Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 6

• 90 810
  • 796
  •   1
Отговори
# 315
Здравейте,  някой има ли отзиви за нивото на преподаване на английски в 1-во училище в гимназиален етап за паралелката АЕ/ИЕ?
Дъщеря ми е осмокласничка в паралелката АЕ/ИЕ. Учат по програмата Фокус на Пиърсънс, по която учат и в 1ва или 2ра АГ.  Работят с допълнителни материали и при толкова часове интензивна подготовка единственият вариант детето да не научи английски е да не иска. 
Минаха А1 и А2, за всеки юнит има три часа ревю, и да е отсъствал или подремнал някой,пак може да влезе в час.
В момента са към средата на B1 и общо взето се работи стегнато. От тях зависи дали ще си учат или не.  Само от нейния клас за областния кръг на олимпиадата по английски се бяха класирали няколко деца, имаше и от другите класове, а едно дете от класа й стигна и до националния кръг, където мисля отиват 30-40 деца.
Сигурно не е перфектното място да учиш английски, но със сигурност е съвсем прилично  място Wink
Очаквам същото и от испанския догодина Simple Smile
Тя поне хвали учителката по математика,като много търпелива, сладкодумна и добра в обясненията, каза ми "за първи път разбирам нещата от раз" . Simple Smile

# 316
  • София
Pureandsimple, много благодаря за изчерпателното мнение.

# 317
Здравейте, някой има ли информация за математическата паралелка в 31 СУЧЕМ? На няколко места прочетох, че паралелката им с немски е по-добра /стана ми странно , че ги сравняват/. Тъй като матем. паралелка е с ИИЧЕ , гледах програмите, еднакви са. И мат. профил 8 клас учат ЧЕ 18 ч. седмично. До 10 клас учат математика по 3 ч седмично, както профилите чужди езици. Ако след това учат повече математика, не е ли същото, да запишеш профил чужди езици и после да профилираш математика? Някой може ли да сподели информация. Търся матем. профил, но изключвам СМГ и НПМГ/те са с прекалено висок бал/, а 31 ни е доста далеч и неудобно. Затова ме интересуват подробности.

# 318
  • София
Профилите се изучават във втори гимназиален етап. Дотогава навсякъде е ООП и е еднаква и като съдържание, и като хорариум. Разликата в СМГ, НПМГ или където и да е другаде може да дойде от рапределението на часовете ИУЧ/ФУЧ. В езиковите паралелки те основно се ползват за езика, в математическите би трябвало да се ползват основно за математика.  Погледнете седмичното разписание, което училищата обикновено публикуват на сайтовете си и можете да се ориентирате.

# 319
Профилите се изучават във втори гимназиален етап. Дотогава навсякъде е ООП и е еднаква и като съдържание, и като хорариум. Разликата в СМГ, НПМГ или където и да е другаде може да дойде от рапределението на часовете ИУЧ/ФУЧ. В езиковите паралелки те основно се ползват за езика, в математическите би трябвало да се ползват основно за математика.  Погледнете седмичното разписание, което училищата обикновено публикуват на сайтовете си и можете да се ориентирате.

Благодаря, точно сега гледах програмите на 11 клас. Чужди езици учат профилирано двата езика и могат да запишат като трети профил Математика - 5 ч. Профил Математика си учат като първи и втори профил Математика и Информатика и могат да запишат като трети Други предмети без езиците обаче. Но Математика ще учат еднакво часове, ако запиша детето в профил Чужди езици и после профилира. И тогава се чудя дали да не търся и по-близко училище , и после да профилира Математика. Проблема идва от това, че няма много предлагане на такива с матем. профил, това ни е неудобно и се чудя какво повече дава като подготовка , от това да го избереш като допълнителен профил и струва ли си дългото пътуване? Благодаря все пак за разясненията.

# 320
Може би само сигурността, че ще има такъв профил детето е плюс ...

# 321
  • София
Във втори гимназиален етап е еднакво. В първи гимназиален етап математическите паралелки имат по някой час повече математика от езиковите. Но нищо общо със СМГ, където часовете по математика в първи гимназиален етап са значително повече.

# 322
  • София
Засега нямам погледн над 11-ти и 12-ти клас и там най-вероятно часовете са еднакви като хорариум във всяко училище когато даден предмет е профил в зависимост дали са три или четири профилиращите предмети. Но пак зависи според мен от учителите и от училището, как точно се изучава материала в профилираната подготовка.
Първите три години няма профили и би могло да няма никакви допълнителни часове по математика дори да е профил мат паралелката. В СМГ както са писали по-горе се компенсира това с иуч и фуч. Три години не  е никак малко време в което може да се учи повече и сериозно математика или да има минимално заложените часове. Проверете и според мен в училищата, които ви интересуват какъв е хорариума през тези три години, за да може да вземете обективно решение
В СМГ мога да кажа как стоят нещата конкретно по математика в паралелката с РИЧЕ английски през тези три години.
В 8-ми клас имат седмично през първи и втори срок:
Зад.мат А група : 3 или 2 часа, първи и втори срок
ИУЧ Б група : 1 час, но информатика
ЗУЧ В група: 4 часа
Тоест към задължителните 2 или 3 часа седмично при разширено изучаване на английски имат в осми клас допълнително 4 часа математика от фуч. Общо 6 или 7 часа на седмица, на фона на задължителните 2 или 3 часа.

В 9-ти клас имат седмично през първи срок мисля
Зад.мат А група : 3 часа мат
ИУЧ Б група : 2 часа математика, 2 информатика,  1 час биология , 1 час физика
ЗУЧ В група: 4 часа математика

В 10-ти клас имат седмично през втори срок мисля
Зад.мат А група : 2 часа мат
ИУЧ Б група : 3 часа математика, 2 информатика,  1 час БЕЛ

Може някъде да съм объркала някой час, но идеята е ясна. Група А е еднаква за всички. Група Б е задължителна, но може да се избере за какво ще се ползват часовете. В математическите паралелки обикновено е математика, информатика или физика, но в езиковите паралелки е език примерно. Фуч е незадължителен и избираем. В СМГ винаги се ползват тези часове, докато предполагам в някои училища може да ги няма. Разликата в СМГ по математика до 11-ти клас в подготовката идва именно от часовете от група Б и най-вече група В.

# 323
Здравейте! Видях, че вече са излезли справочниците за седмокласниците. Но има два  - един на Веди и един на издателство Педагог (много подробно). Кое сте взели вие или смятате да вземете?

# 324
Засега нямам погледн над 11-ти и 12-ти клас и там най-вероятно часовете са еднакви като хорариум във всяко училище когато даден предмет е профил в зависимост дали са три или четири профилиращите предмети. Но пак зависи според мен от учителите и от училището, как точно се изучава материала в профилираната подготовка.
Първите три години няма профили и би могло да няма никакви допълнителни часове по математика дори да е профил мат паралелката. В СМГ както са писали по-горе се компенсира това с иуч и фуч. Три години не  е никак малко време в което може да се учи повече и сериозно математика или да има минимално заложените часове. Проверете и според мен в училищата, които ви интересуват какъв е хорариума през тези три години, за да може да вземете обективно решение
В СМГ мога да кажа как стоят нещата конкретно по математика в паралелката с РИЧЕ английски през тези три години.
В 8-ми клас имат седмично през първи и втори срок:
Зад.мат А група : 3 или 2 часа, първи и втори срок
ИУЧ Б група : 1 час, но информатика
ЗУЧ В група: 4 часа
Тоест към задължителните 2 или 3 часа седмично при разширено изучаване на английски имат в осми клас допълнително 4 часа математика от фуч. Общо 6 или 7 часа на седмица, на фона на задължителните 2 или 3 часа.

В 9-ти клас имат седмично през първи срок мисля
Зад.мат А група : 3 часа мат
ИУЧ Б група : 2 часа математика, 2 информатика,  1 час биология , 1 час физика

В 10-ти клас имат седмично през втори срок мисля
Зад.мат А група : 2 часа мат
ИУЧ Б група : 3 часа математика, 2 информатика,  1 час БЕЛ

Може някъде да съм объркала някой час, но идеята е ясна. Група А е еднаква за всички. Група Б е задължителна, но може да се избере за какво ще се ползват часовете. В математическите паралелки обикновено е математика, информатика или физика, но в езиковите паралелки е език примерно. Фуч е незадължителен и избираем. В СМГ винаги се ползват тези часове, докато предполагам в някои училища може да ги няма. Разликата в СМГ по математика до 11-ти клас в подготовката идва именно от часовете от група Б и най-вече група В.
Много благодаря за изчерпателното сравнение, сега наистина ми стана ясно. Разгледах отново програмите. За Раздел В пише 4 ч., но нямам идея дали  и за какво се ползват. Раздел Б се разпределят за Информатика в 8 и 9 клас - 2 ч. Ще трябва да разпитам деца, които учат там. Но мненията в групата на училището е, че немската паралелка е по-добра. Може би сравнението е заради това, че и в двата профила се изучават англ. и немски език. Балът на немската е също по-висок.

# 325
  • София
Здравейте! Видях, че вече са излезли справочниците за седмокласниците. Но има два  - един на Веди и един на издателство Педагог (много подробно). Кое сте взели вие или смятате да вземете?

На Педагог

# 326
  • на последния етаж
Каква е разликата? Съдържанието не е ли едно и също?

# 327
  • Sofia
Каква е разликата? Съдържанието не е ли едно и също?
На Педагог има и училищата в София.

# 328
  • София
Здравейте, да се включа и аз в темата със седмокласник тази година. Преди две години темичката ми беше много полезна, сега мисля пак ще е така. Седмокласникът хем иска да влезе в някое от най-"елитните" училища, хем много го мързи и не иска изобщо да си дава зор. Ще видим.
Тъй като пак се повдига въпроса за 127-мо, мога да дам и моите отзиви, момиче, 9 клас, хуманитарна паралелка с испански език.
Аз съм доволна от училището. Добра организация, много добра обратна връзка от класен ръководител, учители, директор, много добър контрол на достъпа, родителски срещи на всеки 2 месеца. Отсъствия и закъснения се пишат веднага. По повечето предмети се събират телефоните, ако някой учител отсъства, веднага се променя програмата или влиза друг учител в класа, така че децата да нямат дупки между часовете. Миналата година дори имаха час по английски, въпреки че нямат в програмата, тъй като екип на БТВ  беше дошъл да снима за бомбоубежищата и директора трябваше да е с тях (тогава директорът им преподаваше по испански език). Миналата година когато учителката им по испански се разболя и в последствие напусна (беше възрастна и по заместване на учител по майчинство), директорът ги пое. Тази година ходиха на екскурзия във Валенсия. по отошение на нивото на испански не мога да дам адекватно мнение, тъй като не знам езика. Когато ходихме в Испания миналата година, детето се оправяше, когато пускаме нещо на испански по телевизията, ни превежда. На дъщеря ми оценките по испански са по-ниски тази година при новата им учителка, която е доста взискателна, но и учителите казват, че това е обичайно за 9 клас. Който иска да учи, ще научи езика, който не иска, няма да го научи, но то и в т.нар. "елитни училища" е така. Училището участва в театралния фестивал на училищния театър на испански език във Варна и се класираха на трето място като всъщност бяха софийското училище на най-високо място, на първо беше варненско училище, а на второ от Русе. При това са били мисля най-малки като възраст. Както учителите им са казвали Никой не иска да води 9 клас, предпочитат 11 и 12 клас. Една част от учителите са млади, които преподават много интересно и вълнуващо на децата, други са по-възрастни, но също са адекватни на поколението, играят игри във връзка с материала, по физика правят например много опити, въобще от към учители съм доста впечатлена, дъщеря ми също си ги харесва. Нямам забележки и към родители на деца от класа, децата също са свестни, класът е с най-високия успех от целия випуск 9 клас и всички учители много ги хвалят. Общо взето това е като инфо от мен, ако на някой му е полезно.

Последна редакция: ср, 10 май 2023, 21:18 от Лиличка

# 329
Тъй като 1ва и 2ра немска са кауза пердута за моята девойка, а и 35то вероятно, събирам мнения за паралелките с немски в училищата в София - НТБГ, 31во, 18то, 12то и 19то. Мисля, че не изпускам никое. За 44то разбрах, явно ще е дълбоко резервен вариант. 19то ми е най-далечно като впечатления, а 18то все го свързвам с източните езици. Основно езикът ме интересува. Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт