На море в Турция - тема 75

• 72 240
  • 735
  •   1
Отговори
# 300
Това с полетите е много гадно. Не са виновни от Емералд. Въздушен коридор ли им дават така, какво ли - не зная, но е супер гадно.
Винаги първия ден (първата нощувка) е наистина само едната нощувка - изпуска се целия ден, понеже се пристига късно вечер. И винаги, когато се тръгва обратно, се тръгва много рано, изпуска се целия последен ден. А ако си със собствен транспорт и до нощта да седиш, проблем няма.

Като си тръгвахме от ЛаБланш, звъннях предния ден на туроператорката да я питам за трансфера за автобуса, но тя помисли първо, че сме за самолета и ми вика: Не забравяйте за си поискате от хотела сухия пакет, който ви се полага да закуска.

Като казах на мъжа ми, и той вика: Представяш ли си колко са прецакани хората със самолетите? Толкова рано тръгват, че и закуската изпускат, та си я носят в сух пакет.
А не може ли вместо да се оплаквате постоянно от агенциите за полети, за трансфери, за часове на тръгване да си организирате самостоятелно почивката.
Ама това е повече от лесно в последните години. Вместо да блъскате в тесния автобус по 20 часа на отиване и връщане, или да чакате да Ви кажат колко ще трябва да доплатите за горивни такси пътувайте сами.
Има директни полети на Пегасус от София до Анталия, като цената им е горе долу колкото и горивната такса, която доплащате /50€ на посока/.
Има евтини и луксозни индивидуални, а не групови трансфери от летище Анталия до хотела, в който сте, има и ниски цени на директни резервации на хотелите.
И като ударите накрая сметката се оказва, че почивате повече дни в по-луксозни хотели за една и съща цена, която ще платите през агенцията за по-малко дни, в по-лош хотел и с по-неудобен транспорт /нормално е те работят за пари, а не безплатно/ и не се оплаквате и вайкате, че нещо не е както трябва.
Точно това си мислех 😉 от истанбул до анталия има по +20 полета на ден, харесвам си ранен на отиване и късен на връщане. А и вече има редовни полети от София, така че избор има…

# 301
  • София

Може ли да посъветвате в каква последователност и горе-долу кога го правите? Ако искам да планирам за догодина - горе-долу кога се очаква Пегасиус да имат цени и дати за полети за началото на септември?
Първо полета ли резервирате, след това търсите хотел или обратно? Струва ми се, че няма да е толкова трудно да се организира, но идеята е, че обикновено агенциите имат по-добри цени, но може би хотелите също дават добри цени с отстъпки за ранни записвания, досега не съм гледала за Турция конкретно.

На първа страница мисля, че има няколко поста как да си самоорганизираме почивката в Турция, но няма проблеми отново ще напиша как ние организираме нашата почивка.
Тъй като обикновено стоим по две седмици на морето разделяме почивката в два хотела.
На първо място избираме хотелите, в които ще бъдем, за да зная в кой курорт ще сме и до кое летище ще летим. Изборът на хотел го правя по следния начин.
Абсолютно наясно сме с критериите, на които трябва да отговаря един хотел, за да почиваме в него.
И тъй като обикновено хотелите, които избираме са от средния и по-висок сегмент,  ако не направя резервацията на ранни записвания, то е абсурдно да можем да си ги позволим.
Изборът на хотел свеждаме до избор на определен вид стая.
Почти никога не резервираме най-евтината, защото за разлика от мнозина, които казват еее, голяма работа каквато ще да е, в нея се прибираме само да спим.
Ние мислим по-различно и то е, че вида стая е неразривно свързан с това, дали в даден хотел ще се чувстваме комфортно и на мястото си или не.
Ами то е горе долу същото като да кажа.
Ееее, голяма работа, какъвто ще да е хотела, нали има море и басейни в него, храна и напитки.
След като изберем хотелите, това става обикновено в края на юли, август  започвам да ги следя като цени абсолютно във всички що годе коректни световни онлайн платформи за хотелски резервации, за които съм почти сигурен, че не мога да очаквам неприятни изненади. Следя разбира се и техните сайтове, като задължително преди да обяват цените за следващото лято им изпращам писма с молба да ми кажат кога мога да очаквам новите им цени.
Примерно към днешна дата един от хотелите, които следя за догодина предлага вече резервации с по 30% отстъпка от цената. Така че ако не чаках две други цени вече щях да съм резервирал единия хотел за догодина и то на безумно ниска цена за качеството на услугата, която предлага и имиджа на веригата, от която е.
Ако обобщя резервациите ни от последните пет години. Две три от тях са правени през сайта на хотела, две три през Травъл републик, една директно през Естур, когато тук все още никой не знаеше за тях, чата им работеше и те нямаха нищо против да резервираме независимо, че сме бълг. граждани. Най-много резервации сме направили през испанската Дестиния. Имаме две резервации и през Агода и Букинг.
Да, колко и невероятно да звучи Букинг ми е давал най-добра цена за хотел на базата на ол инклузив.
Само едно нещо досега не ми се е случвало и то е да получа най-добра цена за хотелско настаняване от български туроператор.
Разбира се, когато резервирам винаги гледам хотела да е с безплатно анулиране до две три седмици преди почивката. Лично за мен е без значение дали ще платя цялата сума или част от нея.
Дори напоследък гледам да плащам цялата сума, особено, когато резервацията е директно през хотела.
Така съм спокоен, че няма да попадна на овербукинг. Обикновено хотелите, които избираме доста често са на стоп сейл.
Обикновено в последните пет-шест години до края на септември съм направил резервациите за хотелите за следващото лято.
Ние не пътуваме директно от София до Анталия, защото много обичаме Истанбул и обикновено стоим в него една седмица преди да отлетим за Анталия с Пегасус и два три дни след морето преди да се приберем в София.
Затова летим до Анталия от Истанбул. Между 10 и 15 септември излиза разписанието на Пегасус за следващото лято. Като първите 10 дни тарифите са само за BolBolчленове / програмата на Пегасус за точки/. Аз обикновено към 15 септември купувам за следващата година, защото тогава са и най-ниските цени, а и ти дават правото, без да купуваш флекс, да можеш да промениш полетите си.
Обикновено, когато започва промоцията им получавам писмо, в което ми напомнят да резервирам.
Междувременно следя за промоции и Търкиш, за да мога да купя билети за София до Истанбул и обратно. Ако няма такава или не обхваща периода, за който ние ще пътуваме /така беше тази година, промоцията им обхващаше полети до 7 юни, а ние трябваше да сме в Истанбул на 10-ти/ пътуваме в самостоятелно двойно спално купе с влака, достатъчно комфортно е за разлика от тесния автобус.
И накрая остава да резервирам трансферите от летището до хотела и обратно.
В последните три четири години използвам само https://gettransfer.com/en
При направени и използвани над 20 резервации досега имаше само една издънка, шофьора се беше успал и се наложи да хванем такси в Истанбул от хотела до летище Сабиха Гьокчен, но ако вземете касова бележка Ви възстановяват без проблеми разходите. Ако не вземете, ще Ви върнат парите от трансфера.
Така че съм напълно спокоен с тях. Още повече, че трансферите са с луксозни микробуси Мерцедес или Фолксваген. В тях имаш климатик, студени напитки, в повечето случаи  и Wi-Fi.
И накрая правя застраховката за пътуване седмица преди пътуването ни. Обикновено я сключвам за 10000 или 15000€, като за 25-30 дни престой в Турция ми излиза между 30-40лв. общо за двама човека.
Ами това е в общи линии. Не е трудно.
Най-големите предимства са, че резервираме на цени, които са много ниски и не се съобразяваме с никой освен с нашите желания и възможности.
За съжаление цените стават все по високи, и се пригответе за ценови шок за догодина... за съжаление....

# 302
Трябва да платя хотел в Турция. С карта на място ще има ли такси големи или е по добре да си обърна лири в БГ и да платя е кеш?

# 303

Може ли да посъветвате в каква последователност и горе-долу кога го правите? Ако искам да планирам за догодина - горе-долу кога се очаква Пегасиус да имат цени и дати за полети за началото на септември?
Първо полета ли резервирате, след това търсите хотел или обратно? Струва ми се, че няма да е толкова трудно да се организира, но идеята е, че обикновено агенциите имат по-добри цени, но може би хотелите също дават добри цени с отстъпки за ранни записвания, досега не съм гледала за Турция конкретно.

На първа страница мисля, че има няколко поста как да си самоорганизираме почивката в Турция, но няма проблеми отново ще напиша как ние организираме нашата почивка.
Тъй като обикновено стоим по две седмици на морето разделяме почивката в два хотела.
На първо място избираме хотелите, в които ще бъдем, за да зная в кой курорт ще сме и до кое летище ще летим. Изборът на хотел го правя по следния начин.
Абсолютно наясно сме с критериите, на които трябва да отговаря един хотел, за да почиваме в него.
И тъй като обикновено хотелите, които избираме са от средния и по-висок сегмент,  ако не направя резервацията на ранни записвания, то е абсурдно да можем да си ги позволим.
Изборът на хотел свеждаме до избор на определен вид стая.
Почти никога не резервираме най-евтината, защото за разлика от мнозина, които казват еее, голяма работа каквато ще да е, в нея се прибираме само да спим.
Ние мислим по-различно и то е, че вида стая е неразривно свързан с това, дали в даден хотел ще се чувстваме комфортно и на мястото си или не.
Ами то е горе долу същото като да кажа.
Ееее, голяма работа, какъвто ще да е хотела, нали има море и басейни в него, храна и напитки.
След като изберем хотелите, това става обикновено в края на юли, август  започвам да ги следя като цени абсолютно във всички що годе коректни световни онлайн платформи за хотелски резервации, за които съм почти сигурен, че не мога да очаквам неприятни изненади. Следя разбира се и техните сайтове, като задължително преди да обяват цените за следващото лято им изпращам писма с молба да ми кажат кога мога да очаквам новите им цени.
Примерно към днешна дата един от хотелите, които следя за догодина предлага вече резервации с по 30% отстъпка от цената. Така че ако не чаках две други цени вече щях да съм резервирал единия хотел за догодина и то на безумно ниска цена за качеството на услугата, която предлага и имиджа на веригата, от която е.
Ако обобщя резервациите ни от последните пет години. Две три от тях са правени през сайта на хотела, две три през Травъл републик, една директно през Естур, когато тук все още никой не знаеше за тях, чата им работеше и те нямаха нищо против да резервираме независимо, че сме бълг. граждани. Най-много резервации сме направили през испанската Дестиния. Имаме две резервации и през Агода и Букинг.
Да, колко и невероятно да звучи Букинг ми е давал най-добра цена за хотел на базата на ол инклузив.
Само едно нещо досега не ми се е случвало и то е да получа най-добра цена за хотелско настаняване от български туроператор.
Разбира се, когато резервирам винаги гледам хотела да е с безплатно анулиране до две три седмици преди почивката. Лично за мен е без значение дали ще платя цялата сума или част от нея.
Дори напоследък гледам да плащам цялата сума, особено, когато резервацията е директно през хотела.
Така съм спокоен, че няма да попадна на овербукинг. Обикновено хотелите, които избираме доста често са на стоп сейл.
Обикновено в последните пет-шест години до края на септември съм направил резервациите за хотелите за следващото лято.
Ние не пътуваме директно от София до Анталия, защото много обичаме Истанбул и обикновено стоим в него една седмица преди да отлетим за Анталия с Пегасус и два три дни след морето преди да се приберем в София.
Затова летим до Анталия от Истанбул. Между 10 и 15 септември излиза разписанието на Пегасус за следващото лято. Като първите 10 дни тарифите са само за BolBolчленове / програмата на Пегасус за точки/. Аз обикновено към 15 септември купувам за следващата година, защото тогава са и най-ниските цени, а и ти дават правото, без да купуваш флекс, да можеш да промениш полетите си.
Обикновено, когато започва промоцията им получавам писмо, в което ми напомнят да резервирам.
Междувременно следя за промоции и Търкиш, за да мога да купя билети за София до Истанбул и обратно. Ако няма такава или не обхваща периода, за който ние ще пътуваме /така беше тази година, промоцията им обхващаше полети до 7 юни, а ние трябваше да сме в Истанбул на 10-ти/ пътуваме в самостоятелно двойно спално купе с влака, достатъчно комфортно е за разлика от тесния автобус.
И накрая остава да резервирам трансферите от летището до хотела и обратно.
В последните три четири години използвам само https://gettransfer.com/en
При направени и използвани над 20 резервации досега имаше само една издънка, шофьора се беше успал и се наложи да хванем такси в Истанбул от хотела до летище Сабиха Гьокчен, но ако вземете касова бележка Ви възстановяват без проблеми разходите. Ако не вземете, ще Ви върнат парите от трансфера.
Така че съм напълно спокоен с тях. Още повече, че трансферите са с луксозни микробуси Мерцедес или Фолксваген. В тях имаш климатик, студени напитки, в повечето случаи  и Wi-Fi.
И накрая правя застраховката за пътуване седмица преди пътуването ни. Обикновено я сключвам за 10000 или 15000€, като за 25-30 дни престой в Турция ми излиза между 30-40лв. общо за двама човека.
Ами това е в общи линии. Не е трудно.
Най-големите предимства са, че резервираме на цени, които са много ниски и не се съобразяваме с никой освен с нашите желания и възможности.
За съжаление цените стават все по високи, и се пригответе за ценови шок за догодина... за съжаление....
Това е много полезна информация!
Ако може да се сложи на първа страница, ще е чудесно ...

# 304
Роже (моите почитания за организираността ти) поне веднъж годишно,  че и по-често пуска публикация за самостоятелно организиране на море в Турция и дори аз, дето не се интересувам от ол инклузив, съм ги чела повечето от последните години.  Има инфо и на първа страница и ако човек не попада случайно в тази тема за първи път, а има желание да получи по-качествен продукт на конкурентна цена, според мен е по-добре да се насочи към самоорганизирано пътуване. Не е сложно, доста хора пътуваме така. Пък темата си е за взаимопощ все пак.

# 305
  • Sofia
Много благодаря и аз! Много полезно мнение.
Много са курортите в Турция и човек направо се замайва сред цялата информация. Но определено е полезно да знам, че още от септември трябва да гледам за оферти. Искам внимателно да проуча, защото ще е първа почивка в Турция и държа децата да са доволни, да има с какво да се занимават.
Бюджет около 5000лв струва ли ви се реалистичен за хубав хотел през септември за 7 дни при пътуване със самолет с ранна резервация? За семейство с две деца на 12г и 15г.

# 306
  • с трима мъже :)
А не може ли вместо да се оплаквате постоянно ====

Роже, ти направо ме разби!!!! Ние, дето ВИНАГИ пътуваме съсъ собствен транспорт, един път и ние с рейса пътувахме и ти какво се нахвърли ... и НЕ! , ама НЕ! - не се оплаках. Чети ми поста назад и ще видиш какво написах за пътуването с автобуса. ОПисала съм и как сме пътували.

Но ДА - когато транспорта не е собствен, се режат от дните, определено. Но сега, другата седмица, за Тунис, няма как да ида със собствен транспорт, така че ... когато може - може. Ама като не може - приемаме каквото ни поднася съдбата. И ... не се оплакваме, да кажа пак Simple Smile

СТранно как се изказа само... та за какво ви писах тия пътеписи миналата година за Бергамо, Селчук, Шириндже, Манавгат и операта, която гледахме в Аспендос (там два пъти ходихме миналата година).

Виж, друг е вече фактът, че предварително питам тук за идейки относно маршрутите Wink

# 307
  • София
А не може ли вместо да се оплаквате постоянно ====

Роже, ти направо ме разби!!!! Ние, дето ВИНАГИ пътуваме съсъ собствен транспорт, един път и ние с рейса пътувахме и ти какво се нахвърли ... и НЕ! , ама НЕ! - не се оплаках. Чети ми поста назад и ще видиш какво написах за пътуването с автобуса. ОПисала съм и как сме пътували.

Но ДА - когато транспорта не е собствен, се режат от дните, определено. Но сега, другата седмица, за Тунис, няма как да ида със собствен транспорт, така че ... когато може - може. Ама като не може - приемаме каквото ни поднася съдбата. И ... не се оплакваме, да кажа пак Simple Smile

СТранно как се изказа само... та за какво ви писах тия пътеписи миналата година за Бергамо, Селчук, Шириндже, Манавгат и операта, която гледахме в Аспендос (там два пъти ходихме миналата година).

Виж, друг е вече фактът, че предварително питам тук за идейки относно маршрутите Wink
Гала, извинявай, не съм имал предвид само твоя пост, а многото предишни от последните страници, просто използвах твоя пост за цитат, още повече от него се разбираше, че сте пътували с автобус до морето, тоест използвали сте туроператор.
В което няма нищо лошо. Аз също ползвам, когато ми се наложи. Извинявам се за полученото недоразумение... но пък чак да съм се нахвърлил, мисля, че е добре да успокоим малко топката и да не става гузен негонен бяга....
Извинявам се и, че не съм чел пътеписите ти за Бергамо, но обещавам че сега специално ще ги потърся и прочета! Извинявам се още веднъж Simple Smile

# 308
  • Пловдив
Роже, благодаря за изключително подробнотото и ценно (поне за мен) описание на целия процес по организация на самостоятелно пътуване да Туция, което си описал за нас. Вече проучвам немалка част от информацията. С едно обаче не мога да се съглася: "Не е трудно". Веднага се аргументирам:
1) Голяма част от почиващите в Турция (ще) пътуват с деца включително и аз и разбира се това си е сериозно притеснение особено, ако те са малки - в моя случай 4 годишно, догодина живот и здраве 5 годишно.  Движението и смяната на полети (ако се избере опцията до Истанбул примерно) за мен лично с детето си е огромно предизвикателство. От написното от теб разбирам, че пътувате 2 души, предполагам пълнолетни и за вас това едва ли е проблем.
2) Не малък проблем за българите е знанието на език. В такъв вид организация смятам, че трябва да е на нужното ниво, още повече ако има и непредвидени ситуации.
3) Опитът с резервации и то през чужди сайтове. Лично за мен доста непознати от горе изброените, но е отстранимо. Тук включвам и дори опитът с боравене с компютър, плащания с карта и прочие неща, които за доста хора все още са доста трудни.
4) И особено важно е да се разполага с достатъчно свободно време за проучване на хотели и следене на оферти, следене на оферти за полети, трансфери.
Лично за мен подобна организация ще е доста трудна, разбира се не е невъзможна.
P.S. А и как ме блазни мисълта за съчетаване на почивка с екскурзия в Истанбул, нещата стават още по-трудни за изпълнение.

Последна редакция: вт, 23 авг 2022, 18:32 от sladurka3333

# 309
  • с трима мъже :)
Извинявам се още веднъж Simple Smile

Аз се извинявам, ако съм прозвучала рязка. Наистина се извинявам.
Да си продължим в темата в добрия дух и тон Simple Smile

# 310
  • софия
Ние 4 семейства ще пътуваме със собствен транспорт до Алания в началото на октомври. Още не съм проучвала маршрут, ще правим междинна нощувка.  До края на август трябва да изчистим този въпрос.

# 311
  • София
Роже ако е удобно да споделиш кой е хотела .

# 312
И аз се нареждам за хотелите Роже. Винаги избираш страхотни хотели с най-доброто качество за цена си

# 313
Много е спорен въпросът самоорганизирано или ТА. Организираният туризъм е бизнес за милиарди с много клиенти, което означава, че има защо да го предпочетеш.
Преди ковид пандемията имахме резервации в ТА за Исландия, чартър и наши за самолетни билети и хотели за Перу.
ТА ни върна парите след няколко мейла, а с авиокомпанията беше кошмар, да не говоря за хотелите, че един от тях вече не съществуваше.
Миналата седмица получих мейл за почивка от ТА точно за Турция, тип "последно повикване", цените за тези дати от офертата бяха по-ниски от тези в сайта на хотела.
Така, че не може да се направи заключение .

Последна редакция: ср, 24 авг 2022, 07:42 от Tony Maria 22

# 314
  • София
Много е спорен въпросът самоорганизирано или ТА. Организираният туризъм е бизнес за милиарди с много клиенти, което означава, че има защо да ги предпочетеш.
Преди ковид пандемията имахме резервации в ТА за Исландия, чартър и наши за самолетни билети и хотели за Перу.
ТА ни върна парите след няколко мейла, а с авиокомпанията беше кошмар, да не говоря за хотелите, че един от тях вече не съществуваше.
Миналата седмица получих мейл за почивка от ТА точно за Турция, тип "последно повикване", цените за тези дати от офертата бяха по-ниски от тези в сайта на хотела.
Така, че не може да се направи заключение .
Тони Мария, мисля, че въобще не спорим за и против организирания туризъм.
Просто имаше въпрос как да организираме самостоятелно почивката си и аз отговорих.
Абсолютно си права, че не могат да се правят генерални заключения кое е за предпочитане. А примери за нелоялност могат да се дадат стотици и в двете посоки.
Всеки си преценя начина на пътуване, рисковете, които може да поеме и парите, които е готов да похарчи.
Затова мисля, че и двата начина на пътуване са правилни. И не бива да отричаме нито един от тях.
Важното е да пътуваме и да се чувстваме комфортно с избора си!
И последно уточнение при търсенето на евтини цени. За мен е задължително винаги и на първо място, когато търся хотел да  проверявам цените в официалния сайт на хотела, защото може да има пусната някаква промоция, или при членство в дадена верига да има отстъпки за лоялност, които в определени случаи съвсем не са малки. А по принцип цените в сайтовете на хотелите не са по-ниски от цените на агенции /онлайн и физически/, освен в първите два три месеца след пускането на цените за новия сезон, когато имат първоначално 30% отстъпка, след това 20, 15 и обикновено в началото на сезона вече са заковани на по-високи нива.
И нещо много важно, което пропуснах, и което за мен понякога е водещ фактор при резервиране.
Единствено и само в сайтовете на хотелите можете да направите резервация на абсолютно всички видове стаи, които хотелите предлагат. А в някои от тях те са повече от 10-15 вида.
Такъв беше случая с един от двата хотела, в които бяхмена почивка тази година.
Стаята, която желаехме /swim up/, с директен излаз на басейн можехме да резервираме единствено от сайта на хотела, никъде другаде не беше пусната в продажба.

Последна редакция: ср, 24 авг 2022, 07:55 от Роже

Общи условия

Активация на акаунт