Студенти в Нидерландия - 14

• 69 615
  • 760
  •   1
Отговори
# 555
Държавна застраховка НЯМА.
Към който зададе въпроса- с две приказки- ако искате личен лекар- плащате нидерландска здравна застраховка. (Дали властите ще ви връщат или не част от вложената сума - зависи от дохода)
Ако не искате - карате си на ЕЗОК за спешна помощ.

Това не е вярно. Няма съществена връзка между личен лекар и здравна застраховка.
Три варианта:
- Нидерландска здравна - преглед, сметката направо към застраховател, не се занимаваш
- Най-популярната студентска АОН - ореглед, плащаш си, правиш рекуест към АОН, връщат ти.
- Без застраховка - преглед, плащаш си.
И още един вариант: застраховка в България - преглед- пари направо към застрахователя, не се занимаваш!
Връзката между личен лекар и застраховка е, че можеш да имаш такъв САМО с нидерландска застраховка. С Българска или друга, не! Живееш си без ЛЛ.
ЕЗОК - малко след като си умрял Sad черен хумор, знам, но е факт! С адски болки в ушите, не беше спешна МД, според администраторката в спешното! ЕЗОК-а, да си го прибере в чантата (бясна съм) Довиждане!
Ек така работи ЕЗОК.
Вариантът: преглед, плащаш си (Без застраховка) също не работи! Тя е поискала преглед срещу заплащане, но и от спешното, и от миналогодишния й ЛЛ й отказват! Пий парацетамол или друго обезболяващо и край на случая! Довиждане!

Последна редакция: пт, 30 сеп 2022, 17:24 от kassii

# 556
Трябва да уточня към предишното - това е от личен опит с една подробност:
Вече е записан при този личен лекар.
По време на записването е бил със застраховка, към момента се познават на практика.
Напълно възможно е ако не си записан да не искат да те запишат без застраховка.
Също е възможно и при друг лекар да има заяждане за застраховка. Така че не мога да твърдя, че написаното е неотменна истина.

# 557
Както написах по-горе, лично съм питала на няколко места, казаха, че ще я вземат без застраховка, но ще трябва да си плаща. Даже и формуляр дадоха.
За Грьонинген има опция и само с ЕЗОК - студентската поликлиника, прави се регистрация онлайн, за да те имат в базата данни. От друга майка назад от темите знам за тази опция. Не се е налагало никакво ходене по лекари до този момент. И е много стриктна - прави всякакви прегледи на всяко прибиране в България. Знам за други деца, ходили в спешното и не са били върнати нито веднъж.

# 558
Значи в различните градове се прилагат различни правила. Какво е било състоянието на тези деца, дето не са ги връщали от спешното? Не е ли спешно остри болки в ушите или в корема с температура. Още по-зле ли са били?
Отправих запитване към "Вашата Евопа" и получих отговор в посока дискриминация на база националност. Препоръчаха ми да подам жалба в комитета/комисията по дискриминация в Нидерландия. Ще го направя. Чакам си само превода на английски.

# 559
Моя ходи в спешно в почивен ден с открита рана, казаха че не са компетентни да извършат нужна процедура. Насочиха към специалист който да го прегледа в първия работен ден в същата болница. Той го “прегледа” за около 3 минути.
Пет месеца по късно се получи фактура за 280 евро от нидерландския застраховател-за сумата самоучастие всяка година.

# 560
Моя ходи в спешно в почивен ден, казаха че не са компетентни да извършат нужна процедура. Насочиха към специалист който да го прегледа в първия работен ден. Той го “прегледа” за около 3 минути.
Пет месеца по късно се получи фактура за 280 евро от нидерландския застраховател-за сумата самоучастие всяка година.
Поне сте стигнали до някой, който да "прегледа". Нашият опит е малко по-евтин: консултация по телефона с описание на проблема, преценка ПО ТЕЛЕФОНА, че състоянието не е спешно от рецепционистката, препоръка да се пие парацетамол и фактура за 30 евро за "специализирана медицинска консултация". Тогава МД беше с Нидерландска застраховка и ЕЗОК.

# 561
Мисля си, че не можем да сравняваме никакви здравни статуси, както и здравните системи на България и Нидерландия. Всички бяхме свидетели как болни от ковид се лекуваха с чай, почивка и парацетамол, докато тук пиехме превантивно по два антибиотика. Което не значи, че ги защитавам, просто уточнявам.

Последна редакция: пт, 30 сеп 2022, 18:50 от chervenokoska_2

# 562
Значи в различните градове се прилагат различни правила. Какво е било състоянието на тези деца, дето не са ги връщали от спешното? Не е ли спешно остри болки в ушите или в корема с температура. Още по-зле ли са били?
Отправих запитване към "Вашата Евопа" и получих отговор в посока дискриминация на база националност. Препоръчаха ми да подам жалба в комитета/комисията по дискриминация в Нидерландия. Ще го направя. Чакам си само превода на английски.

Не е ли по-лесно и ефективно да се купи една АОН  застраховка за под евро на ден!

# 563
Здравейте, дъщеря ми вече 4 години е с нидерландска застраховка. Преди 5 дни я блъсна кола и от самия шок тя отказва линейка, но по-късно се почувства зле, и с много  появили се сини  по тялото, отива в спешното. От там я отпращат с думите "Щом идвате на крака до спешното не сте спешен случай и си отидете при вашия  ЛК" От личния лекар взе час за рентген чак за другата сутрин.
Преди три месеца плати за зъболекар 750 евро за един зъб за недобре изваден нерв в БГ. Та така със спешната помощ и застраховките.

# 564
А как да отидеш до спешното ако не си "на крака"?
Десислава, съжалявам за дъщеря ти! Дано вече да е добре и да се е отървала от шока.
Значи, има един луфт между спешна помощ, дето, както стана ясно, трябва да си умрял, за да те приемат и сериозно заболяване, ама в 17.00ч. в петък. Стоскаш палци цял уикенд, за да се обадиш в понеделник, за са те приемат в сряда, ако още дишаш .... Същото е положението и в Германия  (по разкази на моя приятелка, която живее там)
Само някой да се оплаче пак от БГ система на здравеопазване!!!!

# 565
  • София
Същото е положението и в Германия  (по разкази на моя приятелка, която живее там)
Зависи, Каси - от провинция, от доктор, от познаване на ЕЗОК покритието и явно от още  куп неща...
Скрит текст:
Едната ми дъщеря преди половин година беше с тежък Ковид, по спешност с разрешение на здравната служба излезе  от карантината до лекарски кабинет  за посещение във времеви коридор за болни. Не плати нищо с ЕЗОК, само някаква потребителска такса от 4-5 Евро. На по-късен етап беше и на   контролен преглед, пак не е плащала. Сестра й по спешност беше на зъболекар, с адска болка, в град непосредствено до  Нидерландия.  Денталната лекарка била българка, женена за германец - явно познава и тяхната, и нашата здравна система.  Обезболяващо първия път, веднага след обаждане в кабинета, при последващите посещения упойка, лечение, материали и сие - сборно около 100-150 Евро за  4 посещения. Сега през септември й беше малкият държавен, в 3 поредни дни. Още в края на първия се е почувствала много зле - вероятно заради преучване, недоспиване и нерационално хранене - гадене, виене на свят, силно главоболие, изтръпване на крайници. Университетската клиника й е  под носа. Прегледали са я, мерили са й кръвно, взели са й кръв, влели са й система, предложили са й да пренощува в болницата, но след обяснението, че живее отсреща, са я пуснали след почерпка с няколко хапчета.  Нищо не е плащала. Даже са й издали медицинско удостоверение за пред университета, че не е в състояние да се яви  в оставащите изпитни дни, така че по медицински причини да не се смята неявяването за неуспешен опит. А най-голямата ми дъщеря е с немски осигуровки  от по 130 Евро месечно и какво от това -2 месеца  чака да стигне до профилактичен преглед при гинеколог...А когато падна преди време (бутнаха я по-скоро) от вратата на един рейс и си  спука костта, въпреки немската осигуровка като поп  си плати рентгена и още нещо, вече не помня какво точно.

Подозирам просто, че и в Нидерландия е такава смесица по отношение на ЕЗОК - на места така, другаде иначе. Преди две години , може и малко повече да бяха,  дете на моя приятелка си  отнесе плащане на сериозна сума безпричинно. Запалило се общежитието в пристанищния град Влисинген в югозападната част на Нидерландия, извели пожарникарите децата, той се чувствал добре, но го накарали да се качи в линейка за преглед в близка болница за евентуални поражения от гълтане на пушек/дим. Казал им, че е напълно ОК, ама не, та не.. И после тлъста честитка за линейка  и преглед. Wink

# 566
Може би зависи на кого ще попаднеш.
Както и те наистина имат различно виждане от нас за спешен случай, за случай, нуждаещ се от антибиотик ( рядко се разболявам, но единият път, в който бях с 39 градуса и много зле, и на 5 ти ден пак ми отказа антибиотик - бях вече с 38. Е, мина ми)
С болки в областта на апендикса от нашия спешен кабинет, ме пратиха моментално в болница.
На мен категорично ми отказаха антибиотик с ковид. Както и на мъжа ми, ми отказаха втори, въпреки че е с астма и още кашляше.

Всички сме се оправили ? Има ли влошена ситуация  от преценката им? Може да не ни харесва, но така действат.
До ден днешен ме питат- Какъв проблем съм имала та съм раждала в болница!!!

# 567
Ross, те по къщите си ли раждат? Изумително! Интересно!
Ама не става въпрос за антибиотик или не, а за това, че дори не те преглеждат, след което да назначават лечение (може и без антибиотик, разбира се) Тук вече е преценката на лекаря.
Но в описаните случаи св отказана изобщо лекарска помощ. Едно Е ЛЕКАР да те прегледа и да каже, че не си за антибиотик, или че не си спешен случай, или че трябва да пиеш сиропче, други е по телефона, рецепционистката да ти го казва. Били "специално подготвени за тази работа", обясняват от там ...
И още нещо, как така да зависи на кого попадаш (въпросът ми не е към теб, rosss), а по принцип. Нали има директиви на ЕС, общи правила.и т.н. не би трябвало да зависи на кого попаднеш.
Да, в БГ сме разглезени по отношение на лекарската помощ. Заболи те г*за и айде в Пирогов. Изкихаш се И айде при личния. На всичкото отгоре те преглежда веднага, а не след 5 дена ... поразглезени сме явно!

# 568
Добре, айде и малко позитивизъм по темата . Първи курс синът ми, с ЕЗОК стигна  до спешното заради урологично възпаление . Приеха го, пуснаха изследване , дадоха рецепта , той се оправи, след три месеца пристигна фактурата на мейл, той им върна сканирана двустранно ЕЗОК и всичко приключи до там.  След две години, вече с базова нидерландска застраховка , личен лекар и аптека, отново стигна до ЛЛ заради същия урологичен проблем ( кара колело, изстиват бъбреци, болезнена симптоматика). Отново - изследвания, лекарство. Започна прием, болката   не изчезва, обади се на спешна помощ- казаха - парацетамол и да чака включване от ЛЛ като излезнат резултатите.  След два дни излезе посявката извикаха го от кабинета на ЛЛ и му смениха лекарството, след което той бързо се възстанови. Нищо не е плащал. Трети случай - отива на преглед заради малко образувание на гърдите, прилично на бенка. Обясниха му, че това е кръвно балонче и с лазер се маха за секунди, ако иска- ще го насочат. Той се е отказал, дойде си тук и за 40 лева и направление го отстраниха за секунди с лазер.
Малкия ми син в Германия също има ЛЛ и си го посещава от време на време. По ковид истериите беше настинал лошо, уплашил се да не е зарАзен, посетил ЛЛ, а той му казал - момче, нищо ти няма, ако пак имаш такова опасения, вземи тази рецепта и пий от това лекарство( оказа се успокояващо някакво, от рода на лексотан или нещо подобно). Човека го е взел за поредния ковидолуд.
Да чукаме на дърво да нямат сериозни проблеми, но нека не се залъгваме- няма по глезен пацуиент  от българина. От там произлизат и драмите .

# 569
Факт е, че сме разглезени от системата в БГ. Защо обаче има такава разлика в разказите: едни дори не стигат до преглед, а други, обслужени пълноценно? Това вече не е глезотия, а нещо им куца май в здравната система. Май няма единни правила, а "всеки както си преценЯ" Simple Smile . На МД дори и срещу заплащане й отказват преглед (ок, ЕЗОК не приемат, ок, застраховката й е БГ, не я приемат), ама поне дай достъп до лекар (ще си платя) да ми прегледа ушите и да ме лекува, че боли ... Нали знаете как болят уши?
Дано да няма нужда хич от ЛЛ, ЕЗОК още по-малко!

Общи условия

Активация на акаунт