Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 71

• 30 859
  • 727
  •   1
Отговори
# 135
Майка ми не яде мазно, направо й си повдига и това цял живот. От около 50 годишна започна да има проблем с холестерол и най-много с триглицериди (в пъти над нормата). Тя е с хипо, та вероятно и това си е оказало някакво влияние де....но баща ми дето си яде цял живот мазничко и сланинка е с добри холестероли.

# 136
  • Столичанин ама не в повече :D
Да, но има значение какви са въглехидратите, защото 80% от холестерола се произвежда от тялото, но щом е 80%, а не 100%, тоест 20% се произвеждат от храната значи има защо да е така, тъй като тялото в крайна сметка е перфектна работеща система. Simple Smile

# 137
В къщи спряхме мазните сирена, брита, мрита, сметана, маскарпоне и тн. и стойностите на холестерола му се нормализираха, докато при мен нямаше никаква разлика, дори при въпреки почти безмазнинната ми Зона. Тлъстото месо също отдавна го спряхме. Та.... не зная....
Мм също е с Хашимото, с преддиабет.

# 138
Здравейте момичета ,
може ли малко помощ в разчитането... ТАТ ми е над нормата пък МАТ ми се вижда много нисък.
От една година съм с диагнозата Хашимото /официално Grinning/
Не мога да случа на ендокриноложка и на работодател,  който влиза в положение , че понякога се налага човек да излезе от работа...

FT 4 - 17.20 pmol     12.00-22.00
TSH - 2.71 MIU/l       0.300-4.200
Anti TG /TAT/ - 138 IU/ml        до 115,00
Anti TPO /MAT/ <9.00 IU/ml    до 34,00
Insuline (Серумен инсулин)  24.3  mU/l        2.60-25.00

Благодаря предварително

# 139
Няма такова нещо като прекалено ниски антитела , за нататък като изследваш тсх и фт4, винаги включвай и фт3, защото това е активния хормон, от който зависи в голяма степен симптоматиката, основния ти проблем обаче ти е че имаш инсулинова резистентност, инсулина е прекалено висок не трябва на гладно да е над 10 (дори трябва да е под 8, а между 8 и 10 е по-скоро сива граница), така, че там трябва да вземеш мерки. Simple Smile

# 140
Моите антитела са още по-ниски, понякога даже и поднормени са били.😅 Та и аз наскоро се чудех дали тази "крайност" е ок.🙂
Леми, като казваш брита, мрита...вие в какви количества ги консумирахте? И колко често?

# 141
Здравейте, може ли мнение за изследванията ми? Според вас има ли хипо?

# 142
Фт4 ти е добре, това означава, че щитовидната жлеза произвежда достатъчно хормон, тсх е маалко по-високо от оптималното, така, че може би жлезата работи малко повече отколкото трябва, а е възможно да е нещо моментно, фт3 обаче ти е нисък, което означава лоша конверсия, провери глюкоза инсулин и гликиран хемоглобин, много често при проблеми там има и проблеми с щж, както и обратно. Simple Smile

# 143
Фт4 ти е добре, това означава, че щитовидната жлеза произвежда достатъчно хормон, тсх е маалко по-високо от оптималното, така, че може би жлезата работи малко повече отколкото трябва, а е възможно да е нещо моментно, фт3 обаче ти е нисък, което означава лоша конверсия, провери глюкоза инсулин и гликиран хемоглобин, много често при проблеми там има и проблеми с щж, както и обратно. Simple Smile

Благодаря! А за глюкоза и инсулин просто се взема кръв ли? Има ли някакви изисквания?

# 144

Моля ви, кажете според вас какво леченов да предприема. Изследвах и витамин д и б12, и започнах да приемам витамин д, защото е нисък. Пия също така магнезий и селен. Имам поликистозни яйчници и от там започнах да търся причината за кистите и реших да изследвам щитовидната жлеза. От 2 месеца се храня без глутен и захар, от 3 дни съм спряла и млечните. Спортувам редовно от 2 месеца, предимно тичане сутрин, но също и вървя много, рядко падам под 15 хиляди крачки на ден. Откакто промених храненето се чувстам по енергична, няма умора, мозъчната мъгла е много рядко, не се подувам. Не свалям килограми въпреки режима, имам акне и доста често променливи настроения. Общо взето май е това Smile

# 145

Тази конверсия дали може да се пфобри с еутирокс? Имам си типични симптоми на хипо - суха кожа, умора, ниска температура, сърцебиене

# 146
За съжаление, не. Еутирокса е т4. А вече тялото дали ще го конвертира в т3...

# 147
Някой може ли да каже какви са референтните стойности при изследване на ТСХ, Т3 и Т4 в лаборатория Кандиларов?

# 148
Здравейте, включвам се с молба за мнение за резултатите на дъщеря ми, 21 год. Имаше закъснение на цикъла и лекаря откри киста 2.5 см. Отделно е изразил съмнение, че може да има проблеми с ЩЖ. За закъснениието изписа Дуфастон за 5 дни, който аз не желая тя да пие. Днес пусна хормони на ЩЖ и резултатите са:
TSH 3.22   mIU/L     0.55 - 4.78
Free Т4 (fT4)   S    15.19  pmol/L     11.5 - 22.70    
Free T3 (fT3)   S      6.11 pmol/L     3.5 - 6.5   
ТАТ (Tg Ат)   S     < 1.3 IU/mL     0 - 4.5
A-TPO (MAT) S     37.6 U/mL     0 - 60
Според мен TSH e високо, Т3 е ок, Т4 може да се оптимизира. Но не мога да си отговоря дали е в хипо или не.
Вит Д е под норма, а магнезий на долна граница.

Също така може ли да приема биоидентичен прогестерон вместо Дуфастон за предизвикване на цикъла, за да се пуснат после полови хормони за изследване?

Ще съм благодарна за всяко мнение

# 149
  • София
Някой може ли да каже какви са референтните стойности при изследване на ТСХ, Т3 и Т4 в лаборатория Кандиларов?
FT3 3.1-6.8
FT4 12.0-22.0
TSH 0.27-4.2

Общи условия

Активация на акаунт