СЕДМИ КЛАС Трето класиране за щастие - късмет на смелите!

• 58 204
  • 763
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Привет! Аз така и не разбрах какъв е проблемът с 4 етап на класиране в 73.СУ.

# 481
Е, те тези идеи за задълбочено криминално разследване, прокуратура, проверка на лични телефони, проследяване кой кога е напускал училище и с кого се е срещал, са в сферата на научната фантастика. Simple Smile
Фантастика или не, разследването на Александра Маркарян за надплановия прием в СМГ доведе до резултати.
Става дума за съвсем различно нещо тук обаче. Първо не се говори за журналистическо разследване, второ - не се разбира какво е нарушението, че да се жалим. Аз поне не разбрах. Влезли в една от гимназиите 2 деца, класирали са ги по бал. На някой, че не му харесва резултатът е отделен въпрос.

# 482
Разсъждавате изключително махленски.  Не е въпрос до харесване или не, а до установяване на порочни практики, които не се случват без намеса на служители от държавна администрация.

# 483
  • София
След журналистическото разследване не съм чувала да има надпланов прием в СМГ, наистина проработи, при сина ми в паралелките имаше 30-31 деца (което си беше "правило", като става дума за приема 5-7 клас), сега при дъщеря ми си бяха 26-27, както си трябва. Наистина доведе до резултати и мисля, че в СМГ приемът е при прозрачни правила, както на 4 то, така и ако впоследствие се освободи място 8-9-10 клас, обявяват на страницата и приемът е с резултатите от НВО.
Който смята, че публичните институции нарушават правилата или не работят добре, има право да подаде жалба или да направи предложение, така работи държава и гражданско общество, в общ интерес е, а е и конституционно право.
По отношение на квотите и половете
Скрит текст:
В досегашната съдебна практика е имало дела, по повод точно квотен прием в езикови гимназии/НУКК и дали не е дискриминация по полов признак, но съдилищата са приемали, че не е налице дискриминация, напротив. Например в решение по дело 238/2006г. относно разпоредба в правилник за прием в НУКК ВАС е казал, че съответната разпоредба, която предвижда равни квоти за прием на момичета и момчета в VІІІ клас в Лицея с изучаване на италиански език и култура, "не съдържа никаква форма на дискриминация по признака “пол”. Той не поставя както момичетата, така и момчетата в по-неблагоприятно положение при кандидатстване. Разпоредбата не е привидно неутрална спрямо отделните полове, а такава, която ги поставя в равностойно положение. Първият определящ фактор е балът, но в рамките на квотата за момичета и момчета. Така критерият е комплексен. Дава се възможност на кандидатите и от двата пола за реализация в лицея. Приемът при единствен критерий “образуван бал” би нарушил паритета между половете. Именно така би се създала привидно неутрална нормативна уредба, която в себе си съдържа непряка дискриминация по признака “пол”." Това е цитат от решението, все пак е от 2006г., но и по късно са завеждани подобни дела и решавани така. Възможно е и да има друга практика. Казусът е интересен.

Последна редакция: пн, 08 авг 2022, 16:34 от bora

# 484
Разсъждавате изключително махленски.  Не е въпрос до харесване или не, а до установяване на порочни практики, които не се случват без намеса на служители от държавна администрация.
Искам да попитам - ако детето ви беше прието на 1-2ро класиране в НЕГ, щяхте ли да искате проверка на порочните практики (явно за първото ви дете всичко е било точно)?

А ако Ви бяха дали неофициална информация, че на 4то класиране балът на детето ви ще е достатъчен - щяхте ли да участвате в класирането? И ако го бяха приели - щяхте ли да искате отново "проверка"?

По махленски питам.

# 485
  • София
Е, те тези идеи за задълбочено криминално разследване, прокуратура, проверка на лични телефони, проследяване кой кога е напускал училище и с кого се е срещал, са в сферата на научната фантастика. Simple Smile
Фантастика или не, разследването на Александра Маркарян за надплановия прием в СМГ доведе до резултати.
Такива, че връзкарите се уреждат по друг начин.
Windekind, моето дете беше в СМГ 5-7 клас. За трите години
- едно дете напусна и на негово място приеха първата резерва от класирането след 4 клас;
- едно дете се премести от английска в немска паралелка, като балът му за прием е стигал и за немската паралелка.
Не е имало други дозаписани деца и други размествания.
Кой е начинът да се уреждат връзкарите в СМГ? Или да търсим проблеми и там където ги няма.

А за разследването за 4 класиране, аз разбирам, че проблем е изтичането на вътрешна информация за бала на кандидатстващите деца. Т.е. поседните деца кандидатстват само ако няма кандидати с по-висок бал. Но никъде не пише, че тази информация е тайна.

# 486
Ето класирането в Първа АЕГ: https://www.fels-sofia.org/bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0% … 2-2023-godina-588

Много кандидати, много нещо. Ако всички са с изтеглени документи къде отиват всички тези, които не са приети там на четвърто Rolling Eyes

# 487
Явно е тайна за едни , а за други не .
Това не може да се приема за даденост.

Ако бяха приели детето на 1 и 2 класиране , нямаше да се запознаем проблема, но точно това не разбирате,
че когато се установи нередност - трябва да се корегира, а не да се махне с ръка , този сигнал ще бъде основа за следващи такива практики.

@ Тинти , Вие явно сте като учителите на големия ми син , занесохме 6 топки - не, не може , да стоят децата със скъсаните топки, ама да не вземем новите, щото някой има възможност да купи. Ама света е пазарен, не е за всички равен, щото едни не могат да купят. Така, че сигнал ще има и проверка ще има.

Последна редакция: пн, 08 авг 2022, 16:36 от SirlyK

# 488
Явно е тайна за едни , а за други не .
Това не може да се приема за даденост.

Ако бяха приели детето на 1 и 2 класиране , нямаше да се запознаем проблема, но точно това не разбирате,
че когато се установи нередност - трябва да се корегира, а не да се махне с ръка , този сигнал ще бъде основа за следващи такива практики.

@ Тинти , Вие явно сте като учителите на големия ми син , занесохме 6 топки - не, не може , да стоят децата със скъсаните топки, ама да не вземем новите, щото някой има възможност да купи. Ама света е пазарен, не е за всички равен, щото едни не могат да купят. Така, че сигнал ще има и проверка ще има.
Моля да ми отговорите и на втория въпрос - ако Ви се беше удала възможност да сте част от проблема, добивайки информация за бала на кандидатстващите - щяхте ли да запишете детето и да сигнализирате за същия този проблем?

Въпроса с топките няма да коментирам, защото и там разполагаме с вашата информация само. Може би в 73то ще ги вземат, пробвайте.

# 489
  • София
Проверките са хубаво нещо, но Тинки е права -  за тях трябва да липсва характерният у нас двоен стандарт. Заигравки има несъмнено, в това съм сигурна, и не само в НЕГ, но ако наистина  неправомерно  след питането бяха подшушнали оттам бала на подалите до момента документи, с което щяха да оправдаят риска от изтегляне на документи от 73-то, нямаше да има родителско желание за проверка/сигнал за нарушение в процедурата от страна на гимназията.

3 деца съм имала в НЕГ между другото  и всякакви материални дарения са били приемани, понеже там никога не са се събирали пари освен за учебници по немски в 8 клас.

Последна редакция: пн, 08 авг 2022, 17:09 от пенсионирана русалка

# 490
А няма проблем за топките, децата от квартала им се радват вече отдавна. Да щях да сигнализирам, категорично ! Защото така щеше да има ново класиране и тогава то щеше да е честно.

# 491
Ето класирането в Първа АЕГ: https://www.fels-sofia.org/bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0% … 2-2023-godina-588

Много кандидати, много нещо. Ако всички са с изтеглени документи къде отиват всички тези, които не са приети там на четвърто Rolling Eyes
И аз се питам къде отиват? В 133 остана и 22-ро Simple Smile само гледайте
ПП аа и в СМГ има две свободни места…

# 492
  • София
риск печели -риск губи.
Ще отидат там, където има  останали свободни места.

# 493
Последните страници на темата и мен ме навеждат на мисълта, че т.нар. четвърто класиране трябва да остане само за незаписаните никъде деца. Тегленето на документи си е много рисково, отделно врътката с копия и оригинали, а и възможностите за манипулация с даването на информация за баловете - твърде много субективни фактори се събират и класирането си става направо хазартно.

# 494
А няма проблем за топките, децата от квартала им се радват вече отдавна. Да щях да сигнализирам, категорично ! Защото така щеше да има ново класиране и тогава то щеше да е честно.
Т.е. нямаше да си запишете детето? Че как ви хрумна да питате за бал тогава?
И кой ви каза, че ще има следващо класиране?
Евала, че сте толкова смела!

"Знам, че не е редно , но когато отдох на 4.08. до 91 , чисто човешки казах, какъв  е нашия бал, и попитах , да рискуваме ли , обясних, че имаме брат в тази гимназия , а и ни е много удобно като локация."
Т.е. вие чисто човешки питате, а накрая те ако чисто човешки ви отговорят - подавате сигнал!

Общи условия

Активация на акаунт