За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 30 357
  • 760
  •   1
Отговори
# 585
  • Мнения: 2 333
8-10 минути. Стой наблизо, то ще замирише хубаво Simple Smile

# 586
  • Мнения: 43 495
Ако лешниците са малко може и на тиган да ги направиш. Моля те, не се развеждай, че не знаеш на какъв кулинарен критик ще попаднеш!

# 587
  • Мнения: 2 815
За целувките на клечка - вариант е френски меренг (никога не съм правила, съвет не мога да дам), другия вариант е на  1 белтък, 4с.л захар. Биеш на гъст, гъст сняг ( белтъците трябва да са без остатък на жълтък в тях, суха купа, сухи бъркалки на миксера) . Нареждаш шишчетата в тава застлана с хартия за печене и отгоре шприцоваш разбитите белтъци. Сушиш във фурната (на моята 110-120гр) за около час и половина - два са готови..... когато са готови се отлепят лесно от хартията за печене. Търсих снимки, но не намирам из телефона, че се събраха над 11 хиляди в него 😏 и издиша вече милия .
Френски меренг, начин на направа предполагам има в тортената библиотека тук в готварския подфорум.
П.п ако искаш цветна поръска, натрошени орехи, лешници, слагаш върху оформените целувки преди печене Ако искаш оцветени целувки оцветяваш белтъка преди шприцоване. Ако искаш златен, сребърен ефект - след печене ръсиш

Последна редакция: пт, 16 сеп 2022, 20:55 от polly

# 588
  • Sofia
  • Мнения: 29 118
Ядки се пекат лесно и бързо в микровълнова .

# 589
# 590
  • Велико Търново
  • Мнения: 8 253
Ядки се пекат лесно и бързо в микровълнова .
Благодаря! Ще пробвам първо за кратко във фурната, ако се отплвсна ще заложа на микровълновата Simple Smile

# 591
  • Мнения: 7 260
Аз не им засичам време, като замирише хубаво вадя по едно лешниче с лъжицата и пробвам. Имай предвид, че като ги извадиш от фурната още малко продължават да се пекат от горещата тава. Ако отиват към препичане, веднага след изваждане ги пресипи в нещо друго.

# 592
  • Велико Търново
  • Мнения: 8 253
Днес събирах още, утре ще чукам и Пека Simple Smile дано от всичкото клякане и лазене, вадене от шушулки и предстоящото чукане не ги препека Simple Smile

# 593
  • Мнения: 24 620
Не знам дали е същото че точно лешници не към пекла, ама фъстъци и орехи малко лъжат като извадиш и опиташ горещ дали е опечен. Винаги ми се струват че искат още тогава, а като изстинат всъщност са добре. Ако пека така че да извадя един и да е добре, като изстинат се оказват препечени.
Имай си я и тая вероятност предвид, аз бих пробвала първо с малко количество, да не експериментираш с всичко набрано наведнъж щом е за пръв път.

# 594
  • Мнения: 7 260
Натка, точно така е и за мен, докато са горещи са някак меки и изглеждат леко сурови. Свикнала съм и не се замислям над това, гледай как щях да подведа скк.
Орехите пък толкова толкова бързо изгарят, там направо си стоя пред стъклото на фурната и гледам "кино", по цвета ги познавам Grinning

# 595
  • Мнения: 24 620
За орехите се изучих мързеливата - в еърфраера за 5минутки и опитвам, рядко им трябват още 1 или 2 ако съм навлажнила повече или количеството е по-голямо. Фъстъци с години не съм пекла, ама сигурно и те там щяха да са. Във фурната искат да ги дебна много, щом има по-лесно ще си карам с него.

# 596
  • In transit
  • Мнения: 14 216
А защо не ги запичате в сух тиган? Особено за количества до 100г си е много удобно. Пробвала съм с орехи, лешници и бадеми. Стават за минути.

# 597
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
На мен печените на фурна ядки  са ми по-вкусни, от тези на тиган/котлон. Разбира се  за малко количество ползвам котлона.

# 598
  • Мнения: 17 116
Какво количество сух боб се слага в една стандартна тенджера? Че тръгнах да готвя и се замислих, много рядко готвя сух боб и предния път преля 😁Моля за жокер!

# 599
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Какво количество сух боб се слага в една стандартна тенджера? Че тръгнах да готвя и се замислих, много рядко готвя сух боб и предния път преля 😁Моля за жокер!
Ефи, не го ли киснеш? Тогава набъбва и виждаш до къде ще ти е в тенджерата. "Стандартната" ти колко литра а? Пък и зависи гъстота, която искаш...
Аз го готвя повече като боб чорба и ползвам 3 литрова тенджера и 2-3 шепи сух боб.

Общи условия

Активация на акаунт