Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 71

• 30 844
  • 727
  •   1
Отговори
# 120
“Високомазнинното хранене е проблем при ир. Не разчитайте на ниските въглехидрати.”

Бонго, би ли пояснила вкратце този пасаж?

Благодаря!
Обикновено става въпрос за нввмх като диета при ир. Затова така съчетах двете изречения. Та, при високомазнинното хранене става наистина бавно усвояване на консумираните въглехидрати, благодарение на мазнините. Но. Първо, организмът, страдайки за въглехидрати, си ги набавя метаболизирайки мазнините до нужната за подържане на жизнените процеси в тялото кръвна захар. Второ, кр захар бавно се вдига, но веднъж вдигната на базата на мазнините и въглехидратите от храната, остава висока за много по-продължително време, отколкото, ако са само въглехидрати. Колкото е по-мазна храната, толкова по-дълго кр захар ще се задържи висока.
Първоначалните успехи в отслабването на нввмд са от стресовата загуба на подкожна мазнина и подобряване на инсулиновата чувствителност. Последствие нещата стават по-зле и от началото.

Бонго, какъв е изхода от този омагьосан кръг, според теб?

Спортът е ясен, умерени въглехидрати / зеленолистни и други зеленчуци/, умерени, а не високи мазнини и прилично количество протеини, как мислиш, това ли е разковничето?

Вече съм 6 месеца на глюкофаж /2 по 850/, тренирам здраво, а гликиран хемоглобин 5.8.Ужас!😤😩
Отслабнах с 7-8 кг, апетита ми е умерен, правя си интермитентното гладуване. Вече няма накъде да отслабвам, вени на корема ми излезнаха. Всичко хубаво, но… нещо бъркам. В последните два месеца съм за психиатър🤣, меря си с трите глюкомера по 200 пъти на ден захарта, вече пръсти не ми останаха, ами перфектна е! На първи час над 5.6 не съм я хващала.

Сутрин е почти винаги 4,7-4,8, днес е 5,2, защото съм на 20 часа глад. Очаквано!

Дайте идеи, отворена съм  за всичко!

Благодаря и хубава неделя!💪

# 121
Първо, бих спряла гладуването. "Дресираш" организма, че ще има периоди на глад и това обърква метаболизма. С всяко следващо гладуване метаболизмът става все по-бавен, за да съхрани максимално глюкоза за периода на гладуването.
Второ, ориентирай се по желанието за вида храна и доколко ти се яде. Ако имаш силно желание за ядене 2-3 часа след хранене, значи инсулинът ти е бил висок или дозата метформин и вървиш към хипо затова ти се яде. Същото важи и, ако сутрин се събуждаш уморена и замаяна. Обикновено няколко часа преди това е имало хипо. Тъй като с инсулина не можеш да "играеш", намаляваш дозата метформин. Ако има достатъчно силови тренировки, аз бих спряла изцяло метформина (освен, ако няма диабет), защото собствените мускули достатъчно добре се справят с кр захар дори и при хранителни прегрешения. ((Аз го спрях, като понаправих ръце и се чувствам много добре. Преди това сутрин бях с хипо. А пиех само между 500-1000 мг.)) Имай предвид, че тялото не го интересува протеина и мазнината при храненето. Като активно тренираща, тр най-малко 2000 ккал да са ти от въглехидрат, което са 240 гр въглехидрати за деня. Не забравяй, че изградени мускули горят калории и в покой. Отделно са силно енергийни процеси като дишане и храносмилане.
След края на тренировката веднага изяждай/изпивай поне 30 гр чист протеин. След 30-40 мин вкарай въглехидратите и мазнината. Ако не се тренира, въглехидратите могат да се свалят до към 120-140 гр дневно с цел отслабване.
Зеленолистните и всякакви други зеленчуци са почти нищо като източник на въглехидрат. Трябва да са по 400 гр на хранене, за да покриват 12 гр въглехидрат.
Пробвай да махнеш вечерното хапче глюкофаж за начало. Но смятам, че нямаш въобще нужда от него в момента, освен ако не бориш поликистозни яйчници или диабет.
Спри да правиш кардио, ако правиш. Лично за мен кардиото е ок само за издръжливост на сърцето и източник на добро настроение. В комбинация със силови само изразходва ненужно енергия и забавя метаболизма. С кардио кг не се свалят особено.
Мазнини малко - 4 гр масло на закуска, по 7-8 маслини на обяд и вечеря или до 3 жълтъка на ден, зехтин за удоволствие, по-мазни риби и черен дроб - да.
Вече имаш желаното тяло. Спри гладуването и лека промяна в храненето. По възможност по едно и също време, защото организмът свиква и си чака в уречения час. Ако нямаш притеснения, махни и метформина.

# 122
Първо, бих спряла гладуването. "Дресираш" организма, че ще има периоди на глад и това обърква метаболизма. С всяко следващо гладуване метаболизмът става все по-бавен, за да съхрани максимално глюкоза за периода на гладуването.
Второ, ориентирай се по желанието за вида храна и доколко ти се яде. Ако имаш силно желание за ядене 2-3 часа след хранене, значи инсулинът ти е бил висок или дозата метформин и вървиш към хипо затова ти се яде. Същото важи и, ако сутрин се събуждаш уморена и замаяна. Обикновено няколко часа преди това е имало хипо. Тъй като с инсулина не можеш да "играеш", намаляваш дозата метформин. Ако има достатъчно силови тренировки, аз бих спряла изцяло метформина (освен, ако няма диабет), защото собствените мускули достатъчно добре се справят с кр захар дори и при хранителни прегрешения. ((Аз го спрях, като понаправих ръце и се чувствам много добре. Преди това сутрин бях с хипо. А пиех само между 500-1000 мг.)) Имай предвид, че тялото не го интересува протеина и мазнината при храненето. Като активно тренираща, тр най-малко 2000 ккал да са ти от въглехидрат, което са 240 гр въглехидрати за деня. Не забравяй, че изградени мускули горят калории и в покой. Отделно са силно енергийни процеси като дишане и храносмилане.
След края на тренировката веднага изяждай/изпивай поне 30 гр чист протеин. След 30-40 мин вкарай въглехидратите и мазнината. Ако не се тренира, въглехидратите могат да се свалят до към 120-140 гр дневно с цел отслабване.
Зеленолистните и всякакви други зеленчуци са почти нищо като източник на въглехидрат. Трябва да са по 400 гр на хранене, за да покриват 12 гр въглехидрат.
Пробвай да махнеш вечерното хапче глюкофаж за начало. Но смятам, че нямаш въобще нужда от него в момента, освен ако не бориш поликистозни яйчници или диабет.
Спри да правиш кардио, ако правиш. Лично за мен кардиото е ок само за издръжливост на сърцето и източник на добро настроение. В комбинация със силови само изразходва ненужно енергия и забавя метаболизма. С кардио кг не се свалят особено.
Мазнини малко - 4 гр масло на закуска, по 7-8 маслини на обяд и вечеря или до 3 жълтъка на ден, зехтин за удоволствие, по-мазни риби и черен дроб - да.
Вече имаш желаното тяло. Спри гладуването и лека промяна в храненето. По възможност по едно и също време, защото организмът свиква и си чака в уречения час. Ако нямаш притеснения, махни и метформина.

Много благодаря, Бонго!

Със сигурност ще направя доста от препоръчаните от теб промени.

След 3 месеца пак ще пусна ГХ и ще съобщя калкво се случва.

Запазвам си мнението ти, за да си го препрочитам!🙏🙏🙏🌹❤

Още веднъж - много си мила, че ми отдели от времето си!💋

# 123
Мина, ти въобще сигурна ли си, че и вторият гликиран хемоглобин е такъв?🙂 Помним какъв беше предишният...🙃 Ок ли си с железния панел?
Според мен, също можеш да помислиш дали при такива тренировки и режим ти е нужна тази доза Глюкофаж (и дали въобще е нужен). Също мисля, че едва ли е нужно чак крайно ограничаване на вгх (примерно само от зеленолистни и зеленчуци).
Ако правиш хипогликемии заради спорт+ прекалено ограничени вгх+ Глюкофаж, възможно е после черният ти дроб да си изработва още глюкоза...
За дълготрайно покачване на КЗ при ВМНВХ, зависи и от количеството мазнини, и от това доколко е нвх храненето. Защото смес от не чак толкова ниски вгх+ много мазнина наистина не е ок и може да доведе до по-дълготрайно покачване на КЗ. Също се случва и при диабетици тип 1. При мен примерно не се случва, защото моите мазнини не са твърде много, съответно и вгх не са твърде много (но и не ограничават вгх чак до кето). Т.е. при мен просто КЗ след такова хранене изобщо не се покачва с много, пикът е на първи час и после също не е повишена, а се връща до стойностите на гладно.🙂 Общо взето, човек трябва да си напусне режима според себе си, едно и също не работи при всеки.

Последна редакция: нд, 21 авг 2022, 15:10 от dolce miele

# 124
Мина, ти въобще сигурна ли си, че и вторият гликиран хемоглобин е такъв?🙂 Помним какъв беше предишният...🙃 Ок ли си с железния панел?
Според мен, също можеш да помислиш дали при такива тренировки и режим ти е нужна тази доза Глюкофаж (и дали въобще е нужен). Също мисля, че едва ли е нужно чак крайно ограничаване на вгх (примерно само от зеленолистни и зеленчуци).

Долче, сега ще разкажа по-подробно, какво се случва с мен. Доста хора сигурно ще се познаят, лошото е, че лекарите не дават отговори и затова си разговаряме тук.

В една лаборатория, която е проверена 100-ци пъти от мен, ми шибнаха ГХ -2,5, което си е абсурдно, отидох в Бодумед и ми го изкараха 5,8, което на фона на моите статистики от измервания с 17336655-те ми глюкомера😂, не си съответства! Никога не съм била факир по математика, ама чак толкова не съм зле, изписах няколко стотин стойности- сутрин на гладно, един час след хранене, два часа сл. хр., 3-4 час след хранене, след тежка тренировка, та стигнах и до тежката психопатия, като стана до тоалетна през нощта да се боцна.
Все някъде щях да хвана КЗ 7 примерно.

Да не говорим за холестеролът - 8, аз обаче предишният ден бях на 100 гр. мазнини и може да е грешно завишен, та и това ще чекирам пак. Кардиологът ми предписа директно статини. Готвя бременност и нямам много време, все пак съм на 40 г., и се разочаровах бая от себе си, ама обвинявайки се, най-много да увелича кортозола и нищо да не свърша.

# 125
А защо беше на 100 гр мазнини предишния ден?🙂 И аз все си мисля, че щом мериш КЗ, все по някое време щеше да хванеш някоя висока стойност...🤔

# 126
А защо беше на 100 гр мазнини предишния ден?🙂 И аз все си мисля, че щом мериш КЗ, все по някое време щеше да хванеш някоя висока стойност...🤔

Защото не се съобразих грам, нали фокусът ми е в ИР и се зашматках😂в другите показатели, там да съм стриктна, даже забравих, че ще изследвам и
кардио-васкуларен риск, това е от Хашимотото!🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Та от внимаване, ни едното, ни другото!🤔

# 127
В този ред на мисли за холестерола консумирането/не консумирането на мазнини колко бързо се отразява, какво правило трябва да се спазва, за да се види коректен резултат от изследване на сутринта?
Въобще, ако се пази някаква диета с повече или по-малко мазнини колко често трябва да се пуска изследване, за да се проследи правилно?

# 128
Е, то дори и при ИР не е "нужно" мазнините да са чак такива.🙂
Аз преди изследвания ям с нормално количество мазнини, но не прекалявам. Нито пък ги ограничавам прекалено...Иначе съм чела, че при холестеролите може и на следващия ден да има вариаци.

# 129
В този ред на мисли за холестерола консумирането/не консумирането на мазнини колко бързо се отразява, какво правило трябва да се спазва, за да се види коректен резултат от изследване на сутринта?
Въобще, ако се пази някаква диета с повече или по-малко мазнини колко често трябва да се пуска изследване, за да се проследи правилно?

Аз питах това моят кардиолог.

Отговор от него: минимум 20-25 дни трябва да минат от едно изсл. до друга, за да се види отражението от храна или лекарства върху холестерола.

Поне ден-два преди изследване на холестерол, трябва да понамалите мазнините, защото може да даде фалшиво завишен резултат. И особено вечер непосредствено преди изследването, не трябва да се товарите с повече мазнини.

# 130
  • Столичанин ама не в повече :D
“Високомазнинното хранене е проблем при ир. Не разчитайте на ниските въглехидрати.”

Благодаря!
Обикновено става въпрос за нввмх като диета при ир. Затова така съчетах двете изречения. Та, при високомазнинното хранене става наистина бавно усвояване на консумираните въглехидрати, благодарение на мазнините. Но. Първо, организмът, страдайки за въглехидрати, си ги набавя метаболизирайки мазнините до нужната за подържане на жизнените процеси в тялото кръвна захар. Второ, кр захар бавно се вдига, но веднъж вдигната на базата на мазнините и въглехидратите от храната, остава висока за много по-продължително време, отколкото, ако са само въглехидрати. Колкото е по-мазна храната, толкова по-дълго кр захар ще се задържи висока.
Първоначалните успехи в отслабването на нввмд са от стресовата загуба на подкожна мазнина и подобряване на инсулиновата чувствителност. Последствие нещата стават по-зле и от началото.

Спортът е ясен, умерени въглехидрати / зеленолистни и други зеленчуци/, умерени, а не високи мазнини и прилично количество протеини, как мислиш, това ли е разковничето?

Вече съм 6 месеца на глюкофаж /2 по 850/, тренирам здраво, а гликиран хемоглобин 5.8.Ужас!😤😩
Отслабнах с 7-8 кг, апетита ми е умерен, правя си интермитентното гладуване. Вече няма накъде да отслабвам, вени на корема ми излезнаха. Всичко хубаво, но… нещо бъркам. В последните два месеца съм за психиатър🤣, меря си с трите глюкомера по 200 пъти на ден захарта, вече пръсти не ми останаха, ами перфектна е! На първи час над 5.6 не съм я хващала.

Сутрин е почти винаги 4,7-4,8, днес е 5,2, защото съм на 20 часа глад. Очаквано!

Витамините ок ли са ти?

# 131

Благодаря!

Витамините ок ли са ти?

Jerami, привет!

Не съм ги изследвала от поне две години, знам, че трябва да направя почивка преди изследване и пак отложих проверката им.

Исках да изследвам B 12, витамин Д, железен  панел и още нещо беше, но забравих.

Пия по 5000 EU, заедно с 200 мкг Вит. К2 МК7, пия Biocoenzimated b-complex, Prenatal raw vitamins, коензим Q10 Ubiquiol,   ашваганда KSM-66, TMG PLUS, колаген, магнезиев цитрат/ вечер по 450 мг./, джинджифил и куркума, ultra omega an NoW по 3 гр. EPA и DHA, метформин и последния да затвори вратата.🤣🤣🤣

# 132
  • Столичанин ама не в повече :D
Олеле това са ужасно много неща и не може да има сигурност дали с някое всъщност не си вредиш, защото оргазнизма е перфектна система със своите нужди, когато се вкарва дори само едно нещо неидващо с храната неминуемо за разбрицват колелцата, а какво остава за толкова много неща и все пак ако пиеш на таблетки джинджифил и куркума бих те посъветвал да ги смениш с подправки, относно епа и дха, бих те посъветвал да вкараш черен дроб от треска, там има добри количества, и най-важното е храна, но разбери първо трябва да оптимизираш храненето и чак след това лека полека да почнеш да пиеш това, което не ти достига ето давам ти пример с мен, опитах се да повиша д и б12 със слънце и храна (преди години), след като не стана тогава почнах да ги пия, с фолиева се позабавих, защото винаги беше в норма макар и на долна граница, но тази като беше паднала под граница почнах да пия и нея и така. Simple Smile

# 133
Аз само да кажа на Кати, че пробвах Зоната за един месец и съм възхитена. Свалих три кила, коремът ми се прибра и като цяло се чувствах прекрасно, та не я отписвайте с лека ръка. Освен това там си има червена зона, зелена и оранжева зона в зависимост от вида на храните, като зелената е с основно храни с ниски въглехидрати, зеленчуци и постно месо. Въпреки, че бях основно в червената, с най лошите храни, които трябва да се ядат по-рядко, постигнах тези резултати. Преди зоната нищо не ми помагаше, нито ниски въглехидрати, нито фастове нито дявол.
Но мисля че предобрих манджата с намаляването на мазнините, там си имало правила за увеличаването, пък аз някак си ги бях пропуснала. Та мисля скоро да се пробвам пак.

# 134
За мен това анатемосване на мазнините е прекалено. А и данните за холестерола не са вече като в миналото. Даже чета, че по скандинавските страни са вдигнали горна референтна граница.
А и холестерола не се покачва от консумация на мазнини. Много по-сложно е там. Прост пример - моите родители бягат като дявол от тамян от мазнините, щото нали са им набивали в главите десетилетия наред, че са вредни. И карат на основно вгх хранене. А познайте как са с холестеролите.

А и вмнвх си има толкова вариации. Въобще не означава, че се ядат мазнини до припадък. Просто не се избягват. Не виждам причина да не ям по-мазно месо и риба, маслини, зехтин, ядки чат-пат, авокадо, жълтъка на яйцата, щото на мен това са ми мазнините. Като приготвям месо или риба, не добавям мазнина.

Последна редакция: ср, 24 авг 2022, 11:37 от *stella

Общи условия

Активация на акаунт