(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 50)

• 32 620
  • 764
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Миналата година - есента си купих компост от там. Процедурата беше следната - заявяване на количество по мейла, след около месец връщат съобщение кога можеш да отидеш да го вземеш. Даваха срок 1 седмица, в която да се организираш да го вземеш. Плаща се на място. Имаше ограничение за малки количества - трябва да си го насипеш сам по чувалите, казват в коя клетка да отидеш и т.н, но не съм изпадала в подробности, защото на мене ми трябваше повечко компост и направо натоварих 2,5 т на камион и ми го докараха. За по-големи количества е по-лесна организацията. Сега ще поръчвам пак и ще споделя опит отново.
Доволна съм от компоста. Аз го смесвам с малко тор от калифорнийски червей и агроперлит и се получава чудесна и плодородна почва. С тази смес си пълня сандъците. Смесвам го и с почвата при нас, която е много песъчлива и я прави по-пръхкава, иначе става на камък. Въобще - доволна съм. Simple Smile
Много добра информация, благодаря.
Да разбирам, че сега трябва да заявим, ако искаме. Как става заявяването, на място, по телефона или с мейл?
Всъщност този компост от какво е? Къде мога да прочета повече по въпроса?

# 616
  • Перник
В събота и при нас имаше осезаема слана. Но доматите ми оцеляха, защото са на завет. Даже следобед поливах, че е много сухо.
Разочарована съм от земната ябълка. Вчера вадих, само дребосъци. Предни години беше по-едра.

# 617
  • София
Как песъчлива почва ще се спича, аз добавям пясък ЗА ДА НЕ СЕ СПИЧА Simple Smile

Ако отидете със собствен превоз 3 човека ти дават почти 1 тон (продават?). По 0.3т на човек

Вече няколко мои позняти се отказват от този компост, внимавайте с количествата:)

# 618
  • София
Почвата е като супер фин пясък, пълна е със слюда и е като камък, когато е суха. Не е типична песъчлива почва, но не се сещам по какъв друг начин да я характеризирам.

ЗаСлон, какво имаш предвид с това да внимаваме с количествата и защо твои познати се отказват от компоста - нещо не разбрах.

Компостът е от растителните отпадъци на София - треви и клони от прочистването на паркове, градини, улици и т.н. Поне така съм чела, колко е вярно - не знам. Преди ползване винаги го пресявам, за да няма нежелани примеси, но като цяло е чист и ситен. Техноложката беше предупредила шофьора на камиончето да го оставим 1-2 месеца да престои, за да си доугние - не препоръчваше да се ползва веднага. Аз го оставих цяла зима и чак пролетта влезе в действие - определено върши работа даже и само за "пълнеж" в началото. В неделя пресаждах хортензии, садени набързо пролетта в саксии само с компост и не само, че растенията имаха чудесно развита коренова система, ами и почвата изглеждаше рохка и лека. Едногодишните ми хортензии са целите в цвят, което говори добре за качествата на компоста.

Aila, пишеш мейл на дадения в сайта им https://spto.bg/закупуване-на-компост-ибт-хан-богров/ с желаното количество компост и данни за връзка с теб. Те те уведомяват кога можеш да го вземеш. Миналата година чаках около месец, предполагам, че тази няма да е с по-различен срок.

Личното ми мнение е, че този компост не е особено хранителен на първо време и затова го смесвам с малко тор от калифорнийски червей (просто такъв имам, иначе става с всякакъв). Все пак е правен по технологии за бързо компостиране и не мисля, че съкратения процес на гниене осигурява тази хранителност, както бавно и добре угнилите растителни отпадъци в домашните компостери. Просто трябва време. Така че, имайте го това предвид.

# 619
Ето ги моите марулки.Както се вижда няма нищо поникнало от червения дъбов лист, от зеления има, но имам съмнения, че при поливането са се разнесли семенцата от средния вид.Този път Лоло Росата си е поникнала червена,а при първия опит беше зелена,че даже и тук писах пак за нея.От салата на Лактофол хапвахве пролетта и беше много вкусна,но този път нещо не пожелала да се развива като в началото на годината, а същите семена съм ползвала.
Тиквите ни
Малко зеле Пазарджишко подобрено
Кьосе
Фешън зелки 🤭🤭🤣🤣

Имаме и малко лилав алабаш от разсадът,който беше останал от пролетта и 2-3 алабаша гигант само толкова оцеля от късния

# 620
  • Между гори и планини
Туй зеленце кой го направи на дантела? Земните бълхи или охлюви 😂
Салата разсад ще взема тая седмица, след крайното почистване на градината. Тогава ще бучкам и лук и чесън.

# 621
  • София
Охлюви, крият се в пазвите на листата,  освен под листата и във почвата. Морков, ще нападнат и съседните!

Алекс, не знам  защо не са доволни хората от компостарника,  не съм запомнила.
Да се внимава с количествата,  че някой ще поръча много от първия път Simple Smile

# 622
Ами аз не знам, татко знае.Аз си мислих, че са гъсеници, но татко каза -не.Не съм виждала никакви охлюви, но май дупките са от тях, защото видях, че си е купил препарат срещу охлюви, а може и да са тези бълхи. Сега ще видя в google-то какво представляват🤭
Хапнали са си добре и по другите има дупки.
То май и закъснява сега тепърва е почнало да свива.

# 623
  • София
😂 😂 😂 Да се посмеете малко, мравките задигат моите семена за сидерати усилено и складират за зимата

Последна редакция: вт, 27 сеп 2022, 11:25 от Angel_Dust

# 624
  • Между гори и планини
А при мен домати още си зреят и хубавеят...

Има една инатлива тиквичка 😂

И патладжани продължават да цъфтят, и дори навързали, сетили се кога...

# 625
😂 😂 😂 Да се посмеете малко, мравките задигат моите семена за сидерати усилено и складират за зимата

Simple Smile))) Същото стана и при мен. В събота изсипах смеската и я разпределих равномерно по участъка като предварително дори ги омесих с канела. И в неделя гледам мравките чевръсто прибират всичко. Следващият път ще пробвам с току що отворено пакетче с канела и също смятам да ги омеся с вода - да са влажни като падат в земята, а и канелата да е полепнала добре. Нахранихме мравките Simple Smile)))

# 626
  • Между гори и планини
Да, може би малко сте избързали, трябва по по- хладно, кога сеят жито, тогава.

# 627
Полезен клип за тези, които знаят руски:

# 628
  • София
Ами иначе тук там има малки зелени стръгчета, аз доста щедро надипах
😂

# 629
Ами иначе тук там има малки зелени стръгчета, аз доста щедро надипах
😂
Мравките не могат да ти смогнат значи Simple Smile Аз бях по-свидлива и ще трябва пак Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт