Професия учител - 14

• 60 740
  • 751
  •   1
Отговори
# 675
  • Ямбол
За помощта, зависи от колектива, но и зависи каква помощ се очаква. Да влязат и да решат ситуацията вместо теб, не го разбирам като помощ, по-скоро могат да те посъветват нещо, но пак не са длъжни. Проблемните деца се насочват към класен, психолог. Разговаряте с класния, искате разговор с родители, ако е необходимо. Но разберат ли децата безсилието ви, ситуацията става почти нерешима. Зависи какви са децата и колко са големи.

# 676
При нас директорката е много разбрана, отзивчива и не толерира проблемни ученици заради пари. Малко ни е училището, но няма ли положително развитие, корекция в поведението и съдействие от родителите, просто се предприемат стъпките и ученика бива преместен. То иначе не може да се работи. Истината е, че най-добре е да попаднеш в училище, в което те зачитат като личност и те оценяват като колега, а не като надзирател. Аз имах късмет- и директорката е на място и защитава целия персонал, и колегите са отзивчиви за всичко. Много си помагаме и се подкрепяме. Като чета за какво става въпрос, си давам сметка каква шестица съм уцелила. Дори да има спор, всичко се решава по нормален и човешки начин. Колеги, пожелавам на всички да попаднете в среда, в която да ходите с желание на работа. Била съм и в другата ситуация ( не като учител, слава богу) и знам какво е буквално да ходиш със страх и неприязън на работа.

# 677
Много съжалявам за случващите ви се неща. Може ли да попитам нещо - на младите учители как им се помага в училище? Е, аз напуснах. Не изтърпях колектива на училището. Като млад учител от никого не получих помощ за нищо. В класа имах дете,което си им проблем и цял ден тормозеше целия клас. Повярвайте ми - нищо не помогна. Е, не го местят. А на мен ми се набива канчето как нивото на класа било ниско, не можели да пишат и да четата и за това съм виновна аз. Макар че няколко пъти повтарях,че не може да се проведе нормален учебен процес, но видиш ли никой не пожела да влезе в часовете ми и да види. Какво ги интересува, нали са мои часове. Във всички училища ли е така? Никаква помощ за младите учители?
Аз нямах никаква помощ, когато започнах първата година се учех сама или питах бившата ми госпожа, въпреки че беше пенсионерка много ми беше полезна, особено как да привлека вниманието на децата. В моя час слушат и колегите са бесни, защото при тях пищят, викат, нещо страшно все пак са 5,6 и 7 клас. Аз съм в Основно училище и са само възрастни преподаватели.. Даже директорката когато отидох ми даде да съм класен и децата бяха много доволни и ме харесваха, обаче имаше едно момче... ( да се окаже, че моя баща навремето е арестувал дядо му) и се почнаха едни коментари, жалби, че щяла да ме съди понеже съм им била детето и съм го тормозела, искаха да ме изгонят, а имах едва три работни дена...... Както и да е минах и казах, че ще ги съдя за клевета и ще ги " ошушкам" и не се занимаваше повече с мен. Първата година ми беше директорката, а втора година даде наставничеството на една колежка, която преподава физика, химия и биология (само, за да си вземе пари от мен). Извинявайте за писането, че може да съм изпуснала запетайки, но гледам близнаците и са върху мен 😂😂. Един ден беше по заместване на занималнята и трябваше да им помогне за домашното по български език и математика,но аз винаги пиша и отговорите, защото нашият господин хал хабер си няма нито от единия предмет нито от другия, а самия той е учител по изобразително изкуство. Та тя идва и ми хвърля един лист в лицето и ми вика на какви глупости съм учела децата и имаше оплакване от нея към мен. Ама аз се водя от учебниците им и накрая излязох виновна! (защо уча децата какво е : "сложно смесено изречение", "променливо я", и още нещо беше)...

# 678
  • Някъде по Дунава
Добър вечер. Кога ще излязат датите през юли 2023 година за кандидатстване след 7 клас?

# 679
Guinness, как през юЛи? Имаш предвид кога са изпитите по БЕЛ и Мат или друго?

13.06.2023 г. изпит по български език и литература от националното външно оценяване в края на VII и на Х клас
16.06.2023 г. изпит по математика от националното външно оценяване в края на VII и на Х клас

# 680
  • Някъде по Дунава
Имам предвид кога се подава за първо класиране, записването след него и.т.н.

# 681
  • Добрич
Имам предвид кога се подава за първо класиране, записването след него и.т.н.

Ето я заповедта с датите:

и линк:

https://mon.bg/bg/61

# 682
Много съжалявам за случващите ви се неща. Може ли да попитам нещо - на младите учители как им се помага в училище? Е, аз напуснах. Не изтърпях колектива на училището. Като млад учител от никого не получих помощ за нищо. В класа имах дете,което си им проблем и цял ден тормозеше целия клас. Повярвайте ми - нищо не помогна. Е, не го местят. А на мен ми се набива канчето как нивото на класа било ниско, не можели да пишат и да четата и за това съм виновна аз. Макар че няколко пъти повтарях,че не може да се проведе нормален учебен процес, но видиш ли никой не пожела да влезе в часовете ми и да види. Какво ги интересува, нали са мои часове. Във всички училища ли е така? Никаква помощ за младите учители?
Не във всички училища е така. Първата ми година като учител ми се беше паднал един много шумен клас, с 4-5  екземпляра, които не ме оставяха да си проведа часа нормално. Еми, след поредното ми оплакване от тях, директорката като се ядоса, като ги привика в стаята си, като ги заплаши едно хубаво, че да си търсят друго училище... Децата като ревнаха, като почнаха да ми се извиняват и да обещават.... Ами, пооправи се дисциплината... Следващата година вече го нямах този клас, ама се наложи да замествам колежката, ами да видиш ти респект от същите, като да не повярваш... Smile

# 683
Здравейте, колеги! За първа година съм учител, след завършена СДК, което значи, че подготовката ми е минимална. Започнах работа в частно училище и много ми харесва. Разбира се имам доста трудности в началото, но доста ме мъчи един конкретен казус. Много ще се радвам някоя от вас да ми помогне със съвет. Имам един 6-ти клас съставен само от украинчета. Не са много - 6 на брой, но са доста палави. Това едно на ръка, проблемът е, че са записани в 6-ти клас, а като знания са за 5-ти. След последното контролно, където имаше само една 3-ка и всичко останало 2-ки имам молба от родителите да не продължавам по програмата, а да изчистим неяснотите. Гледам тестовете, които са правили в Кан Академи и това, което виждам е, че трябва направо да почна да преподавам по програмата за 5ти клас. Реално мога ли да го направя това? Какви проблеми могат да последват за мен? Частно училище сме, но все пак сме под “шапката” на МОН.

# 684
Не знам  как се наваксват пропуски от цяла година, вероятно с допълнителни консултации. Но не мисля, че можете да игнорирате учебната програма за 6-ти клас.

# 685
Сега би трябвало да взимаме степени, а те имат затруднения с умножение и деление. Обикновени дроби не са учили и тази година каквото съм им обяснявала това знаят, но е далеч от упражненията, които имат нашите петокласници цяла година на дроби. Според мен е трябвало да ги запишат в 5ти клас, но вече е късно. Остава въпросът как да си организирам часовете Disappointed Relieved

# 686
Tara542, в държавните у-ща имаме т.нар. "Обща подкрепа", може да бъдат включени в нея. Реално това са Допълнителни консултации по предмет и на тема каквато ти решиш.

# 687
Може би да се консултираш с директора на училището, да изкаже и той мнение. Според мен не прави нищо на своя глава, презастраховай се, защото накрая при една проверка ти ще излезеш виновна.

# 688
Може би да се консултираш с директора на училището, да изкаже и той мнение. Според мен не прави нищо на своя глава, презастраховай се, защото накрая при една проверка ти ще излезеш виновна.
Да, това ще направя още утре. Благодаря за съветите! Simple Smile

# 689
Като украинчета, те трябва да имат някаква допълнителна "подкрепа", най-малкото за учене на езика. От там ако и математиката пипнат...

Общи условия

Активация на акаунт