Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 71

• 30 813
  • 727
  •   1
Отговори
# 705
Моника6500, Тъканното насищане никой не може да ти обясни и обещае кога ще стане що годе постоянно. Едно напасване на доза трае между 1 и 2 години. Тъй че, търпение и контроли през 3 месеца. Половин година е нищо. Така или иначе ще пиете хормон цял живот, изчакайте поне 1 година преди да планирате нова бременност и да стабилизирате хормоните. При недостиг на т4 страда менталното развитие на детето, при недостиг на т3 спира сърдечната дейност. А т3 няма без т4. Изследват и се следят винаги заедно тсх, фт3, фт4.

# 706
Благодаря Ви за бързите отговори!Тз и Т4 са ми в нормата от началото,единствено ТАТ беше безумно висок.Ендокринолога каза да следя само ТСХ и за това не съм пускала другите отново.Кръвната захар също е нормална,единственото което беше към високо е хемоглобин ,но в границите.Утре ще пусна всичките,заедно с витамините!Дозата ми в момента е 0.75/5дни и 0.100/2дни.

# 707
Разбира се, че са ти в референтните граници, но не са в нормата! Почти никога не излизат извън реф граници. Много пъти е говорено. Изчети темата, ще ти е от полза. Средната доза дневно ти е 82 мкг. По-добре чупи хапчета и я нагаджай до ~82, отколкото да стресираш тялото от 75 на 100 редовно. Това ти е 75 мкг+1/4 от 25 мкг. Но с това тсх 7 си за вдигане на поне 87 мкг и след 2 месеца контрола.

# 708
Разбира се, че са ти в референтните граници, но не са в нормата! Почти никога не излизат извън реф граници. Много пъти е говорено. Изчети темата, ще ти е от полза. Средната доза дневно ти е 82 мкг. По-добре чупи хапчета и я нагаджай до ~82, отколкото да стресираш тялото от 75 на 100 редовно. Това ти е 75 мкг+1/4 от 25 мкг. Но с това тсх 7 си за вдигане на поне 87 мкг и след 2 месеца контрола.

Права си ще изчета темата ,за да не дублирам въпросите.Утре ще пусна всичките хормони на щитовидната,също и витамините който ми препоръчахте.Ще мина и през ендокринолога,но определено ми допада и съвета ти за дозата.Блгодаря ти още веднъж и щом са ми готови изследванията ще пиша😄

# 709
  • София
здравейте, мацки Simple Smile

отдавна не съм писала , но просто няма какво по-различно да напиша. Относно намаляването на антителата с безглутеново хранене - аз от повече от три години съм спряла глутена, ако може да се спре изцяло, защото глутен има дори и в лекарствата , минимално намаляване на антителата. От 11 месеца спрях и млечните храни има някакво раздвижване, но ми се струва слабо на фона на стойностите, които имам на антителата.

Имам въпрос смятам след Нова година да сменя еутирокса с акутирокс, та с каква доза да стартирам равностойната на дозата Еутирокс или с малко по-ниска? Аз съм на 100/7дни еутирокс.

# 710
Моника, послушай момичетата и НЕ пускай само ТСХ. Задължително заедно с т3 и т4. Аз имах репродуктивни проблеми, но лекарите ми назначаваха само ТСХ. А моето винаги е било добро. И на тази база се правеше извод, че нямам проблеми с ЩЖ.
Ако се върнеш малко по-назад в постовете, ще ми видиш последните изследвания. Имам ТСХ 0,01 при ниско т4 и поднормено т3.
Годините минаха, проблема се откри, но времето никой не може да ми го върне. И загубените възможности.

# 711
Аз започнах Аку-тирокс в по-ниска доза, сравнено с таблетките Л-тироксин. Предпочетох после да вдигам, колкото се налага.

# 712
Аз започнах с 5мл Акутирокс - равняващ се на 100 еутирокс.
Не съм имала проблеми, но при мен явно си трябваше по-висока доза.

Аз друго искам да ви попитам - заради кисти за яйчниците ми назначиха противозачатъчни за поне 3месеца - Ясмин.
Вие пили ли сте ги и как се чувствахте?

Последна редакция: вт, 22 ное 2022, 16:52 от Purplee

# 713
  • Пловдив
Аз съм ги пила. Почнах с Жанин и после излязоха Ясмин.
Но говоря за период от 3 години около 2005г. Чувствах се чудесно, страхотно...нормално по женски
Имам кистозни яйчници от студентските години. С тези хапчета ми се регулира цикълът, доразви ми се матката и всичко женско ми се намести.
Но не съм правила изследвания на ЩЖ. Нямам представа дали съм имала проблем още тогава с нея.

# 714
Здравейте отново😄!
Днес бях на преглед,според доктора не е нужно да пускам нищо освен тсх☹Вдигна ми дозата,както очаквах и каза да не бързам и да си дам година ,за да успеем да го вкараме в ритъм.Така реагира ,все едно проблема е супер незначителен,но ми обърна внимание ,не мога да си изкривя душата.Обзъждахме също,че когато постигнах  Тсх 2.1 бях спряла цигарите и кафето,аз попринцип се храня здравословно и спортувам,а сега съм поспряла малко.Каза да си върна стария режим едва ли не,защото по този начин с тези смени съм си обърквала организма или по точно действието на хапчето.Вдигна хормона на 100 един ден и 125 на следващия да редувам или да го наглася на 113 приблизително, всеки ден като чупя едно хапче от 0.25.Стана май много дълго😅Не съм се отказала да пусна витамин б,витамин д и всичките на щитовидната,ако мислите ,че е хубаво и още нещо да добавя кажете ,моля.Вчера не написах ,че съм на 36 год и за това съм се разбъркала и притеснила!А сетих се и последно,четох от сутринта за палео режим,някой има ли резултат ,ако го е правил?Благодаря!

# 715
Здравейте. Бременна съм в 11 г.с. и имах 3.7 ТSH , но от месец пия 37.5 Еутирокс и свалих до 0.5. Ендокриноложката ми изписа и 5000 единици витамин Д всеки ден, понеже съм под норматата и вит. В12, въпреки, че нямам дефицит. Притеснява ме, че съм 42 кила, дозата на вит.Д ми се струва голяма, а В12 не знам защо трябва да го пия. Някой пил ли е такива дози през бременността?

# 716
Вит. Д няма как да се навакса бързо с профилактични дози (а при бременност е важно да е бързо). В случая не съм сигурна, че килограмите имат много съществено значение за дозата вит. Д, гледат се изследванията. А за Б 12 не споменавате какви са ви нивата, каква доза ви е препоръчана, нито какви са референтните? Той се изчерпва при бременност и кърмене, а е важно и да е в оптимални граници, не просто да влиза в референтните стойности.🙂

# 717
Вит. Д няма как да се навакса бързо с профилактични дози (а при бременност е важно да е бързо). В случая не съм сигурна, че килограмите имат много съществено значение за дозата вит. Д, гледат се изследванията. А за Б 12 не споменавате какви са ви нивата, каква доза ви е препоръчана, нито какви са референтните? Той се изчерпва при бременност и кърмене, а е важно и да е в оптимални граници, не просто да влиза в референтните стойности.🙂
Благодаря за изчерпателния отговор. 🙂
Вит. Д - 18.53 при реф. стойности 50-120 и
В 12- 208 при реф.стойности 140-490

# 718
Ами, доста адекватно е в случая да се приемат и вит. Д, и Б 12. Б 12 в тези мерни единици май трябваше да е поне 330...🤔 Т.е. стойност 208 не е оптимална и трябва да се вдигне, че с бременност, кърмене обикновено още намалява.

# 719
happy dream вит.В12 ти е в дефицит, не гледай въобще границите. И браво, че си попаднала на адекватен лекар.

Общи условия

Активация на акаунт