Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 64

• 42 088
  • 745
  •   1
Отговори
# 495
В бума на стройтелството от 2006-2007 имаше и много други проблеми... Стройтелните компании тогава играеха по едни много интересни схеми, сещам се за компании които избираха парцели, пускаха сгради за продажба на зелено и със събраните пари отиваха и завършваха друга предишна сграда, която чака да излезе. Големи схеми се правеха. И сега се правят, но поне според мен доста по-малко спрямо 2006-2007, има доста по-сериозни компании с доста повече капитал и инвестиции. Малките строителни компании с малки сгради, които все още се намират тук таме така или иначе могат да фалират със или без криза ако нямат нужния наличен капитал за да покриват нужди.

# 496
Основното в тази инвестиция е било лошият строител , който не е завършил сградата.
По принцип, по-евтиното строителство идва с компромиси и рискове. Хубаво е като се получи, но трябва да може да си готов да отпишеш загубите ако нещата не станат както са планирани.
Аз като гледах миналата година да купя на тъмно зелено имах много съмнения в строителните фирми и в крайна сметка избрах сграда с 20% първоначална вноска и 80% на Акт 16.

# 497
Това си е чистак-бърсак финансова пирамида а ла Понци,за която пише jims...

# 498
Честно казано не си спомням, бях много млада тогава, нямах жизнен опит и нямам много спомени. Гледах си детето, завършвах си висшето образование и строителя ми беше последна грижа. Инстинктивно обаче бях против тогава, против съм и сега. Аз действам по усет . В последствие установих, че има изгорели и брокери, тоест хора дето уж разбират и проучват. Там са страшни схеми, които в течение на тия 15 години проучихме подробно. Било си е пирамида от самото начало. Знаели са за предстоящата криза и са искали да изкарат едни пари ей така, защото знаят, че нищо не можем да им направим...за сега са живи и здрави, тоест и Господ не ги е наказал..но не ми се пише по тоя въпрос. Ако живот и здраве го добутаме до акт 16 обещавам да давам безплатни правни съвети, както и да  насочвам бъдещите пострадали, ние как действахме. За сега и ние сме до никъде...

# 499
Основното в тази инвестиция е било лошият строител , който не е завършил сградата.
По принцип, по-евтиното строителство идва с компромиси и рискове. Хубаво е като се получи, но трябва да може да си готов да отпишеш загубите ако нещата не станат както са планирани.
Аз като гледах миналата година да купя на тъмно зелено имах много съмнения в строителните фирми и в крайна сметка избрах сграда с 20% първоначална вноска и 80% на Акт 16.
Sapien,
От края на миналата година оглеждам за тристаен апартамент, този път за нас. Не е за инвестиция.
Гледах в Гео Милев първоначално, после доста разширих (вкл. гледах и Дружба).
Бяхме решили да купим от Инфинити, в крайна сметка се отказахме, защото не ни харесва сградата до Интер Експо, а и не слагат шумоизолация между апартаментите. Гледахме Авигея и сградата на Геме Димитров (там като отворихме прозореца на 11 етаж, направо ме удари звуковата вълна).
Гледахме още няколко сгради, навсякъде е висока првоначална вноска, като за Акт 16 остават от 0 до 10 процента.
Единствено Ваклин груп искаха голямата част на Акт 16.
Къде си се включил,ако не е тайна. Може и на л. с.

# 500
Ваклин Груп искат 70% на акт 16. Чиста работа.

# 501
То и сега си е на късмет. Всяка сграда е новоучредено дружество с капитал 50лв. Строителите викат поп на първа копка ,редят поршета и G класи  до багера,да покажат , един вид , че имат пари и се почва.
 Докато не вземаш Акт 16 винаги има шанс да пиеш една студена вода.

# 502
  • Бургас
И Булстрой искат 60% на акт16.

# 503
Според мен си е голям риск да хвърлиш пари, които си пестил години наред или които си получил като кредит, който също ще изплащаш години наред за нещо, което е на зелено. Но всеки сам си решава.

# 504
Sapien,
От края на миналата година оглеждам за тристаен апартамент, този път за нас. Не е за инвестиция.
Бяхме решили да купим от Инфинити, в крайна сметка се отказахме, защото не ни харесва сградата до Интер Експо, а и не слагат шумоизолация между апартаментите. Гледахме Авигея и сградата на Геме Димитров (там като отворихме прозореца на 11 етаж, направо ме удари звуковата вълна).
Гледахме още няколко сгради, навсякъде е висока првоначална вноска, като за Акт 16 остават от 0 до 10 процента.
Май много строители предлагат схеми на плащане с голям остатък (70-80%) на акт 16. Естествено цените са по-високи спрямо поетапната схема. При мен и в двете кооперации, в които ще купувам има такава опция.

# 505
Sapien,
Чак сега видях поста, сградата е Iris park в Младост 4. Има плюсове( включена термопомпа и подово на вода в цената) и минуси (затворен комплекс = 70-90 лв на месец). Тази сграда чекна най-много неща от листа ми с изисквания и затова я избрах.

# 506
Sapien,
Май много строители предлагат схеми на плащане с голям остатък (70-80%) на акт 16. Естествено цените са по-високи спрямо поетапната схема. При мен и в двете кооперации, в които ще купувам има такава опция.

Коя е сградата, ако не е тайна? Може и на лично съобщение.

# 507
Е и в БГ правят така. Ето днес по новините давахаза майстор, който взима 10к капаро и изчезва. Завлякал е поне 30 човека. Смятай. Най-изумителното беше, че друг майстор го е наел като подизпълнител задва обекта. Grinning

# 508
Инфинити искат 30 процента на предварителен договор, после поетапно и накрая 10 процента на акт 15. Поне за това, от което съм се интересувала. Това са сгради само за хора с кеш Simple Smile

# 509
  • София
Бай Иванее, българска работа, бай Иване. Кефи ме как ти и танграта промотирате купуването на имоти, пък вие не купувате на пазарни цени и търсите точна сделка, като тази която описваш с -20% и наемател. Обзалагам се че имот на пазарна цена посшедните 2г не сте купували, но публично развявате как трябва да се купува. Нали си фраш с кеш, какво търсиш там някакви си птстъпки и изгодни сделки. Бъди бсровец и плащай. Май не ти стиска? Едно говориш друго правиш. Но обикновените хора се подвеждат и купуват. Ти сам доказваш, че имотите могст да паднат ако се стигне до ситуацията, в която ти си купил въпреки инфлацията. Няма какво да говоря повече, ти потвърждаваш тезата ми сам, даже си се възползвал от сделка, а твърдиш, че това не можело да стане. Когнитивния ти дисонанс е на топ ниво. Както казах, пий си хапчетата.
Нищо вярно. Simple Smile
Аз изрично повторих, защитавам тезата, че няма да има срив на имоти в София. Който иска да си купува, ако си прецени. Ако иска да продава. Не съм казвал, йок, купувайте, братя.
Също така, друго некоректно извъртане на думите ми, аз съм склонен да купувам под пазарно, но употребяван доста усилия и мозък да събирам, анализиран информация, да правя стъпкови комбинации на финансите, използвам си на макс възможностите и ресурсите с желязна дисциплина, а най-вече рискувам много и съм склонен на имоти с точно премерени компромиси, включително, свързани с много личен труд и време.
Щото има  страшно много купувач, които придирят за безброй специфики.
Никога не съм се изтъпанвал и да искам от 100% стабилен имот на акт 16 до ключ, да ми се дава половин цена, заради сините очи.

Общи условия

Активация на акаунт