Студенти в Нидерландия - 14

• 69 652
  • 760
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Глезен само откъм скорост на  обслужване е бг пациентът, да. Иначе откъм качество на това обслужване.. колко пък да е глезен. Осигурен, но плаща  за щяло и нещяло, ако иска адекватна диагноза/ лечение, а не претупване.  И тогава дори не е сигурно, че ще ги получи. Wink

# 571
Ето една гледна точка по въпроса на млади български лекари, които отиват да търсят призвание по Европата: в БГ пациентът е толериран за сметка на лекаря. В Европа е обратното: лекарят е на почит за смерка на пациента Wink

# 572
kasssi,
Раждат вкъщи- да.
Преди да стигна до личен лекар , винаги обяснявам симптомите си първо на асистент. Не е рецепционист. Обучена е за кои симптоми може да взима сама решение и за кои да се допитва до лекар, за кои да отпраща.
Самите холандци подучват лекичко да преувеличиш пред асистента, ако искаш да стигнеш до доктор.
С обрив ( екзема), не помня какво точно беше, ми отказа преглед. Свали симптоматика по тел и каза да се обадя в 14 ч, Явно е обсъдила с лекар и ми каза какво кремче да си взема.
С ковид сме и двамата вкъщи- мен, тъй като не съм с висока Т ( само 38) и кашлям недълбоко бях на парацетамол и сиропче. Мъжът ми му бяха свалени симптоми и как кашля по телефона, казаха да не излизаме и до аптека, а ни доставиха лекарства

# 573
И ние се консултираме с лекаря по телефона, но само след като вече сме били на преглед и има промяна в състоянието. Синът ми е научен при симптоми да ходи на лекар и най се опасявам как ще реагира като се разболее и е сам …
 От мноооого години ЛЛ ползваме само за профилактични за училище, да ми пусне някое изследване.
Аз имам допълнително здравно и всичко там върви.
“Отказах” се от ЛЛ услуги когато детето беше малко.  Лудост е са трябва да чакаш 2 часа пред кабинета с още 20 болни. Ходим директно при УНГ. ЗдрВната каса не покрива ехограф на синуси и няма смисъл да моля ЛЛ за направление. Като пак ще си платя, а преди това ще съм изчакала с болните в коридора реда си. УНГ  Гледат синуси с ехограф, уши с микроскоп, гърло и т.н. И така поставя диагноза. 2 пъти съм се опитвала да минел с ЛЛ и после пак кацваме при УНГ.
Вече е голям синко и е категоричен - отивам на лекар. Как да му кажа не стой и чакай да се влошиш…

# 574
Момичета, искам да си купя билети за влака онлайн, но ми дава задължително да избера час, но аз не мога да преценя точно в кой час ще мога да хвана влака!
Може ли някой да ми помогне? Simple Smile

# 575
Момичета, искам да си купя билети за влака онлайн, но ми дава задължително да избера час, но аз не мога да преценя точно в кой час ще мога да хвана влака!
Ако става въпрос за NS приложението, то показва всички влакове между съответните спирки. Няма значение кое ще изберете. След като натиснете едно от тях и продължите да купите билета, ще бъде валиден за тази дата - няма значение в колко часа го хванете. На билета ще пише началната станция, дестинация и датата.

# 576
Ако става въпрос за NS приложението, то показва всички влакове между съответните спирки. Няма значение кое ще изберете. След като натиснете едно от тях и продължите да купите билета, ще бъде валиден за тази дата - няма значение в колко часа го хванете. На билета ще пише началната станция, дестинация и датата.

Много благодаря!!!

# 577
Дойде момента за  подготвим документите и да кандадатстваме;
Имам въпрос- трябва ли академичната справка от училището за предходните годинr да бъде преведена?

Последна редакция: пн, 03 окт 2022, 13:25 от Наоми

# 578
Дойде момента за  подготвим документите и да кандадатстваме;
Имам въпрос- трябва ли академичната справка от училището за предходните година да бъде преведена?
да

# 579
Глезен само откъм скорост на  обслужване е бг пациентът, да. Иначе откъм качество на това обслужване.. колко пък да е глезен. Осигурен, но плаща  за щяло и нещяло, ако иска адекватна диагноза/ лечение, а не претупване.  И тогава дори не е сигурно, че ще ги получи. Wink
Само да кажа , че според мен зависи на кого ще попаднеш. Както тук , така и в Нидерландия , с разликата че там видът лечение е по-стандартизирано.
Чувала съм много оплаквания от Нидерландските джипита, но пък специалистите и хирурзите им били на ниво според познати. На едни познати им били отказали спешна помощ или ги отпратили след бърз преглед, а на други веднага им помогнали. (И двата случая ми звучаха еднакво спешни) Чувала съм оплаквания и похвали , както от чужденци , така и от нидерландци.  И в частност за ковид, реално няма лек срещу самия вирус (освен онова новото в Англия) наистина препоръчваха да се взима само парацетамол, но в момента , в който някой дишаше трудно или имаше някакви по-тежки затруднения, веднага го бяха вкарали в болница с вентилатор.
Същото е за България - чувала съм ужасяващи истории, както и истории на много доволни пациенти. Пак както от българи, така и от 1-2ма чужденеца.
България и Холандия са почти в двете крайности - едните са свикнали малко в повече да ходят на лекари и да има превантивност , а другите са свикнали изобщо да не ходят и първо да се опитат сами да се справят и да лекуват проблема , когато дойде (също защото имат финаносвата възможност да се справят с някакви тежки заболявания, които при нас биха те уморили). И двата сценария са малко крайни.
И последно за тези , които споменаха- антибиотик се изписва за бактериални инфекции, и нищо не прави срещу ковид, вируси или температура 40 градуса. Понякога е трудно да се разбере дали инфекция е бактериална или не, и кои антибиотик ще подейства. Ако се изписват антибиотици за всичко , като в България и много други държави, до 10-20 години никои антибиотик няма да действа , защото ще има резистенция и тогава нито нидерландски, нито български лекари, нито никой няма да може да помогне .

Последна редакция: пн, 03 окт 2022, 15:39 от llola_petrunova

# 580
  • Габрово
Има ли тук някой, който е кандидатствал и е приет (или поне се е явявал на приемен изпит) в TU Delft (компютърни специалности)? Интересува ме може ли отнякъде да се види примерен материал, който се дава на изпита? Знам, че е съвсем различно от това, което се учи тук в училище по математика... Ако някъде назад е обсъждано, предварително се извинявам... Може и на ЛС да ми отговаряте Simple Smile

# 581
Здравейте,уважаеми родители!Нова съм в темата за студенти в Нидерландия и имам нужда от Вашата помощ и опит.Синът ми е 10 клас и след посещения в Нидерландия,изяви желание да продължи обучението си там.Тъй като се занимаваме с транспорт и логистика,от малък е обременен с тази дейност,желае да учи именно това.Днес бяхме на изложение на университетите в Нидерландия,но момичето,което ни презентира образованието там,ни заяви нещо,което много ме смути.Изчетох почти всичко от темите до тук писани от Вас,но не успях да се информирам наистина ли навсякъде, във всеки университет искат хорариум по математика минимум 350 учебни часа?Много прочетох за часовете по физика,но това за математиката ме втрещи.И тъй като не се взимат и часовете от 8 клас ,съответно той няма да ги има.Матура ,по усмотрение от университета,била немислима-материалът от висша математика.Котегорично ни отказа да разгледаме университетите предлагащи специалност Транспорт и Логистика,тъй като щом нямал нужния хорариум-нямало смисъл.Да сме отишли другата година да проверим дали ще има промяна в изискванията.Благодаря предварително на всички,които ще отделите време,за да ми отговорите!Спокойна вечер!

# 582
  • София
Сядате, отваряте сайтовете на университетите и четете какво искат. Ако не сте сигурни, може да им претите мейл, ще ви отговорят. При сина ми (Математика и комп. науки) искаха справка за изучаваното в училище, но не помня да е имало заложен брой часове. Ако преценят, че не е достатъчно, ще поискат да държи изпит по математика. Има някакви холандски сертификати, но приемат и други - АP, A-levels, имаше и още, не ги помня, описани са на сайтовете на съответния университет. Въпросните сертификати не са лесни, но чак пък немислими...Просто сядате и проучвате, имате достатъчно време.

# 583
Здравейте,уважаеми родители!Нова съм в темата за студенти в Нидерландия и имам нужда от Вашата помощ и опит.Синът ми е 10 клас и след посещения в Нидерландия,изяви желание да продължи обучението си там.Тъй като се занимаваме с транспорт и логистика,от малък е обременен с тази дейност,желае да учи именно това.Днес бяхме на изложение на университетите в Нидерландия,но момичето,което ни презентира образованието там,ни заяви нещо,което много ме смути.Изчетох почти всичко от темите до тук писани от Вас,но не успях да се информирам наистина ли навсякъде, във всеки университет искат хорариум по математика минимум 350 учебни часа?Много прочетох за часовете по физика,но това за математиката ме втрещи.И тъй като не се взимат и часовете от 8 клас ,съответно той няма да ги има.Матура ,по усмотрение от университета,била немислима-материалът от висша математика.Котегорично ни отказа да разгледаме университетите предлагащи специалност Транспорт и Логистика,тъй като щом нямал нужния хорариум-нямало смисъл.Да сме отишли другата година да проверим дали ще има промяна в изискванията.Благодаря предварително на всички,които ще отделите време,за да ми отговорите!Спокойна вечер!
Ако след 10 клас смените училището и се запише в паралелка с профилиращ предмет математика и тогава ли нямате шанс да направите часовете?
Давам ви сайта на един от институти, които имат право да провеждат холандски матури, има много информация и примерни тестове. Попитайте в съответния университет дали биха признали документи от тях,  след което две години усилено учене на математика.
      https://www.boswell-beta.nl/en/exams/

# 584
Благодаря Ви много за отговорите!

Общи условия

Активация на акаунт