Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 54

• 30 125
  • 743
  •   1
Отговори
# 405
Долче, нали знаеш какво обичам да казвам понякога за глада.
Вземи няколко дни яж магданоз. Ама яко. По връзка на салата.
Ще дъвчеш хубаво и бавно.

# 406
От понеделник ви чета да наваксам изпуснатото и чак сега успях Simple Smile Бях на почивка миналата седмица, доста се поотпуснах с храненето. Бяхме на палатки с голяма компания и се ядеше каквото се сготви за всички, та нямаше как да имам много претенции. Сега се опитвам да влизам в правия път.

Утре съм на ендокринолог и днес сутринта пуснах контролни изследвания (глюкоза, инсулин и личната държеше да пуснем холестеролите), като излязат ще докладвам. Снощи ми се наложи и да вечерям късно към 9, та са 11 часа от последното хранене. Предвид нарушенията предните 10 дни и късната вечеря вчера, не очаквам да са добри резултатите.

Дайте идея как приемате вигантола - с някаква храна или директно с лъжичка? Много ми е гаден на вкус и чист не мога, та търся варианти. Предния път бях взела спрей на betteryou, но ми идва скъпичък за постоянна употреба, освен ако не е от Англия, а сега не ми се чака от там.

За фаста на 12-ти съм надъхана и аз. От понеделник пак се върнах към малките фастчета по 18 часа, дано да са ми достатъчна подготовка за 24-часовия в петък.

# 407
  • София
Чета ви момичета много редовно и уж си взимам бележки. Но тази сутрин ми се случи нещо дето ме изуми.
Както винаги в понеделник си бях на вода, вчера сутринта КЗ 5. Горе-долу добре. Вчера на обед - 3 яйца, и салата от сурова тиквичка с копър, цедено мляко и извара. Вечеря - риба на плоча с малко сос /бяло вино, соев сос и лимон леко редуцирани/ и пак същата салата, но вече и чесън в нея. Тази сутрин КЗ 5,8. Много се учудих, затова пиша всичко подробно.
След като мерих КЗ си пих редовната топла вода с половин лимон. След около час, без да съм пила или яла нищо друго - КЗ 7,2.
Е такова чудо не ми се беше случвало. Нищо с добавките или лекарствата не съм променяла /пия Омега 3, магнезий, ниацин, алфа-липоева киселина, цинк, масло от риган/ и лекарствата за високо кръвно.
Не знам как да си го обясня, къде греша?

# 408
Nevena малко по-горе беше обяснила това евентуално покачване на захарта...

# 409
  • София
Nevena малко по-горе беше обяснила това евентуално покачване на захарта...

Да, но защо се качи още след топла вода с лимон? Това не мога да си обясня.

# 410
Темичката пак се е размърдала, то да не ви остави човек за една вечер без да ви наглежда Grinning
Вигантол поне аз го накапвам на хапка храна, нямам навик да го вземам без храна така или иначе. Вярно че не е особено вкусен ама измежду хапките хич не го и отразявам, няколко капки там на фона на цяла порция вкусна храна, как ли пък няма да му се втелясвам.

Невена, за КЗ не мога да кажа при мен дали е имало промяна, но и аз от висока КЗ никога не съм се оплаквала така че не я и следя. Като цяло не мога да кажа чак да съм усетила някакви ефекти от това че пия кефир, но аз не съм и очаквала така че драма нямам. Заменила съм повечето кисело мляко с друг вид, по-полезно, толкоз, стига ми това да знам. Колежката от която го завъдих, беше казвала че се чувствала по-енергична като цяло откакто пие кефир (при нея също е замяна на нормално кисело мляко в закуската с кефир, хем нейното мляко е домашно сквасено). И явно и перисталтиката регулира, понеже край мен го хвалят че помагал за тоалетната, хора дето преди това са имали проблем в това отношение. На мен такава помощ не ми е трябвала и не съм забелязала промяна, та затова писах регулиране а не лаксатив.

# 411
  • Paris, France
teddybearm, може бялото вино да ти е свалило КЗ вечерта, през нощта да е паднала много и на сутринта кортизол да я е вдигнал компенсаторно. При всички хора сутрин КЗ се качва, при повечето, може би (Не съм 100% сигурна) се качва повече ако не закусват, защото гладът вдига кортизол. Моят е нисък и това не се случва.

Защо се е качила КЗ повече след лимон:

1. Имаш някакви микроби в червата, които преработват глюкозата на нещо друго, алкохол, примерно. Всички хора си произвеждаме сами около 3г алкохол дневно в червата. Някои с дисбиоза произвеждат повече. Лимонената киселина и вит С в сока са изтрепали част от тези гъби и тях вече ги няма да обработят глюкозата. Това е добре по принцип.

2. Същите вещества, лимонена киселина и вит С са се свързали с наличния алкохол в червата, неутрализирани са го на естер и вода и вече го няма за да блокира черния дроб и черният дроб се е опразнил от насъбрана глюкоза. Супер.

3. Покачването може да е съвпадение.

Има и други.

Бялото вино не е добре при ИР. Всъщност никой алкохол не помага.

# 412
  • София
Невена благодаря ти! Flowers Bouquet
Успокоих се малко, че направо се втрещих на такъв резултат.
Между другото един час след обяд с остатъка от рибата /без сос/ и един домат КЗ 5,4, което вече е друга работа.
А виното знам че не е съвсем ОК, но в соса беше съвсем малко - 50 мл, за целия сос а и след това го редуцирах, та реших че няма да се втелясвам, но може и въпреки това да се е получило нещо, дето не ми понася. Ще го имам предвид.

# 413
  • Paris, France
dolce, права е Елора за магданоза, но не само. В менюто ти брутално липсват листа. К1, знаеш. Магданоз, спанак, кориандър, копър, лапад, коприва, каквото се сетиш, но ги увеличи до 200 калории от тях. И не 3 дена, а всеки ден ти трябват за ИР. 2 моркова и шепа малини не са достатъчни като фибри, витамини. Количеството на храната ти е малко и ако всеки ден, продължително време ядеш така, то обмяната естествено пада. Някои дни трябва да хапваш доста повече. Другото е да обърнеш резбата и да ядеш от сутринта, дори и да не си гладна, така че да изядеш храната в друг прозорец. Бледолилава беше писала, че като закусва отслабва. Аз също. И третото е някои дни да ядеш по малко и често, а не всеки ден да ядеш по 2 яденета следобед и вечер. Честото хранене забързва метаболизма. Еднократно хранене не работи при всички за отслабване, не непрекъснато. С всичко се свиква, а цаката е стрес и промяна.

# 414
Какво сте направили вие, 4 дена си дадох почивка от форума, че се разпалих в една друга тема, и не мога да ви насмогна. Децата са уж болни и съм с двете вкъщи + през нощта работя и да казвам ли, че не зная къде се намирам... Нямам апетит от няколко дни, всъщност по-правилно е да кажа, че не изпитвам глад. Съответно почти не ям. Сутрин пия кафе, докато правя закуски за децата, после ям някаква салата евентуално към 17 ч. и между 20 и 21 пак салата, евентуално с малко сирене или малко месо, риба или пиле. Взех си още добавки. Свалила съм 4 кг, кожата ми не е суха, не ме боли черният дроб, не ми се впиват пръстени, каишки, сутиен, не задържам вода около коленете. Спрях да се потя безконтролно (а все още съм затлъстяване II степен по BMI), просто усещането е абсолютно различно, въпреки, че съм малко под 96 кила, което за моите 165 см е ужас и безумие просто. Хрупат ми се зеленчуци и общо взето си слушам тялото и това ям. Не ме дразни чуждата храна, за децата и мъжа готвя кой каквото поръча и пазарувам всякакви боклуци (за мъжа основно). Започнах на 20/07, но в събота пътувам и там, където отивам, няма офис на лабораторията, в която се изследвам по принцип, та се чудя дали да пускам контролни изследвания в петък, въпреки че няма да е минал месец, или да изчакам да се върна и да ги направя на 5 седмици разлика.
Невена, 🌹🌹🌹за съветите за добавките. Изгладиха ми се резките по петите само за 20 дни, а дори не вземам някакви големи дози.
Ще наваксам с последните 6 стр. когато мога. Отивам да си търся шампанско, че имам сериозен повод да прегреша.

# 415
Излязоха ми резултатите. Инсулина се е качил с две единици, захарта е малко спаднала - това е в рамките на месец без метформин, през което време си спазвах режима с изключение на последната седмица, в която както казах съм яла доста въглехидратно, включително и няколко пъти сладки неща. Като добавим и късната вечеря снощи, за мен този резултат беше очакван. Имам още доста работа определено и резултатите си показват, че не трябва да се отпускам с храненето. Но покачения гликиран хемоглобин ме озадачава - от февруари до сега с почти 10 единици, а съм пила и метформин почти през цялото време. Може ли коментар какви може да са причините?

11.02.22   06.07.22   10.08.22
Инсулин                                                      29.59              11.42              13.08
Глюкоза                                                        5.57                  6                 5.8
HOMA                                                                7.33                3.05                3.37
Гликиран хемоглобин HbA1c DCCT %        5.14                    -                 5.9
Гликиран хемоглобин HbA1c IFCC       32.68                    -              40.98

# 416
  • Paris, France
zuhta, страхотни резултати! Браво! 💐💐💐💐💐💐 Продължавай напред! Само намали ВХ, че гликирания хич не е хубав.

Мelusine, за какво ти е да се изследваш? Ще си стресирана, на ново място, а о да са хубави резултатите, какво ще променят? Тихичко честито за мръдналия надолу кантар. И аз трябва да се тегля скоро 🌞. От месеци и талия не меря. Е, дрехите нали ми стават 🥳

Редакция: Децата да оздравяват бързо! И гуш за всички.

Последна редакция: ср, 10 авг 2022, 16:02 от Nevena Virolan

# 417
Благодаря ви, но този път не е просто от малко калории или храна...🤔 Това не е нормално, цяла нощ глад, неизчезващ...Колкото и малко калории или храна да съм приемала, дори на фаст от 2, 3, 4 дни не съм чувствала такова нещо! Гладът при това през нощта идваше и от гърлото, и сякаш от черния дроб (не мога точно да го обясня)...Нямах неудържимо желание да ям, нито си чувствах стомаха празен, храня се ужасно бавно и дъвча много добре (с други хора съм винаги последната дъвчеща, даже все ме пришпорват да съм по-бърза😆). А, и тези дни може и да не съм яла много листа, обаче не е така през предишните дни. Същото се отнася и за калориите и броя на храненеията- преди няколко дни поне 200 грама извара с разни добавки към нея (зехтин, кълнове, краставица), вечерях 4 яйца с бекон и зехтин, някаква салата имаше, зелени чушки, отделно кефир (повече от един път през деня), мляко и сметана в кафето. Абсолютно по никаква логика не трябваше да съм гладна след яйцата с бекон...Магданоз обичам и ям често. Ще намаля цинковия цитрат и ниацина, т.е. ще ги приемам вероятно през ден...или пък 2 пъти седмично...🤔 В тях се съмнявам най-много, честно казано. То глад, разбирам, ама обикновено, дори и нищо да не съм яла през деня, все се притъпява след 20, 30, 60 минути...Не ми прилича на истински глад това моето, от някой хормон или добавка идва.🤪
Поне се събудих без глад. И през деня всичко върви нормално, но след 23-24 ч започва това натрапчиво усещане, т.е. тогава се изостря (вчера го имах даже и преди разходката- а тъкмо бях яла, не излязох гладна). И след цялата такава нощ, някакви грамчета тегло надолу (считайте, че ако бях хапнала примерно чаша кисело мляко, можеше и кг да са нагоре). И понеже снощи си взех новите лентички- тези усещания не са и от ниска КЗ! След разходката КЗ 5,2. Изпих чаша кефир с малко слънчоглед (т.е. направо си го дъвча, а не го пия). После КЗ 5,6. Още 2 часа по-късно КЗ 5,4. Час след това КЗ 5,8. Тази сутрин на гладно...КЗ 5,9.😅 Вярно, спах зле, заспах ужасно късно.
Меlusine, да оздравяват бързо децата!🤗
Невена, редактирай това за "блокирания" хемоглобин от последния пост, че редакторът се е развихрил.🤗😅
Тези дни ще изследвам щитовидните и ще видя какво друго ще пусна...
Zuhta, 2 единици не са кой знае какво (за инсулина). А и пак е доста по-добре, отколкото е бил началният ти инсулин на гладно.

Последна редакция: ср, 10 авг 2022, 16:05 от dolce miele

# 418
Невена, искам да видя как се движат инсулин, КЗ, гликиран хемоглобин и липиден профил, евентуално и вит. Д. Но мога и следващия месец да пусна.

# 419
  • Paris, France
Melusine, няма смисъл, освен за вит д, може би. Като отслабваш, всички хормони се променят и чак 6 месеца след отслабването са показателни. Нали отслабваш? Какво повече ти трябва? Сега, ако е хомоцистеин, Б12, Д е друг въпрос, но останалите няма смисъл. По-добре дай тези пари за дроб от треска, витамини, хубава храна, подправки, омега 3, шампанско 😇.

dolce miele, 💐, редактирах и не само гликирания. Твоят редактор явно е близнак на моя по тъпотия, та оттам разбираш бръщолевиците и на моя.

Ниацинът ти е в огромна доза. Не знам как не си скочила през прозореца. От такава доза аз, която мразя студена вода, влязох във ваната и седях час в студената вода, която усещах топла. След това ме хвана тоя глад, дето описваш. А ставаш ли огнено червена? Или качи бавно дозата. Не знаех и глътнах 500мг от първия път, че и излязох. Аз бях като рак и така всеки път. И му теглих майна, по пловдивски 🥳.

Махни го две седмици, да видим.

Елора, тебе редакторът те поправя на Флора. Не е зле. Поправя Макрон на макарон, пиля на пиша или пуша. Метформин редовно го поправя на метеорния, Глюкофаж на трикотаж. "Можеш да намалиш трикотажа"е супер съвет към човек, който пита как да спре лекарството. Беше ми отговорила, че трикотаж лятото не носи 🥳.

Общи условия

Активация на акаунт