Политиката в България - Епизод седми

• 125 662
  • 6 122
  •   14
Отговори
Надявам се, Величие и Меч да останат извън парламентарната рулетка

# 1
Хоп и аз тук. Много странно беше това обявяване на резултати в 19.00 ч. Интересно е, че според агенциите, повечето партии повишават резултатите си. Едни с повече, други с по-малко.
И аз се надявам МЕЧ и Величие да не влизат в НС. Като гледам нещата, предсказвам още едни избори през пролетта.

# 2
Благодаря за темата. Винаги с нетърпение след зачестилите избори чакам точните резултати + темата. Значи между 7 и 9 партии се очакват. 8 или 9 май би било рекорд. Хем не ги искам последните две, не заслужават според мен, хем както каза ей сега един социолог биха дали повече възможности за Някакво правителство. Не знам вече какво предпочитам.

# 3
Днес поне в нашата секция бяха гласували доста хора. Ходихме след 18ч, след нас стана голяма опашка, а урните бяха доста пълни

Крайно време е да се примирят , че Коста няма да стане първа политическа сила, и да седнат да направят правителство, защото посред криза и войни, ние се лашкаме от СП в СП.

# 4
Какви очаквания имате след 7-то гласуване за НС ? Ще има ли правителство ?

# 5
Така. Кратък обзор.
 Въпреки че това не са крайните цифри  (не са минали екзитполовете на сто процента, камо ли преброяването на ЦИК) ще призная че тези избори ме изненадаха
Първата ми изненада е, че все още има доста тъ---ци, които се връзват на Величие. Айде – за МЕЧ иди дойди, но и там за мен има доста ……..които странно за мен им се връзват.
Втората ми изненада е, че БСП  и нейните коалиционни партньори качват сериозни проценти. Ще изчакам да видя точните цифри, но това за мен е изненада
Разбираемо – Възраждане не успява да набере инерцията, която аз очаквах. Протестната енергия „отляво“ се пръсва между БСП + приятели,  Величие и МЕЧ. Ще призная че очаквах много по-високи проценти за Възраждане и много по-малки – за тези три партии. Донякъде добре – Възраждане не са втора сила. От друга страна обаче….общият брой на комунистите и русофилите нараства. Което не е добре. Това означава, че обществото ни е раково болно.  И ще става все по-зле, щом русофилското влияние нараства.
Третата ми изненада е, че ПП-ДБ все още се радват на стабилна подкрепа. Донякъде си я обяснявам с гласуване  Анти-Костадинов и Анти-Пеевски, а не толкова с подкрепа за тях. Дали обаче нямат отлив от гласове…ще коментирам като видя цялостните цифри. Засега имаме някакви проценти. И друг път съм казвал – не процентите са важни, а броя гласували.
Четвъртата ми изненада е, че ДПС-Ново начало взима плашещо много проценти. Особено като се има предвид, че АПС също влезе в Парламента
Единственото нещо, което не ме изненадва е, че Борисов смазва останалите с двоен резултат.  Не всъщност не ме изненадва и че влязоха и двете ДПС-та.

За съжаление тези избори няма да произведат правителство
(или ако произведат ще е с много кратък хоризонт - няколко месеца). Отиваме на нови избори.

# 6
Аз гласувах около 10:30 и на моят и горният лист имаше само два подписа. Малко стресираща бройка.

# 7
Toва за БСП не е изненада. Досега разните отцепили се леви партийки получаваха проценти, които се губеха, но сега се добавят към резултата на БСП.

И според мен комбинацията ПП-ДБ яде гласове. Ако двете партии се разделят сумарно ще вземат повече, пък после нека се обединяват.

# 8
  • София
Хайде, на хаирлия за редовно правителство да е темата.

# 9
За мен е изненада. През май 2025  БСП събра близо 25 партии, но едвам събраха 7 процента (151 000 гласа)

# 10
  • София
Aз пак да подхвана темата за негласуването - може да доживеем да видим 9 партиен парламент, тъй като 4% праг спада заедно с избирателната активност. На тази кампания купуването на гласове варираше до 500-700 лева. Явно толкова няма смисъл, че политиците са готови по една заплата бонус да раздадат само и само да си осигурят някой глас повече.
Опцията "не подкрепям никого" не влияе по никакъв начин върху 4% праг за влизане в парламента.

# 11
Само че на тези избори като че ли изборната активност се покачи.

# 12
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
За мен е плашещ този голям процент на Новия край.
Този човек ще ни храносмели всичките накрая.

# 13
  • София
Както и купуването на гласове, Лорде, та може би оттам и малко по-високата активност, която ще е около 30%.
ЛемонДеси - това пак се дължи на народната пасивност. Той вече ни е изял и ни храносмила отдавна.

# 14
  • Разпиляна във въображението
Аз мисля, че ще има правителство. Няма мърдане.

БСП, ако наистина вкарат нови хора, и те са активни, могат да продължат да вдигат.

Изненадана съм, че ДПС-то е по-напред от АПС-то, но явно парите на Пеевски са достатъчни.

Общи условия

Активация на акаунт