Какво повече НЯМА да купя - 21

  • 105 366
  • 828
  •   1
Отговори
# 360
  • Мнения: 1 564
При първия ни опит за мляко /уж хвалено/ от млекомат...майка ми и брат ми имаха ужасно разстройство и повръщане. Не знам по какво чудо не бях пила от млякото или само бях опитала една глътка...Симптомите бяха според количеството изпито мляко- т.е. аз имах само леко гадене. И с домашното мляко не ни провървя- или рядко, или с някакъв ужасен вкус и мирис...Та спряхме експериментите (понеже нямаме сигурен човек с добра продукция).😐
Съгласна съм, че качеството при различните животновъди е различно.
Този от когото купуваме е най-добрия вариант.
Купуваме мляко от него , вече наистина много години и само 1 път за всичкото това време се е "пресякло".
В резултат имахме прилично количество извара с отлично качество.
Кравето сирене , което произвежда е чудесно. Но наистина повечето производители са на светлинни години от този човек.
Говоря от личен опит, защото той спря да идва в квартала за известно време, тогава купувахме от 2 различни млекомата, на различни производители , от магазина също и от още едни производители, ами никое от тях нямаше неговия вкус и усещане за мляко.
Много се радвам, че отново се върна.

# 361
  • Мнения: 32 094
Да, бих купувала, ако имах такъв доверен човек. Но нямам и затова не съм склонна да купувам от случайни хора домашна продукция като мляко, салами и подобни.
Със салмонела от магазина не съм се заразявала. Не съм и чула (поне аз) някой чак да се е натровил или да е пострадал- по-скоро изтеглят превантивно евентуални проблемни партиди.

# 362
  • Пловдив
  • Мнения: 1 736
Да, бих купувала, ако имах такъв доверен човек. Но нямам и затова не съм склонна да купувам от случайни хора домашна продукция като мляко, салами и подобни.
Със салмонела от магазина не съм се заразявала. Не съм и чула (поне аз) някой чак да се е натровил или да е пострадал- по-скоро изтеглят превантивно евентуални проблемни партиди.
Съгласна съм напълно с този пост.

Как ми се хапва домашно и на мен, нали затова и направих няколко опита. Уви, злополучни.  Нямам никакви доверени хора. Ако някой може да ми препоръча такива в Пловдив, моля да ми пише на лични, наистина ще се радвам!

# 363
  • Мнения: 10 742
и ние купуваме домашно мляко от 15 г. сигурно.
скоро бяхме във велинград - и яйца, и сирене, и масло, и гъби си купих от бабите. екстра бяха. иначе на селския пзар в софия съм попадала на недобри стоки, както и на такива, които уж са домашни, а не са. варианти всякакви.

# 364
  • София
  • Мнения: 8 636
За какво да спорим, аз работя в мандра, казвам при нас как е. За други мандри не коментирам, там може да правят, каквото искат. Аз консумирам само от тук млечни продукти.
Аааа, ами, тия неща вземи да ги уточняваш и няма да има недоразумения.

# 365
  • Мнения: 15 025
Е, хайде поспрете си. Кой от къде и какво купува е лично предпочитание. Едни пазаруват от частни производители, дуги ги отричат. Ама 2 страници без конкретен продук от търговската мрежа , вече попрекалихте малко. Благодаря.

Последна редакция: пт, 07 окт 2022, 15:10 от Пролетно цвете

# 366
  • Мнения: 14 244
Знаете ли какво означава пастьоризацията? Унищожаване на микробите по два метода:
– с висока температура
– с електричество

Тоест,като купите домашно мляко е достатъчно да го сварите и готово – то вече е безопасно.

# 367
  • Мнения: 12 316
Много интересно защо стоят всички постове за закупуването на селско мляко, а е изтрит моят за пастьоризацията, който е много повече по темата

# 368
  • Мнения: 16 697
Аз понеже съм градско чедо, захранена съм с "изкуствени" продукти и като цяло не познавам вкуса на "домашното" т.к. не сме имали село и такова, както и добитък бях виждала само на картинка(да не говорим, че дни наред не смеех да си покажа носа навън на двора докато бяхме на гости на едната от сестрите на баба ми, защото пускаха козата на разходка, а аз изпитвах панически страх от тия непознати зверове Stuck Out Tongue Winking Eye), изобщо не се прехласвам по домашното производство. Домашни кокошки, мляко и т.н. ми миришат ужасно и не ги доближавам. То не е ли да ми замирише на химия, пиши го бегало. Joy

# 369
  • Мнения: 12 316
Все едно чета за мен. Само че моят ужас е от кокошки.

# 370
  • Мнения: 2 849
От толкова боклуци в храната сме забравили на какви има вкус домашното кисело мляко например. Аз от години си имам проверен човек за домашно прясно мляко, но киселото правено от мен не ми е вкусно. Прясното пък отделя прекалено много каймак и за кафето пак си купувам от магазина мляко. Домашното си го ползвам за сладкиши ,да пием мляко с какао и мъжа ми и детето поне да ядат истинско кисело мляко,но моя вкус явно си е свикнал с боклуците и не ми харесва домашното

# 371
  • Мнения: 423
Мислех, че съм само аз.. И аз не харесвам домашното кисело мляко, не ми е вкусно и все не ми е достатъчно маслено. Предпочитам си купешкото

# 372
  • София
  • Мнения: 8 636
И аз съм така с киселото мляко, но с прясното... и в кафе,и просто сварено за пиене, и с какао, и в крем - идеално ми е.

# 373
  • Мнения: 2 627
Това за суровото мляко може да поспорим,  сигурно са единици местата където държат на контрол. Наши роднини имат пункт на сэбиране на мляко и не е истина какви неща са намирали в млякото ,обаче камиона идва,товари го и заминава при другото в цистерната

И цистерната с "не е истина какви неща..." отива къде? В голямата фабрика за "чисто" проверено и сертифицирано мляко. Досещам се на какви цени изкупуват млякото....

# 374
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 568
От познат, който събира сурово мляко за мандра от големи ферми и от малки пунктове знам, че сборното мляко го товарят в отделна клетка в цистерната. Него го ползват за кашкавал, защото кашкавалът не е капризен на мляко. По-качественото мляко отива за кисело мляко, масло и сирене. Не знам дали е практика във всички мандри, но конкретно в тяхната е така.

Общи условия

Активация на акаунт