Камъни в жлъчката - тема 9

• 46 663
  • 1 034
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте, оперирах се м. 05., преди месец пуснах ПКК и чернодробни, всичко е в норма. Тези дни обаче ми се завъртя в главата дали да не направя и един ехограф за контрола? Вие правите ли?
Аз още и тях не съм пуснала (срам). Ехограф на какво, Къди? Черен дроб? Ако това ще донесе успокоение, защо пък не. Превенция не вреди.

# 181
Да,веднъж годишно и ехограф и кръвни правя .

# 182
Да минат празниците  и ще направя един ехограф.

# 183
Здравейте, почнах да чета подред но се отказах, нямам това време...затова питам - има ли някой с голям камък, неопериран? Имам 2 см камък, никога не ми е създавал проблеми..но от изв.време имам лека тежест в областта и лееееко гадене понякога.

# 184
Здравейте, почнах да чета подред но се отказах, нямам това време...затова питам - има ли някой с голям камък, неопериран? Имам 2 см камък, никога не ми е създавал проблеми..но от изв.време имам лека тежест в областта и лееееко гадене понякога.

Божа работа е, може никога да не Ви създаде проблем, а може и да се наложи спешна операция, предполагам го знаете.  Единствено бих казала да се консултирате с лекар, хората от темата не са такива.

# 185
Лекарите винаги препоръчват операция. Досега никога не съм спазвала каквито и да са ограничения като обожавам пържено и панирано. Преди известно време ми придписаха магназайм за по-добро храносмилане, дали той нещо разбута...че ще отида на лекар е ясно, но искам да разбера дали някой се справя само с диети, бшлки...аз не мога да постъпя в болница в момента, гледам майка с деменция...

# 186
По-зле ще става, не по-добре. Само да не се наложи по спешност да те оперират, че тогава на кой ще оставиш майка си. И при мен беше като при теб до последната криза, т.е. 2 см камък, но вече съм оперирана.

# 187
Лекарите винаги препоръчват операция. Досега никога не съм спазвала каквито и да са ограничения като обожавам пържено и панирано. Преди известно време ми придписаха магназайм за по-добро храносмилане, дали той нещо разбута...че ще отида на лекар е ясно, но искам да разбера дали някой се справя само с диети, бшлки...аз не мога да постъпя в болница в момента, гледам майка с деменция...

И аз бях с 2 камъка-2,5см и 1,5 см и без диети нямах проблем Започна с тежест, гадене и в един момент стана ежедневно.Започна да ми става лошо  на няколко пъти пред деня ,въпреки диетата.Така 4м и ми омръзна да стоя под страх,дали ще ми е лошо или ще се наложи по спешност.След консултация с 2 ГЕ и бяха за операция се реших.Вие решавате.Те препоръчват, а Вие решавате.Те не карат никой насила.

# 188
Бихте ли посъветвали - четох голяма част от темата за операция на жлъчката, но в повечето случаи става въпрос за млади хора. Майка ми е на 79, наскоро, след прекарана жълтеница, са й казали че има 2 големи камъка и са препоръчали операция след седмица. Бихте ли посъветвали - тя се бои от упойката (на тази възраст има мнения че може да отключи дименция), къде е добре да се направи (София или Плевен) и как се процедира за записване? Лапароскопска операция за възрастен става ли? Благодаря!

Последна редакция: пн, 26 дек 2022, 10:25 от ierldan

# 189
Бихте ли посъветвали - четох голяма част от темата за операция на жлъчката, но в повечето случаи става въпрос за млади хора. Майка ми е на 79, наскоро, след прекарана жълтеница, са й казали че има 2 големи камъка и са препоръчали операция след седмица. Бихте ли посъветвали - тя се бои от упойката (на тази възраст има мнения че може да отключи дименция), къде е добре да се направи (София или Плевен) и как се процедира за записване? Лапароскопска операция за възрастен става ли? Благодаря!
[/quot

Преди 1,5г се оперирах  след една жена на 82г.Имахме 1,5 ч разлика.Бяхме и легло до легло в стаята.И двете операции бяха лапароскопски.Когато се събудих  след упойката я видях как енергично стана и отиде до тоалетната без чужда помощ.След като  го видях  и аз след 1ч.  станах сама и отидох до тоалетната .На  вторият ден си пиеше лекарствата за кръвно.Тя нямаше проблеми,но остана 5 дена, заради възраста, за разлика от  нас 2 дена.

# 190
Майка ми е на 71 години, заради големината на камъните в Добрич отказаха да я оперират лапароскопски. Във Варна се учудиха на това становище и веднага я приеха за лапароскопска операция. Нямаше проблеми с упойката. Приеха я в сряда,в неделя я изписаха.

# 191
[/quot

Преди 1,5г се оперирах  след една жена на 82г.Имахме 1,5 ч разлика.Бяхме и легло до легло в стаята.И двете операции бяха лапароскопски.Когато се събудих  след упойката я видях как енергично стана и отиде до тоалетната без чужда помощ.След като  го видях  и аз след 1ч.  станах сама и отидох до тоалетната .На  вторият ден си пиеше лекарствата за кръвно.Тя нямаше проблеми,но остана 5 дена, заради възраста, за разлика от  нас 2 дена.

И аз съм чувала за деменция, но за временна.Първо консултация с оператора и тогава.

# 192
А някой да посъветва за следната процедура при наличие на камъни в жлъчните канали, който пречат на жлъчката да се отдели към червата - описание от гастроентеролог: “Манипулацията, която трябва да се извърши се нарича ERCP. Извършва се с упойка през устата, с ендоскоп се стига до мястото, където са камъните и те се изваждат с кошничка. Прави се от гастроентеролог.” За това взима ли се направление от лл и въобще как се процедира ако е определена като спешна манипулацията? Пак благодаря на двете дами, които писаха!

# 193
  • Sofia
На сестра ми правиха тази процедура в Токуда/д-р Карагьозов/ преди 7год.Плати около 2хил.
Сложиха ѝ стенд разширител и след месец го махнаха по същия начин.През това време пиеше някакви лекарства.
Размина ѝ се операцията 🙏🏻

Последна редакция: ср, 28 дек 2022, 21:04 от Doli

# 194
Това лято правих ЕРХПГ (РЦП) процедурата. Камъни в холедоха (жлъчния голям канал). Прави се с пълна упойка, влиза се ендоскопски през устата, изваждат се камъчетата, проверява се състоянието на останалите жлъчни канали чрез контрастно вещество. Бях в Пълмед при д-р Боянов. Малко специалисти правят процедурата в България. 1300 лв някъде ми излезе. Сложиха стент (след месец го махнаха с пълна упойка пак, но процедурата е кратка).
Рисковете при такъв тип запушване са големи, включително панкреатит, цироза и т.н. При мен следствие на запушването се беше образувал абсцес в черния дроб. Моят съвет е да не отлагате. Аз лично след разучаване се спрях на избор между д-р Карагьозов в Токуда София и д-р Боянов в Пълмед Пловдив. Нямах време да чакам за Токуда и избрах Пълмед. Д-р Боянов е перфекционист в работата си и тъй като е много директен, пишат по мрежата, че е груб (за мен това е напълно невярно). Има акаунт в супердок. Ако изберете него, първо се свържете на някой от посочените телефони, асистентката му отговаря. Не ми беше нужно направление, от Пазарджик ме изпрати друг хирург, но едва ли е имало вътрешна обмяна на документи.
За д-р Карагьозов, който също спрягат като светило в ендоскопските манипулации, не мога да ви кажа нищо от личен опит.

Общи условия

Активация на акаунт