(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 50)

• 32 611
  • 764
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Лили, тук периодично съселите са тема Sad
Ако можеш прегледай с търсачка.
Изчела съм всичко в оффроуд, направисам, безмотика - каквото излезе споделено.
Гладни котки навън, вътре капани ЗА СЪСЕЛИ с вкусна примамка, може би това е работещо. Капаните трябва да не са с огромни дупки, че съселите са като Татко Барба, източват се през всичко.

# 646
  • Между гори и планини
Не знам как ще ги изчистите от изолацията, ужас. Иначе те заспиват скоро, нали за това и другото им име е сънливци и тогава могат да се хванат лесно. Аз ви бях писала, нямахме никаква обшивка в задната част на къщата и си влизаха свободно, подскачаха, гризкаха, и търкаляха орехи над главата ми в кухнята. После пуснах 2 котки, едната много зла, другата страшен ловец и имаше такъв бой, че мислех, че ще ми паднат на главата, че сме с дървени тавани. Мъжът ми и отрова с ябълки и канела ги почерпи, оправихме покрива и от тогава вече 3 години уж няма. Но периодично пускам котка за оглед и тая година мъжът ми е купил отрова от САЩ за гризачи, която е безобидна за котките, че едната яде каквото си улови. На основа от хлебна сода е. Създава газове в гризачите, които нито се оригват, нито другото и всъщност от това умират, от раздути кореми.

# 647
Аз не знам дали ще можа да градинарствам вече както преди. Чувствам се странно.  Дори спрях да ходя на село. ММ е почистил половината двор, изорал, фрезовал.... остава му другата част на двора, но там има още тиквички и зеле, както и двата корена батат, които ще ги пишем към неуспешните експерименти./предполагам/ Сготвих собствена зелка тези дни, донесъл е и една тиквичка. Напрявих и първия тиквеник за сезона, тикви бол тази година. За тиквичките каза, че са много хубави и имат доста цвят.Скоро няма да оправя тази част, но пък се гласи да сее предзимна грах и зимен чесън. Лошото е, че имаме само 3 главички, другия изчезна.  Та така, аз ще сея само разсад и ще давам насоки, той ще се грижи да градината. Каза, че ще вземе черен найлон и ще сади всичко мулчирано с него за да му намалее работата. Аз пък издирвам някой помощник за цветята. Там той няма да се справи,  а аз няма да се наведа вече да мога да плевя.

И така, чета ви редовно, радвам се градинките ви и искам да ви поздравя за успешния сезон.  Виждам и един нов ипотребител rgradina, добре дошла при нас!
Спорен ден дами !

Последна редакция: чт, 29 сеп 2022, 15:31 от morskibriz

# 648
  • Перник
morskibriz,  недей толкова песимистично. Дай си малко време - ето, идва зима, тогава няма работа в градината, ще имаш възможност да се възстановиш и на пролет - с нови сили в градината Simple Smile

За софийската градушка от онзи ден вероятно всички знаят. А аз, прибирайки се от работа си мислех "егати майтапа - в края на септември доматите ми да загинат от градушка, а не от слана" Joy Но им се размина - при нас валя само дъжд.

Последна редакция: чт, 29 сеп 2022, 16:05 от SvetlaK

# 649
  • София
Бриз, не унивай, трябва време , но и плавна рехабилитация, раздвижвай се полека-лека!

Последна редакция: чт, 29 сеп 2022, 16:13 от ЗаСлон

# 650
Ми натам вървят нещата. Не трябва да свивам ставата на повече от 90градуса. Възстановявам се добре за сега. Това е и единственото ограничение което имам.

# 651
  • Между гори и планини
Тазобедрена става ли смени? Мъжът ми също е със сменена и в градината помага с само да поливане, опъване на мрежа на домати. Детето коси, забива колчета и с него чистя градината, вадя картофи и т.н. мъжът ми и да има желание, не му позволявам. И тежко над 5кг му забраниха да вдига, ама не слуша и си пати от това. Бързо възстановяване. Пак ще гледаш градината, но някой друг ще върши тежката работа.

# 652
Кои растения съдържат йод, освен орехите?

Скрит текст:
Запознавам се с правилата на форума.
В последно време все повече хора страдат от заболяване на костите.Дали не е свързано с повишена естествена радиация ,  с храните които се храним - промишленото производство на зеленчуци и плодове , . .. недостатъчно  количество полезни елементи , ....Доколкото знам  йодът предпазва. .  Още кои растения?
Заболяването на костите води ли до  недобро снабдяване на  мускули? От там и обездвижване?
Аз предполагам че съм с артрит , който минава в колене ,   тазови кости , ...
Но пък лекуването на артрита води до  намаляване  на имунната система , което при тия нови вируси не е ок.
Правилно ли разсъждавам. Един стар лекар  препоръчваше  аспирин като противовъзпалително .
То зависи и от остаряването де.
Явно по възрастните хора  не могат да усвояват полезните елементи .

# 653
  • Между гори и планини
За съжаление моите мъже са силно алергични към орехи. А имам три ореха в двора и още няколко до оградата. Тук навсякъде има орехи. Само аз ям, майка ми и кокошките. Или ги продавам като събера много. Тази година при нас няма обаче, явно ги удари снега, защото изненадващо валя април. Дори се изненадах, че имаше круши и ябълки. Но сливи няма.

# 654
  • Перник
Като цяло ми се струва, че тази година има малко орехи. Ние нямаме, но в този на съседа има много малко плод. На майка ми - също. Имахме слана на 02.05., може би това е причината (помня, защото ми унищожи току що засадените краставици) Joy

# 655
Ми натам вървят нещата. Не трябва да свивам ставата на повече от 90градуса. Възстановявам се добре за сега. Това е и единственото ограничение което имам.
Колянна става ли си сменяла? Моя близка го направи преди няколко години, много бавно е възстановяването.
И не е задължително да я свиваш над 90°, за да поработваш малко в градината. Аз имам сериозни проблеми с едното коляно от много години, не помня от кога не мога да клекна. За това намали градината, защото след по-продължително навеждане направо скимтя от болки. Гадно е човек да е куц, но се свиква.
И ако си със сменена става, имаш право на 50% ТЕЛК.

# 656
Тазобедрена смених преди почти три месеца. От седмица ходя без помощни средства, но накуцвам. Днес си поръчах канадка. Рано ми е още за без опора. За тежко знам, че не трябва да вдигам но мислех, че е временно. Благодаря Доня, тъкмо на време ми каза да питам при следващата среща с ортопеда.
Недоволна, знам за ТЕЛК. Казаха ми още преди операцията.
rgradina, туй скритото от де го копна?
Йод при проблеми с щитовидната жлеза, за кости нямам идея. Та орехите са много полезни за щитовидната жлеза и ума. За щитовидната знам, че се прави настройка от млади орехчета.

Последна редакция: чт, 29 сеп 2022, 17:03 от morskibriz

# 657
  • Между гори и планини
Много хора се възстановяват напълно. Така, че дай си време и всичко ще е наред. Няма да се прекопаваш, ако садиш нещо - като съседа - на коленца с възглавница 😉 , пак можеш да си действаш в градината, просто крака със сменена става винаги да е пред другия като се навеждаш, а не в разкрачен стоеж. Моят мъж пострада при инцидент в САЩ и там лекарите го осакатиха, а във Варна го сглобиха.

# 658
Това за йода и щитовидната е толкова опасно. Има два главни проблема - хипо- и хипер- функция на ЩЖ,  и доста вариации и усложнения около тях, включително автоимунни. Много е вредно да се съветват хората на едро, при положение че нещо може да има точно обратния ефект при едни и при други хора.
С настойка от орехчета и разни йод-съдържащи добавки такъв проблем може да си докарате... Че цял живот да се чудите откъде ви е дошло. Не вярвайте на всички бабини деветини.
Оперирах се 2011, слава богу не ми изрязаха жлезата, изкарах уникален късмет. Та много четох и проучвах. Сега пак съм за операция, но отказвам, поне засега.
За да не е съвсем спам да споделя снимки от последния уикенд... Брутално подстригах всички зажълтели листа на 🍅 в парника, да видим докога ще се бере, надявам се поне още месец .

Това набрахме в събота и неделя. От дъждовете и сланата бобът пострада доста. Но преди сланата пак брахме, та има предостатъчно.

# 659
Уау, за този боб мога и да ограбя някой 😀. Домати под път и над път, но бобът е уникален.

Общи условия

Активация на акаунт