Камъни в жлъчката - тема 9

• 46 785
  • 1 034
  •   1
Отговори
# 645
Честит Великден и живи и здрави всички!

# 646
Честит Великден да сте живи и здрави ❤️
Тези дни си правих планирано пилешко овално в белтък и корнфлекс изпечен във фурната. Докато беше топло и прясно не ми миришеше но на следващия ден не можах да го ям. Правих си таратор но много ме заболя корема въпреки ще ядох много малко.
Благодаря за споделените идей за хапване.
Булгур мога ли да ям?

# 647
  • софия
Христос воскресе! Оперирах се 10.01.Не ям само люто, пържено, не пия твърд алкохол и газирано.Обаче ям тлъсто, защото сухо месо никога не съм харесвала. Ще ходя май месец на контролен преглед и ще докладвам как са чернодробните показатели.

# 648
За булгур и аз се чудех. Не е споменат в листа с препоръки но мисля, че щом просо, елда и овес може сигурно и булгур става. Също киноа не знам става ли. Но просото много ми харесва и утре ще си готвя пилешко с просо и зеленчуци на фурна.

# 649
  • София
Здравейте, след второто ми раждане се установи, че имам камъни в жлъчката. Няколко кризи направих, последната от които вчера. В момента съм във ВМА и утре предстои да ми направят РЦП, защото едно камъче е запушило канала. Моля за информация относно процедурата има ли някакви рискове от усложнения. Също така ми казаха, че тази манипулация не се покрива от ЗК и трябва да заплатя около 1000лв за консумативи. Всякакво мнение ще ми бъде от полза. Благодаря!

# 650
Ето какво ми писаха като пращах документация през Healee приложениетозапроцедурата: “има камъни в жлъчните канали, който пречат на жлъчката да се отдели към червата. Манипулацията, която трябва да се извърши се нарича ERCP. Извършва се с упойка през устата, с ендоскоп се стига до мястото, където са камъните и те се изваждат с кошничка. Прави се от гастроентеролог.” Вижте дали ще ви сложат стент, защото бяха ни объркали че са сложили, а всъщност не бяха. Това се установи при последваща операция за отстраняване на жлъчката, която бяха препоръчали след горната процедура.

Аз даде похваля, че и аз съм с камък, та цялото четене покрай майка ми и за мен ще е от полза. Сега ще чета за диета при 8мм.

# 651

Аз даде похваля, че и аз съм с камък, та цялото четене покрай майка ми и за мен ще е от полза. Сега ще чета за диета при 8мм.
Препоръчаха ли отстраняване на жлъчката при 8 мм камък?
Моето е някъде двойно по-голямо и ме посъветваха да я махна. Още съм в чуденка.
Кризи правя само при определени храни и забелязвам, че някои от списъците като непрепоръчителни
не ми създават проблем. Вероятно при всеки е различно. Имам проблеми със стомаха и червата
и ако започне подуване и шум в корема, болката се появява.

# 652
Не знам какво се чудите. Аз при първата криза и открит камък колкото вашия я махнах. Хич нямах желание да търпя такава болка.

# 653
  • у дома
Аз ще лягам под ножа на 2.05.
Измъчих се с тия диети и кризи.Страх ме е,но......с много нисък праг на болка съм.
Какво се консумира след отсраняване и колко време.

# 654
В последните няколко страници от темата повечето споделихме за храненето след операцията, но преди изписване така или иначе лекарят ще даде насоки😊😊😉 истината е че щом има камък (независимо колко е голям) обикновенно решението е премахване на жлъчката. Всички ги е страх и аз не правя изключение, но найстина облекчението е незаменимо. Аз имах криза след раждането на първото дете и след това 7 години нищо, но бях на диета през цялото време. На нова година получих криза и веднага се ориентирах да я махам. За съжаление докато се организирам получих още една криза, но вече бях твърдо решена че ще се оперирам. Тук в групата имаше много полезна информация и окуражаване и на мен лично ми се отрази много добре. Не го мислете, последиците без операция са по-опасни. За щастие при мен нямаше запушвания🤞и нямам идея как стават нещата, но съм виждала инфо някаде по статиите в Интернет. Щом бъзла като мен се престраши значи.......
Успех на всички, на който им предстои процедурата, стискам палци!

# 655
  • Sofia
Здравейте, след второто ми раждане се установи, че имам камъни в жлъчката. Няколко кризи направих, последната от които вчера. В момента съм във ВМА и утре предстои да ми направят РЦП, защото едно камъче е запушило канала. Моля за информация относно процедурата има ли някакви рискове от усложнения. Също така ми казаха, че тази манипулация не се покрива от ЗК и трябва да заплатя около 1000лв за консумативи. Всякакво мнение ще ми бъде от полза. Благодаря!
Не е страшно.
С пълна упойка е,но за кратко.
Ако слагат стенд,след месец пак ще трябва същата процедура да се извърши,за да го махнат.
Изписват и лекарства.
Успех 🍀

# 656
За самата операция потвърждавам, че е нищо работа. Страхът ми беше голям, но се оказа напълно неоправдан. Нито има някакви кой знае какви болки нито нищо. За 5 дена и си горе долу все едно не си опериран. За нататък ще видим. Днес направих 3 часова разходка. По едно време усетих някакво пробождане в областта където беше дрена. Не знам от какво, неприятно беше но за части от секундата. Иначе вече почти не усещам дърпане или друг дискомфорт. Имали ли сте такива пробаждания след операцията?

# 657
Не е страшно.
С пълна упойка е,но за кратко.
Ако слагат стенд,след месец пак ще трябва същата процедура да се извърши,за да го махнат.
Изписват и лекарства.
Успех 🍀

Аз минах ЕРХПГ (РЦП) миналата година, след което отстраних жлъчката, след което махнаха стента от РЦП. Не е страшно, нищо не усещате, принципно не трябва да има болка. Ако проследите мненията ми в профила ми, съм дала доста информация. Усложнения, като при всяка процедура, винаги може да има, съветвам ви да не четете в мрежата! Не се покрива от здравна каса, заплаща се. Аз я правих в Пълмед при д-р Боянов. Малко са лекарите в БГ, които я правят. ВМА има доайен също в процедурата - доц. Петко Карагьозов, ако не се лъжа. Стентът се слага, за да може ако има остатъчни малки камъчета по каналите, да не запушат пак. Маха се до 3 месеца след РЦП, за около 10 мин е махането и съответно излизането от упойка е по-бързо и лесно. Успех от сърце! Но факт е, че жлъчката ви явно е "раждаща" като моята (изхвърля камъчетата). Затова я махнах и моята, а и беше много силно възпалена и не се повлия от медикаментозно лечение, та нямах избор. При мен камъчетата бяха 8 дребосъка. Около 40-50 минути е била процедурата, не е хич кратко. При махането на стента докторът показа още едно, явно е било по-горе в каналите.

За храната - варивата - просо, булгур и т.н. може да се ядат без проблем, евентуално на някой с по-чувствителен стомах елдата (заради люспичките) може да раздразни. Мен не ме дразнеше.

# 658
Аз продължавам да си имам придърпвания, дори болка в областта на пъпа. Още има дупка, но няма секрет вече.
На Великден пробвах да играя федербал и разтягането не ми понесе.  Разстройствотоо продължава също. Но няма проблеми с някои храни и започнах да ги консумирам- като кисело зеле, баница. Но път ако ям кисило мляко -започва едно бърбалочене, подуване.

# 659
При мен дефекацията стана много редовна. Мога да си сверявам часовника- точно в 10:30 всеки ден. Консистенцията също е ок, но цветът е доста светъл, както беше и преди операцията.  Ще питам за това на контролния преглед тия дни.
От кисело мляко нищо ми няма, редовно ям бисквити с кисело.мляко. Още не смея да включвам никакви забранени храни. Кисело зеле си е голяма смелост още повече щом не се е орегулирал още стомаха...Трябва да щадим организма поне месец докато се пренастрои.
Колко време след операцията има опасност от херния при вдигане на тежко?

Общи условия

Активация на акаунт