За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 30 349
  • 760
  •   2
Отговори
# 600
  • Мнения: 2 611
Аз слагам половин килограм боб за нормална голяма тенджера. Ако е малка към 300 грама.

# 601
  • Русе
  • Мнения: 6 154
Скрит текст:
Днес събирах още, утре ще чукам и Пека Simple Smile дано от всичкото клякане и лазене, вадене от шушулки и предстоящото чукане не ги препека Simple Smile

Най-общо казано, на 180 градуса предварително загрята фурна по-леките, по-нежни ядки като пекан /американски орех/, шамфъстък и орехи  отнемат 6-8 минути, за да се изпекат. По-плътните ядки като бадеми, лешници и макадамия /австралийски орех/ще ти отнемат повече - от 8-10–12 минути. Но както се казва - доверявай се на носа си, отколкото на часовника. Добре изпечени ядки трябва да са ароматни и да миришат на печено, никога да не са изгорени или с остра миризма. Независимо от вида на ядките, трябва да разклащаш добре тавата при печенето /разбърквай с дървена лъжица/, за да промениш позицията им за равномерно покафеняване. Изваждаш след 5 минути и разбъркваш, така че външните ядки да се преместят към средата, а средните ядки към краищата. После още 3 минути или повече в зависимост от ядките които печеш.
Трябва също така да прехвърлиш ядките в чиния или купа веднага след като ги извадиш от фурната . Те ще продължат да се препичат, ако ги оставиш в тавата /тигана/.
Важно е да проверяваш често ядките, докато се пекат и да ги разбъркваш често.

Последна редакция: сб, 17 сеп 2022, 11:02 от peych

# 602
  • Мнения: 5 793
Я как ме подсетихте за бобче. Имам едно доста старо, защото вкъщи не се яде попринцип, ама скоро ходихме в сръбски ресторант и ми се дояде графче на тавче. Дали някой има рецепта? Не ми се хваща случайна от някъде. То че няма да е като тяхното опушено и т.н. - няма да е. Ама да е гъъъстичко, все едно на филийка ще го мажеш Blush И сръбска рецепта ще си преведа, не е драма, ама да си питам първо Simple Smile

# 603
  • Русе
  • Мнения: 6 154
Скрит текст:
Я как ме подсетихте за бобче. Имам едно доста старо, защото вкъщи не се яде попринцип, ама скоро ходихме в сръбски ресторант и ми се дояде графче на тавче. Дали някой има рецепта? Не ми се хваща случайна от някъде. То че няма да е като тяхното опушено и т.н. - няма да е. Ама да е гъъъстичко, все едно на филийка ще го мажеш Blush И сръбска рецепта ще си преведа, не е драма, ама да си питам първо Simple Smile

Виж този клип, добре е обяснено. Бях решил да правя такъв боб другата седмица.

# 604
  • Мнения: 17 116
Е не ми хрумна да го накисна, следващия път така ще направя Hug Бавноготвещата тенджера не знам колко литра е, може би 3? 5? Ще я измеря като я мия след боба, че да знам...  Сложих 250г боб и нарязах 6 свински пържолки вътре, зеленчук и малко вода и сега има 2 пръста до капака. Искам да е гъсто, но не знам колко ще набъбне боба. Като гледах видеото горе ми хрумна, че ако стане твърде воднисто ще му добавя така повече пържен лук и морковки нещо Hands Plus1 Четох и рецепти за боб с ориз, има резервен план 🤣

# 605
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 077
Понеже не знам сръбски, пуснах автоматичния превод. Ако е верен, то нещо не е както трябва, защото 700 грама сух боб няма как да е това като обем сготвен...

# 606
  • Мнения: 2 328
А, знаете ли повечко български рецепти от родния край с прост боб на фурна? 
https://uhaena.com/2015/11/07/shopski-bob/
https://moqtarecepta.com/recepta/pechen-bob-po-selski/
https://recepti.gotvach.bg/r-106846-%D0%A0%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0% … D1%80%D0%BD%D0%B0

# 607
  • Мнения: 8 427
Ефибуш, ако бавноготвещата ти тенджера е от Лидл, е 3.5л.
Аз слагам в такава тенджера 250-300гр боб. Не винаги накисвам, но винаги го кипвам за 10-тина минути в друга тенджера, слагам и 1ч.л. сода.

# 608
  • Мнения: 15 046
За боб чорба, в кукъра (не е херметик) слагам 500 гр. боб и 2,200 л. вода. Ако го искаш гъст, намали с 0,500 л. водата.

# 609
  • Мнения: 9 458
Понеже не знам сръбски, пуснах автоматичния превод. Ако е верен, то нещо не е както трябва, защото 700 грама сух боб няма как да е това като обем сготвен...
Абсурд е.

# 610
  • Велико Търново
  • Мнения: 8 253
След убитата ни млечна бактерия, днес опърлих лешниците, но не се отказвам!
От утре има пуешко филе в Лидл на промоция... Да го тествам си мисля и то в еър фрайър, дали ще стане... Никога не съм готвила пуешко /пуйка, а съм в серия на приключения с промяната на сезона, та ми се пробва Simple Smile
Някакви насоки?

# 611
  • Мнения: 2 333
Готви го подобно на пилешко филе, даже още по-крехко е пуешкото.

# 612
  • Мнения: 9 458
ей тази грузинска яхния Чахохбили е чудесна за пуешкото месо https://pep-4o.blogspot.com/2018/07/blog-post_18.html а и няма какво да и объркаш Simple Smile

# 613
  • Sofia
  • Мнения: 29 117
Не мисля ,че е по-крехко от пилешкото ..
Наскоро купих обезкостени бутчета,варих под налягане и после няколко манджи сготвих с него,все си беше леко стегнато,но не и крехко.

# 614
  • Мнения: 2 333
Е то за пуешко филе се питаше.

Общи условия

Активация на акаунт