Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 6

• 90 800
  • 796
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Посредствено училище означава посредствени знания, така че какво значение има дали му харесва специалността? Така или иначе няма да разбере нищо от нея, когато преподаването не е на ниво.

# 91
  • София
Ако детето не желае специалността не виждам смисъл, макар да бих предпочела лично аз, ако го нямаше това условие училището с по-добри отзиви и подготовка. Език се учи и навън ако има желание, но ако предпочита език пред професионалната паралелка , ако това визирате под специалност, бих се съобразила с неговото желание, стига да не е огромна разликата между двете училища.

# 92
  • София
Ако детето не желае специалността не виждам смисъл, макар да бих предпочела лично аз, ако го нямаше това условие училището с по-добри отзиви и подготовка. Език се учи и навън ако има желание, но ако предпочита език пред професионалната паралелка , ако това визирате под специалност, бих се съобразила с неговото желание, стига да не е огромна разликата между двете училища.
Да визирам професионална паралелка.

# 93
Нашият принцип и при четиримата беше езикова паралелка.Децата си избираха само езиците.Най-голямата - АЕ и НЕ, двете момчета - АЕ и ИЕ,другата госпожица ЯЕ и АЕ.Малкият младеж /9 кл/ е в не толкова елитно у-ще,но се оказа ,че класът е единствената езикова паралелка в у-щето,децата са добри ,учителите - също.За професионални паралелки даже и не коментирахме и не писахме нито една.Имаме си пример в къщи завършил по настояване на родителите си - двигатели с вътрешно горене - мъж да има професия е мотивът.Единствената полза професионална шофьорска книжка ,а негативите - не иска и да погледне ,ако колата се развали.Така,че когато избирахме паралелки стриктно следеше да не набутаме децата в професионални паралелки.

Последна редакция: вт, 28 фев 2023, 20:08 от Didia

# 94
  • Sofia
И аз съм за езикова гимназия, ако на детето му се отдават езиците. Те не знаят на кой свят се намират на тази възраст, камо ли да знаят какво искат да работят цял живот. Аз така избрах да уча Стоителен техникум(не че съжалявам), а 1ден НЕ съм работила като техник. След това записах Техническият Университет и сбогом строителство!

# 95
  • София
И аз съм за езикова гимназия, както и детето избра миналата година.
Техникумите ги разсипаха, единствено икономическите биват и говоря за софийските - НТБГ и отчасти - НФСГ.

# 96
  • София
По-скори идеята ми беше следната. Синът иска испански, да де ама това е езикът с най-висок бал, т. е  да се целим ли в испански на всяка цена пък било то и в училище с лоша слава или да кандидатства в по-добро училище, но друг език?

# 97
  • Отвъд алеята зад шкафа
Испански има в няколко училища от втори ешелон. Има и варианти с испански като втори език, съвсем спокойно се постига В2 с школа. Изберете училище с по-добра среда, дори и испански да е втори език.

# 98
  • София
Мисля, че има вече доста и по-нискобалови училища, които предлагат испански. На дъщерята на близка приятелка това и беше основното желание и записаха там, където влезе с испански. Друг е въпросът, че сега ходи на частно на уроци по испански, за да има някакво ниво по езика накрая.
Аз точно за испански съм поставила мораториум вкъщи, но така или иначе и трите не са проявявали интерес към този език. С АЕ и НЕ са, като малката има и някакво желание и за френски. Другото и желание е природни науки, така че към края ще го мислим как да редуваме езикови паралелки с английски, френски и може би немски и паралелки с профил природни науки.

# 99
Pureandsimple, радвам се, че се разбрахме и се уточнихме. Hands Plus1

hetera, от позицията на майка на дете в 8-ми клас, а и аз самата като се върна назад във времето - за нас по-важният фактор беше конкретен желан профил/специалност, отколкото самото училище. При нас сферите бяха  различни от вашата дилема език/професионална гимназия (ако съм разбрала правилно). Но и тук има много нюанси и не смятам, че абсолютно винаги в езикова гимназия нивото е по-високо, отколкото в професионална гимназия (бивш техникум). Ако сравним например 203-то, което е езикова гимназия, със СПГЕ "Джон Атанасов", която е бивш техникум, резултатът хич няма да е в полза на езиковата, в конкретния пример.
Доста хора държат повече на училището, отколкото на специалността, и също смятам, че са прави за себе си. Не знам дали е удачно да се остави вратичка и за вариант преместване на по-късен етап, и кога то би било по-вероятно - дали в едно и също училище, или в различни, но със сходни учебни планове. Но ако се тръгне изначално  в коренно различна посока (различни специалности и/или различни езици), това по-скоро отпада като възможност.

# 100
  • София
Идвам да дам глас в полза на училището пред профила със след ите аргументи:
- има “езикови” паралелки в училища тип квартални, където средата ще е по-скоро на географски принцип. Не ме е непременно лошо, но ако дете от младост влезе в училище в дрижба и се окаже единственото, което не е от квартала и като цяло средата е подбеана на принципа “да е близони удобно”, надали ще е мнкго ефективно
- ако ще влезе където и да е заради конкретен език/профил може да се икаже, че ще пътува по час в посока, за 5 години това е много натрупани “загубено” време
- никакво ниво на училището най-чести би довело и до никакво ниво на желания профил. Ако един директор не успява да привлече и задържи добри учители като цяло, надали ще извадите късмет да го направи точно за вашия профил

# 101
И аз съм пред Вашата дилема - език или специалност, но при мен детето няма никакво мнение или желание, така че аз трябва да го измисля. От една страна ми се иска специалност ( в частност Джон Атанасов), защото дори и да не иска после да учи това, поне някакви конкретни знания ще има, които ще му свършат работа в живота с каквото и да се занимава. От друга страна, ако се окаже, че изобщо не му харесва, ще е мъка през тези години, докато училището с език ще върви по-леко. Или такъв профил в гимназия, макар мъжът ми да смята, че нищо няма да научи и само ще се води, че е учил СХН.
Що се отнася до дилемата с по-доброто и по-посредственото училище - според мен зависи какво разбирате под посредствено. Има училища с балове около 380, 320, а има и такива с бал 100 и 30. Последните се надявам никога да не се наложи да се пишат, но тези със среден бал аз не бих ги определила като посредствени. Гледам, че испански се учи в 127, 1-во, 22, които не са Испанската, но са с много добър бал. С по-нисък бал може да се учи като втори език също в хубави гимназии. Аз лично не мога да разбера модата с точно този език и би ми било любопитно хора, които са завършили тези гимназия дали практическо приложение намират по отношение на езика. Но от друга страна е мелодичен и красив език и вероятно ще е приятен за учене.  То може би най - практично би било ад се учат китайски, корейски, японски.
Дано и тези неща, които децата ни смятат, че искат сега, да се запазят и през следващите години. Често си сменят мнението и желанията, а и често реалността се различава от това, което са си представяли.  Желая Ви успех - дано детето попадне там, където ще се чувства на мястото си!

# 102
  • Отвъд алеята зад шкафа
Моята дъщеря искаше испански, но аз я посъветвах да е като втори език и да не е водещ в избора. В момента е на обмен в САЩ и учи испански по-засилено, така й се пада по програма в американското училище. Така че като се върне ще е по-напред от съучениците си и може да си го продължи с школа. Междудругото съм изключително доволна от НТБГ, нивото и възможностите, които дава на децата.

# 103
Каква специалност е дъщеря ви в НТБГ?

# 104
  • Отвъд алеята зад шкафа
Икономическа информатика.

Общи условия

Активация на акаунт