Професия учител - 14

• 60 787
  • 751
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте отново! Следя темата ежедневно. Както бях споделила по-рано, в момента карам СДК, която завършвам догодина, имам сериозни намерения, живот и здраве и не спирам нито ден да мисля по въпроса. Понеже имам докторска степен, тези дни разговарях с преподавателка от катедрата и тя ми каза, че при това положение, за природните науки, по-добре би било да се насоча към частно училище. Нямам претенции какво ще е училището, но останах малко озадачена с какво докторската степен би била някаква пречка за държавно, въпреки че казват, че носи  позитиви. Колкото до допълнителните добавки към заплащането за такава степен - на тях не държа. Вярно, важни са парите, но за мен преди всичко и личната мотивация. Стига да можех, направо бих  скрила докторската си степен, но няма как да оставя празен периода на докторантурата, като тогава не съм работила друго. А и едно нещо ме притеснява за частните училища - дали там изискванията за владеене на чужд език не са още по-високи, понеже не са ми силата и нито един чужд език не владея на толкова високо ниво за свободно писане и говорене.

Последна редакция: пт, 04 ное 2022, 10:28 от Sun_Shine016

# 586
Здравейте,  в голямо чудене съм,ако можете да ме посъветвате. Завършила съм колеж по туризъм преди няколко години професионален бакалавър, мисля да запиша курс за допълнителна професионална квалификация  за учител,  във филиала във Варна, които е към Шуменски университет и след това за начален учител. Малко ми е странно има ли смисъл ,тъй като е  дистанционно  обучение,след това имам ли възможността да започна работа като учител или трябва да запиша  отначало бакалавър  още 4 години.

# 587
Здравейте!
Работя в детска градина като учител( от около 8г) Имам 5 и 4 ПКС. Близка колежка, която работи в училище ми предложи да изкарам специализация за 3 ПКС. Мотивите, които тя изложи е, че като се вземе автоматично се става старши учител, и че при една бъдеща атестация няма да ме атестират. Thinking Има ли такова нещо?
Сега мен не ми е толкова зор да ставам старши учител, но това за атестацията си е примамливо.
Това, което ме притеснява, е това, че тази специализация, която тя предложи е съвместно с ДИПКУ Ст. Загора и Европейски център за обучение и квалификация „Св. Климент Охридски”, но не намерих никаква информация за този център и специализация.
Изпрати ми и някакъв договор, който също ми е странен.
Скрит текст:
ДЕПАРТАМЕНТ ЗА ИНФОРМАЦИЯ И ПОВИШАВЕНЕ
КВАЛИФИКАЦИЯТА НА УЧИТЕЛИТЕ - СТАРА ЗАГОРА
ТРАКИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ
 в сътрудничество с
ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕНТЪР ЗА ОБУЧЕНИЕ И КВАЛИФИКАЦИЯ
Св. Климент Охридски
1619 София, тел +359 877 11 69 33
ДОГОВОР

Днес, ……………..2022 г., в гр. София, между Тракийски Университет, ДИПКУ – Стара Загора, чрез Европейски център за обучение и квалификация „Св. Климент Охридски”, с БУЛСТАТ  № 000402277,  адрес: гр. София, наричан в договора ИЗПЪЛНИТЕЛ,
и
………………………………………………………………………...........…ЕГН…......………………….………….,
л.к. № ………………………, издадена на …………………. от МВР – гр. ……………………., постоянен адрес: гр…………………………........., община…………………………., ул…………………………………. №…………, тел……......................................, e-mail: ………......…….........................................., наричан/а/ ВЪЗЛОЖИТЕЛ, се сключи настоящият договор за следното:
І. ПРЕДМЕТ И СРОК НА ДОГОВОРА
1. ВЪЗЛОЖИТЕЛЯТ поръчва, а ИЗПЪЛНИТЕЛЯТ приема да организира и проведе едногодишна професионално-педагогическа специализация на тема: „Организация на образователния процес в новите реалности”  в гр. София
от  …..……….. 2022 г.  до …..……… 2023 г. /с общ хорариум 200 академични часа/
2. Обемът и съдържанието на специализацията са уточнени в Учебен индивидуален план със заповед на ректора.
ІІ. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛЯ
1.  ИЗПЪЛНИТЕЛЯТ осигурява високо качество на обучението от преподавателски екип с ръководител проф. д-р Галя Кожухарова на ДИПКУ – Тракийски Университет.
2. ИЗПЪЛНИТЕЛЯТ издава документ за успешно завършена едногодишна професионално-педагогическа специализация съгласно Наредбата за единните държавни изисквания към съдържанието на основните документи, издавани от висшето училище, в двумесечен срок след нейното завършване и извършена успешна защита на дипломната работа. Свидетелството се заплаща допълнително и се  издава от висшето училище.
ІІІ. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ
1. ВЪЗЛОЖИТЕЛЯТ се задължава да заплати за обучението си в специализацията сума в размер на  750 лв. (седемстотин и петдесет лева). Сумата се заплаща в брой или по банков път по  банковата сметка на ИЗПЪЛНИТЕЛЯ: Получател: ЕЦОК „Св. Климент Охридски”BIC: FINVBGSF,  IBAN: BG06FINV91501017227475,  с основание за плащане: ППС – София
Сумата от 750 лв. не включва командировъчните разходи на преподавателския екип, както и допълнителни такси за изпити, процедури и такси свидетелства. Допуска се разсрочване на плащането за обучението да се извърши на три равни части, които се внасят съответно в началото на специализацията и не по-късно от шест месеца преди завършване на специализацията.
2. ВЪЗЛОЖИТЕЛЯТ има право на консултации за подготовка на дипломния си проект, които се заплащат допълнително при преподавател по негов избор.
3. Времето за обучение и явяване на изпити се договаря между ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ и ИЗПЪЛНИТЕЛЯ периода е  уточнен в заповед на ректора.
4. ВЪЗЛОЖИТЕЛЯТ не получава обратно заплатената сума, ако се откаже от обучението след започване на учебния процес. Започване а учебния процес е с подписване на договора. Възложителят дължи и остатъка от сумата ако не е заплатена еднократно.
5. Отлагане на семестриални или държавни изпити, както и повторно явяване (поправителен изпит) се заплащат допълнително от ВЪЗЛОЖИТЕЛЯТ по утвърдена цена. Времето за явяване се определя от ректора със заповед..
ІV. ПРЕХОДНА И ЗАКЛЮЧИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА
1.Възникването на допълнителни взаимоотношения се разрешава въз основа на Закона за задълженията и договорите. Настоящият договор е съставен в два еднообразни екземпляра – по един за всяка една от страните.

ВЪЗЛОЖИТЕЛ:               ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Самата тема я има в сайта на ДИПКУ, но без този център.
Какво мислите?

# 588
Това да не е ново име на ДИУУ?

# 589
Идея си нямам.
Но вярно ли е, че учители с 3 ПКС няма да се атестират?

# 590
Аз сега ще пиша докторантура и ми казаха, че направо ще взема 1 ПКС и няма да бъда атестирана, но за трето незнам. Три години ще бъде докторантурата, ще се записвам началото на март, тъкмо ще мога да си я изкарам на спокойствие, защото ще бъда и в майчинство.

# 591
Не е вярно, прочете си наредба 15
никъде не пише че няма да бъде атестиран.

# 592
  • Sofia
В момента правят ли се атестации? Как протичат?

# 593
В момента правят ли се атестации? Как протичат?
В сайта на националния инспекторат по образованието има качени протоколи от минали инспектирания.  Малко е трудно да се ориентира човек откъм организация. А доколкото разбрах атестирането е след инспектиране. Нека колеги които са преминали  да споделят.

# 594
Ако някой може да даде насоки и за портофолиото, ще съм благодарна.

# 595
Ако някой може да даде насоки и за портофолиото, ще съм благодарна.
Ако използвате Школо, в него има раздел за портфолио - можете да избирате от няколко дизайна, има готови текстове-шаблони за “Моята философия на преподаване” например, в различни секции попълвате образование, квалификации, участие в извънкласни дейности, постижения на ученици. Много е удобно и бързо. Другият вариант е да си направите сайт, но трябва да имате умения за това и е по-трудоемко.

# 596
  • Sofia
Питам за атестирането, защото помня, че се бяха засилили да го правят (тогава не бях учител и просто чувах оттук-оттам), а покрай пандемията почти не се осъществи. В нашето училище предстои инспекция през януари. Ако на някой някога му се е случвало атестиране - как протича? Също нямаше ли нещо за това, че учители с под 4(?) год.стаж не подлежат.
Портфолио може да се направи в Школо - подкрепям.

Последна редакция: сб, 05 ное 2022, 16:51 от aniK

# 597
  • при моите деца .....
Ние минахме и инспектиране, и атестиране.
При нас всеки изготвяше според своето виждане портфолиото.... Директорката каза какво да включим.
Бяха закупили придукта на Админ + и беше облекчени и улеснено.
Бях в комисията за оценяване и на колегите, и на директорката.
Колеги без 4 години не подлежаха на атестиране...

# 598
Ако от учител съм минала на възпитател, какво трябва да включва портфолиото ми?

# 599
  • при моите деца .....
Възпитател в общежитие?

Общи условия

Активация на акаунт