Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 34

• 30 486
  • 758
  •   1
Отговори
# 645
Вечер бебчетата са по-неспокойни, поведението му е нормално, макар и с дневно спане за тях денят е изморителен, затова тогава плачат най-много. 30 мл са малко, може и да не му ги давате, даже според мен ги давате за собствено успокоение. Дайте му възможност да свикне само с гърдата. Според описаното се справяте много добре. Хубаво, че разменяте гърдите, но не мислете, че са празни, лактацията е непрекъснат процес, само на по-празна гърда няма силна струя.

Здравейте!
Имам бебче на 15 дни. Опитваме се да се кърмим още от родилното.
За момента мога да кажа, че е само на кърма, рядко се налага даване на АМ, но все пак ги има и тези моменти.
Имаме по 8 кърмения средно на ден, рядко 9.
Малкият суче около 5 мин активно на гърда, след което заспива. Аз го махам, разбуждам малко и сменям гърдата. Така понякога и по 4 пъти. Но на второто въртене на гърдите те са вече видимо празни.
Днес вечерта например, редувах 4 пъти гърдите, след което дадох 30мл АМ, защото плачеше от глад.
Имаме 2 нощни кърмения около 2 и около 6.
Сутрин гърдите ми са доста пълни и го засищат добре. Проблем виждам по-често вечер, сякаш няма достатъчно кърма.
Ако е от значение, с дясната гърда няма проблем при засукване вече, докато при лявата си има болка.
Иначе е роден 4кг, изписан 3950.
Моля за съвети какво да коригирам.

# 646
Бебетата не плачат само от глад. Прочетете за клъстерното хранене вечер. Иска се търпение, и просто да давате да суче възможно най-дълго. Ако му е трудно сега да суче и давате по-лесното шише, ще свикне с шишето. Вечер бебетата преработват емоциите от деня

# 647
Здравейте!
За момента мога да кажа, че е само на кърма, рядко се налага даване на АМ, но все пак ги има и тези моменти.
Малкият суче около 5 мин активно на гърда, след което заспива. Аз го махам, разбуждам малко и сменям гърдата. Така понякога и по 4 пъти. Но на второто въртене на гърдите те са вече видимо празни.
Днес вечерта например, редувах 4 пъти гърдите, след което дадох 30мл АМ, защото плачеше от глад.
Сутрин гърдите ми са доста пълни и го засищат добре. Проблем виждам по-често вечер, сякаш няма достатъчно кърма.
Ако е от значение, с дясната гърда няма проблем при засукване вече, докато при лявата си има болка.

Аз тук виждам доста неразбиране относно това как работи кърменето:
1) Гърдите няма как да са видимо празни, при достатъчно често стимулиране слиза нова порция мляко
2) 8 кърмения за бебе на 15 дни са много малко. На тази възраст минимум 10. Между 10-12
3) Интервал 2:30 ч. е голям за възрастта. Какво значи няма кога? Кърмите през 1 ч. - 1.5 ч., ако се налага и да основно това правите по цял ден първите седмици, приемете го като работен ден
4) 5 мин. за повечето бебета е много, много малко. Не изключвам някои да се наяждат, но са рядкост и 5 мин. са по-скоро за по-голямо бебе. Моето е на 9 м. и все още всяко кърмене е 40 мин., с баткой е било също горе-долу толкова
5) Щом заспива, пробвайте да разбудите - погалване, пощипване на носле, ушенце, бузка. Ако не става, сменяте гърдата. Ако и там не става, оставете бебето и след 1-1.5 ч. опитвате пак
6) Дохранване с АМ ще ви комрометира кърменето. Най-общо АМ засища бебете за по-дълъг период, оттам бебето спи спокойно повече време, оттам по-рядко го слагате на гърда, оттам ще имате по-малко мляко и така ще се въртите в порочен кръг, докаато млякото не намалее съвсем и не минете изцяло на АМ. Вместо да правите това просто поставяйте бебето възможно най-често в началото.
7) Бебетата не винаги плачат от глад. Ако имате силни колики, в следващите няколко месеца ще плаче постоянно

# 648
Съгласна съм с всичко гореизложено, осеен това че кърменето ще продължи да бъде много продължително. От втория или третия месец когато пораснат малко и подобрят техниката си, много бебета сучат вече само по 5-10 минути на гърда. Разбира се, има и изключения.
При някои бебета също така 8 хранения може и да да достатъчни, зависи от бебето, как се храни, капацитета на жлезата и т.н. Минимумът е 8 хранения, при проблем - 10-12. Но като цяло е хубаво в началото да се слага бебето на гърда на всяко събуждане, заспиване, всяко мрънкане, и да не му се ограничава времето. В много случаи после става по-лесно, особено след третия месец.

Аз имам също въпрос - моето бебе е болничко с хрема и трудно се храни. От няколко дни гърдите ми стават на буци особено сутрин. Чистим нослето, но ще отнеме време да се излекува. Бебето не приема шише. Дали да се цедя за да не ми намалее кърмата? От друга страна пък сега  като засуче млякото само си тече. Не знам как да постъпя. Предполагам за няколко дни дори и да намалее после пак ще се възстанови като почне да суче нормално, но ми е притеснено. Чудя се дали да се опитвам да му дасам да яде и по друг начин.

Последна редакция: сб, 03 дек 2022, 11:54 от magi g

# 649
Аз пък искам да ви кажа, че това правило с минимум 8 кърмения е прекалено категорично. Първото ми дете се мъчех всячески да го накарам да яде по 8 пъти, направо си беше насила. А това нямаше никакъв смисъл, тъй като тя се нахранваше от 7 и наддаваше повече от добре. Гърдите ми също не спряха да се пълнят заради по-малкото кърмения. От втория месец спря да се буди нощем, имаше по 8 часа пауза, понякога и повече (стигала е до 10). Нито ми спря кърмата, нито тя спря да наддава. Опитвам се да кажа, че всичко е индивидуално понякога. Аз имах хиперлактация, като цяло кърмата винаги ми е в повече. Това с броя кърмения може би е по-скоро за жените, които имат проблем с количествата. Но не може всички да сме под един знаменател.
Дано ме разберете правилно - правилото е ок за повечето случаи, но има и изключения!

# 650
Здравейте, бях писала преди че се изцеждам, имах добри количества. Тази седмица преживях голям стрес, през това време изкарах и ковид с висока Т. Кърмата ми намаля драстично. Не спирам да изцеждам, да пия лактогонни чайчета, пия Лактил в двойна доза, но ефект 0.
Цедя на 1ч/1ч30мин.
Ще успея ли да възстановя количествата, бебето не е яло АМ и отказва, имам малко замразена кърма, но това допълнително ме стресира. Някой да е възстановявал количества след преживян стрес?

# 651
Здравейте, бях писала преди че се изцеждам, имах добри количества. Тази седмица преживях голям стрес, през това време изкарах и ковид с висока Т. Кърмата ми намаля драстично. Не спирам да изцеждам, да пия лактогонни чайчета, пия Лактил в двойна доза, но ефект 0.
Цедя на 1ч/1ч30мин.
Ще успея ли да възстановя количествата, бебето не е яло АМ и отказва, имам малко замразена кърма, но това допълнително ме стресира. Някой да е възстановявал количества след преживян стрес?

Спокойно! Ще се възстанови!:) Нека бебешори суче възможно най-много и ако имаш възможност цеди - поне това е моят опит..

Моята беше намаляла драстично с идването на цикълът - пих чий за кърмачки на Хипп и цедях, цедях..
Свърже се с консултант - ще помогне със сигурност.Simple Smile)

# 652
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!

А така няма ли да гълта много въздух докато се храни?

И още един въпрос - нормално ли е гърдите да произвеждат различно количество мляко, ако бебето суче от двете еднакво време? Пробвах с помпа и от лявата изцедих 70 мл, а от дясната 50 мл за същото време. Освен това, лявата ми беше потекла тази нощ, а с дясната не се е случвало.
Да, може да гълта повече въздух, затова е добре да се оригва по 2-3 пъти по време на храненето, когато вадим биберона от устата на бебето.
Нормално е гърдите да произвеждат различно количество мляко, както и да пускат по различен начин. Телата ни не са симетрични, гърдите също. Simple Smile

Здравейте!
Здравейте, засега се справяте добре, може да опитате по-често да въртите гърдите и да правите компресия на гърдата, когато бебето спре да суче активно на гърда - стискате гърдата в основата, по-близо до гръдния кош, за да се изтласка мляко от задните дялове напред, прави се когато първата силна струя мине.
Добре е да опитвате да коригирате засукването на лявата гърда, тъй като болката говори за проблем, може да опитвате в различни пози, както и да приплесвате ареолата по посока на устата на бебето, за да засуква по-дълбоко.
Нормално е вечер кърмата да е по-малко и да слиза по-трудно, добре е тогава да се правят така наречените струпани или клъстърни кърмения, т.е. в този период да се кърми по-често, например на всеки час, час и половина, обикновено след такъв тип кърмене, бебето спи повече, но за новородено е добре да има не повече от 1 по-голяма пауза от до 4ч.

При изписването преди 11 дни бебокът беше 3020гр, днес е 3610гр. Правили сме дотук три пъти пробно кърмене и първият път беше 90гр, следващите 150 и 100. Дохранваме общо взето всеки ден различно… През нощта почти никога не стигаме до адаптирано мляко, но през деня се случва по 2-3х да го дохранваме като повечето пъти изпива 30-60мл.
Предвид наддаването, може да опитате да спрете АМ, като предлагате много често гърда и следите наддаването. При всички положения детето няма нужда от толкова АМ, колкото давате, а то не е много. Simple Smile
Как са гърдите в момента исправихте ли се с болката при засукване?

# 653
  • София
Никой не отговори на дамата с папилома, предполагам защото просто никой няма такъв опит. Аз бих се свързала с консултант по кърмене и то от Ла лече лига или IBCLC.

# 654
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
Eleyn Да, защото по някаква причина не съм го видяла, благодаря, че обърнахте внимание.
Папиломите обикновено не са проблем и често падат сами. Когато папилома е по-голям и близо до зърното, т.е. на място, на което бебето ще захапва е добре да се погледне от дерматолог, за да се прецени как да се действа, дали може да остане и няма да пречи или трябва да се премахне. Консултация с IBCLC e добра идея, като може да мине и през онлайн платформа.
Здравейте! Все още не съм родила, появиха ми се по време на бременността папиломи - някои колкото песъчинка, които дори опадаха, други все още си ги имам, незабележими. Имам огромни ареоли. На лявата гърда имам по-голям папилом, който е близо до зърното, и не мисля че се махне. Имам чпв, един единствен път имах кондиломи преди 10тина година и от тогавс нищо. Как се процедира ако имам папилом на гърдата?

# 655
  • София
33hope, ако нямаш проблем с бъбреците, увеличи течностите на към 3литра поне. Витамините от група Б също трябват, защото вирусът (и не само този) ги изчерпва. Общо взето увели максимално течностите и добави някой Б комплекс за месец в малко по-голяма доза. Имаше и още нещо за кърменето след Ковид, но като се сетя, ще пиша.

# 656
Здравейте , има ли майки чийто бебета са с рефлукс и кърмят? Ние още сме на смесено хранене, тъкмо успях малко до увелича количествата и тя започна много да повръща. Взехме като добавка антирефлуксно мляко, което не повръща.
Слагам я на гърда, суче после в повечето случай го повръща и няма какво да направя освен да дам АМ. След това се цедя и на следващото хранене давам с шише, но пак повръща.
Направо ми става лошо, какво ли не направих, за да и осигуря повече кърма, а то се получава така , че получава все по-малко, защото я повръща..

# 657
Да, аз кърмех изключително, въпреки рефлукса.
Него го овладяхме малко или много с хомеопатия.

# 658
Също кърмех с рефлукс. Ужасно беше с това повръщане на фонтан. Не качваше и достатъчно. На косъм бях да дам адаптирано мляко. Добре, че беше подкрепата на мъжа ми. С диета се повлияваше добре моето дете. Не ядях нищо млечно, нито телешко. Трудно е, но не невъзможно. Захраних на 5 месеца и половина и тогава се спря с повръщането. Имайте смелост и търпение.

# 659
Цедя на 1ч/1ч30мин.

Не стреса, Ковид е проблема. Аз след Ковид около 10 дни имах големи проблеми. Кърмата ми буквално изчезна. Гърдите бяха празни, детето беше тъкмо захранено с 1-2 неща и 1 каша. Тя категорично отказа адаптирано мляко, карахме го на почти постоянно сукане и каша. Просто почти 2 седмици ужас и изведнъж като с магическа пръчка кърмата се върна. Повече проблеми не е имало. Кураж.

Общи условия

Активация на акаунт