Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 54

• 30 068
  • 743
  •   1
Отговори
# 525
Не сме се утрепали всички от стриктност, просто нямаме навик да си посипваме шумно главите с пепел за всеки "грях"...
То и не винаги е изрично нужно де, особено когато човек се храни така от години и мисли все така да е. Я семейно събиране, я някоя бира ще ми изскочи от засада в тоя отпускарски сезон Joy Стига да е с мярка и не твърде често, хич не мисля да се тръшкам. Просто си продължавам напред, защото си знам че това е добре за мен.
Стана ми интересно това което Невена спомена че е важно с кокво сме се хранили точно преди фаст. Това на фона на масовото схващане че било хубаво след неправилна храна да си "изкупиш греха" с пост и молитва (къде с молитва, къде без). Със сигурност ще се рови и чете още по този въпрос, само да се спра малко на едно място че сега само на телефона каквото прочета и не ми спори.

# 526

Здравейте ,как ще коментирате тези резултати!
Изписаха ми chrom picolinate и берберин
Само не разбрах дали я имам инсулиновата резистентност или съм на една крачка от нея и да внимавам какво ям и просто да намаля теглото ?

# 527
  • Paris, France
Имаш си лека ИР и лека глюкозна нетолерантност. В първия пост има идеалните и приемливи стойности на глюкоза и инсулин при ОГТТ. Изчети го, няколко пъти и започвай! Магнезий, омега 3 и всички останали добавки са много важни. Изследвай Д3 и Б12, както и фолат и евентуално фолатни мутации. Ph на урина също е много важно.

# 528
Момичета, имате ли предпочитания за лаборатория за изследванията? Цибалаб ми е на 3 мин. и ще мога да се прибера докато чакам за обременяването с глюкоза, но не знам защо съм решила, че Бодимед са за предпочитане. Всъщност почти винаги ползвам Цибалаб, но имам един горчив опит с изследвания на дъщеря ми там преди години... може би затова имам недоверие като цяло.
От не един човек, както и от много лекари съм чувала, че най-достоверни изследвания правят Бодимед. По принцип са малко по-скъпи от други лаборатории /поне в Пловдив/. Аз ходя или там, или в Синево.

# 529
Здравейте, правих си изследвания за ИР. На инсулинови профил нямам граници за второ и трети изследване. Границите същите ли са като за първото, тоест имам много по-високи граници, или са други. Не знам защо не са посочили в лабораторията, утре ще звънна да попитам. Благодаря предварително.

# 530
  • Paris, France
Gabriela9, днес писах, че " В първия пост има идеалните и приемливи стойности на глюкоза и инсулин при ОГТТ". Това го писах преди часове, в поста преди поста на sharpy, който е преди твоя. Същите са границите, да. В първия пост има обяснени и съотношенията и разбира се, как да се действа. Приятно четене 💐. От мене да мине - до 5 на гладно, до 25 и до 5 кратно увеличение на този на гладно на първи час и до 15 или трикратно увеличение на втори час.  Изчети първия пост няколко пъти! Трябваха ми 2 години за да видя идеален ОГТТ от стойности като твоите. 3 общо, че моят инсулин беше 190 на първи час. Успех.

Някой да има скорошна доставка на витамин С, аскорбинова киселина на прах, в кутии от 1кг? Трябва спешно да поръчвам, но не помня сайта. Ей този купих преди много години:

Помня, че доставяха със Спиди и предлагаха и лимонена киселина.

Благодаря.

# 531
Благодаря, извинявам ся за повторението!

# 532
Имаш си лека ИР и лека глюкозна нетолерантност. В първия пост има идеалните и приемливи стойности на глюкоза и инсулин при ОГТТ. Изчети го, няколко пъти и започвай! Магнезий, омега 3 и всички останали добавки са много важни. Изследвай Д3 и Б12, както и фолат и евентуално фолатни мутации. Ph на урина също е много важно.
Да прочетох но инсулина на гладно ми е в норми а този след втория час ми е съвсем малко над границата,само този на 1вия час е завишен затова исках да попитам !
Явно все още не ми е толкова сериозно положението, но трябва да взема мерки.
Другия ми въпрос е как ще разбера че имам някакво подобрение след диета да кажем
Ако си направя изследване на инсулин и глюкоза на гладно без ОГГТ(тъй като не е полезно да се прави често),при положение че на гладно са ми в нормалните граници в момента?

# 533
Ще разбереш по инсулин на гладно под или около 5, от по-ниската глюкоза на гладно също. А и евентуално, ако имаш симптоми, може там да има подобрение.

# 534
  • Paris, France
Да прочетох но инсулина на гладно ми е в норми а този след втория час ми е съвсем малко над границата,само този на 1вия час е завишен затова исках да попитам !
Явно все още не ми е толкова сериозно положението, но трябва да взема мерки.
Другия ми въпрос е как ще разбера че имам някакво подобрение след диета да кажем
Ако си направя изследване на инсулин и глюкоза на гладно без ОГГТ(тъй като не е полезно да се прави често),при положение че на гладно са ми в нормалните граници в момента?

Нищо не си прочела. Нормата на гладно е до 5 и го написах 2 поста над твоя. Има го и в първия пост.

Като свалиш инсулина на гладно, той ще тръгва от по-ниска стойност и вероятно няма да се качи до 33.

Всичко е обяснено в първия пост. В твоето положение, почти в норма, с леко нарушение на първа фаза, можеш да си като нова с изчистено хранене, малко магнезий, магданоз и спорт. Даже няма нужда да се слагаш на дискутираната, тук диета ако нямаш излишни кила.

Оправяш и pH на урина и си свиркаш.

# 535
  • Столичанин ама не в повече :D

Здравейте ,как ще коментирате тези резултати!
Изписаха ми chrom picolinate и берберин
Само не разбрах дали я имам инсулиновата резистентност или съм на една крачка от нея и да внимавам какво ям и просто да намаля теглото ?
За мене нямаш ир, резултатите са ти по-добри от 90% от хората по улицата, които се водят клинично здрави, разбира се човек ако търси проблеми винаги може да си намери такива. Simple Smile
Здравейте, правих си изследвания за ИР. На инсулинови профил нямам граници за второ и трети изследване. Границите същите ли са като за първото, тоест имам много по-високи граници, или са други. Не знам защо не са посочили в лабораторията, утре ще звънна да попитам. Благодаря предварително.
Границите не са същите като за първото, има два начина единия е на първи час до пет пъти стойността на гладно и на втори час, до 2.5 пъти, другия е до 10 на гладно ( а според мен до 8 ) на гладно, до 50 (а според мен до 40) на първи час и до 25 на втори. Смятам, че и глюкозата ти на първи час макар и в норма е височка, от моите проучвания и заключения, мисля че на първи час границата би трябвало да се смъкне колкото е на втори, а именно до 7.8.

# 536
  • Paris, France
jerami, как да няма ИР Nikityo12? Че КЗ не пада под 5.5 в нито един момент. Това Е КЗ пред преддиабет. Може да няма тежка хиперинсулинемия, но глюкозна нетолерантност си има. При тези стойности по-голям проблем е КЗ.

КЗ и инсулин на гладно са идеално под 5. С инсулин към 10 не можех да стана от леглото. Сега, ако отвреме навреме е 6, 7 или даже 8 заради преяждане, препиване 🥵 предната вечер, ОК, но трябва да има периоди с инсулин под 5 и то редовно. Прав си, че с инсулин 40, 50 на първи час и 25 на втори няма да умрем, но бета клетките могат да произведат Х количество и не повече, а за инсулин се дърпа магнезий, цинк и после знаеш каква става.

Естествено, че човек с инсулин 7 на гладно и 33 на първи час функционира екстра, може да изглежда слаб, но коварното е, че нещата могат бързо да зазлеят. Пресен пример е tays, която не е имала никога затлъстяване, не преяжда, спортува, не яде ВХ, имала е КЗ 5.2 преди 5 месеца, но вече е измерила 5.8 и инсулинът от 7 се качил на 10. Инсулин под 10, ако няма затлъстяване и се притисне нисък пада. След още 6 месеца можеше да е станал 15 или 20 и тогава е сложно. tays с 5 дена магнезий и малко цитират се върна на 5.2, ама добре, че е видяла и добре, че вече разбира що да си пие магнезия.

Мене ме посъветваха да не допускам продължително висока КЗ или инсулин, предвид, че съм имала ИР.

Но съм съгласна, че и двата случая са бързо подобряеми с добавки и спорт ако няма коремна мазнина.

# 537
Тя пита за инсулинова резистентност, относно тая кръвна захар, да, наистина пропуснал съм да отбележа, че на гладно е по-височка отколкото трябва да бъде, но не е преддиабетна, преддиабетна е стойност над 6,ти толкова си се вторачила в кръвна захар и инсулин под 5, но както казах с инсулин под 5 хома индекса на бета клетките става нисък, тоест излиза, че не функционират толкова добре, това дето не си могла да станеш от леглото изобщо не е било заради инсулин 10, много по-вероятно да е било заради неоптимални щитовидни хормони или неоптимален б12 или неоптимален д.

# 538
  • Paris, France
Не съм писала, че е преддиабетна КЗ, а че е пред преддиабет. От 5.6 до 6.1 се качва за нула време.

В стойностите на изследването няма нито един момент с КЗ под 5.5, а за да се произвежда достатъчно бутират в червата, за сърце, но най-вече за всякакви бактерии и гъби е добре в повечето време КЗ да е под 5. 

Не, нищо подобно не излиза от HOMA. HOMA, сам по себе си нищо не значи. Е, при големи патологии помага, но инсулин и КЗ под 5 ако значеха проблем с бета клетките, повечето ядящи по режима на тази тема щяхме да сме отдавна в отвъдното. Функцията на бета клетките, които не произвеждат само инсулин може да се определи и от кръвни нива на кетони и глюкоза. На Азара изобщо не са и изследвали инсулина. Кетоацидозата е била показателна за нисък. 4.3, 4.5, 4.8 си е идеална сутрешна КЗ.

Ами не, точно от инсулина си беше. 4 месеца преди това ми дадоха Т4, от който щях да умра от сърцебиене. Беше нисък, но заради ИР. Има ИР заради щитовидни и проблем със щитовидни заради ИР. При мене се нормализира всичко само. Бледолилава беше писала същото.  Имаше проблем с Б12 и Д, да, но същите ниски стойности съм ги имала и след това. Аз съм си перманентно с нисък Д3, а пия. Не е от тях.

Същото изпитах и като се залежах от навехнат крак и инсулинът се качи за дни от под 5 на 18. Това от кортикостероиди.

# 539
Ааа пред преддиабет, добре това е друго, значи в такъв случай кръвна захар под 5 сигурно е пред пред преддиабет или пред пред пред преддиабет, и тогава всички  с такава глюкоза в тая тема са такива.
Намерих си някакви стари изследвания отпреди 15 години, където кръвната захар е била 5.5, в последните години и то след отключени щитовидни проблеми, много пъти съм виждал глюкоза от сорта 4.3, 4.4 и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт