Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 71

• 30 828
  • 727
  •   1
Отговори
# 105
Въпрос към употребяващите Дитирон 😁
Освен него, какво друго приемате?

# 106
Скрит текст:
Здравейте, следя отдавна темата, напоследък съм се отдала на много четене за щитовидните хормини, регулация и т.н., тъй като от ноември м.г. се опитвам да отслабна, като почнах със Зоната, но свалих 4 кг. и не мога повече. Края на февруари почнах Саксенда, но отново едни 4 кг. до сега и това е. Ендокринологът ми вдига рамене, не знае защо. Същевременно съм с Хашимото, ИР, като последните 2 години ТСХ все е над 3, въпреки че все вдига дозата на еутирокса и вече съм на 150 мкг за 5 дена и 125 за 2 дена. Сега за първи път излиза под 3. Последните месеци се чувствам и много зле - отпаднала, без енергия, умора, лош сън. Пуснах изследвания, прикачвам по-долу. Оказах се с анемия отново, сега пия от 20 дена близо по 2 ампули Тотема, след това хематоложката каза 7 дена почивка и д апусна пак изследвания. Обмислям да започна и Т3, но четох много и явно трябва да оправя желязото и феритина първо. Сега спрях и Саксендата, защото просто не виждам смисъл, имам чувството, че метаболизмът ми е заспал просто Sad

Ще съм благодарна на всякакви съвети, коментари, напътствия. До сега разчитах много на еднокринолога си, но след като видя преди месеци, че желязото и феритинът ми са на долна граница и не ми даде съвет, след като постоянно вдига дозата на еутирокса, а ТСХ все нагоре вървеше, след като дори Саксендата нямаше ефект и не направи нищо повече, явно не мога да разчитам на адекватност от нашите лекари. А просто искам да се почивствам малко по-добре.

Като цяло, щом знаеш, че си с ИР, защо инсулинът ти е с такава стойност? Имам предвид, че самата резистентност изисква определен тип хранене, което, в общи линии, да е "до живот". Не съм запозната с диети, тип Зоната, но при ИР най-оптималното хранене e нисковъглехидратното. Трябва да включиш и умерен спорт в ежедневието си.

# 107
  • Столичанин ама не в повече :D
Здравейте, следя отдавна темата, напоследък съм се отдала на много четене за щитовидните хормини, регулация и т.н., тъй като от ноември м.г. се опитвам да отслабна, като почнах със Зоната, но свалих 4 кг. и не мога повече. Края на февруари почнах Саксенда, но отново едни 4 кг. до сега и това е. Ендокринологът ми вдига рамене, не знае защо. Същевременно съм с Хашимото, ИР, като последните 2 години ТСХ все е над 3, въпреки че все вдига дозата на еутирокса и вече съм на 150 мкг за 5 дена и 125 за 2 дена. Сега за първи път излиза под 3. Последните месеци се чувствам и много зле - отпаднала, без енергия, умора, лош сън. Пуснах изследвания, прикачвам по-долу. Оказах се с анемия отново, сега пия от 20 дена близо по 2 ампули Тотема, след това хематоложката каза 7 дена почивка и д апусна пак изследвания. Обмислям да започна и Т3, но четох много и явно трябва да оправя желязото и феритина първо. Сега спрях и Саксендата, защото просто не виждам смисъл, имам чувството, че метаболизмът ми е заспал просто Sad

Ще съм благодарна на всякакви съвети, коментари, напътствия. До сега разчитах много на еднокринолога си, но след като видя преди месеци, че желязото и феритинът ми са на долна граница и не ми даде съвет, след като постоянно вдига дозата на еутирокса, а ТСХ все нагоре вървеше, след като дори Саксендата нямаше ефект и не направи нищо повече, явно не мога да разчитам на адекватност от нашите лекари. А просто искам да се почивствам малко по-добре.

Въпреки, че не обичам да давам съвети за железни препарати все пак виж сорбифер, провери витамин б12 и витамин д, ако са ниски започни прием на таблетки там (витамин б12 трябва да се качи над 330 pmol/l, д над 40 ng/ml), преосмисли си много сериозно храненето. Хапчетата не помагат за сваляне на теглото, ако помагаха нямаше да има дебели хора, те са единствено разход на пари, но и вредни за здравето, провери други начини на хранене, евентуално можеш да почнеш и с някакви фастове (но ритмични и дозирани), за да оправиш конверсията и тсх и рт3 да паднат, а фт3 да се вдигне просто трябва да оправиш инсулиновата резистентност, защото фт4 ти е добре, а конверсията на т4 към т3 се случва на 80% в черния дроб.

# 108
Аз успях да вдигна феритина до 82,75 само със Сорбифер. С други железни препарати не надхвърляше 17-18. Въобще, целият ми железен панел сега изглежда по друг начин, а не със стрелки надолу или нагоре.🙂
Мисля, че Саксенда са инжекции (аз лично не бих си ги причинила и въобще не лекуват ИР- доколкото знам, "помагат" на тялото да прави още повече инсулин).
Вече хормонът за ЩЖ мисля, че е важен, защото аз, при един и същ начин на хранене и движение, 3 дни след започване на течния хормон съм съответно -1,8 кг, -0,3 кг и -0,3 кг. С хормона на хапче или задържах кг/вода, или качвах...Осъзнавам, че са от задържаната вода, но сега се чувствам нормално. Не знам, чудя се дали не е имало връзка със сменените преди няколко месеца помощни вещества на л-тироксин (които уж са по-добре като състав)...

# 109
Мисля, че Саксенда са инжекции (аз лично не бих си ги причинила и въобще не лекуват ИР- доколкото знам, "помагат" на тялото да прави още повече инсулин).

Ужас...

# 110
  • София
Скрит текст:

Като цяло, щом знаеш, че си с ИР, защо инсулинът ти е с такава стойност? Имам предвид, че самата резистентност изисква определен тип хранене, което, в общи линии, да е "до живот". Не съм запозната с диети, тип Зоната, но при ИР най-оптималното хранене e нисковъглехидратното. Трябва да включиш и умерен спорт в ежедневието си.

Честно казано с тази анемия едвам ставам сутрин и отивам на работа. Нямам никаква сила за спорт. Правя дневно 8-10 000 крачки. До НГ правех йога 4 пъти седмично, но след това се разболях от ковид и не можах повече да започна йогата, нямам сила просто. Иначе вземем и Глюкофаж вечер по 750, ендото ми го намали като почнах Саксендата. Реално съм свалила инсулина от 29 до 16-17, но определено трябва още усилие. Не искам да коментирам Саксендата в момента, по-важни са ми щитовдините хормони и анемията, защото след доста четене стигам до извода, че от там имам проблем и със свалянето.

Сорбиферът не разстройв али стомаха? Като бях бременна с второто дете , развих анемия за пътри път, хемоглобинът ми стигна 80. Тогава ми изписаха хапчета, не помня какви, но ми беше много гадно на стомаха с тях, за това след това ми дадоха Тотемата. Ще видя какво ще каже хематоложката, мисля да я питам за Тандиферон, пила съм го без да имам странични ефекти от него.

dolce miele, кажи повече за течния тироксин, как го дозираш, пак ли се взема сутрин? Четох за него, че сякаш по-добре се усвоява. Ще ми се да разбера повече, з д амога да питам ендото следващия път.

# 111
Честно казано с тази анемия едвам ставам сутрин и отивам на работа. Нямам никаква сила за спорт. Правя дневно 8-10 000 крачки. До НГ правех йога 4 пъти седмично, но след това се разболях от ковид и не можах повече да започна йогата, нямам сила просто. Иначе вземем и Глюкофаж вечер по 750, ендото ми го намали като почнах Саксендата. Реално съм свалила инсулина от 29 до 16-17, но определено трябва още усилие. Не искам да коментирам Саксендата в момента, по-важни са ми щитовдините хормони и анемията, защото след доста четене стигам до извода, че от там имам проблем и със свалянето.

Добре, но пак не упоменаваш как точно се храниш, а това за състояния, като ИР, е от ключово значение. Няма как да поемаш много въглехидрати дневно, респективно - да държиш инсулина си постоянно висок, и да слабееш. Инсулин със стойност от 16-17 на гладно е много, много висок и е реален фактор за трудното отслабване. И това на фона на прием на метформинов препарат...
Анемията не мога да я коментирам, но щитовидните ти на практика не са чак толкова зле. Имам предвид - да, реално може и по-добре да са, но наистина не смятам, че към момента те са в основата на проблемите ти. Няма нищо драматично при тях.

# 112
Течният хормон се дозира със спринцовка, има в опаковката. Аз реших да приемам по-ниска доза от тази, която приемах на хапчета.
Със Сорбифер нямам никакво отражение на стомаха. Но по принцип не съм имала странични ефекти и от другите железни препарати...
Саксендата просто не добре за ИР, така че е добре, че си я спряла (ако правилно съм прочела).
Гърне без похлупак, за този инсулин на гладно, особено при хранене, което не е нвх (реално, не знаем нито какво е храненето, нито колко кг има за сваляне), все си мисля, че дозата на метформиновия препарат е била нищожна. Та не знам...защо лекар, вместо да увеличи малко дозата на метформиновия препарат (което е по-малкото зло в някои случаи), предписва Саксенда...🤔 Не искам да звучи все едно размахвам пръст, просто е имало още какво да се направи, преди да се включва друг медикамент. За хранителния режим дори не разбрах дали е имало препоръки и какви...Иначе 8 000- 10 000 крачки са добре, не е нужно всички да ходят в зала.🙂 А с този железен панел всъщност и тези крачки не са много лесни за постигане! Според мен, от щитовидните най-големият проблем е в реверсивния Т3. Иначе не са чак толкова зле. Те и моите нямаше да бъдат, ако Т3 не ми беше толкова нисък. Може да се пробва с друг препарат за ЩЖ- не давам съвети да се започва с течния препарат (той е и доста сладък, което не е особено добре за инсулина), има и други възможности. Приеманата доза от Кати не е малка, а аз лично мисля, че няма ползи от непрекъснато вдигане на дозата...
Кати, разбирам те чудесно и за ЩЖ, и за ниското желязо. Важно е да оправиш тези неща, но все пак как се храниш и колко кг имаш за сваляне?🙂 Виждам, че си изследвала реверсивен Т3, висок е (целта е да е възможно най-нисък). Къде го изследва? Аз гледах в Кандиларов, но цена 85 лв ме отказа засега от изследване.🤑 Изследвала ли си вит. Д, Б 12, фолиева киселина, други витамини? Приемаш ли магнезий? Нивата на магнезий в кръвта не са особено ок показателни за това дали имаш дефицит...Други дефицити имаш ли?

Последна редакция: нд, 21 авг 2022, 04:17 от dolce miele

# 113
Зависи по кое време се пие глюкофажът. Той е с удължено освобождаване, ако е XR и държи най-малко 6 часа. А 750 мг не е малка доза, особено, ако въглехидратите са малко. Напълно възможно е през нощта да правиш хипоглекимии. От там черния дроб започва да бълва глюкоза и сутрин ставаш с висок инсулин. Според мен в този случай е по-добре глюкофажът да се пие чак към 00 часа, за да хване цялата нощ и сутринта да си започне нормалният дневен цикъл.
Високомазнинното хранене е проблем при ир. Не разчитайте на ниските въглехидрати.

# 114
“Високомазнинното хранене е проблем при ир. Не разчитайте на ниските въглехидрати.”

Бонго, би ли пояснила вкратце този пасаж?

Благодаря!

# 115
  • София
Имам да свалям поне 20 кг. още, както казах, опивам се да следвам правилата на Зоната, т.е. балансирано В+П+М.  Вечерям напоследък към 20-21 ч. и обичайно обядвам чак на работа в 12 ч., като сутрин пия по 2 чисти кафета. Но напоследък ми става леко лошо сутрин и от тази седмица започнах да хапвам лека закуска по Зоната. Интересното е, че към 16 ч. ми става гладно, опитвах се да не ям нищо, но ми става лошо, та сега се чудя какво да включа за това време - хем да е леко, че да не ми разваля вечерята, а и да става за работа. Ендото ми беше дала една книжка за диабетно болни със съвети за храненето. Това е.

Вит. Б12 изследвах зимата, беше около 270, пих 2 месеца на Солгар добавката, не съм изследвала сега. Вит. Д тогава ми беше нисък, вземах също добавка, сега си пия по 2000 единици на ден. Отделно сега пия Вит. Ц и фолиева киселина с желязото (четох, че подобряват усвояването му), пия и цинк. Магнезий не съм пила скоро, миналата година пих по едно време, че имах проблем със съня. Сега пия мелатонин за съня, че пак имам проблем от няколко месеца.

Въщност, сега за първи път от 2 години ТСХ ми е под 3, предишното зиследване беше април и беше 3,5 и тогава ендото ми каза, че много съм се вторачвала в него, но ми вдигна дозата на Еутирокса. Чета за променени състваки в него, дали Л-тироксинът не е по-доброто лекарство?

# 116
На мен директно ми предписаха по 1 500 мг Глюкофаж XR, по схема седмица 500, 1 000 и 1 500. Инсулинът ми беше по-нисък. 🙂 И да кажа, че не е чак чудодейно хапче, т.е. не оправя сутрешната КЗ с магическа пръчка. Позната се будеше с ниска КЗ, като го пиеше...в 11 ч преди обяд!🙃 Пиеше ли го вечер, нямаше никакво подобрение в сутрешната КЗ, даже се влоши малко...При мен някакъв ефект имаше, като пиех дозата на два пъти. Пила съм го дори при нвх хранене с фастове по ден-два, както и съм прилагала последните две, след спирането на Глюкофаж...От хранителния режим и фастовете имах по-голям ефект, между другото. Не заливам храната с всяка възможна мазнина, но и не съм на нвх хранене с нискомаслени продукти.
Кати, на Л-тироксин също промениха помощните вещества преди няколко месеца...Като си засичам някои симптоми, ами, започнаха точно 5-6 седми, след като започнах да купувам таблетките с новия състав...🙂
А Зоната, на този етап, аз не бих прилагала, особено ако е "на око"...При вгх в Зоната трябва стриктно следене на мазнините.

Последна редакция: нд, 21 авг 2022, 04:21 от dolce miele

# 117
..........

Въщност, сега за първи път от 2 години ТСХ ми е под 3, предишното зиследване беше април и беше 3,5 и тогава ендото ми каза, че много съм се вторачвала в него, но ми вдигна дозата на Еутирокса. Чета за променени състваки в него, дали Л-тироксинът не е по-доброто лекарство?

Еутирокса е променен от преди 2-3г , а преди няколко месеца промениха и Л-тироксин. С препаратите е индивидуално, на някои им влияе тази промяна, на други не.

# 118
“Високомазнинното хранене е проблем при ир. Не разчитайте на ниските въглехидрати.”

Бонго, би ли пояснила вкратце този пасаж?

Благодаря!
Обикновено става въпрос за нввмх като диета при ир. Затова така съчетах двете изречения. Та, при високомазнинното хранене става наистина бавно усвояване на консумираните въглехидрати, благодарение на мазнините. Но. Първо, организмът, страдайки за въглехидрати, си ги набавя метаболизирайки мазнините до нужната за подържане на жизнените процеси в тялото кръвна захар. Второ, кр захар бавно се вдига, но веднъж вдигната на базата на мазнините и въглехидратите от храната, остава висока за много по-продължително време, отколкото, ако са само въглехидрати. Колкото е по-мазна храната, толкова по-дълго кр захар ще се задържи висока.
Първоначалните успехи в отслабването на нввмд са от стресовата загуба на подкожна мазнина и подобряване на инсулиновата чувствителност. Последствие нещата стават по-зле и от началото.

# 119
  • София
Забравих да кажа за обратния Т3 - изследвах в Бодимед, 60 лв., става готов за 2 седмици. Мен леко ме изненада резултата. Има ли някой опит с прием на Т3?

Общи условия

Активация на акаунт