Камъни в жлъчката - тема 11

• 3 800
  • 108
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте, нова съм в темата с камъните в жлъчката. В края на бременността ми ги откриха случайно на ехограф. Казаха ми 20 дни след раждане да се проследя дали още са там. Снощи имах силни болки в слънчевия сплит и гърба, затова отидох при същия лекар да ме види (така се падна, че наистина 20 дни след раждане отивам). Камъните са още там. Каза ми, че са много, малки и твърди, но не конкретно наименование. Трябвало да се премахне лапароскопски, защото можело да тръгнат камъните да се отделят. С бебе на 20 дена съм и хич не ми се иска да се подлагам на такива интервенции. Ще ходя за второ мнение след 2 дни. Междувременно ще следя храната. Според вас има ли вариант да се избегне операция, изчистват ли се сами камъните без да създават проблеми?
Аз бях в същото положение. Спасението е операция, сами няма да изчезнат. След като са започнали кризи само по- лошо ще става.

# 46
Здравейте, нова съм в темата с камъните в жлъчката. В края на бременността ми ги откриха случайно на ехограф. Казаха ми 20 дни след раждане да се проследя дали още са там. Снощи имах силни болки в слънчевия сплит и гърба, затова отидох при същия лекар да ме види (така се падна, че наистина 20 дни след раждане отивам). Камъните са още там. Каза ми, че са много, малки и твърди, но не конкретно наименование. Трябвало да се премахне лапароскопски, защото можело да тръгнат камъните да се отделят. С бебе на 20 дена съм и хич не ми се иска да се подлагам на такива интервенции. Ще ходя за второ мнение след 2 дни. Междувременно ще следя храната. Според вас има ли вариант да се избегне операция, изчистват ли се сами камъните без да създават проблеми?

Не знам какво да те посъветвам, защото иназ за себе си не знам как да постъпя. Аз имам много камъни, но до сега съм нямала никакви облаквания. Откриха ги случайно на контролен преглед. Откакто разбрах за тях си следя храненето стриктно, пия  много течности и петох много как да подобря изцяло състоянието на жлъпката си, за да мога да избегна колики, пробоеми и т.н. Дали помага, не знам, но се надявам. Аз забелязвам положителни промени.

Дали могат да изчезнат просто ей така, ме съмнява. Но членувам в 2  немски групи и хора там споделят, че са успяли да намалят размерите им, при някои напълно са изчезнали, при други броят е намалял, а трети аъс стрикна диета успяват да се препазаят от колики и възспаления. Разбира се, не при всички сд получава, но има и такива, които успяват. Има и такива, които са видяли положителен ефект т.е намаляване на размери и пълно изчезване с приемането на Ursofalk ( мисля така се казва), ни лекарите май трудно го изписват.

Дори да решиш да опиташ с храна и натурални методи процесът е дълъг и трябва време. Аз реших да пробвам пък ще видим дали ще има ефект. При някой си е генетипно т.е жлъчката им е прегъната и те нищо не могат да направят. Аз не знам дали моята е, не са ми казали въобще.

# 47
DENINI, благодаря за споделената информация.  И аз се интересувам от лекарства, които разбират камъните. Видях за Ursofalk, че се продава и в България.  Чудя се, какво пречи да се опита разбиване с лекарство, вместо направо да се препоръчва операция.

# 48
Аз взимах Ursofalk за увреден черен дроб. Вече не може да се купи в България.
За разбиването на камъни с лекарства, лекарите се притесняват, че когато камъка намалее, може да запуши канала.

# 49
DENINI, благодаря за споделената информация.  И аз се интересувам от лекарства, които разбират камъните. Видях за Ursofalk, че се продава и в България.  Чудя се, какво пречи да се опита разбиване с лекарство, вместо направо да се препоръчва операция.

Ми моят личен напромер направо ме прати на хирург... Въобще даже не ми каза, че има лекарство, което може да се опита, а аз тогава тъкмо бях разбрала за камъните и въобще не бях чела нищо и не знаех,  че има и лекарство. Принципно се твърди, че не е сигурен метод и не гарантира на 100% успеваемост и продължава дълго, и може да се откъснат големи парченца от самите камъни и да да запушат жлъпния канал, което е опасно. Затова повече лекари въобще не ги споменават и не дават рецепта... Моя позната ги е пила тук в Германия, но тя е с прегъната жлъчка и при нея нищо не помага, така че ги е спряла. Иначе в различни немски и американски групи има доста хора, които твърдят, че при тях е било успешно и камъните са изчезнали. Аз също смятам да отида при друг лекар и конкретно да го питам за тези хапчета, дали би ми ги изписал.
  Премахването на жлъчката също не гарантира, че няма да се образуват последващи камъни в жлъчния канал, което от една страна също не ти гарантира 100% спокойствие. Затова според ме  трябва да се търси причината за появата на тези камъни, а не просто ей така да махмеме един орган...
 Аз знам за камъните си от месец и ще се опитам с храна, чайове и натурални методи да подобря  самото си състояние на жлъчката и черния си дроб, тъй като явно не е било добре положението щом имам толкова камъни. Има си фактори, които са стимулирали тяхната поява и ако човек не се погрижи за тези неща дори с извадена жлъпка пак може да се образуват камъни в жлъчните канали.

# 50
Здравейте,
В понеделник ми махнаха жлъчката в Токуда. Като цяло съм доволна от болницата и много доволна от лекарите, които ме оперираха.
Засега всичко е наред и дано продължи така. Не можах да спазя диетата, но не виждам проблем. Захраних се с риба на скара и кисело мляко, тъй като само това имаше в къщи.
В тази болница има страшно много хора. Днес трябва да се изкъпя. Сменихме лепенките с водонепропускливи.
С какво сте мазали раните? На мен ми казаха спирт 70% или Браунол. Иска ми се да сложа някакво кремче и да не ме опъва толкова. Например гентамицин. Но не смея, а контролния преглед е след 8 дена.

# 51
Здравейте,
В понеделник ми махнаха жлъчката в Токуда. Като цяло съм доволна от болницата и много доволна от лекарите, които ме оперираха.
Засега всичко е наред и дано продължи така. Не можах да спазя диетата, но не виждам проблем. Захраних се с риба на скара и кисело мляко, тъй като само това имаше в къщи.
В тази болница има страшно много хора. Днес трябва да се изкъпя. Сменихме лепенките с водонепропускливи.
С какво сте мазали раните? На мен ми казаха спирт 70% или Браунол. Иска ми се да сложа някакво кремче и да не ме опъва толкова. Например гентамицин. Но не смея, а контролния преглед е след 8 дена.
Колко дни е болничният престой? Боли ли Ви сега? С какво Ви казаха да внимавате?

# 52
Колко дни е болничният престой? Боли ли Ви сега? С какво Ви казаха да внимавате?

В болницата бях 3 дни - в неделя сутринта ме приеха и направиха изследвания. Казаха ми да ям до 16 часа и да пия вода до 23. На следващия ден ме оперираха на обяд. Нямам никакви спомени какво е станало. Сложиха ми абокат и маска за дишане. След това съм заспала. Операцията е продължила 1 час. След около 2 часа се събудих в стаята. Казаха, че жлъчката ми е била много за махане. Камъка е запушил канала, жлъчката е била с удебелена стена и много издута. Взели са биопсия от черния дроб, тъй като имам фиброза. Няколко пъти ми слагаха антибиотик и обезболяващо. Почнах да пия вода. През нощта повърнах 2 пъти жлъчен сок. Лекарите казаха, че е от упойката. Седнах сама на леглото докато все още бях под упойка. Видях, че съм добре и на сутринта казах, че ще ставам, за да отида до тоалетната.
Прегледаха ме, питаха ме дали ме боли и ми казаха, че мога да си ходя след 11.
Не съм яла храна от болницата. За неделята си носих, а във вторник ми бяха дали крем със захар, а аз съм с диабет и не го ядох.

Казаха да промивам раната на 2-3 дена. Дадоха ми 2 страници с позволени и забранени храни. Стандартните храни. До 3 жълтъка на седмица, без кафе, шоколад, патладжани... Новото за мен е, че ми са ми забранени спанак, коприва и ядки. Аз вече ядох питки с бадемово брашно и съм добре. Стана ми малко по-тежко, но не видях проблем.  За мен е много важно захарта ми да е ниска, тъй като усложненията от диабета са много страшни. А и ми става лошо, когато се вдигне над 8.

Почти не боли. Предписаха ми обезболяващо, но не съм го пила.
Сутринта ме боля преди да се раздвижа.

И сестрите и лекарите се грижиха много добре за мен. Много съм им благодарна.

# 53

В болницата бях 3 дни - в неделя сутринта ме приеха и направиха изследвания. Казаха ми да ям до 16 часа и да пия вода до 23. На следващия ден ме оперираха на обяд. Нямам никакви спомени какво е станало. Сложиха ми абокат и маска за дишане. След това съм заспала. Операцията е продължила 1 час. След около 2 часа се събудих в стаята. Казаха, че жлъчката ми е била много за махане. Камъка е запушил канала, жлъчката е била с удебелена стена и много издута. Взели са биопсия от черния дроб, тъй като имам фиброза. Няколко пъти ми слагаха антибиотик и обезболяващо. Почнах да пия вода. През нощта повърнах 2 пъти жлъчен сок. Лекарите казаха, че е от упойката. Седнах сама на леглото докато все още бях под упойка. Видях, че съм добре и на сутринта казах, че ще ставам, за да отида до тоалетната.
Прегледаха ме, питаха ме дали ме боли и ми казаха, че мога да си ходя след 11.
Не съм яла храна от болницата. За неделята си носих, а във вторник ми бяха дали крем със захар, а аз съм с диабет и не го ядох.

Казаха да промивам раната на 2-3 дена. Дадоха ми 2 страници с позволени и забранени храни. Стандартните храни. До 3 жълтъка на седмица, без кафе, шоколад, патладжани... Новото за мен е, че ми са ми забранени спанак, коприва и ядки. Аз вече ядох питки с бадемово брашно и съм добре. Стана ми малко по-тежко, но не видях проблем.  За мен е много важно захарта ми да е ниска, тъй като усложненията от диабета са много страшни. А и ми става лошо, когато се вдигне над 8.

Почти не боли. Предписаха ми обезболяващо, но не съм го пила.
Сутринта ме боля преди да се раздвижа.

И сестрите и лекарите се грижиха много добре за мен. Много съм им благодарна.

Движенията Ви свободни ли са, можете ли да си изпълнявате задачите от деня? Колко дни всъщност не можете да се къпите?

# 54
В деня, в който ме изписаха ходих да пазарувам в Метро. На следващия ден сготвих супа и пуснах 3 перални. Внимавам да не вдигам тежки неща, например до 1-2 кг леко придърпва и затова не вдигам по-тежко.
С водонепропускливи лепенки съм и се къпя. Взех 2 вида и тези ми харесват повече: Sterimed Aqua Fix Стерилни постоперативни превръзки.
Боли си, но не е нещо, което да не може да се изтърпи. Например ме боли, когато се навеждам напред, за да вдигна нещо, но ако клекна перпендикулярно е ок.

# 55
В деня, в който ме изписаха ходих да пазарувам в Метро. На следващия ден сготвих супа и пуснах 3 перални. Внимавам да не вдигам тежки неща, например до 1-2 кг леко придърпва и затова не вдигам по-тежко.
С водонепропускливи лепенки съм и се къпя. Взех 2 вида и тези ми харесват повече: Sterimed Aqua Fix Стерилни постоперативни превръзки.
Боли си, но не е нещо, което да не може да се изтърпи. Например ме боли, когато се навеждам напред, за да вдигна нещо, но ако клекна перпендикулярно е ок.

При кого се оперирахте? На мен ми предстои в понеделнил в същата болница тази интервенция.

Също да попитам хората без жлъчка, чета в старите теми, че кризите продължават и след махане след ядене на някакви храни, което ме изненада неприятно. Мислех, че проблемът ще приключи след премахването и след спазване на диета известно време. Защо има кризи и след премахване? Другото, което се чудя е откъде си набавяте информация кое може и не може да ядете, навсякъде информацията си противоречи, а не искам да ям само картофи, ориз и пиле. Най-вече ме интересуват пресните плодове и зеленчуци. За бананите също противоречия, което ме учудва.

# 56

При кого се оперирахте? На мен ми предстои в понеделнил в същата болница тази интервенция.

Също да попитам хората без жлъчка, чета в старите теми, че кризите продължават и след махане след ядене на някакви храни, което ме изненада неприятно. Мислех, че проблемът ще приключи след премахването и след спазване на диета известно време. Защо има кризи и след премахване? Другото, което се чудя е откъде си набавяте информация кое може и не може да ядете, навсякъде информацията си противоречи, а не искам да ям само картофи, ориз и пиле. Най-вече ме интересуват пресните плодове и зеленчуци. За бананите също противоречия, което ме учудва.
Няма кризи. Може да почувстваш тежест или да ти се разтрои стомаха и да тичаш по нужда, но няма кризи. Имах кратък период, в който изпитвах някаква тежест, но до там. Ведъж хапвах мазна баница и доста време прекарах в тоалетната. Кризи няма. Сериозни болки също. Можеш да ядеш всичко, след като се захраниш, но все пак избягвай много мазни храни.

# 57
Можете да кажете единствено "АЗ нямах това и това след операцията". На другите недейте обещава така смело.

# 58
  • софия
И аз твърдя, че няма кризи. Познавам поне 30 човека без жлъчка.Интересувам се и ги разпитвам. Неразположение от храни да, но за кризи абсолютно никой не ми е споделил.

# 59
За съжаление има хора, които образуват камъни в самите жлъчни пътища след отстраняване на жлъчката, а това няма как да се оперира. Единственият вариант за пъноценен живот, след като се отстрани жлъчката, а кризите продължават е строгата диета.
Аз съм вегетарианка от повече от 20 години, доста съм слаба, въпреки, че като количество ям колкото мъжа ми, но важно е какво ям и досега това ме спасяваше. Имам генетична предразположеност и нямам роднина, който да не е с кризи и извадена жлъчка още много преди мен.
За съжаление, обаче, вегетарианството ме спасяваше, докато не направих няколко ин витро процедури и забременях. И в поседен триместър от бременността, се почна с кризите. Разбира се, наложи се да извадя жлъчката след като родих и от петък съм без.

И едно уточнение - вегетарианците също може да ядат мазньочи, примерно пържени картофи и пици с много сирена. Така че тези неща трябва да се изключат и да се яде здравословно.

Общи условия

Активация на акаунт