НПМГ - тема 8

• 77 457
  • 753
  •   1
Отговори
# 465
Някой си говори нещо, което се отнася само за неговото дете. Не казва, че това е само неговото мнение. Друг, който няма дете в гимназията го тълкува както той си иска. Накрая трети, чието дете дори още не е в 5 клас, а камо ли в НПМГ прави генерално заключение за държавата, нацията и всичко останало...

А аз влезнах, да попитам за профилите  на сегашния И клас (например 11И) какви са модулите. Нали те са с 8 часа информатика и 7 часа ИТ (най-големите такива профили)?
Последният И-клас, който ще завърши, е сегашният 10 клас. След тях няма такава паралелка.

# 466
  • София
Точно затова питам какви модули имат техните профили. Моето дете не е в А, Б или И клас. От писанията на МОН виждам модулите на профил с 5 часа. Тук има профили със 7 и 8 часа и с повече модули.

# 467
Е да , но нали има и часове ИУЧ (май така се казваха допълнителните,  да ме поправи някой, ако греша в името).

# 468
Ама страшен развален телефон стана в последните страници Thinking
Питането беше кои модули (конкретно) се изучават в момента (учещите в 11 клас) по съответните предмети, защото часовете по профили са малко повече, спрямо заложените от МОН...
НПМГ са с 3 профила (РИИЧЕ), за разлика от 4 профила (ИИЧЕ 2 езика + 2 доп. или с други 4 профила)...

Вампирче, виж дало конкретния учебен план за паралелката ти отговаря на въпросите Hands V
https://npmg.org/wp-content/uploads/2022/09/%D1%83%D1%83%D0%BF11.pdf

# 469
  • София
Вампирче, малко по-късно ще кача модулите, които са различни за 11 и 12 кл

Вече е по-късно Joy, та:

11 клас, ИТ:
-Роботика
-Компютърни мрежи

12 клас, ИТ:
-Проектиране на потребителски интерфейс и потребителско преживяване - и двата срока

11 клас, Информатика:
-Практикум по структури от данни и алгоритми
-Практикум по обектно ориентирано проектиране и програмиране

12 клас, Информатика:
-Практикум по релационен модел на база от данни
-Практикум по програмиране на информационни системи

Това са избираемите модули, които се изучават в 4 часа по информатика/3 часа по ИТ. Задължителните модули влизат в 4 часа , останалото е за избираемите модули.

Последна редакция: чт, 11 май 2023, 14:16 от Слънчевата

# 470
  • София
Много ви благодаря. Точно това питах. Не бях видяла, че е бележките на учебния план стоят и модулите за 11 и 12 клас.

# 471
  • София
ЖДНБ, и аз сега го виждам! Аз ги вадих от Школо. Joy
Признавам си, че след 10 клас спрях да се интересувам живо...особено от неща, които не разбирам и са ми като чужд език...  информатиката и ПП математика имам предвид.

# 472
Днес " малките" изпращат "големите"!
На добър час на завършващите! Да са здрави и с късмет, всеки да намери своето място!

# 473
  • София
"Големите" Cry
Аз, като майка на голям, искам поне още 5 години НПМГ. Той също...
Поканена съм на изпращането от "големия", стискайте палци да не вали. Grinning

# 474
  • в страната на чудесата
Как мина?
Днес нашите също изпращаха своите “големи”... дано им върви по вода на децата!
Късмет и попътен вятър на всички.

# 475
  • София
Ще се опитам да опиша, не днешния ден, а "чувството" НПМГ.
На някои може да им се стори излишен патос, други може би ще ме разберат.
Изпитвам тъга и щастие, гордост и силно безпокойство, удовлетворена съм и силно се надявам, че по пътя напред детето ми ще има шанса да срещне още такива хора, поне толкова Човеци, колкото срещна в НПМГ.
НПМГ казват е диагноза, кауза, печат за цял живот! И вече знам, че е истина, когато е избрано със сърцето.
Не мога да правя паралел с други училища, защото имам опит само с НПМГ, но знам, че това беше най-доброто за моето дете, което можеше да му се случи! Как го знам, когато не познавам други училища, ще ме попита някой...
Ами така, с майчиното сърце и очи видях и усетих, че той беше щастлив тези 5 години. Може би някъде щеше да научи по-добре АЕ, щеше да е изрешавал повече задачи по математика или щеше да има четвърти профил и щеше да учи и физика (Дидева, знам че ще ме прочетеш 😜), но всичко това олеква пред факта, че той беше щастлив!
Намери себе си, стана балансиран млад мъж, с добра обща култура, с много приятели, с ментори, на които може да разчита винаги... И все пак, с добра подготовка, която му позволява да продължи да гони мечтите си! 😉
Израсна в среда, в която всички бяха равнопоставени и равни на учителите. От първия ден децата получиха уважение и зачитане - на тях като личности, на интересите им, на проблемите им. Детето ми получи още едно семейство!
За мен, като родител, беше много важно в тези трудни години на тийнейджърство, а и за обществото, детето ми да израства уверено, спокойно и с усещането, че е обграден от хора, които вярват в него. 
Какво срещнах аз, като родител - готовност за комуникация, разбиране, и винаги уважение. Отношение като към партньор, желание за разрешаване на проблеми, когато е имало такива. Имам отговор на всеки мой мейл или телефонно обаждане.
И колкото и да пиша, не мога да предам онова вътрешно усещане, което ме е вързало за винаги с НПМГ. Нещо като обич в отговор на получената такава, нещо като благодарност в отговор на всички грижи, които се полагат за децата, нещо като гордост в отговор на това, какви хора израстват там, нещо като ... НПМГ! ❤️❤️❤️

# 476
Мммм, като майка на дете в 8 клас, все още не мога да почувствам нищо от гореописаното, въпреки вълненията и очакванията в началото.
1 от 5 години вече почти мина, дано имаме късмет нагоре...

# 477
  • нейде там, където ....
На добър час и от мен на завършващите деца!
Много успехи и късмет и на по-малките.

С моите осем години опит в НПМГ, днес и аз мога да кажа, че това беше Училището. Училище, в което децата ми се чувстват спокойни и уверени в силите и правата си, но не пренебрегват и задълженията си. Има и луди глави, но научават бързо, че всяко действие има последици. Не е идеално, винаги може (и трябва) да се развива и променя. Срещали сме и "къси клечки", но като цяло, не сме ги оставили за следващите набори. Без една-две, ама това си е лично мнение. Имат одобрение от доста други хора.

Стряскащо си беше на първата РС да чуя "средното образование не е задължително", но и "говорете с децата си, не само за оценките ... те са големи хора, имайте малко повече вяра в тях". Стряска ме и мисълта за следващата родителска среща, защото оставащите такива се броят на пръстите на едната ръка. А днешното откровение "Отказвам да повярвам, че няма по-големи от нас в училище" синхронизира настроението ми с облаците навън.

# 478
Здравейте, може ли да ми препоръчате школа по състезателна математика? Дъщеря ми завършва трети клас и желаем след четвърти да я приемат в НПМГ. Тази година се яви на Европейско Кенгуру и се е затруднила само на две задачи. Математика учи в училище, допълнителни задачи решава у дома сама или с мен. Аз обаче решавам тези състезателни задачи по някакви сложни начини, някои ме затрудняват, явно е, че имат и друг начин за решаване, но ми се "опъват". Детето има голямо желание за НПМГ и сама пита кога ще я запишем на курс. На предно явяване на Кенгуруто беше с най-висок успех от цялото училище и сега беше много тъжна, че не се е справила с тези две задачи. Моля, препоръчайте ни школа, от която сте доволни!

# 479
Курсовете на СМГ, ако има все още места.

Общи условия

Активация на акаунт