Термин ДЕКЕМВРИ -- тема 4, 2022

• 46 466
  • 752
  •   1
Отговори
# 420
  • Вестерос
Аз съм съгласна донякъде с Блонди, но Дими е много права. Когато го изпиташ на свой гръб е вече друго.
Никога не съм била хипохондрик, но след един миссед (сега като ми потвърдиха бременността сама си пуснах за тромбофилия, защото преди това не ми казаха да го изследвам, и тя цъфна), след разни други отклонения по време на бременността ми, след семейна трагедия от преди 9 месеца свързана с новата болест, доктори и болници, няма как да не се отрази и да не се шашка човек, да не търси информация, да не рови, да не пита.

# 421
  • Варна
За жалост не може да се доверим само на докторите, защото понякога пропускат доста! Аз лично вече само на доктори не разчитам! Ама човек трябва да си изпати, че да почне да чете и да разбира от медицина. Преди две години като бях бременна и стигнах до 23 седмица карах супер лека бременност, работех си, ходех на прегледи, уж всичко беше наред и аз спокойно си живеех. Смеех се тук на жените във форума как се филмират, как изследват витамини, как пият една камара хапчета, как още от положителен тест излизат болничен. Дори пишех, че бременността не е болест... Да де, ама като загубих бебето в 23 седмица и след ада през който минах вече мисля по друг начин. Оказах се със скъсена шийка, която никой доктор не беше мерил незнайно защо... Питах докторите да се изследвам ли и за тромбофилия, защото имам и други аборти, а те твърдо казаха НЕ! Аз САМА реших и се оказах с тромбофилия, повишени НК клетки, витамини в недостиг, инсулинова резистентност и какво ли още не. А уж здрава, слаба, не пуша, не пия и т.н. Вече съм на мнение, че всяка жена ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се изследва за тромбофилия, защото доста познати след мен загубиха бебета дори в късна седмица заради нея, без да знаят, че я имат. Витамините също не са за подценяване. Има една много хубава книга- " А дали не е Б12" писана от доктор, в която дори пише, че при липса на б12 вътреутробно детенцето после може да е с аутизъм. Повечето АГ особено по здравна каса не разбират нищо, не препоръчват да се изследват витамини и т.н. Не може да се разчита на тях! Ние носим отговорност за бебетата в корема си! Дай боже да са здравички и да се родят на термин! Но не подценявайте оплакванията си, изследвайте се редовно за всичко необходимо! Аз сама решавам да си пусна стерилна урина оказах се с бактерия Клебсиела и моето АГ вика оле, за болница си! А добре де, а защо ти не ме накара да пусна стерилна урина? След антибиотично лечение искам влагалищен секрет айде бам Кандидоза. А реално нямам симптоми ама си имам бактерии, които водят до инфекции, които ако не се лекуват.... Та не чакайте само докторите! Те изобщо не се интересуват от вас!
В никакъв случай не бих се присмяла на притеснени майки, самата аз донякъде съм обременена от проблеми на мои близки и питам докторите за всички рискове, които съм чула. Да права сте и аз като питам докторите да изследвам  ли нещо допълнително , те ми казват че няма нужда. Все пак съм пуснала някое друго изследване допълнително. За жалост, се чака да се случи лошото и след това се правят всички възможни изследвания, а във вашия случай дори тогава е било отказано, което е още по абсурдно.
Все пак разбирам и хората минали през трудностите, няма как след това да си спокоен. Никой не може да ви вини,че сте мнителни и много запознати. Както казах косвено съм минала през много неща покрай приятелки и живота ги е накарал да са много запознати с нещата и да следят всичко.
И откровено и на мен ми се иска да пусна за тази тромбофилия,но като питам докторите казват, че не е необходимо. Те наистина ли не могат да го установят на прегледите ?!

# 422
  • Вестерос
То е кръвно генетично изследване, по редица показатели, не се знае по кой точно показател може да имаш. Моята се оказа по някакви показатели, които по принцип много рядко се изследват и почти не се назначават за изследване от АГ-тата на пациентките, но лаборатория Лина ги беше включила в разширения си пакет и така разбрах. Даже ме прати моето АГ да ходя в генетичната лаборатория в Св. Марина Варна да питам и от там ми казаха, че и те не ги изследвали тези показатели и не могат да се ангажират с мнение 🙄 От преглед евентуално при отклонения на кръвопотока към бебето може да имат съмнение, но това се вижда, мисля, че, в късните седмици вече.

# 423
Аз като ви чета и се чудя при какви лекари се следите! То големи изследвания, голямо чудо! За това все сте с кръвно, притеснени и се взирате във всеки дискомфорт! Ми нормално е по време на бременност да са "разбъркани" дадени стойности в кръвната картина и витамините. Това не винаги е сигнал за тревога. Колкото повече се ровите в глава лук, толкова повече ви люти на очите! Разбирам тревогите за дамите с теомбофилия, риск прееклампсия и подобните реално застрашаващи състояния. Ама останалите не може ли да се поуспокоите малко 😀 цялата ви бременност мина в тревоги и докато се усетите ще мине времето без да се насладите на този период! Като родите пак така ли ще се взирате в децата си за най-дребната пъпка? Не е здравословно за вас и семействата ви! По-спокойно и с усмивка гледайте на нещата!
Много точно казано.
Момичета, давайте малко по-позитивно, недейте да задълбавате и не се шашкайте от всяка болка и резултати извън референтните стойности. При всеки протича по различен начин и стойностите са различни. Да си призная, чуствам се направо необразована сред вас, но дори не знам какво е прееклампсия и много други неща, за които се е споменавало тук. И не искам и да знам. Опитвам се да не мисля за такива неща. Има си лекари, които ни следят, ако нещо не е наред, те ще кажат. Не мислете за проблеми.
Настройте се положително, това със сигурност влияе, повече разходки, гимнастика, за да няма болки в кръстта, слушайте музика. Всичко ще бъде прекрасно!

# 424
Абсолютно съм съгласна с това мнение. С всяко изречение.
Следих по здравна каса първата ми бременност при Елица Иванова ДКЦ 17.
Реших да се доверя на лекаря и бях в еуфория цялата бременност. Но,
На моите отоци лекарката вдига ръцете, дори ме се утруди да ме предупреди, че това е възможно признаци на прееклампсия..Дори не ми премери кръвното! Аз познах, за тази дума "прееклампсия" като вече я развих.
По ЗК АГ правят всичко само по своя списък. Нищо повече...
Много съм благодарна на този форум за информацията която споделят другите майки!

За жалост не може да се доверим само на докторите, защото понякога пропускат доста! Аз лично вече само на доктори не разчитам! Ама човек трябва да си изпати, че да почне да чете и да разбира от медицина. Преди две години като бях бременна и стигнах до 23 седмица карах супер лека бременност, работех си, ходех на прегледи, уж всичко беше наред и аз спокойно си живеех. Смеех се тук на жените във форума как се филмират, как изследват витамини, как пият една камара хапчета, как още от положителен тест излизат болничен. Дори пишех, че бременността не е болест... Да де, ама като загубих бебето в 23 седмица и след ада през който минах вече мисля по друг начин. Оказах се със скъсена шийка, която никой доктор не беше мерил незнайно защо... Питах докторите да се изследвам ли и за тромбофилия, защото имам и други аборти, а те твърдо казаха НЕ! Аз САМА реших и се оказах с тромбофилия, повишени НК клетки, витамини в недостиг, инсулинова резистентност и какво ли още не. А уж здрава, слаба, не пуша, не пия и т.н. Вече съм на мнение, че всяка жена ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се изследва за тромбофилия, защото доста познати след мен загубиха бебета дори в късна седмица заради нея, без да знаят, че я имат. Витамините също не са за подценяване. Има една много хубава книга- " А дали не е Б12" писана от доктор, в която дори пише, че при липса на б12 вътреутробно детенцето после може да е с аутизъм. Повечето АГ особено по здравна каса не разбират нищо, не препоръчват да се изследват витамини и т.н. Не може да се разчита на тях! Ние носим отговорност за бебетата в корема си! Дай боже да са здравички и да се родят на термин! Но не подценявайте оплакванията си, изследвайте се редовно за всичко необходимо! Аз сама решавам да си пусна стерилна урина оказах се с бактерия Клебсиела и моето АГ вика оле, за болница си! А добре де, а защо ти не ме накара да пусна стерилна урина? След антибиотично лечение искам влагалищен секрет айде бам Кандидоза. А реално нямам симптоми ама си имам бактерии, които водят до инфекции, които ако не се лекуват.... Та не чакайте само докторите! Те изобщо не се интересуват от вас!

# 425
Колко много сте изписали...😁 И на мен не ми пусакт такива изследвания😅 редовно си пускам кръв и урина , причината , че до сега бях 4 пъти в болница за задържане.
Днес бях за пръв път на Тонове.....Сестрата каза:
Хайде да се опитаме да го чуем , но е много малко може и да не го , не се стряскай😶
Отидохме и моята малка принцеса се чу....нямахме контракции Йеесс всичко изглежда наред....♥️ Стерилната урина ще излезе Понеделник . Моля се всичко да е наред и да стигнем поне до 31/32г.с пък ако всичко е наред до термин☺️

# 426
Като изживееш лична мъка, разбираш, че няма АГ, на когото да му пука повече за твоето здраве и за твоето бебче повече, отколкото на теб самата. И както бях чела тук из форума “по ЖК е достатъчно жената и бебето да имат пулс, значи всичко е наред” - виждам го и по следящите ми АГ, които иначе са добри специалисти, просто нямат време, нямат лично отношение, много са натоварени и т.н.
Последният път отивам с резултат 200 (реф. 200-1100) на Б12 , което запознатите сред вас знаят, че е латентен дефицит, + мутация MTHFR и отговор от АГ: “е добре е, нали е в референтните стойности”, което говори за незапознатост и/или незаинтересованост. Оттам решавам да направя консултация с хематолог (разбира се изписва ми големи дози метилкобалтамин), пускам още куп изследвания на своя глава и излизат различни дефицити, за които е хубаво да се вземат мерки особено през Б.

Като цяло се старая да съм балансирана и хем максимално да се наслаждавам на сладкото растящо коремче и все по-силното мъниче в него, хем да бъда толкова отговорна, колкото аз си го разбирам.
И на по-притеснителните от нас, и на по-спокойните мами желая през декември месец всички тревоги да са останали в миналото и да гушкаме сладките си, здрави рожби! 🙏❤

# 427
Да се включа и аз с един въпрос, какво разбирате под 'добър' кръвоток, имам предвид има ли някъде стойности по които да се провери? (и на мен на ФМ ми казаха да гледам средното Pi, защото дясно беше към горна граница, ляво към долна, а средното точно по средата).

# 428
  • Вестерос
На моята снимка от ехографа имам само една стойност за UmA PI и под него са дадени референтните стойности, както ги посочих на предната страница.  Имам и още една стойност на МCA PI.
В писменото обяснение от доктора за проведената ФМ обаче той е записал стойностите само на UmA RI , което е за пъпна връв и на MCA RI, което е записал като с.м.а /на бг и нямам идея какво е, в Гугъл MCA пише, че е middle cerebral artery/

Последна редакция: чт, 25 авг 2022, 13:51 от Tiffany А

# 429

Някой има ли мнение за тази марка ?

# 430

Някой има ли мнение за тази марка ?
Мисля че имат малък багажник и предните гуми са малки. Четох че с по големи предни гуми - по лесно се преодоляват камъчета и препятствия, също така и багажника е хубаво да е голям , да не е много тежка и сенника да е по голям  . Това съм чела по форумите, това предпочитат мамите които имат вече деца .

# 431
Здравейте! Мина днес моето обременяване -резултатите ме притесниха много. Кръвната захар е в референтнете граници, но ми се струва висока. Инсулинът е по-притеснителният
Скрит текст:
Изпратих резултатите на АГ, защото е в чужбина и ще се върне другата седмица, отговори ми, че съм добре. Според мен въобще не е видяла инсулина, или не е компетентна по този въпрос. Самоназначавам си хранителен режим и редовно мерене на КЗ. Ако не се променят нещата, ще ходя на ендокринолог за мнение. Споделям всичко това по повод предните няколко поста-вярваме на лекари, но не по всички въпроси са компетентни и това "добре са нещата, всичко е наред" може да се окаже голяма беля. Ако не ми се беше налагало да се запозная с темата за инсулиновата резистентност на родителите ми, щях да се доверя на АГ, да продължа да си ям макарони, пици и разни други  вредни, но вкусни неща и да се сдобия с диабет в един или друг момент.

# 432
Като човек с ИР от няколко години и потенциал за гестационен диабет мога да ти кажа следните неща - кръвната захар ти е супер добре, 4.71 на гладно е перфектна стойност, за бременни нормата е до 5.1/5.2. Дори след приема на глюкоза е добре. Относно инсулина - така погледнати резултатите сочат инсулинова резистентност, но ще те подведа понеже не съм на 100% сигурна как се движат стоностите при бременни. Тук ще отворя обаче скоби понеже си споменала и диабет - трябва да се провери и гликемирания хемоглобин. Аз лично бих те посъветвала да се консултираш с ендокринолог, защото АГто не е специалист в тази област, а ендокринолога ще може да адресира твоите притеснения.

За хранителния режим - може да се пробваш да избягваш сладкото (захар под всякаква форма), да намалиш тестените (особено бял хляб, мазни банички и закуски, пици) и да ограничиш приема на картофи и ориз (примерно веднъж в седмицата). Също и плодовете - прием на плод до към 17ч и в органичени количества (без банани, грозде и смокини).

Аз лично захар не ям, ако ми се хапва сладко имам сладолед или шоколад с подсладител или някоя бисквита без захар, но и това рядко се случва. Плодовете са ми сведени до един на ден.. Предимно берита (боровинки, малини, къпини). Хляб ям рядко и то черен, паста от спелта от време на време. Ако ми се хапват палачинки или баница ще си направя с пълнозърнесто брашно от лимец и пак не прекалявам с тези неща. Но аз съм на този режим вече втора година и съм свикнала и нищо не ми липсва.

Преди да минеш на нещо толкова драстично, направи си задължително консултация със специалист 😎 Аз всеки месец ходя на ендокринолог и си следя кръвната захар, ТСХ и разни други показатели и моето АГ си се доверяват на работата на колегата 😊

# 433
Аз съм правила обременяване преди 3-4 години и онзи ден и само глюкоза са ми мерили. Според мен си перфектна! Момичета, аз вчера ходих в МЦ "Марковс" да повторя ФМ и проф. Марков ме понаплаши малко и пуснахме теста  MaterniT Genome | Cellgenetics, взеха ни 1900лв. Дали ме натовариха с парите? Някой да е правил този тест и да има отзиви за проф. Марков?

# 434
Привет!
Аз ходя при Марков с всичките ми бременности. Кълна се в него с 2 ръце. Смятам, че е най-добрия в България в тази сфера. Щом го е усъмнило нещо, довери се.
Аз направих същия тест, но преди ФМ пт бързане, защото съм на 40 г и бях решена, че е редно, все пак не съм първа младост.
Той се озадачи, че го правя преди ФМ и сподели, че винагине добре да се изчака ФМ, за да не се хвърлят парите на вятъра. Т.е. ако нещо с вътрешните органи на детето не е наред (не дай си Боже), това че няма Даун и други синдроми няма никакво значение. Аз тогава му отговорих, че бързах да си "направя домашното" и да отида при него с готовите резултати вече.
А той каза "те лабораториите само това чакат".
Важното е, че теста показа, че няма никакви хромозомни нарушения и съм спокойна!
Бъди спокойна и ти!

Аз съм правила обременяване преди 3-4 години и онзи ден и само глюкоза са ми мерили. Според мен си перфектна! Момичета, аз вчера ходих в МЦ "Марковс" да повторя ФМ и проф. Марков ме понаплаши малко и пуснахме теста  MaterniT Genome | Cellgenetics, взеха ни 1900лв. Дали ме натовариха с парите? Някой да е правил този тест и да има отзиви за проф. Марков?

Общи условия

Активация на акаунт