Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 7

• 101 852
  • 900
  •   2
Отговори
# 885
  • Варна
Дядо Коледа ми донесе първият ми чугунен съд - тенджера, която ползвам за печене на хляб. Когато се сезонира и отвън ли се маже с мазнина?
В капака правих сач с месо и зеленчуци и стана превъзходен!

Поне в началото го мажете външно при готвене във фурната или при изпичане с цел сезониране. Външният сезониращ слой е по-здрав във времето и по-рядко ще се налага да се поправя. Важи за тенджерата и тигана. Сезонирайте и външния слой на дъното, както и дръжките и въобще навякъде. В инструкциите ще намерите, че намазнената повърхност трябва да се забърше, за да се премахне излишната мазнина. Ако остане повече мазнина при сезониране във фурната, тези участъци ще лепнат и няма да има търсения ефект. В повечето видеа съдовете се обръщат наопъки върху скарата на фурната при изпичането им, за да се освободи излишното количество мазнина. Може да ви направи впечатление от личен опит,  че при намазняване и забърсване, а в последстие при печене, се наблюдава отново видима мазнина по повърхността на съда. Като се заглади дъното при сезониране ще предпазва керамичния ви плот от фино надраскване. Винаги повдигайте чугунените си съдове и внимавайте да не ги отмествате с плъзгане. Все пак се водят абразивни, докато не се загладят с времето.
След измиване, подсушавате съдовете си например с кърпа за тази цел или с домакинска хартия. Ще си доизсъхнат на въздух. Не не нужно да слагате току-що измитият съд отново на котлона да се нагрява и намазнява. Просто излишна гимнастика. В началото като се опече добре при готвенията, по-малко възможно е да се появят ръждиви участъци. Махат се лесно с гъбка и малко вода. При нагряване и изпаряване на водата, намазнявате отново и като се изпекат, съдът е като нов.
Ако имате възможност за готвене на открито, примерно на село, на къмпинг, възползвайте се!

Ето предложението ми, след като вече имате неемайлирана тенджера с капак и желание да я ползвате. Типичен каубой с безброй видеа, съвети и рецепти, радващ се на уважение от своята многобройна аудитория. Този човек е нещо като легенда. Може да откриете всичко нужно, за да станете специалисти по чугуна за кратко време. Само като видите разнообразието от възможни рецепти, може да добиете представа колко добра инвестиция сте направили.

https://www.youtube.com/@CowboyKentRollins/playlists

# 886
Кубратова, благодаря ти за мнението! Ще ги пропусна, нямам излишни пари за нещо некачествено. Благодаря ти още веднъж!

# 887
Чихинци, много благодаря за изчерпателния отговор! Веднага прегледах някои видеа от линка и разбрах, че ще е много полезно дълбокото пържене. Ще си направим пържени картофи за здравето на тенджерата 😄
Явно съм остаряла щом се радвам като малко дете на тенджера. 😄

Последна редакция: ср, 15 яну 2025, 21:08 от Prime

# 888
Кубратова, благодаря ти за мнението! Ще ги пропусна, нямам излишни пари за нещо некачествено. Благодаря ти още веднъж!
Тя марката е хубава, но точно тези в Билла с това намаление ме съмняват.
Дано не те подведа. Иначе алуминий във вътрешността между стоманени слоеве не е проблем, напротив, той именно придава топлината, защото е с висока топлопроводимост, но въпросът е да не е съдът само алуминий с покритие и да не е тънък. Пак казвам, не мога да видя добре тези от снимките като описание, но на марката съдовете в други магазини никак не са евтини. Дали произвеждат с друго качество за вериги, за да се предлагат на такава цена, не знам, но го знам за други продукти, затова и не купувам от хранителни магазини друго, освен храна.
Ето ги тук на редовна цена:
https://www.kulina.bg/mauviel/

# 889
  • Варна
Чифинци, много благодаря за изчерпателния отговор! Веднага прегледах някои видеа от линка и разбрах, че ще е много полезно дълбокото пържене. Ще си направим пържени картофи за здравето на тенджерата 😄
Явно съм остаряла щом се радвам като малко дете на тенджера. 😄

Може да пробвате да внедрите свинска мас в готвенето си и особено при гювечи, всякакви манджи в тенджерата, запържване и задушаване на месо, зеленчуци.  Вкусът пак е по-добър и автентичен. Цената е по-висока, но ако пържите рядко, ще видите как ви стига за доста време. Патешката мазнина (видях такава в Кауфланд да я пробвам и взе, че ми хареса) има деликатен вкус и аромат. Към момента я ползвам за омлети при ниска до средна температура. Гледам да не пропушва. Може за разнообразие да си изпържите картофи в свинска мас, докато си разработвате съдовете. Отново бих казал, че е по-вкусно. Накиснете си във вода нарязаните картофи да престоят, после ги подсушете преди готвене. Със свинска мас/кокосово масло готвя и на фрайъра. Последните две стъпки са препоръчителни за намаляване на количеството канцерогенен акриламид в зеленчуците с нишесте. Следете си температурата и вадете картофите докато са златисти. Simple Smile
Имайте предивид, че след загряване на съдовете е добре да регулирате температурата, за да не пропуши мазнината. Ако изтървете моментът, времето за корекция е по-дълго, отколкото при други съдове. Може да се наложи да отместите съда да спадне температурата. Чугунът отдава повече топлина от стандартните алуминиеви и стоманени съдове, а и пести енергия като се загрее равномерно и при по-продължително готвене.
Достатъчно е след готвене да избършете с домакинска хартия вътрешната страна на съда, ако няма нагоряла и залепнала храна. Обикновено като се пържат яйца и омлети, както и някои видове месо, тиганът е достатъчно да се избърше. При готвене на свински меса или гювечи с преобладващо свинско месо, както и при пържене на храни с мас ще видите, че по-трудно се чистят. Ако нямате електрическа скара или грил тиган (или грил тиганът ви ще е за смяна в близко бъдеще), чугуненият грил тиган с по-високи ребра (не избирайте с тесни и ниски, за да не се пържи храната в собствената си мазнина) ще ви хареса. Проблемът е, че си поопушва и е нужна добра аспирация. Температурата да е средна. Дебелите меса искат по-ниска от средната температура, за да се запазят соковете.  Това важи особено за кюфтета и кебапчета. По-ниската температура е правилната за тях. Чугунените грил тигани са неприятни за чистене.  Може би знаете, но винаги остъргвайте остатъците от храна и с домакинска хартия добре попивайте мазнината и ги изсипвайте в най-найлонова торбичка в боклука като я завържете. Остатъците от свинска мазнина след пържене и готвене са проблем за канализацията, затова попивайте максимално количество от нея, а остатъка чистете със сол. Неемайлираният чугун се чисти обикновено със сол (1-2 супени лъжици според замърсяването) и малко топла вода. Може да купите някоя по-евтина сол за тези цели. Ползвайте откъсната домакинска хартия или подходяща четка  вместо гъбка и минавате вътрешната страна на съда, както и външната при нужда. При готвене на свинско месо може да се наложи 2-3 пъти да правите тази процедура, докато съдът ви стане като нов, тъй като свинската мазнина се отстранява по-трудно от олиото. Ако ползвате домакинска гъбка, тя ще се цапа и захабява много бързо, затова по-добре хартия или четка. Има едни четки за домакински съдове с вградено стъркало, те са много подходящи. Някои четки  дървените бамбукови дръжки ми изглеждат по-издържани технически, а и може би самите косъмчета са изградени от по-устойчив материал.  Поне в началото избягвайте миещи сапуни. Не накисвайте съда с вода освен за няколко минути и то при нужда за размекване на залепнали остатъци. Не го оставяйте в мивката накиснат под въздействието на миещи препарати. Винаги подсушавайте след измиване . Ако го оставяте върху подложка за горещи съдове тип  " скара " пак ще е по-добре, отколкото върху дъска или кърпа. Такава подложка ще е по-сполучлива и при поставяне на горещ чугун вместо върху дървена дъска, защото може да я изгори или изцапа.
Радвам се, че повече хора са въодушевени от готвенето с чугун Simple Smile

# 890
Дами, какво мислите за съдовете за готвене в Била? Този алуминий трябва ли да ме притеснява?
Скрит текст:
Къде ги гедате тези промоции?
Марката си има сайт на български със страхотно обяснение.

# 891
В брошурата на Билла.

# 892
Гледах в сайта и не можах да видя, а ни е кварталинят магазин, и е грехота да не се възползваме.

Последна редакция: чт, 16 яну 2025, 14:38 от Лятo

# 893
https://www.billa.bg/mauviel1830 ето това е от сайта им.

Все пак, ако някой каже и добра дума, ще ги видя и на живо. По принцип не ми е близък магазин и не ми се ходи напразно, ако не си заслужават.

# 894
Аз казвам добра дума. Разгледайте сайта им, там обясняват как са направени.

# 895
Здравейте!
Закупих си стоманен тиган de Bayer и днес му направих сефтето. След като сготвих в него го сложих в мивката с малко вода. След няма и 30мин започна ужасно да смърди на ръжда. и целият тиган беше в този вид. Не мисля, че е нормално. На някой случвало ли му се е?

# 896
Ако е от тези: https://www.kitchenshop.bg/mineral-b?_gl=1*1kq2mcg*_up*MQ..*_gs*MQ..&gclid=Cj0KCQiA-aK8BhCDARIsAL_-H9mUhM07e6m3qqWpG9Y0K2ozHgcg40zlJoysiUKBnD6CYuvU54yj5JcaAhPwEALw_wcB, нямам личен опит, но като чета изискванията за поддръжка, вероятно не са спазени.
Ще трябва да се маже с масло и да се нагрява, за да почернее. Поне така разбирам.

# 897
Напълно нормално е да започне да ръждясва. Това не е неръждаема, а е въглеродна стомана, която ръждясва лесно. Хубавото е, че не се е случило нищо страшно, ръждата лесно можеш да свалиш с домакинска тел, а след това го намажи с тънък слой мазнина /важно е да е съвсем леко намазнен/ и го изпечи на 180-200 градуса във фурната с дъното нагоре. И друг път като го ползваш не го оставяй мокър за да не ръждяса пак.

# 898
  • Варна
Уточнението е да се ползва слънчогледово олио, за да се направи защитният слой. На практика тиганът ви се третира като чугунените, но е по-малко капризен. При измиване подсушавайте и при прибиране ако ще слагате други съдове отгоре му, още повече метални, използвайте предпазител за тигани или подръчен такъв.
Въпреки първоначалното разочарование, имате много стойностен и вечен продукт. Ще си избие инвестицията.

Ето примерни видеа как се поддържа вашият вид тиган:
https://www.youtube.com/results?search_query=how+to+season+carbon+steel+pan

# 899
Много благодаря за отговорите. На тема домакински съдове съм много зле. Решихме лека-полека да сменим посудата за готвене, тъй като все по-често ми се налага да готвя на малкото ми дете. Ще се информирам по-подробно вече, ще чета и темата.

Общи условия

Активация на акаунт