Камъни в жлъчката - тема 9

• 46 627
  • 1 034
  •   1
Отговори
# 195
Разкажи нещо повече как се чувстваш след манипулациата, имаше ли болки?
И дали е подходяща тази процедура при голям камък?

# 196
По принцип няма никакви болки. Но аз си бях със страшно възпалена жлъчка и кризите ми продължиха. Останалите хора в отделението с тази процедура нямаха никакъв проблем, никакви болки. Не мога да кажа до какъв размер камъни могат да се вадят, мисля, че има информация в мрежата; моите бяха до 3 мм. А и зависи къде в каналите е. Докторът ще си каже.
Процедурата има своите рискове, но е най-щадящата от инвазивните методи. Принципно иначе трябваше да ме отварят, и то много, тъй като там мястото е много трудно достъпно. Няма проблем с храненето, казаха следобеда кашава храна и нататък кой каквото си яде. Имах понякога усещания за балончета въздух на странни места, но е нормално да влиза въздух.
След излизане от упойката бях доста замаяна, но мина. А при ваденето на стента не разбрах даже, че съм била с упойка, но тази втората процедура е за 10 мин, нормално.
https://gisurgery.bg/endoskopsko-izvazhdane-na-kamuni/

# 197
Сега прочетох, че с този метод могат да се вадят камъни в жлъчните канали, но не и в жлъчния мехур.

# 198
Не могат. Само от каналите.

# 199
Лекарите винаги препоръчват операция. Досега никога не съм спазвала каквито и да са ограничения като обожавам пържено и панирано. Преди известно време ми придписаха магназайм за по-добро храносмилане, дали той нещо разбута...че ще отида на лекар е ясно, но искам да разбера дали някой се справя само с диети, бшлки...аз не мога да постъпя в болница в момента, гледам майка с деменция...

Направили сте груба грешка с пърженото. Щом е болна жлъчката, не трябва да се яде пържено.

Аз също понякога похапвам пържен патладжан или пържени картофи, но доста рядко-веднъж на 2-3месеца и са винаги пържени със зехтин. Той има свойството да облекчава жлъчката. Може да се пие по 1ч.л. на ден зехтин+1ч.л. лимон. Или пък да се взема ровахол. Той също съдържа зехтин. Ако няма кризи, а само леки болки и дразнене, тези неща успокояват жлъчката. Ако има кризи, не зная дали ще я успокоят.

Патладжан, сини сливи и яйца не са желани храни при болна жлъчка.

Последна редакция: пт, 30 дек 2022, 23:28 от vl

# 200
vl как си? Намаляха/изчезнаха ли ти камъните от лечението с зехтин и лимон? Беше обещала ехографии за да покажеш как са изчезнали и че няма нужда от операции. Щом спазваш диета и се ограничаваш явно не си се "излекувала" както твърдеше, че става.

# 201
Нали не трябва да се яде мазно, как така зехтин да пия...

# 202
vl как си? Намаляха/изчезнаха ли ти камъните от лечението с зехтин и лимон? Беше обещала ехографии за да покажеш как са изчезнали и че няма нужда от операции. Щом спазваш диета и се ограничаваш явно не си се "излекувала" както твърдеше, че става.

Бяха намалели по размери значително, но после май двата камъка са се съединили в един и предишната есен на ехографа се виждаше един с размери 20мм за мое учудване. Но дори и тогава не усещах болка, когато докторката натискаше датчика върху жлъчката ми. А преди употребата на  лимон и зехтин усещах. Може да се предполага, че омекват. Тази есен личната не ми даде направление за ново ехографско изследване и не е ясно положението. Но напоследък не приемам редовно лимон+зехтин, а ровахол. До кризи не се е стигало никога. Ако върви така без кризи, понякога със слаби болки, наистина няма да се наложи операция. Доста хора отиват на оня свят по други причини, а камъните в жлъчката си остават неизвадени. Когато направим отново ехографско изследване пак ще пиша. Не вярвам да се стигне до пълно излекуване с лимон и зехтин, но намаляването и омекването на камъните все пак е нещо. Впечатляващо е, че яденето на пържено не предизвиква кризи, но преди това вземам 2т. ровахол. И както написах по-нагоре рядко консумирам пържено. И изобщо мазните храни не ги обичам от дете. Случвало се е купени от магазина пържени картофи да радразнят малко повече жлъчката, но не се знае с кое мосло са ги пържили и е направо сигурно, че не е зехтин. Малко повече раздразнена, но пак без кризи, тоест без ужасни болки.

Нали не трябва да се яде мазно, как така зехтин да пия...

1 чаена лъжичка на ден е нищо.

Последна редакция: сб, 31 дек 2022, 20:50 от vl

# 203
Знаете вероятно, че омекването на камъка не е безобидно. Това може да доведе до тяхното движение и запушване на жлъчните пътища.

# 204
А при ваденето на стента не разбрах даже, че съм била с упойка, но тази втората процедура е за 10 мин, нормално.
Много благодаря на дамите, които писаха за манипулацията по ваденето на камъните от жлъчния канал. На майка ми й го направиха по спешност в Токуда. След 3 дни са я изписали, но не са й казали къде да си запази час да си махне стента. София, Плевен и Лом са близо, във Видин не знам дали при хирург ще може. Трябва да пътувам от далече за да съм с нея, значи тази процедура трябва да се запише с предварителен час. Бихте ли посъветвали как да процедираме?

# 205
vl, този роваксол лекар ли ти го изписа или сама си го предписа? Както каза КЪДИ, не е безобидно топенето на камъка с препарати защото може да тръгне и запуши.
Също мисля, че липсата на кризи не е много успокоително, защото камъкът може да причини възпаления...понеже става задръжки около него..и други дразнения причинява...след празниците ще си взема направление да видим какво се случва и защо от извв.време имам тъпа болка..при положение, че преди не съм имала никакви усещания...и може и са помисля за операция колкото и да не ми се ще. На да живея с бомба със закъснител също не ми си ще...

# 206
vl, този роваксол лекар ли ти го изписа или сама си го предписа? Както каза КЪДИ, не е безобидно топенето на камъка с препарати защото може да тръгне и запуши.
Също мисля, че липсата на кризи не е много успокоително, защото камъкът може да причини възпаления...понеже става задръжки около него..и други дразнения причинява...след празниците ще си взема направление да видим какво се случва и защо от извв.време имам тъпа болка..при положение, че преди не съм имала никакви усещания...и може и са помисля за операция колкото и да не ми се ще. На да живея с бомба със закъснител също не ми си ще...

Дамата от 4г (аз от толкова следя темата), може и повече. Се появява и започва да обяснява как се лекува с зехтин и лимон, как камъните и омекват, намаляват, изчезват и така ще се излекува. Като и кажеш да докаже с ехограф или не са и дали направление или по някаква друга причина не си е правила. Може да проверите назад в темите.

И аз съм пила зехтин и лимон, наистина ми облекчи болката. Но с тази комбинация моя роднина я оперираха по спешност и едва я спасиха. Повече от година се възстановява после и пази зверски диети. Не си правете експерименти със здравето си.

И аз до 2 седмици преди операцията си ядях и пържено и всичко, даже една седмица преди операцията си бях хапнала омлет със спанак, люта чушка, черен пипер, подправки, сирене и кашкавал. Хирурга като чу чак му стана лошо, много шашнато ме гледаше и се учуди, че не съм направила криза и не се е наложило операция по спешност. Пазих диета само две седмици между последната криза и операцията.

Не виждам как камъните могат да омекнат. Мойте са твърди точно като камък и за 4г не са се променили по абсолютно никакъв начин.

# 207
Аз също не съм получавала кризи, но в крайна сметка се оказа, че жлъчката ми е възпалена, с удебелени стени, шлака и няколко камъка. Преди две седмици ми мина операцията и смятам, че беше най-доброто решение предвид фамилната ми обремененост и състоянието на жлъчния мехур.
П.с. От август ми бяха назначени медикаменти уж за изчистване на шлаката, но в последствие няколко други лекари заявиха, че е добре, че нищо не е тръгнало да се чисти, защото е имало шанс да се запуши някой канал.

# 208
  • Sofia
А при ваденето на стента не разбрах даже, че съм била с упойка, но тази втората процедура е за 10 мин, нормално.
Много благодаря на дамите, които писаха за манипулацията по ваденето на камъните от жлъчния канал. На майка ми й го направиха по спешност в Токуда. След 3 дни са я изписали, но не са й казали къде да си запази час да си махне стента. София, Плевен и Лом са близо, във Видин не знам дали при хирург ще може. Трябва да пътувам от далече за да съм с нея, значи тази процедура трябва да се запише с предварителен час. Бихте ли посъветвали как да процедираме?
Най-добре би било пак да е в Токуда.

# 209
Стентът не може да се извади от хирург, а само от гастроентеролог, който има компетенция в инвазивните ендоскопски процедури - най-добре при същия. Стентът може да стои до 3 месеца, но препоръчват да не се чака последния момент, до 1.5 месеца е най-добре (още ми е прясно и помня).

Нагледах се на хора с извадени по спешност жлъчни мехури от "лечение" с лимон и зехтин. Имаше и двама с ЕРХПГ процедурата по същата причина. Това, което "вади", са фекални "камъни", нищо друго (чистите си червата, но за там има по-щадящи методи). Но тъй като комбинацията стимулира към повече отделяне на жлъчни сокове, запушвания от тръгнали камъни са чести. Знаем, че дозата прави отровата, но човек е индивидуалност - на някой и по 2 лъжици от вид дневно могат да провокират тръгване на камъните.

Урзофалк е набеден препарат, че е възможно да разтвори камъни (не от всеки вид, разбира се), но е скъп и има странични ефекти. Дават го и превантивно след ЕРХПГ - моят още стои в шкафа, защото не ми подейства добре.

ierldan, ако майка ви е на собствен ход и се оправя в столицата, няма да има нужда от вас (в смисъл като придружител в болницата, защото като минат двата часа от упойката и всичко е наред, няма и да помни, че е ваден стент).

Аз също нямах никакви сигнали, че имам проблем с жлъчката с изключение на някаква лека диспепсия за няколко месеца и малко наддаване на тегло. И в един момент като почнаха криза след криза на всеки 2-3 дни, та в рамките на 2 месеца - ЕРХПГ, вадене на жлъчка, вадене на стент. Освен, че го имам генетично (баща ми), повечето лекари ми казаха, че е от фастинг. Да не ядеш цял ден и вечер да се тъпчеш като прасе, плюс, че съм нервен тип (професионално изкривяване, нищо, че не ми личи в работния процес Simple Smile )...
Сега ям на 2-3 часа, като войник, но си свикнах и си търся храната, чувствам се неимоверно по-добре и по-енергична.

Общи условия

Активация на акаунт