Камъни в жлъчката - тема 11

• 1 920
  • 72
  •   1
Отговори
Линк към предходна  тема 10
https://www.bg-mamma.com/?topic=1610739

# 1
@vl това е така, да, но все пак съм от хората, които смятат, че все пак и ние можа да повлияем по някакъв начин с начина си на живот и хранене.

# 2
  • гр.Пловдив
Моят камък е 1,5см ,нищо не са ми казали да правя,не съм имала кризи до момента,видяха го на проф.ехограф ,както и в бъбрека ,от обща култура и четенето тук ще сведа вредните за жлъчката храни до минимум

# 3
Така, минах и при лични лекар... Той направо ми даде направление за хирург, при положение, че му казах, че предпочитам гастроентерелог да ме погледне и посъветва. Аз нямам никакви оплаквания, не змам защо хирург...
Откакто и внимавам с какво се храня не усещам дори и този лек натискт, който преди усещах в средата и края на ребрата, което явно е било от камъните, а аз мислех, че е от самата ми поза понеже се появяваше само в седнало положение.
В становището на хематоложката не пише размер, което не знам дали е добре.

# 4
Така, минах и при лични лекар... Той направо ми даде направление за хирург, при положение, че му казах, че предпочитам гастроентерелог да ме погледне и посъветва. Аз нямам никакви оплаквания, не змам защо хирург...
Откакто и внимавам с какво се храня не усещам дори и този лек натискт, който преди усещах в средата и края на ребрата, което явно е било от камъните, а аз мислех, че е от самата ми поза понеже се появяваше само в седнало положение.
В становището на хематоложката не пише размер, което не знам дали е добре.
На мен също не ми казаха размер, защото бяха много малки и не можеха да ги премерят, но за сметка на това бяха цяла шепа. Даже броя не можеха да кажат. Дори и като ги извадиха никой не се нае да ги брой. Няма гомямо значение. Казали са ти, че са малки.

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 09:03 от Pastelka

# 5
Аз вече 1 година съм без жлъчка. Оперирах я защото започнах да правя кризи. Искам да попитам дамите без жлъчка, чувствате ли горчивина в устата сутрин?

# 6
Бихте ли споделили къде сте си оперирали жлъчката и впечатления?

# 7
В София - болница Надежда. Всичко мина добре. Не мога да се оплача. Базата и персонала са на ниво. Обръщат достатъчно внимание. Не знам какво точно ви интересува, за да споделя.

# 8
В София - болница Надежда. Всичко мина добре. Не мога да се оплача. Базата и персонала са на ниво. Обръщат достатъчно внимание. Не знам какво точно ви интересува, за да споделя.

Благодаря! Ще споделите ли и името на доктора? На майка ми предстои такава операция и събирам всякаква информация: какъв е възстановителния период? После променя ли се нещо в качеството на живота без жлъчка?
И вярно ли е, че се качват по-лесно килограмите след такава операция?

# 9

Благодаря! Ще споделите ли и името на доктора? На майка ми предстои такава операция и събирам всякаква информация: какъв е възстановителния период? После променя ли се нещо в качеството на живота без жлъчка?
И вярно ли е, че се качват по-лесно килограмите след такава операция?
Костадинов. Първия ден те приемат и прават различни изследвания. Втория ден е операцията. Режат я, събужадаш се (пълна упойка) и 3-4 часа след това те вдигат и почваш да се обслужваш сам, а на следващия ден те изписват. Зависи от организъма как ще я понесе. С мен имаше още една жена с операция за херния на 65 години и се възтановяваше с моето темпо (аз съм под 30). Но различните хора по различен начин се възтановяват. Операцията беше лапароскопска. Гадна е упойката, а самата операция не беше тежка за мен след седмица се чувствах идеално. Моя живот не се е променил. Разбира се, не може да се тъпчеш с мазни неща на корем. Но аз съм с ИР и се храна здравословно и нямам проблеми. Понякога си позволявам глезотии. Ако объркаш и изядеш нещо много мазно и не ти понесе ще завършиш в тоалетната. Това с килограмите не съм го чувала. Аз не съм качила нито килограм от тогава. Няма и логика да има връзка между килограмите и жлъчката.

Забеавих да кажа, че в началото се спазва диета и захранването е по етапно.

# 10
На мен в понеделник ми мина така чакания час при личния и честно казано съм разочарована. Първоначално въобще не отрази, че имам открити камъни и аз го попитах директно. Чак тогава ми каза, че пишело, че са няколко и нямало  размер и директно ми даде час за хирург, при положение, че му казах, че нямам никакви оплаквания, кръвните са супер и като цяло нямам проблем.

Да уточня, че живея в Германия и тук процедурата явно е различна....

Аз очаквах да ми даде  повече информация или поне да каже нещо повече, при положение, че са му изпратили снимки. Сега вече тотално нe знам какво да правя и да правя ли изобщо нещо....

Последна редакция: ср, 28 май 2025, 20:15 от DENINI

# 11
На мен в понеделник ми мина така чакания час при личния и честно казано съм разочарована. Първоначално въобще не отрази, че имам открити камъни и аз го попитах директно. Чак тогава ми каза, че пишело, че са няколко и нямало  размер и директно ми даде час за хирург, при положение, че му казах, че нямам никакви оплаквания, кръвните са супер и като цяло нямам проблем.

Да уточня, че живея в Германия и тук процедурата явно е различна....

Аз очаквах да ми даде  повече информация или поне да каже нещо повече, при положение, че са му изпратили снимки. Сега вече тотално нe знам какво да правя и да правя ли изобщо нещо....
Ама какво очаквате да ви каже? То няма какво да се каже. Знаете, че имате камъни. От тук на татък или диета или операция. Реално вие решавате, след като нямате оплаквания. Никой няма да ви кара на сила да я махате или да правите диети.

# 12
  • Пловдив
DENINI,аз 20г си живях с камъните в жлъчния мехур(писала съм неведнъж в предишни теми),през това време съм имала няколко не много болезнени кризи(на брой по-малко от пръстите на едната ми ръка),не съм спазвала никакви диети(шоколад и сладолед ядях "на килограм").Преди 2г се подложих на операция от страх,че с течение на времето тези камъни може(не е задължително!) да ми докарат рак на стените на жлъчния мехур,който е  труднооткриваем и пуска разсейки в черния дроб...causa perdutta.Сега,без този орган,живея "с грижа за черния дроб"-вече не ям шоколад,сладолед,пържена храна,но от мазнини не се лишавам-човешкият мозък е 60% мазнини,затова те са ми нужни,ако не искам да свърша с Алцхаймер,захарта също съм я ограничила,алкохол изобщо не пия.Много хора имат камъни в жлъчния мехур и дори не знаят...Всеки си решава проблемите както прецени.

# 13
DENINI,аз 20г си живях с камъните в жлъчния мехур(писала съм неведнъж в предишни теми),през това време съм имала няколко не много болезнени кризи(на брой по-малко от пръстите на едната ми ръка),не съм спазвала никакви диети(шоколад и сладолед ядях "на килограм").Преди 2г се подложих на операция от страх,че с течение на времето тези камъни може(не е задължително!) да ми докарат рак на стените на жлъчния мехур,който е  труднооткриваем и пуска разсейки в черния дроб...causa perdutta.Сега,без този орган,живея "с грижа за черния дроб"-вече не ям шоколад,сладолед,пържена храна,но от мазнини не се лишавам-човешкият мозък е 60% мазнини,затова те са ми нужни,ако не искам да свърша с Алцхаймер,захарта също съм я ограничила,алкохол изобщо не пия.Много хора имат камъни в жлъчния мехур и дори не знаят...Всеки си решава проблемите както прецени.

Ох, не знам и аз вече наистина какво ми става. В последно време са ме обвзели само такива мисли. Четох и аз дали е възможно камъните да повишават риска и като цяло, ДА, НО пише при големи > 2-3 см. камъни, които създават проблеми, чести кризи, болки, колики и най-вече възпаления.

Не ми се иска честно казано на 36 год. да вадя орган при положение, че до сега не ми е създал проблем.  Но аз сега и съвсвм целенасочено започнах да внимавам с храната. От 15.05 не съм кусала нито сладко, нито алко, мазна храна- свинско, кюфтета, пържени картофи и т.н въобще също и уж си следя някакъв план. Такъв тип хранене не ми е проблем, цялостно ще съм по-добре без тази храна.

@Pastelka- очаквах поне да ми каже имаш камъни, а  той напълно премълча и въобще все едно не пишеше нищо. Отделно нито ме посъветва, че трябва да внимавам с храна, нито някакъв друг съвен и изобщо възможност.

Чета, че има варианти с хапчета да се намали размерът им и да се изхвърлят от тялото. Да, ако са малки и само 3. Аз не знам колко имам.
 Има и вариант да ги разбият с ултра вълни. Да не се прилага често и пак зависи от самия случай, НО го има. Тук само 3 клиники го прилагат, но пише, че е бил напълно успешем.
 В една немска група  2 жени са го правили през 2000 год. и са успяли да ги разбият като в момента имат само "тиня" ( мисля, че така се казва ), но внимават с храненето.
Та мисълта ми е, че нищо не каза. Единствено, че това е бомба със закъснител, че е генетично и хайде на хирург....

# 14
Здравейте,
Назначиха ми ден за операция за махане на жлъчката в Токуда. Пижама или нощница ще ми трябва? Имате ли представа колко се доплаща ако съм с направление?

Общи условия

Активация на акаунт