НПМГ - тема 8

• 77 456
  • 753
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Доколкото разбрах английския се започва от самото начало, а има доста деца, които са доста напред с езика, те какво правят?
А какво првят децата, които са по-напред с програмирането или тези, които тренират лека атлетика? Дали има как да се съобразят с всяко дете?

# 451
Хораааа, има си учебна програма, от МОН и тя трябва да се спазва. За всичко останало са школите.

# 452
Доколкото разбрах английския се започва от самото начало, а има доста деца, които са доста напред с езика, те какво правят?
А какво првят децата, които са по-напред с програмирането или тези, които тренират лека атлетика? Дали има как да се съобразят с всяко дете?
Ами какво правят - проявяват гъвкавост и разделят децата на групи например - по-напреднали и по-начинаещи. Леката атлетика не е масово изучаван предмет в училищата, докато английският е, сравнението е подвеждащо и неуместно.

# 453
  • София
Само че има учебни програми на МОН, които училищата са длъжни да спазват. И те изискват започване на езика отначало. Навремето НЕГ и Испанската започваха с английския в 8-ми клас от ниво В1 и нагоре, но от РУО ги скастриха, защото това било "в разрез с образователните изисквания". Толкоз за гъвкавостта.

# 454
Здравейте, имам въпрос за чуждия език в V-ти клас - има ли избор за друг чужд език освен английски? Доколкото разбрах английския се започва от самото начало, а има доста деца, които са доста напред с езика, те какво правят?

Навсякъде в София, както и в гимназиите в страната, чуждия език започва от азбуката ниво А1. Това са изисквания на министерството. Това са и утвърдените учебни програми.
Запитването го отнесете към министерството защо така е решило.
  Разделение по ниво на езика има единствено в университетите, но те са автономни. Освобождаване от изпит при наличие на сертификат и тн.

Последна редакция: вт, 09 май 2023, 23:50 от marinadp

# 455
Не съм голям познавач, но в сайта на МОН, раздел Учебни програми за V клас, има само една учебна програма за Английски език. Едни от първите изречения в нея са: Тази програма за общообразователна подготовка по английски език е предназначена за ученици от V клас, покрили ниво А1 по Общата европейска езикова рамка при завършване на началния етап на основното образование и започващи обучение за постигане на ниво А2 в края на VII клас.
В осми клас нещата са малко по-различни.

# 456
  • София
След 7 клас има НВО по чужд език. Каквото е нивото на това НВО, такова се очаква да е нивото на децата по чужд език след 7 клас. В пети клас първият чужд език не започва отначало, дори когато децата са учили друг ЧЕ до 4 клас (в друго училище).

# 457
  • София
НВО по чужд език след 7-ми клас е на ниво А2, но в 8-ми клас изучаването на всички чужди езици не започва от това ниво, а от азбуката. При неинтензивно и неразширено обучение се очаква в края на 10 клас да се постигне А2, а при интензивно - В1.

# 458
  • в страната на чудесата
В Смг почват английски от азбуката ли? В 8 клас?

# 459
  • София
В Смг почват английски от азбуката ли? В 8 клас?
Освен от нулата, някои изобщо вече трета година не учат английски. Това обаче го очаквахме с децата и с една школа нещата са си ок.

# 460
  • в страната на чудесата
Много тъпо, но все пак английският не е проблем. Може би следващ език би бил...

# 461
  • София
И следващият език немски е в школа. Голямата ми дъщеря имаше В1 още в осми клас и затова дори не писахме немската паралелка в СМГ. Продължава си с изучаването му в школа. Така или иначе от математическа паралелка не очаквах отлично ниво на подготовката по език, а по математика. Факт е, че часовете по език са много особено в осми клас и за деца, които никога не са изучавали езика е от огромна полза, но нашият случай не беше такъв. И че е загуба, когато нищо не се прави в тези часове, но ...
Просто искам да споделя, че ако детето иска природни науки или математика като профил, не е нужно да се отказваме заради ниско ниво на език, тъй като при желание то може да се постигне и в школи. Разбира се нивото няма да е като в езиков профил в НЕГ или 1-ва английска, но сравняваме математически паралелки с език с школи.
Разбира се това отнема допълнително време извън училище, но ако школата и групата са читави на децата дори им харесва и им е приятно да учат там.
Малката ми дъщеря е скарана с математиката обаче, иска профил природни науки или френски език. Нямам търпение да минат НВО тата и да е приета някъде, за да спрем и двете да го мислим Simple Smile

# 462
Факт е, че часовете по език са много особено в осми клас и за деца, които никога не са изучавали езика е от огромна полза, но нашият случай не беше такъв. И че е загуба, когато нищо не се прави в тези часове, но ...
Ей това е жалкото. И както във всички области в тая държава се движим с 10 години назад. Вместо да се адаптира програмата на МОН и да се развиват децата ние се опитваме да им уеднаквим нивото, не за друго, ама така ни е по-лесно.
Защо да има отделни групи по английски, като е много "по-ергономично" да има една. Пък който учил, който имал B1, C1 - няма значение, негов си проблем, нали има школи...

# 463
Според моето дете, има какво да се научи и не го отчита по този начин.

# 464
  • София
Някой си говори нещо, което се отнася само за неговото дете. Не казва, че това е само неговото мнение. Друг, който няма дете в гимназията го тълкува както той си иска. Накрая трети, чието дете дори още не е в 5 клас, а камо ли в НПМГ прави генерално заключение за държавата, нацията и всичко останало...

А аз влезнах, да попитам за профилите  на сегашния И клас (например 11И) какви са модулите. Нали те са с 8 часа информатика и 7 часа ИТ (най-големите такива профили)?

Общи условия

Активация на акаунт