Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 7

• 101 799
  • 900
  •   2
Отговори
# 855
Бих искал да попитам: Имам нов индукционен плот със зона за грил плоча и огромен 3 ти котлон  30 см. Искам да си купя грил плоча за индукция и 30 см тиган за индукция. Прави ми впечатление , че марковите грил плочи са на цена около 400 лв (Бош, Нефф ,Аег ,  Миеле) , но в същото време има и други , пак чогунени в диапазона 100-150 лв. Питането е , дали марковите си заслужават цената и с какво ? Относно тигана , заслужава ли си такъв на Тефал в ценовия диапазон 50 -80 лв. или има по - добри предложения с 30 см.диаметър като цена/качество ?

Последна редакция: чт, 02 яну 2025, 15:12 от gogogo79

# 856
Аз предната година имах такива дилеми за грил плоча. В крайна сметка поръчах гладка чугунена плоча от Амазон на непозната за мен марка - KitchenBear.  Някъде около 100 лв беше. Има линк назад в темата. Уча се още понеже ми е първи чугун тя. Добре загрява, но все пак посредата има разлика с краищата. Това не знам дали зависи от котлона (AEG) или от самата посуда. Не съм сигурна, че плочата на AEG за 400 лв ще предложи нещо много по-различно.

# 857
  • Варна
Определено неразумно скъпа плоча не си заслужава вложенията. Има далеч по-добри решения на други марки. В краен случай бюджетното решение е чугунен тиган и протектор срещу мазни пръски.

# 858
  • Deutschland/HE
Не мисля, че си заслужават парите чугунени съдове с марка Бош,  АЕГ или Мийле. Има много качествени марки, наложили се в производството на чугунени съдове. Тук в темата са обсъждани Staub, Le creuset, Lodge, Lava... Аз си купих много хубава чугунена форма за печене на хляб от Амазон, не е популярна марка.

# 859
Да си попитам пак аз за: съдове за готвене от 9 части, неръждаема стомана, "Simplify" - Zwilling дали някой е ползвал и може да даде някакви отзиви?
А с чугуните плочи, аз нещо също не сработих, бавно загряваше и неравномерно, но и аз не вложих в най-скъп модел и може това да е причината.

# 860
Върху какво ти е загрявала бавно и неравномерно чугунената плоча? Неравномерното нагряване е съвсем нормално при чугуна и не зависи от това дали е скъп и марков, а заради рискът от спукване е по-добре да се нагрява бавно и постепенно.

# 861
Имаме тези двете плочи:
и .
Използваме ги на открит огън и на котлон.

# 862
  • Варна
Супер са! Долната ползвате ли я като тава във фурната? Не мога да преценя размерът на грил плочата, но обикновено и на туристическа газова бутилка се загряват много добре и вършат чудеса.
Предпочитам да ям месо, изпечено на грил плоча, която в общия случай съм почистил аз по една или друга причина, отколкото да се храня от непочистени и нагорели мазни скари. Ползването на чугунени грил плочи е и приятен гъдел. Не е само до едното вкусно ядене.

# 863
На открит огън ще се загряват равномерно. На котлон ще има осезателна разлика в температурата между центъра където е котлона и страните. Особено ако котлона е индукционнен. Кръглата сигурно е към тридесетина см. и доста голяма част е извън котлона. В началото я пускай да се нагрява на ниска мощност, а не на максимума на котлона.

# 864
Супер са! Долната ползвате ли я като тава във фурната? Не мога да преценя размерът на грил плочата, но обикновено и на туристическа газова бутилка се загряват много добре и вършат чудеса.
Предпочитам да ям месо, изпечено на грил плоча, която в общия случай съм почистил аз по една или друга причина, отколкото да се храня от непочистени и нагорели мазни скари. Ползването на чугунени грил плочи е и приятен гъдел. Не е само до едното вкусно ядене.
Във фурна не съм е ползвала, но е добра идея. Аз по принцип рядко ползвам фурната, но  за теста, ще е включа Simple Smile
Определено вкусът от храна приготвена
в  чугунен, глинен съд и такъв от стомана е различен, както и приготвена на котлон или огън..
Но пустата липса на време 😅

# 865
  • Варна
Във фурна не съм е ползвала, но е добра идея. Аз по принцип рядко ползвам фурната, но  за теста, ще е включа Simple Smile
Определено вкусът от храна приготвена
в  чугунен, глинен съд и такъв от стомана е различен, както и приготвена на котлон или огън..
Но пустата липса на време 😅

Имайте предвид, че някои ястия във фурната е добре да се " заредят " при вече загрята чугунена тава и ако самите те не са мазни, омазнете тавата. Особено важи за печени меса и зеленчуци. Не слагайте полутечни храни или студени в силно загрята тава за всеки случай. Умерено загрята няма да им пречи. Иначе съм пекъл пица от студен чугунен тиган и студена фурна и се опече много добре отдолу. И хляб ми се е получавал така, само че бухва доста повече.
Експериментирайте! Вярвам, че ще ви хареса и като тава Simple Smile Месото с картофи и зеленчуци винаги ми се получават страхотни. Има рецепти за печене на цяло пиле върху предварително загрята чугунена тава във фурната. Коричката е като на пиле на грил.

# 866
  • Пловдив
Здравейте! Искам да си купя хубав тиган да палачинки, защото всяка неделя е традиция за закуска да си хапваме палачинки. Иска ми се титанът да е с диаметър около 26 см. Спряла съм се на 2 варианта:

https://www.kulina.bg/titan-tigan-za-palachinki-o-26-sm-s-podviz … -titan-sega-woll/

Другият е този:

https://www.kulina.bg/titanov-tigan-za-palachinki-o-26-sm-diamant-lite-woll/

Не знам тази марка дали е добра. Ако някой може да препоръча тиган, който ползва и е доволен, ще съм благодарна да сподели.

# 867
Предполагам си забелязала, че не са подходящи за индукция?
Ти може и да не ползваш, де, но за всеки случай казвам. 

# 868
  • Пловдив
Предполагам си забелязала, че не са подходящи за индукция?
Ти може и да не ползваш, де, но за всеки случай казвам. 

Благодаря за включването. Колоните ми са керамични. Иска ми се да инвестирам в качествен тиган за палачинки, защото той  е най използваният у нас. Не съм по готвенето, но палачинките, както вече казах, са задължителни всяка неделя.

# 869
Здравейте! 🍀 Прочетох няколко страници от темата, както и от предните 2-3 теми по няколко, но не съм сигурна дали правилно съм разбрала, че е добре да се избягва всичко, освен инокс и чугун? Насочила съм се към марките Berlinger Haus, Bosch или Tefal, и ще съм благодарна за вашето мнение. Трябва да закупя буквално всичко необходимо за кухнята – от тави, тенджери и тигани до черпаци, щипки и всякакви други кухненски аксесоари.

Общи условия

Активация на акаунт