За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 30 518
  • 760
  •   1
Отговори
# 510
  • Мнения: 9 463
Пица с карамелизиран лук и синьо сирене е трепач

# 511
  • Велико Търново
  • Мнения: 8 261
А под Лука слага ли се доматена паста/пюре?

# 512
  • Мнения: 12 220
Не, оригиналът е само лук и кашкавал.

# 513
  • Sofia
  • Мнения: 22 576
А под Лука слага ли се доматена паста/пюре?
Пък ако не държиш на оригинала... действай по ваш вкус. Simple Smile
Иначе аз със суров лук, грозде и сирене правя Бяла пица, много любима у нас и харесван от цялата рода, дори от ММ, който не харесва плодове със сирене.

# 514
  • In transit
  • Мнения: 14 223
Благодаря за идеите! Лучник не съм правила, но не ми звучи като "мое".
Ясно ми е, че още ме е яд колко съм заблудена, но няма още утре да се хвана да готвя с лук. Дано следващата седмица ми дойде муза и да карамелизирам по малко, поне да вложа някаква чСт в нещо. Ще сложа и в камерата, да си имам за супи (за следващата година Simple Smile).
Нищо няма да му стане в гаража. Само ги покрий с хартия или вестник да е на тъмно. Може да ти изкара няколко месеца и ще си го приготвяш като искаш на момента. Аз го държа в картонени кутии с капак от пепко цяла зима.

# 515
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 077
За лука само да кажа, че по принцип едно време като се извади в края на лятото, издържаше до пресния, че даже и почти се засичаше със следващия зрял. Така че месец - два не би трябвало да са НИКАКЪВ проблем.

# 516
  • Мнения: 9 463
Издържа, но на хладно място и ако не е убит с наторяване
https://pep-4o.blogspot.com/2017/08/blog-post_23.html?m=0 така  правя фокача с него ,
пицата е с много тънко тесто и намазвам тъъъънко с крема сирене  

# 517
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Откъде / какво брашно ме съветвате да си купя, за да си направя домашен квас? Никога не съм опитвала, знам, че само с бяло не е оферта / не става. Не знам как да отлича истински брашна или пък марки н ахубави брашна. За София става дума. 😃

И второ, за тези красиви хлябове с квас (а и за тези с мая) отгоре може да се резнат с остро бръснарско ножче най-различни цепки, дори да се оформи фигура. Откъде мога да си купя такова бръснарско ножче? Нито някъде съм виждала да продават, нито помня някой някъде да е използвал, освен единият ми дядо преди десетки години, аз ходех още под масата...

# 518
  • In transit
  • Мнения: 14 223
Криси, за кваса е хубаво да ползваш силно брашно, като Манитоба. Не ти препоръчвам да ползваш за баници на Софиямел, защото има аскорбинова киселина. Според мен търси по италианските магазини в София. На Капуто е много хубаво. Знам, че вносителя има магазин в София. Нещо като Бонджорно ми се върти името на магазина.
Бръснарски ножчета си бях вземала от ДМ и на касите в Лидл, ако не се лъжа. В малко пакетче по 5 броя. Иначе този, за който говориш с дръжката, съм го срещала в Амазон.

# 519
  • Sofia
  • Мнения: 29 133
Трябва да е над 12,5% белтъчини брашното.
Пробвах се няколко пъти,нищо не се получи и категорично се отказах вече.
За мен не е никак лесно да се прави квас,да се поддържа и най-трудното е да се направи хляб,повече от ден заминава в подготовката му.
Добре ,че има хубави фурни наблизо,та си взимам когато реша.

# 520
  • под тепетата
  • Мнения: 11 181
chrissy, със скалпел няма ли да ти е по-лесно?
http://iskambg.com/%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1 … %D1%82%D0%B0.html

# 521
  • Sofia
  • Мнения: 22 576
... за тези красиви хлябове с квас (а и за тези с мая) отгоре може да се резнат с остро бръснарско ножче най-различни цепки, дори да се оформи фигура. Откъде мога да си купя такова бръснарско ножче? ...
Криси, не помня откъде съм взела ножчето, но пък Мики ти е дала идеи... ето моето направено с любов от ММ Simple Smile    А може просто да увиеш с повечко изолирбанд единия край на ножчето и да го ползваш.
Слакпел не смятам, че е вариант.

# 522
  • София-Младост
  • Мнения: 24 079
Донесоха ми манатарки пресни. Обаче ги вадя от плика ими стоят някак лигави. Това нормално ли е? ИЛи просто са се овлажнили.

# 523
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Биби, моят приятел предложи вместо скалпел макетно ножче, но според мен няма да стане, ще издърпва тестото вместо да го реже... Моренка, много полезно, ще накарам и моя да ми направи дръжчица, ако намеря ножче. 😃

Мерси Доли, силно брашно ще търся. Мики, манитобата не е ли бяло? Мислех, че трябва да е ръжено или пълнозърнесто... Иначе ще видя за италианския магазин, тъкмо тръгвам на обиколка. 😃

# 524
  • Sofia
  • Мнения: 22 576
Криси, приятно ми е да съм ти полезна! А дръжката е от дървено шишче.
Ето едно произведение с ножчето ми. Simple Smile



За кваса... мама ползва и тя ми е казвала (и ползва) с пълнозърнесто брашно да е.   Аз не съм се навила до сега и на мен зор ми изглежда, та затова... Пък и лятно време ще се чудя какво да го правя, с цялото ми кръстосване насам натам... абе нещо като Тамагочи. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт