Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как се приготвя конфитюр от круши, ябълки и сливи?
Какви са принципите на сидералното земеделие и кои растения се използват като сидерати?
Какви са ползите от градинарството без копаене и как се подготвя почвата за засаждане, като същевременно се използват сидерати?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как се приготвя конфитюр от круши, ябълки и сливи?
За да направите конфитюр от круши, ябълки и сливи, първо обелете и нарежете плодовете на малки кубчета. Потопете ги във вода с лимонна киселина, за да предотвратите потъмняване. След това смесете плодовете със захар (400-500 г захар на 1 кг плодове) и варете, докато конфитюрът стане готов. Той трябва да може да се маже, без да тече, с цели парченца плодове. Преди отстраняване от котлона добавете лимонна киселина (една чаена лъжичка на кг захар).
-
Какви са принципите на сидералното земеделие и кои растения се използват като сидерати?
Сидералното земеделие разчита на използването на растения, известни като сидерати, които се засаждат с цел подобряване на структурата на почвата, намаляване на болестите и необходимостта от вода. Основният принцип е да се засаждат растения от различни семейства, последвани от отглеждане на зеленчуци. Най-често използваните сидерати са бял синап, бобови култури, житни култури и фацелия. Сидератите не се изкореняват, а се косят; корените им трябва да останат в почвата, а окосената част да се използва като мулч. Косенето трябва да се извърши преди образуването на семена.
-
Какви са ползите от градинарството без копаене и как се подготвя почвата за засаждане, като същевременно се използват сидерати?
Градинарството без копаене предлага няколко предимства, включително подобряване на структурата на почвата, намаляване на болестите и необходимостта от вода. За да подготвите почвата за засаждане, използвайте сидерати - различни култури от различни семейства, които се засяват с цел подобряване на почвата. Корените им трябва да останат в почвата след окосяване, а окосенът може да се използва като мулч. Некопаенето и използването на сидерати имат няколко предимства в градинарството. Те помагат за запазване на почвата, насърчават биологичната активност в почвата, подобряват нейната структура и плодородие, намаляват ерозията и могат да намалят необходимостта от поливане и използване на химикали за борба с болести и вредители.
-
Кои са най-добрите сортове домати за сушене?
-
Как се съхранява доматен сос и нарязани домати във фризера? Успешно ли е?
Нямаше червен дъбов лист,а искам и червени да си имаме и другата седмица ще видя да купя.Затова се чудя тези новите кога да си сея? 

Иначе добив има доста. Там дето бяха тръгнали да жълтеят листа ги окъсах и сега изглеждат добре. А може би и като оредяха листата вече не се задържа толкова влага. Една нова леха дето сложихме на мястото на цветя нещо май е с изветряла почва, защото има 2-3 доматчета с онова загниване дето показва липса на калции. Ще се слага калциево торче там, ако намеря, и ще заравям черупки от яйца, ама ще е за следващия сезон. Сега на всичко се добавя тор 4-3-8 от време на време, както и малко домашен компост, ей такъв: 

Корнишонестите дори бяха още по-зле и самите растения вече съхнат, всеки път съм на загуба с тях, но обикновените ги изпуснахме и нямаше какво друго да се купи. Това са ми двата размера домати:

Скоро не бях оставяла птича храна навън, явно някое е дошло да си търси къде я крия
Още няколко стандартни боровинки са тръгнали да растат зад кокошарника, ММ е решил да ги остави "плодовете да падат директно при кокошките да ги радват" 

Не съм сигурна кога да ги бера, на цвят са го докарали, но са твърдички, обаче ако ги оставя може да ме изпревари някоя животинка. Ще ги късам тези дни. ММ си откъснал ябълка онзи ден, но било киселяк. Аз чакам едни дето са като мушмула на вид и размер, обаче той иска да ги маха, защото било първа година на дръвчето, да заяква. Ще се дебнем