Какво повече НЯМА да купя - 21

  • 104 407
  • 828
  •   1
Отговори
# 645
  • Мнения: 9 050
Разбира се, че има контрол. Просто стандартите са различни и в Сърбия и Турция няма забрана например да има растителни мазнини в млечните продукти. Доста от сиренето в турските магазини е с палмова мазнина. Но често продуктите там не са изрядно етикирани, липсва описание на български и потребителят не може да разбере какво точно купува.
Тези продукти, които се продават масово по нашите турски магазини, не са същите, които се изнасят от Турция за Западна Европа. Така че, това че Турция изнася продукти за страни от ЕС, изобщо не значи, че това, което се продава в тукашните турски магазини е с контролирано качество.
Да ме говорим и че повечето се зареждат от нелегален внос.
Често вкус на продукт или качество на перилен препарат се постига със съставки, забранени в ЕС. Затова той турският прах може да пере по-хубаво от същият, произведен в Полша. Но дали е по-качествен, зависи от това какво човек разбира под "качествено".

# 646
  • София
  • Мнения: 31 393
Като прочетох съдържанието на маслото "Монарх" и се отказах... Досега "Президент" не ме е разочаровал... В Т-Маркет се продава по пет-шест лева на промоция,но по 0,200гр. От полско мляко е...
И мен. У нас редовно има в различни разфасовки, купени от различни места, и си е много хубаво. За тази опаковка говоря и за 500гр кръгло. Това, на което пише Maslo, дори не съм го виждала.

Последна редакция: чт, 05 яну 2023, 01:59 от missence

# 647
  • София
  • Мнения: 5 346
От Женския пазар насипното масло от щандовете го продавят с тежък мирис (аз го определям като гранясало). Върнах го и повече никога няма да купя от тези жени нищо! Медът им е химически, като им го върнахме, си признаха, че "го взимаме" /"ни го дават"
Директно от Китай,  според мен. И други неблагополучия, все някой се подлъгва и взима. Сирене с аромат на изпражнения, боб с 80% развалени бобчета... Те са мърляви измамнички.

Относно промишленото масло - въпрос на технология е колко боя и дали клиентите търсят жълт цвят, колко аромат...

В Англия не можах да прочета никъде какво има в йогуртите в гръцки стил. Затова взимах само от био ферма, в пъти по-скъпо.

# 648
  • Мнения: 10 631
ЗаСлон, кои жени на женския?

# 649
  • Мнения: 2 273
Аз взимам от една жена на Кирков прясно мляко и няма нищо общо с това от магазина.Доста хора пазаруват от нея.Кашкавала също и е хубав,макар напоследък да не съм взимал.

# 650
  • Мнения: 1 804
Като прочетох съдържанието на маслото "Монарх" и се отказах... Досега "Президент" не ме е разочаровал... В Т-Маркет се продава по пет-шест лева на промоция,но по 0,200гр. От полско мляко е...
И мен. У нас редовно има в различни разфасовки, купени от различни места, и си е много хубаво. За тази опаковка говоря и за 500гр кръгло. Това, на което пише Maslo, дори не съм го виждала.


Това от Т-маркет, на което пише MASLO не беше ли менте?. Като цяло всичко, което идва от Полша е пълен боклук, Милки уей ги внасят и ги разфасоват, не знам дали и на това са вносител. Мисля че тук дори някой беше споменал за маслото в Т-маркет и това, че не е истинско Президент.

# 651
  • Мнения: 7 002
Кисело мляко Боженци 4%.Предполагам и 2% ще е същото.Беше на промоция с купони тази седмица в Л.,и реших да взема няколко,да изцедя за салата.Цвик почти не изтече,не успя да се изцеди,вкуса му,за мен,натъртва на сухи вещества.Но кой да погледне съдържанието,преди да го купи 🤦🏻‍♀️,ясно си е упоменато наличието на сухо мляко.И то на тази цена 😤.Чудя се,защо продължавам да си правя експерименти,а не залагам само на Родопчанка,която след ден и половина извън хладилника,започва да се вкисва.

# 652
  • софия
  • Мнения: 30 199
На Боженци си пише, че съдържа сухо мляко. Откакто се продава. 

# 653
  • Мнения: 7 002
Това и написах.Но за съжаление го погледнах чак,след като сложих млякото в тензуха.За тази цена очаквах повече.Бих добавила и Домлян.Състава нямам спомен да съм го чела,но от видяното от мен,също има съдържание на сухо мляко.

# 654
  • Мнения: 3 904
Какво очаквате да има, колко крави виждате извън градовете и селата?

# 655
  • Мнения: 7 002
Принципно крави за масово отглеждане на месо и мляко в градовете и селата нямат място.Има си някакви законови изисквания за отстояния,ако не ме лъже паметта.В селата има единични бройки,гледани предимно от баби/дядовци,продаващи млякото на местни хора,или в краен случай прекупвачи.
Познавам животновъд,отглеждаш овце.Фермата му е извън населените места,продава мляко на прекупвачи,произвежда и в сезона сирене и кисело мляко,както и ярета.Но,в къщата му,без значение,дали е в града,или в някое село,животни няма да видите.Дори и ако не знаете къде точно е фермата му,няма да я намерите.Та,и да има някой много крави,едва ли си ги пуска на паша край магистралата или някое околовръстно,че да мога аз да ги видя 🙄

# 656
  • Мнения: 3 904
Само, че и извън селата няма, затова казах извън.
За сметка на това в други страни се виждат  десетки и стотици крави постоянно. В една Португалия, която не е много по-голяма от България, за 200км преход с кола, могат да се видят стотици крави, а у  нас нито една..

# 657
  • Мнения: 7 002
Да,в България крави на свободна паша са рядко срещани.Въпреки това,има определени маршрути,по които като минавам, виждам 😏
Гледат се във ферми,затворени,на малка площ,хранени с фуражи.Е,и мляко от такива крави ям,въпросът е,да е без сухи примеси.

# 658
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 554
Това и написах.Но за съжаление го погледнах чак,след като сложих млякото в тензуха.За тази цена очаквах повече.Бих добавила и Домлян.Състава нямам спомен да съм го чела,но от видяното от мен,също има съдържание на сухо мляко.
В Домлян не слагат, знам от приятел, който работи с тях. Само около Пловдив знам за 2 големи ферми с над 2-5000 животни, отглеждани в обори и доста по-малки. В района на Стряма-Раковски има поне 3 или 4 ферми, кои с повече, кои с по-малко крави. Има и много други, за които сигурно не знам. Свободна паша в БГ няма да видите често, тук методът на отглеждане е друг. Само че големите производители търсят цена на суровото мляко и като не могат да си договорят количества, залагат на сухо. Истината е, че суровината не покрива производствените капацитети на производителите.

# 659
  • Мнения: 13 481
Във фейса прочетох,че за производството на един килограм сирене са нужни пет-шест литра мляко,но производителите лъжат,че били нужни десет литра. Може и за кашкавал да ставаше дума. Както и да е,не вярвам на производителите за нищо.

Общи условия

Активация на акаунт