, свързани с отношението в детската градина, с малката избрахме друг подход. Като така и така ще дам едни пари за чдг, предпочетох да дам още х отгоре за различен подход към езика. Засега смятам, че сме постъпили правилно. И аз съм чувала за деца с проблеми, породени или задълбочени от ранното чуждоезиково обучение, със сигурност не всяко дете реагира еднакво и не е правилен избор за всеки. Но за моето дете, засега, виждам само плюсове. Честно казано, имайки предвид затрудненията на големите с езика в училищна възраст, предполагам, че за тях този път нямаше да бъде уместен.

На това ме научи най-вече опитът с три деца дотук - дори в едно семейство и под един покрив, те са толкова различни, че няма как да ги сложа под общ знаменател и да обявя "този вид обучение е/не е правилен". Има правилен за дете А и правилен за дете Б. Вземаме най-добрите решения за децата си в момента и с информацията, с която разполагаме сега. Важното е да знаем, че сме направили най-доброто, което сме могли, с това, с което сме разполагали, а дали е било наистина правилното - може и да разберем след години, може и никога.

За мен сравненията (тук нареченото "подражание") на Иззи със СС говорят само добре. Аз търся академично училище, но с английски не само с часове по чужд език от а и б, а и с с други часове и занимания, в които се говори разговорно и естествено на езика.

П.п. Аз чета темата ежедневно от малко над 4г, колко трябва да станат, за да се квалифицирам за "стара"? 😁

# 665
Когато сама се почувстваш.

Много малко се споделя за някои конкретни училища, защото някои от родителите имат притеснения да споделят публично друго освен задоволство. Темата все пак се чете не само от родители. Wink Истински случай. Няма да навлизам в детайли, че фактите са лесно разпознаваеми. Но го имайте предвид, като четете и решавате.
Мониторира се тук старателно от няколко директора/собственика.

Последна редакция: пт, 19 авг 2022, 10:44 от Fancy

# 666
Какво е това делене на "стари" и "нови". Неприятно усещане създава, че има няколко потребителя, които явно от позицията на личния си опит са придобили самочувствие, че могат да бъдат финална инстанция по всяка дискусия, касаеща образованието в България. При това съзнателно или не пропускат тук там, иронични кометари. В същото време проявяват двоен стандарт когато някой се обърка и изпусне нещо в същия контекст, се събуждат като автоматична аларма. Аз не съм се засегнала ни най-малко, просто обърнах и аз най-доброжелателно внимане.
Просто се замислете как бихте реагирали ако някой влезе и от нищото изпляска нещо от сорта на: "Не разбирам какво толкова се възхищавате на тези външни оценявание и ДУ, системата на МОН е измислена и по-скоро е минус" Сами знаете, че няма нужда да отговаряте, защото този филм е гледан много пъти. И филма винаги свършва, с "то шега беше", ей "как никои не разбра".
Leika, ами всъщност дискусията беше точно за Иззи, Мейпъл и започна от майка, която конкретно се интересува от английски училища. И само поради тази причина аз съм намесена в нея, тъй като имам опит с такова. Не знам към мен ли е насочено, но вече и да ми се четат мислите ми идва малко повече. Никъде не съм обвинявала никого в ангажимент да отказва хора или да рекламира училище.

# 667
  • Отвъд алеята зад шкафа
Да, щеше да е хубаво да се споделят и негативи, но ако може да е за личното училище, а не за чуждите 😉, което е любим спорт тук. Ако темата беше по- малко "не сакам аз да съм добре, сакам Вуте да е зле", щеше да е по-приятно място. За себе си установих, че тази тема нито ми е интересна вече, нито ми е полезна с нещо, така че без тъга я напускам.

# 668
Seawind, в тази тема си е комплимент Simple Smile
Ако не се движиш по оста СС/Питагор -АК/СМГ, няма да получиш "лайкове" (каквото и да значи това в този форум, но явно е важно), а само обяснения що е туй "правия път".
На мен също ми е странна позицията на хората, които се изказват като последни инстанции. Аз бях много ентусиазирана да се включа в случващото се в бг образование, участвах в граждански итициативи и сдружения, работни групи и какво ли не. Видях че няма да се случат нещата, както ми се иска, за наборите на моите деца, и си взех моето решение. Не е като да съм надзърнала през оградата и да съм отрекла работеща и адекватна система.

# 669
Е, доста често, написаното за "чуждите" се оказва на 100% вярно и потвърдено от хората с опит, които нямат страхове да споделят И негативи. Не ми се иска да навлизаме в конкретика, която няма изобщо да ти се хареса. С примери и факти. Защото няма никакъв смисъл вече да е точно в тази тема и точно толкова публично.

Освен това, всичко в тази система се развива, не стои на едно място. Хубаво ще е посоката да е към плюса, но не винаги се получава така.

Та както каза Лейка, не мога да повярвам, че въпреки всичко продължаваш да мислиш, че е лично и касае конкретни имена на училища. Не е толкова елементарно. Далеч по-сложно е, и става въпрос за цели, мотиви, нагласи, оценки, очаквания, преценки и решения. На всички участници в процеса - родители, учители, директори, собственици.

# 670
Fency,
но мога ли да помоля, да конкретизираш към кого се обръщаш, защото пишеш в 2ро. лице и единствено число?

# 671
Правилно не вярваш, Фенси. Няма никакво значение кое е актуалното дву-/трибуквие.

# 672
1. За децата е от изключителна полза да изучават чужд език в ранна детска възраст, мисля аз. Активно и с добри преподаватели, по възможност "нейтив". В този период имитационните способности на детето са изключително високи, и рязко се занижават след 2-3 клас. Мозъкът се оказва не достатъчно гъвкав за усвояване на езика /https://journals.uni-vt.bg/getarticle.aspx?aid=1631&type=.pdf/. След 6-7-годишна възраст се губи гъвкавостта на речевия механизъм. Оптималният старт според цитирани изследвания е 5 години. Но ако детето няма никакъв проблем с родния език /не посещава логопед/, спокойно може да се стартира и по-рано.

2. Убедена съм, че ранният досег с чужд език създава "матрица" за учене на чужди езици. Ако вторият език се учи с "нейтив" преподавател или много добър "не-нейтив", се улавя и готин акцент. В личен план /без това да е статистика/ отбелязвам, че аз - проговорила едновременно на два езика - говоря английски с доста по-добро произношение от моя съпруг, живял в САЩ. Като неговият речник и слушане пък са определено по-добри от моите. А с времето добавих и още три други чужди езика, с лекота и удоволствие. И статистически - в общия случай късният старт на изучаване на чужд език води до осезаемо по-лошо произношение.

3. Огромно предимство на училищата, търсещи хем МОН, хем паралелна английска образователна програма, е това че ако ти скимне след 1-2 години - си хващаш шапката и емигрирате. Да, доскоро не го мислех, но откакто имаме две малки деца - все по-често ми прехвърчат разни... идеи. Та си мисля, че за тях ще е доста по-лесно ако преминават от едно в друго англоезично училище. Относително по-лесно, а не просто "лесно".

4. Казват ми, че рано или късно google ще развие до такава степен преводача си, че хората ще говорят към телефона на един език, а ще излиза превод. И така да е, в живото общество това никога няма да се случи. Доброто знание на чужд език те превръща в космополит, а ако знаеш перфектно местния език - се социализираш много по-добре. Никой не обича дървен български/индийски и т.н. акцент. Ако кариерата ти ще е да пасеш кокошки в Негован - не ти е нужен друг, така е.

Накратко: Произношението е изключително важно, ако имаш амбиция за перфектен английски. Ранният и качествен старт с езика дава многократно по-добър шанс за това.

# 673
  • Blondeville
Ранен и качествен старт с чужд език могат да се случат и без да учиш всички предмети само на този език.

# 674
Накратко:
1. Говорехме не за смисъла и ползите на ранното чуждоезиково обучение, а за обучението изцяло и само на чужд език на българчета(основно образование) в България, в училище по МОН. Има съществена разлика.
2. Почти винаги в училищата, които в основен и прогимназиален етап съчетават МОН диплома и някаква чужда, се налага да бъдат дублирани предмети. Вие сами си направете изводите какъв е един учебен ден на тези деца като часово съдържание. Повечето частни са целодневни, но в това висене цял ден в училище се крие огромно голямо междучасие, междучасие за обяд, междучасие за междинна закуска, поне два, я някъде и 3 часа "разтоварващи" предмети. Сами си преценете дали така нареченото "предимство" на двете дипломи и системи е истинско предимство точно за вашето дете.

Под чертата: Моето дете с 10 часа английски на седмица(но не и всички предмети на английски) и обучавано от българка по езика има прекрасно произношение. До толкова, че леля ѝ (англичанка) и казва, че е почти неразличима. Та произношението също си зависи от обучавания.
Перфектен английски дори мнозинството от англичаните нямат. Wink

Последна редакция: пт, 19 авг 2022, 11:25 от Fancy

Общи условия

Активация на акаунт